Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Απαραίτητες ρυθμίσεις μετά από Format, ή νέα εγκατάσταση Windows XP:


Όταν πρόκειται να φτιάξουμε έναν υπολογιστή για χρήση από άτομα με προβλήματα όρασης, απαραίτητες είναι οι παρακάτω ρυθμίσεις που θα περιγράψουμε, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα το τυφλό άτομο στη χρήση του υπολογιστή του.
Δεν θα περιγράψουμε φυσικά το πώς γίνεται η διαδικασία του Format και η εγκατάσταση των οδηγών Drivers, διότι ένας τυφλός δεν μπορεί μόνος του να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία.
Θα περιγράψουμε μόνο τις απαραίτητες ρυθμίσεις που γίνονται μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων λογισμικών και του προγράμματος ομιλίας.
Ωστόσο, χρειάζεται να παραθέσουμε ορισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται, κυρίως όταν αγοράζουμε υπολογιστές με προεγκατεστημένα Windows Vista και χρειάζεται να εγκαταστήσουμε τα Windows XP, διότι το άτομο με πρόβλημα όρασης, δεν μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά τα Windows Vista και αυτό επειδή η νέα έκδοση δεν έχει δοκιμαστεί κατάλληλα. Και δεν έχουν καταγραφεί ακόμα οι απαραίτητες ρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε να προσαρμοστεί το λειτουργικό για χρήση από τυφλούς.
ΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ WINDOWS VISTA ΣΕ WINDOWS XP
Πρόγραμμα XF Disk:

Παρακάτω περιγράφεται η λειτουργία του προγράμματος XF Disk, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε το σκληρό μας δίσκο, ώστε να μπορέσουμε να απεγκαταστήσουμε τα Windows Vista και να εγκαταστήσουμε τα Windows XP.
Υπάρχει ένα πρόβλημα με τα Windows Vista, κρατάνε το μέρος του σκληρού δίσκου που χρησιμοποιούν κρυφό, δήθεν για ασφάλεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν πάμε να εγκαταστήσουμε Windows XP, να μην τα δέχεται ο υπολογιστής, διότι δε βλέπουν το σκληρό δίσκο.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που περιγράφουμε, λύνει αυτό το πρόβλημα.
Η λειτουργία του XF Disk, έχει ως εξής.
1. Αποσυμπιέζουμε το αρχείο .zip.
2. Γράφουμε τα 2 αρχεία που προκύπτουν σε ένα CD εκκίνησης,  επιλέγοντας από το Nero την επιλογή δημιουργία δίσκου εκκίνησης.
3. Ξεκινάμε τον υπολογιστή, έχοντας τοποθετημένο το CD που φτιάξαμε
4. Μόλις φορτώσει το προγραμματάκι, μας αναφέρει πληροφορίες του υπολογιστή μας και το χώρο του σκληρού δίσκου. Εμείς επιλέγουμε Delete partition.
5. Βγάζουμε το CD και επανεκινούμε τον υπολογιστή, χωρίς να κάνουμε τίποτε άλλο.

Τώρα πλέον είμαστε έτοιμοι να εγκαταστήσουμε τα Windows XP όποτε θέλουμε.

Για να κατεβάσουμε το XF Disk, μπορούμε να επισκευτούμε την επίσημη ιστοσελίδα του XF Disk:

Το XF Disk, είναι εντελώς δωρεάν και δεν υπάρχει καμία πρόσθετη επιβάρυνση.

Μη αναγνώριση του σκληρού δίσκου, λύση του προβλήματος:

Μερικές ακόμη δυσκολίες προκύπτουν, όταν πάμε να εγκαταστήσουμε Windows XP, σε υπολογιστή με προεγκατεστημένα Windows Vista. Μια από τις πιο συνηθισμένες, είναι η μη αναγνώριση του σκληρού δίσκου, όταν «μπουτάρουμε» τον υπολογιστή μας με το CD των Windows XP. Όταν φορτώσει το Setup και πατάμε το πλήκτρο Enter για συνέχεια, μας εμφανίζεται μήνυμα λέγοντας μας ότι η εγκατάσταση δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει, βεβαιωθείτε ότι οι μονάδα του σκληρού σας δίσκου είναι ενεργοποιημένη.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εγκατεστημένοι οι Drivers του σκληρού δίσκου για XP στη μητρική του μηχανήματος, κατά συνέπεια, δεν μπορούν τα Bios να αναγνωρίσουν το σκληρό δίσκο.
Η λύση που υπάρχει για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα, είναι η ακόλουθη:
1. Κατεβάζουμε το πρόγραμμα Nlite, από την παρακάτω ιστοσελίδα:
2. Εκτελούμε το παρακάτω πρόγραμμα σε έναν άλλον υπολογιστή και το εγκαθιστούμε κανονικά.
3. Αντιγράφουμε το CD των Windows XP που διαθέτουμε, σε έναν φάκελο στον άλλον υπολογιστή, όπου εγκαταστήσαμε και το Nlite.
4. Ανατρέχουμε στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή του υπολογιστή, π.χ. για την Acer:
support.acer-euro.com
Για την Toshiba:
Κατεβάζουμε το Driver που αναφέρεται στο σκληρό μας δίσκο, για παράδειγμα, εάν πρόκειται για Laptop Toshiba, κατεβάζουμε το Intel Matrix Storage Manager.
5. Αντιγράφουμε τα αρχεία:
iaahci.cat
iaahci.inf
iastor.cat
iastor.inf
iastor.sys
txtsetup.oem
Σε έναν φάκελο, στον υπολογιστή όπου αντιγράψαμε τα Windows XP και που εγκαταστήσαμε το Nlite.
6. Στο φάκελο του Driver, βρίσκουμε ένα αρχείο Reed.txt. Ανοίγουμε το συγκεκριμένο αρχείο και διαβάζουμε τις οδηγίες που υπάρχουν για την εγκατάσταση του Driver.
Εκεί βρίσκουμε και μια ιστοσελίδα της Intel, όπου και κατεβάζουμε ένα συμπιεσμένο αρχείο με όνομα F6flpy.zip.
Η εν λόγω ιστοσελίδα είναι η ακόλουθη:
    http://downloadfinder.intel.com/scripts-df/Product_Filter.asp?
    ProductID=2101
Αποσυμπιέζουμε το συγκεκριμένο αρχείο στο φάκελο με τα παραπάνω αρχεία, τα οποία αντιγράψαμε πριν στον άλλον υπολογιστή.
Θα προκύψει ένα εκτελέσιμο αρχείο με όνομα, f6flpy32.exe.
7. Τώρα που έχουμε αντιγράψει τα Windows XP και που φτιάξαμε το φάκελο με όλα τα απαραίτητα αρχεία για το Driver, τρέχουμε το πρόγραμμα Nlite, ώστε να δημιουργήσουμε καινούριο CD των Windows XP με το Driver του σκληρού μας δίσκου.

Διαδικασία δημιουργίας του CD των Windows XP:
Τρέχουμε το πρόγραμμα Nlite και στην πρώτη καρτέλα που εμφανίζεται, πατάμε το κουμπί next.
Στη δεύτερη καρτέλα, πατάμε το κουμπί Browse και εντοπίζουμε το φάκελο των Windows XP, που αντιγράψαμε πριν. Έπειτα, πατάμε το κουμπί Next.
Στην επόμενη καρτέλα, κάνουμε επιλογή όλων και πατάμε το κουμπί Next.
4. Στις επόμενες 2 καρτέλες, πατάμε Next, χωρίς να πειράξουμε τίποτα.
5. Στην επόμενη καρτέλα, πατάμε το κουμπί Insert και στο μενού που μας ανοίγει, επιλέγουμε με τα βελάκια, insert folder και πατάμε Enter.
6. Στο παράθυρο που εμφανίζεται, εντοπίζουμε το φάκελο με το Driver που φτιάξαμε και πατάμε Okay. Έπειτα, πατάμε Next.
7. Στην επόμενη καρτέλα, εμφανίζεται μια λίστα με τα αρχεία και τους Drivers που εισαγάγαμε. Εκεί πατάμε το κουμπί επιλογή όλων και έπειτα το κουμπί Okay.
Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί Next.
8. Στις επόμενες 2 καρτέλες δεν πειράζουμε τίποτα και πατάμε το κουμπί Next. Στη συνέχεια, εμφανίζεται ένα πινακάκι επιβεβαίωσης, όπου μας ρωτάει εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε τις ρυθμίσεις που κάναμε πρίν. Επιλέγουμε Ναι και πατάμε Space.
9. Στην τελευταία καρτέλα, επιλέγουμε με τα βελάκια Burn direct και με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή Burn και πατάμε Space.
10. Στο πινακάκι επιβεβαίωσης επιλέγουμε Ναι και πατάμε Space.
11. Αφού ολοκληρωθεί το CD, πατάμε το κουμπί Next και έπειτα το κουμπί Finish.

Το CD μας είναι έτοιμο και μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του Format.
Σημειώνεται εδώ, ότι το CD που φτιάξαμε δεν πρέπει να το χάσουμε σε καμία περίπτωση, διότι εάν χρειαστεί να ξανακάνουμε format, θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το συγκεκριμένο CD.

Ενας άλλος τρόπος για να εγκαταστήσουμε τους Drivers του σκληρού μας δίσκου κατά τη διάρκεια εγκατάστασης των Windows XP, είναι ο ακόλουθος:
Τοποθετούμε ένα USB Flopy disk, δηλαδή μια συσκευή για δισκέτα, όταν πρόκειται για φορητό υπολογιστή. Οι υπολογιστές βάσεως, διαθέτουν είδη ενσωματωμένη τη συσκευή της δισκέτας.
Φτιάχνουμε μια δισκέτα, χρησιμοποιώντας τα αρχεία που χρειάζονται για το σκληρό μας δίσκο.
Την ώρα που μπουτάρουμε τον υπολογιστή με το CD των XP, σε κάποια στιγμή μας εμφανίζει ένα πινακάκι και μας λέει να πιέσουμε το πλήκτρο F6, για να εγκαταστήσουμε Drivers για το σκληρό μας δίσκο.
Αφού πατήσουμε το πλήκτρο F6, αυτόματα αναζητάει να βρεί τη δισκέτα όπου υπάρχουν τα παραπάνω αρχεία, μαζί με αυτό που κατεβάσαμε από την ιστοσελίδα που δώθηκε.
Η δισκέτα, τρέχει αυτόματα και τα αρχεία εγκαθιστούνται στο σύστημαμας.
Ετσι, η διαδικασία του Format συνεχίζεται κανονικά, χωρίς άλλο πρόβλημα.
Σημειώνουμε ωστόσο, ότι ορισμένα συστήματα φορητών υπολογιστών, δεν υποστηρίζουν τη συσκευή USB Flopy Disk και έτσι δεν είναι δυνατή η εισαγωγή των αρχείων του σκληρού μας από τη δισκέτα. Ωστόσο, τα περισσότερα καινούρια μοντέλα φορητών υπολογιστών, υποστηρίζουν την παραπάνω συσκευή.

Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία του Format και την εγκατάσταση των οδηγών Drivers, προχωράμε στην εγκατάσταση και τις απαραίτητες ρυθμίσεις του λογισμικού ομιλίας.

Εγκατάσταση του Hal:

Για να εγκαταστήσουμε το Hal, ακολουθούμε την εξείς διαδικασία:
  1. Τοποθετούμε το CD του Hal στη μονάδα και αφού αρχίσει να μιλάει, επιλέγουμε με τα βελάκια U.S. English και με το Tab, βρίσκουμε Okay και πατάμε Space.
  2. Στην επόμενη καρτέλα, επιλέγουμε με τα βελάκια Single user, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space.
  3. Στις επόμενες 3 καρτέλες, απλώς πατάμε συνέχεια την επιλογή Next, χωρίς να πειράξουμε τίποτα. Οι 3 αυτές καρτέλες, αφορούν την περιγραφή του προγράμματος, τους όρους άδειας χρήσης και τις οδηγίες του λογισμικού.
  4. Στην επόμενη καρτέλα, εάν θέλουμε το λογισμικό να τρέχει αυτόματα κατά την εκίνηση του υπολογιστή, απλώς αφήνουμε τσεκαρισμένη την επιλογή Automatic.
Στην περίπτωση όμως που θέλουμε να μην τρέχει αυτόματα το πρόγραμμα, επιλέγουμε με τα βελάκια Custom. Αφού επιλέξουμε αυτό που θέλουμε, βρίσκουμε την επιλογή Next και πατάμε Space.
  1. Στην περίπτωση που στην προηγούμενη καρτέλα επιλέξαμε Automatic, δηλαδή να τρέχει αυτόματα το Hal με την εκίνηση του υπολογιστή, επιλέγουμε στην επόμενη καρτέλα Finish και πατάμε Space. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πατάμε Okay.
6. Στην περίπτωση όμως που στην προηγούμενη καρτέλα επιλέξαμε Custom, εμφανίζονται μερικές άλλες καρτέλες, στις οποίες δίνουμε το όνομα χρήστη, το οποίο είναι προεπιλεγμένο και δε χρειάζεται να το αλλάξουμε, απλώς πατάμε στο επόμενο.
Στην επόμενη καρτέλα, γράφουμε στο κενό κουτάκι την εταιρεία, για παράδειγμα Home. Μπορούμε ωστόσο να αφήσουμε κενό το κουτάκι και να πατήσουμε επόμενο χωρίς να πειράξουμε τίποτα.
Στις επόμενες 2 καρτέλες δεν πειράζουμε τίποτα και πατάμε Επόμενο.
Στην επόμενη καρτέλα, βρίσκουμε με τα βελάκια την επιλογή No και έπειτα βρίσκουμε επόμενο και πατάμε Space.
Στην τελευταία καρτέλα, βρίσκουμε την επιλογή Finish και πατάμε Space. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, πατάμε Okay.

Μετά την εγκατάσταση του Hal, αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο της εγκατάστασης του Synthesizer access manager, δηλαδή του Sam.
Εκεί απλώς, πατάμε συνέχεια το κουμπί επόμενο σε όλες τις καρτέλες, χωρίς να πειράξουμε τίποτα.
Σημειώνουμε επίσης, ότι την επιλογή Automatic, την αφήνουμε μαρκαρισμένη.
Μετά την ολοκλήρωση και του Sam, πατάμε Okay και αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο εγκατάστασης του Ορφέα2.
Όπως και στο Sam, έτσι και στην εγκατάσταση του Ορφέα2, πατάμε συνέχεια το κουμπί επόμενο σε όλες τις καρτέλες και την επιλογή Automatic την αφήνουμε τσεκαρισμένη.
Μετά την ολοκλήρωση και του Ορφέα και αφού πατήσουμε Okay, εμφανίζεται μήνυμα που μας ρωτάει εάν θέλουμε να γίνει επανεκίνηση του συστήματος μας. Επιλέγουμε φυσικά Yes και πατάμε Space.

Εγκατάσταση μόνο του Ορφέα2:
Για να εγκαταστήσουμε μόνο τον Ορφέα2, απλώς την ώρα που τρέχουμε το CD του Hal 6.51 και αφού επιλέξουμε γλώσσα και την επιλογή Single user, μώλις εμφανιστεί το παράθυρο εγκατάστασης του Hal, πατάμε την επιλογή Cancel.
Στο πινακάκι επιβεβαίωσης που εμφανίζεται, όπου μας ρωτάει εάν θέλουμε να τερματίσουμε την εγκατάσταση, πατάμε Yes.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία και μώλις εμφανιστεί το παράθυρο εγκατάστασης του Sam, δηλαδή του Synthesizer access manager.
Τέλος, εγκαθιστούμε τον Ορφέα, όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Πρόςθετες ρυθμίσεις:
Με την εκίνηση του υπολογιστή μας, εάν επιλέξαμε να τρέχει το Hal αυτόματα, απλώς αρχίζει να μιλάει. Εάν όμως επιλέξαμε να το τρέχουμε χειροκίνητα, πατάμε το συνδυασμό Control+Sift+H και τότε ξεκινάει η ομηλία.
Για να ρυθμίσουμε τη γλώσσα, απλώς έχουμε το πλήκτρο Control κρατημένο και πατάμε κάθε φορά τα πλήκτρα Κομμα, ή τελεία.
Πατώντας ένα από τα 2 πλήκτρα, ακούμε τα ονόματα των γλωσσών, οι οποίες εμπεριέχονται στο Hal. Μώλις ακούσουμε Greek, απλώς αφήνουμε τα πλήκτρα.
Κάθε φορά που τρέχουμε το λογισμικό, εμφανίζεται στην οθώνη μας ο πίνακας ελέγχου.
Για να απενεργοποιήσουμε αυτή την επιλογή, πηγαίνουμε στον πίνακα ελέγχου του Hal, ανοίγουμε με το Alt το μενού αρχείο, με δεξί βελάκι βρίσκουμε το μενού Configuration και με βελάκι κάτω βρίσκουμε την επιλογή Control panel και πατάμε Enter.
Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή Hied when minimize και τη μαρκάρουμε πατώντας Space.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε την επιλογή start with panel και με τα βελάκια επιλέγουμε Start with panel minimize.
Τέλος, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space, όπου και επιστρέφουμε στον πίνακα ελέγχου του Hal.
Για να ρυθμήσουμε την ένταση και την ταχύτητα του προγράμματος, ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου, πατώντας το συνδυασμό Control+Space.
Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Volume και με τα βελάκια προς τα πάνω, επιλέγουμε 100.
Πατώντας μια φορά το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή Speed και με τα βελάκια πάνω και κάτω, επιλέγουμε την ταχύτητα που θέλουμε. Προτείνουμε τα 172, ως φυσιολογική ταχύτητα.
Για να ρυθμήσουμε τη λεπτομέρεια εκφώνησης, απλώς την ώρα που βρισκόμαστε στον πίνακα ελέγχου του Hal, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Verbosity και με τα βελάκια, επιλέγουμε Midium και απλώς το αφήνουμε εκεί.
Για να ελέγξουμε και να ρυθμήσουμε τη γλώσσα και τις φωνές, την ώρα που βρισκόμαστε στον πίνακα ελέγχου του Hal, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Voice and languages και πατάμε Space.
Εκεί με το Tab, μετακινούμαστε στις διαθέσιμες επιλογές. Οπου βρίσκουμε επιλογές Voice, επιλέγουμε Synthetic Dave. Ενώ όπου βρίσκουμε επιλογές γλώσσας, επιλέγουμε με τα βελάκια Greek.
Αφού ολοκληρώσουμε όλες τις ρυθμίσεις, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space, όπου και επιστρέφουμε ξανά στο βασικό παράθυρο του Hal.
Για να ελέγξουμε τα σημεία στήξης για την ανάγνωση κειμένου και για το στιλ ομιλίας, την ώρα που βρισκόμαστε στο κεντρικό μενού του Hal, ανοίγουμε με το Alt το μενού αρχείο και με δεξί βελάκι, βρίσκουμε το μενού Speatch.
Με βελάκι κάτω, βρίσκουμε το μενού Stil και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Document read και πατάμε Enter.
Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Panktuation level και με τα βελάκια επιλέγουμε None.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε Okay και πατάμε Space και ξανα επιστρέφουμε στον πίνακα ελέγχου.
Με το πλήκτρο Escape, βγαίνουμε εντελώς από τον πίνακα ελέγχου του Hal.

Βασικές συντομεύσεις:
Με το συνδυασμό Control+0, ανοιγοκλείνουμε τη φωνή του Hal.
Με το συνδυασμό Control+Sift και τα πλήκτρα δεξιά και αριστερή αγγίλη, επιλέγουμε συνθέτη φωνής.
Με το συνδυασμό Control+Sift και τα πλήκτρα παύλα και πάνω κάθετος, ρυθμίζουμε την ταχύτητα φωνής.
Με το συνδυασμό Control και τα 2 παραπάνω πλήκτρα, ρυθμίζουμε την ένταση.

Προσθήκη ενός συνθέτη στο Hal:
Για να προσθέσουμε έναν συνθέτη στο Hal, ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου με το συνδυασμό Control+Space.
Ανοίγουμε με το Alt το μενού αρχείο, με δεξί βελάκι πηγαίνουμε στο μενού Configuration και με βελάκι κάτω, βρίσκουμε την επιλογή Sam set up και πατάμε Enter.
Στην περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε τη συσκευή του Apolo, απλώς στη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε με τα βελάκια Dolphin Apolo2 και με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Detect all device now και πατάμε Space.
Στη συνέχεια, πατάμε μια φορά το Enter και περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα.
Μώλις επιστρέψει ξανά στη λίστα με τις επιλογές, πατάμε Escape, μέχρι να κλείσουν όλα τα παράθυρα.
 Πατάμε το συνδυασμό Control+Sift και ένα από τα πλήκτρα της δεξιάς, ή της αριστερής αγγίλης, μέχρι να ακούσουμε να μιλάει το απόλο.
Στην περίπτωση που θέλουμε να εγκαταστήσουμε τη Φωναισθησία ώστε να μιλάει με το Hal, απλώς από την ίδια λίστα, επιλέγουμε με τα βελάκια Sapi4 και πατάμε Enter.
Στη συνέχεια, εμφανίζονται οι επιλογές No speatch και E-rhetor Phonaisthisia. Επιλέγουμε με τα βελάκια το E-rhetor phonaisthisia και πατάμε Enter.
Πατάμε Escape, μέχρι να κλείσουν όλα τα παράθυρα και στη συνέχεια με το συνδυασμό Control+sift και τα πλήκτρα της δεξιάς, ή της αριστερής αγγίλης, επιλέγουμε τη Φωναισθησία.

Ρυθμίσεις και εγκατάσταση του Jaws:

Η εγκατάσταση του Jaws είναι πολύ απλή και για να γίνει αυτό ακολουθούμε τα εξής βήματα:
1. Εκτελούμε το setup και μόλις αρχίσει να μιλάει πατάμε enter.
2. Εγκαθιστά ορισμένα αρχεία και Utilities από μόνο του και μετά μας ανοίγει τον οδηγό εγκατάστασης. Με το που ανοίγει ο οδηγός, αρχίζει αμέσως να μιλάει. Εκεί πατάμε επόμενο.
3. Τσεκάρουμε το αποδέχομαι τους όρους άδειας χρήσης και πατάμε επόμενο.
4. Μετά πατάμε το κουμπί τυπική εγκατάσταση και στην επόμενη καρτέλα πατάμε στο επόμενο και η εγκατάσταση ξεκινά.
5. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πατάμε finish και μετά στο yes για να γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Μόλις φορτώσει ο υπολογιστής, ξεκινάει να τρέχει αυτόματα και το Jaws. Εκεί μας εμφανίζει ένα πινακάκι και μας ρωτά αν θέλουμε να τρέχει αυτόματα το Jaws, ή όχι. Προτείνουμε αν έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας και το Hal, να μην τρέχουν αυτόματα κανένας screen reader.

Μόλις τελειώσει και αυτό το βήμα, προχωράμε στην εγκατάσταση 2 αρχείων, του DongleSystemDrivers.exe και του FS Video interceptor.exe.

Αυτά τα 2 λύνουν προβλήματα ασυμβατότητας του Jaws με συνθέτες ομιλίας και με διάφορες άλλες συσκευές.
Επίσης, ειδικά το FS Video interceptor, λύνει προβλήματα ασυμβατότητας ορισμένων καρτών γραφικών, όπως π.χ. ορισμένων μοντέλων της Envidia geforce.

Προσθήκη ενός συνθέτη στο Jaws:

Για να εγκαταστήσουμε τον ορφεα2 στο Jaws ή τον συνθέτη της e-rhetor τον Σίμο, ακολουθούμε τα εξής βήματα.
  1. Για τον ορφεα2, την ώρα που τρέχει το Hal, ανοίγουμε το μενού έναρξη και πηγαίνουμε στα προγράμματα. Επιλέγουμε τον ορφεα2, ανοίγουμε το υπομενού και πατάμε enter στην επιλογή Sapi4 run time.
  2. Στη συνέχεια, απενεργοποιούμε το Hal, τρέχουμε το Jaws και πηγαίνουμε στον πίνακα ελέγχου του Jaws.
Στην περίπτωση που ο πίνακας ελέγχου του Jaws δεν είναι μόνιμα ανοιχτός, τότε πατάμε insert+j και μας εμφανίζει μια λίστα από μενού και υπομενού.
Στην περίπτωση που ο πίνακας ελέγχου τρέχει αυτόματα μόλις ξεκινάει το Jaws, τον φέρνουμε μπροστά μας και πατάμε το alt+L όπου μας πάει αυτόματα στο μενού της γλώσσας. Στη συνέχεια πατάμε το γράμμα c και πηγαίνουμε στο μενού change synthesizer.
Εκεί μας εμφανίζει μια λίστα με τους διαθέσιμους συνθέτες. Εμείς πατάμε enter στο Sapi4 detect.
  1. Εκεί μας εμφανίζει τον ορφεα2 και αφού πατήσουμε enter, πατάμε το insert+control+S και επιλέγουμε να μιλάει ο Ορφεας2.
  2. Για να ρυθμίσουμε τη γλώσσα, την ώρα που τρέχει το Jaws με τον Ορφέα, ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws, πηγαίνουμε στο μενού Language και επιλέγουμε το Synthesizer language  Υπάρχει η πιθανότητα να μην διαβάζει τις γλώσσες, για αυτό προτείνουμε να υπάρχει ένας βλέποντας, ή να τρέχει ταυτόχρονα και το Hal. Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή ελληνικά και πατάμε Enter.
  3. Για να ρυθμίσουμε την ταχύτητα και τον τόνο φωνής, ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws, πηγαίνουμε στο μενού basic, μετά στο voices υπομενού και πατάμε enter στο global adjustment.
Εκεί επιλέγουμε με το tab την επιλογή που θέλουμε και με τα βελάκια πάνω και κάτω ρυθμίζουμε ό,τι χρειάζεται.
Στο συγκεκριμένο μενού, δηλαδή στο Global adjustment, μπορούμε να ρυθμίσουμε την ταχύτητα του προγράμματος, την ένταση, την εκφώνηση των σημείων στήξης και τον τόνο φωνής.
  1. Για να τρέχει ο Ορφέας μόλις τρέχουμε το Jaws, από το πίνακα ελέγχου του Jaws ανοίγουμε το μενού utilities, και πατάμε enter στο configuration manager.
Εκεί, πατάμε alt και με δεξί βελάκι βρίσκουμε το μενού set options. Μετά με βελάκια πάνω και κάτω βρίσκουμε την επιλογή synthesizer option και πατάμε enter.
Εκεί επιλέγουμε τον Ορφεα2 και με 2 tab βρίσκουμε την επιλογή allow wave files with software synthesize reset και την τσεκάρουμε πατώντας space.
Τέλος, πατάμε okay και μετά alt+f4. Εκεί μας λέει αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τις επιλογές μας και πατάμε space στο yes.

Σημειώνουμε εδώ, ότι σε ορισμένα συστήματα μετά την επιλογή του συνθέτη ομιλίας και ειδικότερα όταν επιλέγουμε τον Ορφέα2, υπάρχει η πιθανότητα να μας εμφανιστεί ένα μήνυμα σφάλματος, Application file for Jaws. Αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Απλώς πατάμε την επιλογή να μην αποσταλλεί και ξαναφορτώνουμε το Jaws.

Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται και για την εγκατάσταση του e-rhetor phonaisthisia. Η διαφορά είναι ότι εκεί η γλώσσα είναι προεπιλεγμένη. Πάντως και σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί να ρυθμιστεί η ταχύτητα και ο τόνος φωνής.

Ενεργοποίηση του Jaws:
Σημειώνουμε εδώ, ότι πρίν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε διαδικασία ενεργοποίησης του Jaws, θα πρέπει απαραίτητα να συνδεθούμε στο Internet.
Για να ενεργοποιήσουμε το Jaws, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
Κάθε φορά που φορτώνουμε το Jaws, μας ανοίγει ένα παράθυρο και μας ζητάει να το ενεργοποιήσουμε. Στο παραθυράκι που εμφανίζεται, επιλέγουμε Start activation και πατάμε Space.
Στην επόμενη καρτέλα, επιλέγουμε εάν θέλουμε να εισάγουμε το Authorization number αυτόματα, ή χειροκίνητα.
Όταν αγοράζουμε το πακέτο Jaws, μαζί με το CD του προϊόντως, μας δίνεται και ένα CD για την ενεργοποίηση.
Καλό είναι λοιπόν, να επιλέξουμε να εισάγουμε το authorization number αυτόματα. Αφού το κάνουμε αυτό, πατάμε επόμενο.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το CD ενεργοποίησης στη μονάδα μας.
Μώλις τελειώσει η εισαγωγή των δεδομένων, εμφανίζεται ένα πινακάκι, στο οποίο πατάμε Okay.
Αμέσως εμφανίζεται ο οδηγός ενεργοποίησης. Εκεί με τα βελάκια, επιλέγουμε By internet και πατάμε επόμενο.
Στην επόμενη καρτέλα, πατάμε ξανά επόμενο, χωρίς να πειράξουμε τίποτα.
Το πρόγραμμα συνδέεται αυτόματα με την ιστοσελίδα της Freedom και ανακτά το κλειδί ενεργοποίησης.
Στην περίπτωση που το τείχος προστασίας των Windows είναι ενεργό, εμφανίζεται ένα πινακάκι διαλόγου. Εκεί με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή άρση αποκλεισμού και πατάμε Space.
Μώλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και μας πεί ότι η ενεργοποίηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πατάμε το κουμπί Finish.
Σημειώνουμε εδώ, ότι για την επιτυχή ενεργοποίηση του Jaws και χωρίς να δυσκολευτούμε, καλό είναι να ρυθμήσουμε πρότα το συνθέτη ομηλίας και τη γλώσσα των ελληνικών, όπως δηλαδή περιγράψαμε παραπάνω.
Σημειώνουμε επίσης, ότι το πακέτο του Jaws που αγοράσαμε, διαθέτει μόνο 3 άδειες. Στην περίπτωση που τις εξαντλήσουμε, επικοινωνούμε με την εταιρεία και αφού τους δώσουμε το σειριακό μας αριθμό, μας δίνουν άλλα 3 κλειδιά.

Δημιουργία πλήκτρου εκίνησης στο Jaws:
Για να δημιουργήσουμε πλήκτρο εκίνησης, ανοίγουμε το μενού έναρξη, πηγαίνουμε στα προγράμματα, βρίσκουμε με τα βελάκια το Jaws και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Jaws, πατάμε το κουμπί Application και με βελάκι επάνω, βρίσκουμε την επιλογή ιδιότητες και πατάμε Enter.
Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε το κουτάκι πλήκτρο εκίνησης και επιτόπου πατάμε το συνδυασμό Control+Sift+J.
Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Εφαρμογή και πατάμε Space.
Τέλος, βρίσκουμε Okay και πατάμε Space.

Επιπρόσθετες ρυθμίσεις:
Όταν χρησιμοποιούμε το Jaws σε ιστοσελίδες, πολλές φορές αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα Flash movie, τα οποία όταν λειτουργούν, εμποδίζουν την πλοήγηση ενός τυφλού στις ιστοσελίδες αυτές.
Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, κάνουμε τα παρακάτω:
Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws, πατώντας το συνδυασμό insert+J.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε το μενού Utilities και με δεξί βελάκι ανοίγουμε το υπομενού.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Configuration manager και πατάμε Enter.
Επειτα, ανοίγουμε το μενού αρχείο, πατώντας το πλήκτρο Alt.
Με δεξί βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Set options και με βελάκι προς τα κάτω, βρίσκουμε την επιλογή HTML options και πατάμε Enter.
Με το συνδυασμό Control+Tab, βρίσκουμε την καρτέλα Misk.
Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή Ignore flash on web pages και πατάμε Space.
Τέλος, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space.
Πατάμε το συνδυασμό Alt+F4 και στο πινακάκι που εμφανίζεται, πατάμε Space στην επιλογή Yes, για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.

Μια άλλη συμαντική ρύθμηση, αφορά ένα πρόβλημα που εμφανίζεται όταν διαβάζουμε κείμενα. Στην αρχή κάθε πρότασης, ή όταν εναλλάσσονται οι λέξεις, δηλαδή όταν μετά από μια ελληνική λέξη ακολουθεί αγγλική και το αντίθετο, συχνά το Jaws εκφωνεί Greek, Greek, συνέχεια, πρίν από κάθε λέξη.
Για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα, ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws και από το υπομενού, επιλέγουμε το μενού Configuration manager.
Επειτα, ανοίγουμε με το Alt το μενού αρχείο, με δεξί βελάκι πηγαίνουμε στο Set options και με κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Text prossessing και πατάμε Enter.
Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Detect all languages, την οποία και ξεμαρκάρουμε, πατώντας Space.
Τέλος, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space.
Πατάμε Alt+F4 και στη συνέχεια Yes, για να σώσουμε τις επιλογές μας.

Μια ακόμα συμαντική ρύθμηση, που αφορά το πλήκτρο Tab:
Όταν χρησιμοποιούμε το πλήκτρο Tab με το Jaws, πρίν μας εκφωνήσει την επιλογή στην οποία βρισκόμαστε, μας εκφωνεί και τη λέξη Tab, δηλαδή Tab Okay, Tab άκυρο, κ.λ.π.
Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, κάνουμε τα ακόλουθα:
Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws και το υπομενού Utilities. Στη συνέχεια ανοίγουμε το μενού Configuration manager.
Ανοίγουμε με το Alt το μενού αρχείο, πηγαίνουμε στο Set options και με βελάκια προς τα πάνω, βρίσκουμε την επιλογή Keybort options και πατάμε Enter.
Πατάμε το συνδυασμό Control+Tab και πηγαίνουμε στη δεύτερη καρτέλα, Key Labels. Πατώντας μια φορά το  Tab, εμφανίζεται μια λίστα με επιλογές.
Πατάμε το συνδυασμό Control+Page down και πηγαίνουμε στο τέλος της λίστας.
Πατώντας 2 φορές το βελάκι προς τα πάνω, βρίσκουμε την επιλογή Tab, όπου και πατάμε Space, για να ξεμαρκαριστεί η επιλογή.
Τέλος, με το πλήκτρο Tab βρίσκουμε Okay και πατάμε Space.
Πατάμε Alt+F4 και επιλέγουμε Yes, για να σώσουμε τις επιλογές.

Ρύθμιση του προβλήματος εκφώνησης γλώσσας στο Jaws

Μια σημαντική ρύθμιση στο Jaws, η οποία αφορά ένα πρόβλημα που υπάρχεις στις εκδώσεις 7.10.500 και 8.0.423, σχετικά με τη μη εκφώνηση της αλλαγής γλώσσας του πληκτρολογίου, όταν πατάμε τον συνδυασμό Alt+shift. Επίσης, εξαιτίας αυτού του σοβαρού προβλήματος, δεν εκφωνούνται σωστά τα ελληνικά γράμματα και ενώ γράφουμε ελληνικά, μας διαβάζει αγγλικά, ενώ κάθε φορά που πατάμε το συνδυασμό Alt+shift, το Jaws μας λέει, Input language did not change.

Το όλο παραπάνω πρόβλημα λύνεται ως εξής:
Ανοίγουμε το μενού έναρξη, πηγαίνουμε στο μενού ρυθμίσεις και στη συνέχεια, ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου.
2. Με τα βελάκια, βρίσκουμε το μενού τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας και πατάμε Enter.
3. Πατάμε το συνδυασμό Control+Tab και πηγαίνουμε στην καρτέλα Γλώσσες.
4. Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή, Υπηρεσίες κειμένου και γλώσσες εισαγωγής λεπτομέρειες. Εκεί πατάμε το πλήκτρο Space.
5. Με τα βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε την επιλογή ελληνικά και με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή κατάργηση και πατάμε Space.
6. Στη συνέχεια, με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε Okay και πατάμε Space. Έπειτα ξαναβρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και ξαναπατάμε Space, για να κλείσουμε όλα τα παράθυρα.
7. Στη συνέχεια, ξανανοίγουμε το μενού έναρξη και πηγαίνουμε πάλι στον πίνακα ελέγχου και ξανανοίγουμε το μενού Τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας, με τον ίδιο τρόπο που πήγαμε και στην αρχή.
8. Πατάμε το συνδυασμό Control+Tab, πηγαίνουμε στην καρτέλα γλώσσες και με το πλήκτρο TAB, βρίσκουμε και πάλι την επιλογή Υπηρεσίες κειμένου και γλώσσες εισαγωγής λεπτομέρειες. Πατάμε το πλήκτρο Space.
9. Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή προσθήκη και πατάμε Space.
10. Με τα βελάκια, βρίσκουμε γλώσσα ελληνικά και στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή προσθήκη και πατάμε Space.
11. Με το Tab, βρίσκουμε Okay και πατάμε Space. Κάνουμε το ίδιο, μέχρι να κλείσουμε όλα τα παράθυρα.

Η ρύθμιση μας έχει γίνει και το πρόβλημα διορθώνεται.

  1. ρυθμίσεις του μενού έναρξης και της επιφάνειας εργασίας:
Για να ρυθμήσουμε το μενού της έναρξης, ενώ βρισκόμαστε στην επιφάνεια εργασίας, πατάμε το πλήκτρο Tab, στη συνέχεια το πλήκτρο Application και με τα βελάκια προς τα πάνω βρίσκουμε την επιλογή Ιδιότητες και πατάμε Enter.
Η πρώτη καρτέλα που μας εμφανίζεται, είναι το μενού έναρξης. Εκεί με τα βελάκια πάνω και κάτω, επιλέγουμε Κλασικό μενού έναρξης.
Στη συνέχεια, πατάμε μια φορά το πλήκτρο Tab και βρίσκουμε την επιλογή προσαρμογή και πατάμε το πλήκτρο Space.
Εκεί μας ανοίγει μια καρτέλα με τις διαθέσιμες επιλογές.
Πατώντας 5 φορές το πλήκτρο Tab, χωρίς να πειράξουμε τίποτα άλλο, βρίσκουμε την επιλογή πρόσθετες επιλογές και με τα βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε τις διαθέσιμες επιλογές.
Οι διαθέσιμες επιλογές είναι οι ακόλουθες:
Ανάπτυξη του φακέλου εκτυπωτές, Ανάπτυξη του φακέλου οι εικόνες μου, ανάπτυξη του φακέλου πίνακας ελέγχου, ανάπτυξη του φακέλου συνδέσεις δικτύου, ανάπτυξη του φακέλου τα έγγραφα μου, Εμφάνιση αγαπημένων, Εμφάνιση μικρών εικονιδίων στο μενού έναρξης, Εμφάνιση των εργαλείων διαχείρησης, Εμφάνιση της εντολής Εκτέλεση, Εμφάνιση μεταφοράς και απόθεσης, κύληση προγραμμάτων, χρήση προσωπικών μενού.
Δίπλα από κάθε επιλογή, μας έχει την ένδειξη On, ή Off.
Οσες επιλογές είναι Off, πατάμε το πλήκτρο Space επάνω σε κάθε επιλογή, για να την τσεκάρουμε, ενώ όσες επιλογές είναι On, δηλαδή τσεκαρισμένες, απλώς δεν τις πειράζουμε.
Αφού τελειώσουμε με όλα αυτά, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space, για να κλείσει η καρτέλα.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε την επιλογή εφαρμογή και πατάμε και εκεί Space, για να εφαρμοστούν όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις.
Το μενού έναρξης, ρυθμήστηκε με επιτυχία και προχωράμε στη ρύθμηση της επιφάνειας εργασίας και του System tray.
Με τα πλήκτρα Control+Tab, βρίσκουμε το μενού επιφάνεια εργασίας. Εκεί, τις διαθέσιμες επιλογές τις επιλέγουμε μόνο με το πλήκτρο Tab.
Τις πρώτες 2 επιλογές, κλείδωμα της γραμμής εργασιών και απόκρυψη της γραμμής εργασιών, τις ξετσεκάρουμε, ενώ την Τρίτη επιλογή, πάντα στην κορυφή η γραμμή εργασιών, την αφήνουμε τσεκαρισμένη.
Την τέταρτη επιλογή, ομαδοποίηση παρόμοιων κουμπιών, την ξετσεκάρουμε.
Στη συνέχεια τσεκάρουμε τις επόμενες 2 επιλογές, εμφάνιση γρήγορης εκίνησης και εμφάνιση του ρολογιού, ενώ την τελευταία επιλογή, Απόκρυψη ανενεργών εικονιδίων την ξετσεκάρουμε.
Στη συνέχεια, αφού ολοκληρώσουμε όλη την παραπάνω διαδικασία, βρίσκουμε με το πλήκτρο Tab την επιλογή εφαρμογή και πατάμε Space και αμέσως βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space, για να κλείσουμε το παράθυρο.
Το μενού έναρξη και η επιφάνεια εργασίας, ρυθμήστηκαν με επιτυχία.
Αναπτύχθηκαν όλες οι επιλογές του μενού έναρξης, όπως το μενού ρυθμίσεις και τα διαθέσιμα υπομενού, του πίνακα ελέγχου, των συνδέσεων δικτύου και του μενού εκτυπωτές και φάξ.
Επίσης αναπτύχθηκαν και οι επιλογές των μενού διαχείρησης εργαλείων, των αγαπημένων και του μενού Τα έγγραφα μου, με τα διαθέσιμα υπομενού τους.
Επίσης, εμφανίζονται πλέον στην επιφάνεια εργασίας, τα 5 βασικά εικονίδια, Ο υπολογιστής μου, Τα έγγραφα μου, Θέσεις δικτύου, Κάδος ανακύκλωσης και internet explorer.
Τώρα πλέον, μπορούμε να προχωρήσουμε και στις υπόλοιπες ρυθμίσεις, οι οποίες γίνονται από τον πίνακα ελέγχου.

  1. ρυθμίσεις των επιλογών φακέλων:
Για να ρυθμήσουμε τις επιλογές φακέλων, ανοίγουμε το μενού έναρξη, πηγαίνουμε στο μενού ρυθμίσεις και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Βρίσκουμε την επιλογή πίνακας ελέγχου και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή επιλογές φακέλων και πατάμε Enter.
Στην πρώτη καρτέλα που μας εμφανίζεται, επιλέγουμε μετα βελάκια Χρήση των φακέλων με κλασικό στιλ των Windows και αμέσως μετά βρίσκουμε με το Tab την επιλογή εφαρμογή και πατάμε το πλήκτρο Spaced.
Στην ίδια καρτέλα, υπάρχουν 2 προεπιλεγμένες επιλογές, άνοιγμα του κάθε φακέλου στο ίδιο παράθυρο και επιλογή με μονό κλίκ και άνοιγμα με διπλό κλίκ, τις οποίες και δεν πειράζουμε καθόλου.
Με τα πλήκτρα Control+Tab, πηγαίνουμε στην καρτέλα Προβολή και με το πλήκτρο Tab, βρισκουμε την επιλογή Προβολές φακέλων, όπου με τα βελάκια πάνω και κάτω, μετακινούμαστε στις διαθέσιμες επιλογές, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
                  Ανοιγμα του κάθε φακέλου στο δικό του παράθυρο, την οποία την αφήνουμε Off, (Ξετσεκαρισμένη).
Εμφάνιση κρυφών αρχείων και φακέλων, την οποία και τσεκάρουμε, ενώ η αμέσως επόμενη επιλογή, Να μην εμφανίζονται τα κρυφά αρχεία και οι φάκελοι, ξετσεκάρεται αυτόματα.
Επειτα, την αμέσως επόμενη επιλογή, Απόκρυψη επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων, την ξετσεκάρουμε.
Αφήνουμε τσεκαρισμένη την αμέσως επόμενη επιλογή, απόκρυψη προστατευμένων αρχείων λειτουργικού συστήματος, ενώ ξετσεκάρουμε την αμέσως επόμενη, Απομνημόνευση ρυθμήσεων προβολής για τον κάθε φάκελο.
Τις επιλογές, Αυτόματη αναζήτηση για φακέλους και εκτυπωτές δικτύου, Εμφάνιση και διαχείρηση του ζεύγους ιστοσελίδων ως ενός μόνο αρχείου, Εγχρομη εμφάνιση κρυπτογραφημένων ή σημπιεσμένων αρχείων NTFS, Εμφάνιση αναδιώμενης περιγραφής φακέλων και στοιχείων της επιφάνειας εργασίας, Εμφάνιση απλής προβολή φακέλου στη λίστα φακέλων της εξερεύνησης, όλες αυτές τις επιλογές τις αφήνουμε ως έχουν, χωρίς να πειράξουμε τίποτα.
Αμέσως μετά, τσεκάρουμε την επιλογή Εμφάνιση όλων των περιεχωμένων των φακέλων συστήματος.
Τις επόμενες 2 επιλογές, Εμφάνιση πληροφοριών μεγέθους αρχείου στις συμβουλές φακέλου και εμφάνιση της πλήρους διαδρομής στη γραμμή διευθύνσεων, τις αφήνουμε τσεκαρισμένες, ενώ τσεκάρουμε τις αμέσως 2 επόμενες επιλογές, Εμφάνιση της πλήρους διαδρομής στη γραμμή τίτλου και εμφάνιση του πίνακα ελέγχου στο Ο υπολογιστής μου.
Τις τελευταίες 3 επιλογές τις αφήνουμε ως έχουν.
Αφού ολοκληρώσουμε όλα αυτά, βρίσκουμε με το πλήκτρο Tab την επιλογή Εφαρμογή και πατάμε Space και αμέσως βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space, για να κλείσει το παράθυρο.
Οι ρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες, διότι το λογισμικό ομιλίας, κυρίως το Hal και το Super Nova, διαβάζουν πολλά περιττά πράγματα και όχι αυτά που πρέπει. Επιπλέον, κάθε φορά που ανοίγουμε έναν οποιοδήποτε φάκελο, σε οποιοδήποτε χώρο του υπολογιστή μας, συχνά χρειάζεται να προβάλουμε τα περιεχόμενα του σε λίστα. Για να μη γίνεται αυτό κάθε φορά, απενεργοποιούμε την επιλογή Απομνημόνευση ρυθμήσεων προβολής για τον κάθε φάκελο, από τις επιλογές φακέλων, όπως περιγράψαμε πιο πάνω.
Με την απενεργοποίηση της επιλογής Απόκρυψη επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων, μπορούμε να διαβάζουμε όλες τις επεκτάσεις των αρχείων, π.χ, mp3, .exe, .avi, .3gp, κ.λ.π.
Με την ενεργοποίηση της επιλογής Εμφάνιση κρυφών αρχείων και φακέλων, έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα περιεχόμενα του τοπικού δίσκου C, όπως π.χ. τον κατάλογο Programme files, ή τον κατάλογο Documents and settings.
Με την ενεργοποίηση της επιλογής Ανοιγμα του κάθε φακέλου στο ίδιο παράθυρο, έχουμε τη δυνατότητα να χειριζόμαστε αρχεία και φακέλους πολύ πιο εύκολα και άνετα, αφού κάθε φορά που ανοίγουμε κάποιο αρχείο ή φάκελο, δεν πετιούνται παράθυρα δεξιά κι αριστερά και επιπλέον, όταν πατάμε το συνδυασμό Alt+F4, κλείνουν όλα τα παράθυρα με μιάς και δε χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για κάθε παράθυρο χωριστά.

  1. Επιλογές τηλεφώνου και Modem:
Εδώ δε χρειάζεται να πειράξουμε τίποτα, ωστόσο θα πρέπει κάθε φορά μετά από Format, να κάνουμε έναν έλεγχο, για να δούμε εάν λειτουργεί σωστά το ενσωματωμένο Modem.
Για να κάνουμε τον έλεγχο, απλώς ανοίγουμε το μενού έναρξη, πηγαίνουμε στο μενού ρυθμίσεις, ανοίγουμε το υπομενού και αμέσως ανοίγουμε τον πίνακα έλέγχου.
Στη συνέχεια με τα βελάκια, βρίσκουμε το μενού Επιλογές τηλεφώνου και Modem και πατάμε Enter.
Ενδεχομένως να μας εμφανίσει μια καρτέλα, στην οποία να μαςς ζητάει να επιλέξουμε τη χώρα στην οποία βρισκόμαστε και τον τύπο κλήσης που χρησιμοποιούμε.
Μας έχει ως προεπιλεγμένη χώρα την Ελλάδα και ως τύπο κλήσης την τονική ειδοποίηση. Τα αφήνουμε ως έχουν και βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space.
Αμέσως μας εμφανίζεται η καρτέλα με τις ιδιότητες του Modem. Εκεί δεν πειράζουμε τίποτα, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space, για να κλείσει το παράθυρο.

  1. Ηχοι και συσκευές αναπαραγωγής:
Ούτε και εδώ χρειάζεται να πειράξουμε τίποτα. Ωστόσο υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξουμε, διότι συχνά παρουσιάζεται πρόβλημα στην αναπαραγωγή αρχείων μουσικής και Video, τα οποία ανάλογα με την επέκταση τους, παίζουν με το αντίστοιχο προεπιλεγμένο πρόγραμμα και όταν επιλέξεις άλλο πρόγραμμα αναπαραγωγής, συχνά η αναπαραγωγή δεν επιτυγχάνεται. Για να διορθωθεί αυτό, κάνουμε την εξείς διαδικασία:
Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου, βρίσκουμε την επιλογή Ηχοι και συσκευές αναπαραγωγής και πατάμε Enter.
Πατάμε 2 φορές το συνδυασμό Control+Tab και πηγαίνουμε στην Τρίτη καρτέλα, ήχος.
Πατάμε 8 φορές το πλήκτρο Tab, για να βρούμε την επιλογή Χρήση μόνων προεπιλεγμένων συσκευών αναπαραγωγής, την οποία και ξετσεκάρουμε πατώντας το πλήκτρο Space και στη συνέχεια βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space, για να κλείσει το παράθυρο.

  1. Κέντρο ασφαλείας των Windows:
Μετά από Format, μας εμφανίζει στις επιλογές του System tray την ένδειξη ότι ο υπολογιστής μπορεί να κινδυνεύει και μας δείχνει ότι πρέπει να μπούμε στην επιλογή Κέντρο ασφαλείας των Windows, για να δούμε γιατί μας βγάζει αυτό το μήνυμα. Συνήθως το μήνυμα αυτό βγαίνει όταν δεν έχουμε εγκαταστήσει ακόμα, κάποιο πρόγραμμα προστασίας από ιούς.
Για να εξαφανήσουμε αυτή την επιλογή από το System tray, κάνουμε την ακόλουθη διαδικασία:
Πατάμε Enter, στη συγκεκριμένη επιλογή, δηλαδή στο Κέντρο ασφαλείας των Windows, με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε το μήνυμα ότι τα Windows, δεν βρήκαν κάποιο πρόγραμμα προστασίας από ιούς.
Εμείς πατάμε μια φοράτο πλήκτρο Tab και βρίσκουμε την επιλογή συστάσεις και πατάμε Space.
Με το Tab, βρήσκουμε την επιλογή, Εχω πρόγραμμα προστασίας από ιούς και θα το παρακολουθώ μόνος μου. Πατάμε Space, για να την τσεκάρουμε και στη συνέχεια, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space.
Κλείνουμε το παράθυρο, πατώντας το συνδυασμό Alt+F4. Ετσι λοιπόν, το μήνυμα των ειδοποιήσεων του κέντρου ασφαλείας, δεν θα εμφανιστεί ξανά στο System tray.

  1. Λογαριασμοί χρηστώνν:
Πολλές φορές, από τα ίδια τα Windows, ή από κάποιον Driver, εγκαθίσταται αυτόματα και η εφαρμογή Microsoft Net framework, η οποία συνήθως προκαλεί ένα μικρό πρόβλημα στον υπολογιστή, κατά την εκίνηση των Windows.
Δηλαδή, όταν φορτώνουν τα Windows, εμφανίζει ένα παραθυράκι και μας ζητάει να επιλλέξουμε με ποιόν λογαριασμό χρήστη θέλουμε να ξεκινήσουμε. Εμείς πρέπει κάθε φορά να πατάμε τα βελάκια πάνω και κάτω και στη συνέχεια το πλήκτρο Enter, για να ξεκινήσει ο υπολογιστής μας.
Ολη αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και επιπλέον το τυφλό άτομο δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα πρέπει να κάνει την παραπάνω διαδικασία, αφού δε βλέπει πότε του εμφανίζεται το σχετικό πινακάκι.
Για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα, κάνουμε την εξείς διαδικασία:
Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου και πηγαίνουμε στην επιλογή Λογαριασμοί χρηστών και πατάμε Enter.
Πατάμε μια φορά το πλήκτρο Tab, και μας εμφανίζει τη λίστα με τους υπάρχοντες λογαριασμούς. Ο πρώτος ο οποίος έχει το όνομα που του ορίσαμε όταν κάναμε εγκατάσταση των Windows. Ο δεύτερος έχει το όνομα Guest και είναι ανενεργός. Ο τρίτος, ο οποίος προκαλεί και το εν λόγω πρόβλημα, είναι αυτός που δημιούργησε η εφαρμογή Microsoft Net framework.
Πατάμε Space επάνω του και μια φορά το πλήκτρο Tab, για να μας εμφανίσει τις διαθέσιμες επιλογές.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή διαγραφή λογαριασμού και πατάμε Space.
Στη συνέχεια με το Tab, βρήσκουμε την επιλογή Διαγραφή αρχείον και πατάμε ξανά Space και τέλος ξανά με το Tab, βρήσκουμε την επιλογή διαγραφή και πατάμε Space.
Πατάμε Alt+F4, μέχρι να κλείσουμε όλα τα παράθυρα.

  1. Ενταση ήχου:
Για να ρυθμήσουμε την ένταση ήχου του υπολογιστή μας, απλώς επιλέγουμε το αντίστοιχο μενού από το System tray και πατάμε Enter, για να μπούμε στις επιλογές του.
Εκεί εμφανίζονται οι επιλογές Κεντρική ένταση ήχου, Αναπαραγωγή CD, ένταση κυματομορφής, Ενταση SW synth, Ηχογράφηση, Μικρόφωνο, Στερεοφωνική μείξη, κ.λ.π.
Για να μεταβούμε σε κάθε επιλογή, χρησιμοποιούμε το πλήκτρο Tab, ενώ για να ρυθμήσουμε την κάθε ένταση, χρησιμοποιούμε το πάνω και κάτω βελάκι.
Φροντίζουμε έτσι, ώστε όπου υπάρχει Balance, να είναι στο 50, ενώ η κάθε ένταση να είναι στο 100, δηλαδή τέρμα. Επίσης, η επιλογή σίγαση που υπάρχει σε κάθε ρύθμηση συσκευής, να είναι απενεργοποιημένη, δηλαδή ξεμαρκαρισμένη.
Πρόσθετες επιλογές:
Εάν θέλουμε να ρυθμήσουμε περεταίρω τον ήχο μας, ενώ βρισκόμαστε στο βασικό μενού της έντασης, ανοίγουμε με το πλήκτρο Alt το μενού αρχείο και με τα βελάκια βρίσκουμε την επιλογή ιδιότητες και πατάμε Enter.
Εκεί μας ανοίγει ένα παράθυρο με της ιδιότητες της κάθε συσκευής. Με τα βελάκια επιλέγουμε τη συσκευή που θέλουμε να ρυθμήσουμε, π.χ. HD audio in put, η οποία είναι η συσκευή εισόδου, ενώ εάν επιλέξουμε HD audio out put, είναι η συσκευή αναπαραγωγής.
Αφού επιλέξουμε τη συσκευή που θέλουμε, πατάμε 2 φορές το Tab, για να μας εμφανίσει τις διαθέσιμες επιλογές και όσες θέλουμε να είναι ενεργές τις κρατάμε τσεκαρισμένες, ενώ όσες επιλογές θέλουμε να απενεργοποιήσουμε, τις ξετσεκάρουμε. Καλό είναι να τσεκάρουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές από κάθε συσκευή και να μην απενεργοποιήσουμε καμία.
Σημειώνουμε εδώ, ότι η κάθε συσκευή έχει δικές της ξεχωριστές επιλογές. Για παράδειγμα, η συσκευή HD audio out put, έχει τις επιλογές Κεντρική ένταση, Αναπαραγωγή CD, Κυματομορφή, SW synth.
Ενώ η συσκευή HD audio in put, έχει τις επιλογές Μικρόφωνο, ηχογράφηση, Στερεοφωνική μείξη, κ.λ.π.
Αφού ολοκληρώσουμε όλες τις ρυθμίσεις μας, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space, για να κλείσει το παράθυρο των ιδιοτήτων.
Επειτα ξανανοίγουμε το μενού αρχείο και με τα βελάκια βρίσκουμε την επιλογή Σύνθετα στοιχεία ελέγχου και πατάμε Enter.
Αμέσως εμφανίζεται στο κεντρικό παράθυρο της έντασης, το κουμπί Για προχωρημένους, το οποίο και επιλέγουμε πατώντας Space.
Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή ενίσχυση μικροφώνου και την τσεκάρουμε. Μετά βρίσκουμε την επιλογή κλείσιμο και πατάμε Space.
Πατάμε Alt+F4, για να κλείσουμε όλα τα παράθυρα.

  1. ρυθμίσεις οθώνης:
Εδώ δε χρειάζεται να κάνουμε καμία ρύθμηση, παρα μόνον εάν το απαιτεί το λογισμικό ομιλίας που χρησιμοποιούμε. Συγκεκριμένα, σε ορισμένες κάρτες γραφικών, όσοι χρησιμοποιούν Hal screan reader ή Super nova, συχνά παρουσιάζονται προβλήματα ασυμβατότητας του αναγνώστη οθώνης με την κάρτα γραφικών.
Για τις Envidia geforce, απλώς εγκαθιστούμε ένα αρχείο fix, στη register του υπολογιστή μας.
Για όσους χρησιμοποιούν τον αναγνώστη οθώνης Jaws, απλώς χρειάζεται να εγκαταστήσουν 2 αρχεία, το DongleSystemDriver.exe και το FSVideo Interseptor.exe, τα οποία επιλύουν το πρόβλημα ασυμβατότητας του Jaws με τις κάρτες γραφικών.
Εάν και πάλι δε λυθεί το πρόβλημα, πηγαίνουμε στον πίνακα ελέγχου και στην επιλογή Οθώνη.
Με το συνδυασμό Control+Tab, πηγαίνουμε στην πέμπτη καρτέλα, στην οποία ρυθμίζουμε την ανάλυση της οθώνης μας, στα 800/600, και ποιότητα χρώματος μέτρια, 16 bit.
Μια ακόμα ρύθμηση που χρειάζεται να γνωρίζουμε, είναι στην περίπτωση που καταλάθος χαθεί ένα εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας, όπως π.χ. Ο Υπολογιστής μου, ή Τα έγγραφα μου.
Για να τα ξαναεπαναφέρουμε, πηγαίνουμε στον πίνακα ελέγχου και στην επιλογή οθώνη.
Με Control+Tab, πηγαίνουμε στην καρτέλα Επιφάνεια εργασίας και με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Προσαρμογή Επιφάνειας εργασίας και πατάμε Space.
Στην καρτέλα που εμφανίζεται και στη λίστα που παρουσιάζεται, μας δείχνει τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας. Αυτά που δεν είναι τσεκαρισμένα, είναι αυτά που έχουν χαθεί. Απλώς τα τσεκάρουμε και πατάμε την επιλογή Okay. Στη συνέχεια πατάμε ξανά Okay, για να κλείσει το παράθυρο.
Τα χαμένα εικονίδια επέστρεψαν και πάλι στην επιφάνεια εργασίας.
Μια άλλη προεραιτική ρύθμηση που μπορεί να γίνει, κυρίως για να μην αδρανοποιείται ο υπολογιστής, είναι να απενεργοποιήσουμε το Screan saver.
Για να το κάνουμε αυτό, απλώς επιλέγουμε από τον πίνακα ελέγχου το μενού οθώνη και πηγαίνουμε στην καρτέλα επιφάνεια εργασίας.
Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή αναμονή υπολογιστή και με τα βελάκια προς τα πάνω ανεβάζουμε τη μπάρα στο τέρμα.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space.

  1. Ελεγχος και επιδιώρθωση των οδηγών Drivers:
Πολλές φορές, ενώ πιστεύουμε ότι όλοι οι Drivers εγκαταστάθηκαν σωστά, ξαφνικά διαπιστώνουμε προβλήματα σε ορισμένες συσκευές του υπολογιστή μας, όπως στις θύρες USB, στην ασύρματη κάρτα δικτύου, στην Ethernet, στη συσκευή Blue tooth, κ.λ.π. Επίσης, πολλές φορές παρουσιάζονται προβλήματα στην κάρτα ήχου και αυτό επειδή το Driver της κάρτας ήχου, το Modem και ο οδηγός Ethernet, περιέχουν αρχεία υποστήρηξης ήχου, τα οποία όταν εγκαθιστούνται, παρουσιάζεται σύγχηση στο σύστημα. Ετσι πολλές φορές, βλέπουμε κάποιες συσκευές να παρουσιάζονται εγκατεστημένες με ερωτηματικό, που αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος οδηγός Driver, δεν υπάρχει στο σύστημα εγκατεστημένος. Εάν η συσκευή παρουσιάζεται με θαυμαστικό, αυτό σημαίνει ότι ο Driver ναι μεν είναι εγκατεστημένος, αλλά δε λειτουργεί σωστά. Στην περίπτωση που η συσκευή λείπει εντελώς από το σύστημα και είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί ο Driver, απλώς εμφανίζεται ανεπτυγμένο το μενού άλλες συσκευές και μας δείχνει ποιοι drivers λείπουν από το σύστημα μας.
Για να δούμε όλα τα παραπάνω και να κάνουμε τις όποιες διορθώσεις χρειάζονται, κάνουμε την εξής διαδικασία:
Βρισκόμαστε στην επιφάνεια εργασίας, στο εικονίδιο Ο Υπολογιστής μου και πατάμε το συνδυασμό Alt+Enter, όπου μας ανοίγει το μενού ιδιότητες συστήματος.
Πατώντας 2 φορές το συνδυασμό Control+Tab, πηγαίνουμε στην καρτέλα υλικό και με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Διαχείρηση συσκευών και πατάμε Space.
Πατώντας το Tab, εμφανίζεται η λίστα με τις διαθέσιμες συσκευές.
Στην περίπτωση που μια συσκευή εμφανίζεται με θαυμαστικό, θα δούμε ότι το σημάδι Σίν, δηλαδή το Open, να είναι ενεργό.
Πατάμε το κουμπί Application και με τα βελλάκια βρίσκουμε την επιλογή κατάργηση εγκατάστασης.
Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ξαναεγκαθιστούμε το συγκεκριμένο Driver από το CD, ή κάνουμε ενημέρωση προγράμματος οδήγησης μέσα από τη διαχείρηση συσκευών. Για να κάνουμε ενημέρωση προγράμματος οδήγησης, κάνουμε την ακόλουθη διαδικασία:
Αφού καταργήσαμε τη συσκευή, αυτόματα αναπτύχθηκε το μενού άλλες συσκευές, όπου εκεί θα δούμε τη συσκευή που καταργήσαμε.
Επιλέγουμε τη συσκευή που θέλουμε να ενημερώσουμε, πατάμε το κουμπί Application και με τα βελάκια βρίσκουμε την επιλογή Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης. Σημειώνουμε ότι το CD με τους Drivers, θα πρέπει να είναι τοποθετημένο στη μονάδα μας.
Αφού μας εμφανιστεί ο οδηγός ενημέρωσης, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή επόμενο και πατάμε Space.
Στην επόμενη καρτέλα επιλέγουμε με τα βελάκια την επιλογή Αυτόματη εγκατάσταση και πατάμε πάλι στην επιλογή επόμενο.
Εάν ο οδηγός ολοκληρωθεί σωστά, η συσκευή θα εμφανιστεί με την ένδειξη Close. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί κανονικά.
Σημειώνουμε ότι εάν μας ζητηθεί επανεκίνηση, θα πρέπει να την κάνουμε υποχρεωτικά.
Στην περίπτωση που η συσκευή εμφανιστεί με ερωτηματικό, απλώς πατάμε το Application και επιλέγουμε την ενημέρωση προγράμματος οδήγησης, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία.
Στην περίπτωση που η συσκευή δεν υπάρχει πουθενά στο σύστημα μας, κάθε φορά που ξεκινάνε τα Windows, μας εμφανίζεται αυτόματα ο οδηγός ενημέρωσης υλικού. Εκεί απλώς τοποθετούμε στη μονάδα το CD με τους Drivers και κάνουμε ξανά την ως άνω διαδικασία.
Αφού ολοκληρώσουμε τον έλεγχο μας, πατάμε το συνδυασμό Alt+F4, για να κλείσει η διαχείρηση συσκευών και επιστρέφουμε στις ιδιότητες συστήματος.
Βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space, για να κλείσουμε το παράθυρο των ιδιοτήτων.
Το σύστημα μας είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει σωστά.

  1. Επιλογές ενέργειας:
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, αφορούν κυρίως φορητούς υπολογιστές. Για το λόγο αυτό αφήσαμε τη συγκεκριμένη διαδικασία στο τέλος αυτού του μικρού εγχειριδίου. Οι ρυθμίσεις αυτές, μας βοηθούν να ρυθμήσουμε την αναμονή του συστήματος, τη λειτουργεία της οθώνης και του σκληρού δίσκου, την αδρανοποίηση του συστήματος, τις ενδείξεις της μπαταρίας και την ειδοποίηση για πεσμένη μπαταρία, κ.λ.π. Όλα αυτά, βοηθάνε τη μπαταρία του φορητού μας συστήματος να εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια.
Για να κάνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
Από το μενού έναρξη, πηγαίνουμε στον πίνακα ελέγχου και στην επιλογή Επιλογές ενέργειας. Πατάμε enter για να μπούμε στο συγκεκριμένο μενού.
Στην πρώτη καρτέλα, Συνδυασμοί τροφοδοσίας, κάνουμε τις ακόλουθες ρυθμίσεις:
Α. Όταν ο υπολογιστής είναι στη μπρίζα, σβήσιμο οθώνης μετά από 3 λεπτά, 5 λεπτά, ή οποιοδήποτε μέγεθος επιλέξουμε εμείς.
Επίσης, στην παρακάτω επιλογή, όταν ο υπολογιστής λειτουργεί με μπαταρία και εκεί επιλέγουμε μετά από πόση ώρα θα σβήσει η οθώνη. Εμείς προτείνουμε, μετά από 3 λεπτά.
Β. Απενεργοποίηση σκληρών δίσκων, Όταν ο υπολογιστής είναι στη μπρίζα, ή όταν λειτουργεί με μπαταρία, εμείς πρωτείνουμε την επιλογή Ποτέ. Ωστόσο, για εξοικονόμιση ενέργειας, πρωτείνεται όταν ο υπολογιστής λειτουργεί με μπαταρία, να απενεργοποιείται ο σκληρός δίσκος μετά από 3 λεπτά.
Γ.
Σύστημα σε αναμονή, πρωτείνουμε και για τις 2 επιλογές Ποτέ.
Στη δεύτερη καρτέλα, ειδοποιήσεις, μας έχει προεπιλεγμένες τις επιλογές Ειδοποίηση πεσμένης μπαταρίας, όταν η ενέργεια φτάσει στο 10 τοις 100 και κρήσιμο σημείο μπαταρίας, όταν η ενέργεια φτάσει στο 3 τοις 100.
Μετά από κάθε τσεκαρισμένη επιλογή μας έχει το αντίστοιχο κουμπί ειδοποίηση, το οποίο το επιλέγουμε για να κάνουμε πρόσθετες ρυθμίσεις.
Για παράδειγμα, επιλέγουμε το κουμπί ειδοποίηση, στην πρώτη επιλογή και τσεκάρουμε τα ακόλουθα:
Ηχητική ειδοποίηση, Προβολή μυνήματος, Λειτουργεία μετά τη λήξη της ειδοποίησης, όπου και μας εμφανίζει πρόσθετες επιλογές, από τις οποίες επιλέγουμε αναμονή.
Επίσης τσεκάρουμε την επιλογή, λειτουργία αναμονής ή τερματισμού, ακόμα κι αν ένα πρόγραμμα δεν αποκρίνεται.
Τέλος επιλέγουμε το κουμπί Okay.
Τις ίδιες ακριβώς επιλογές κάνουμε και στη δεύτερη επιλογή, κρήσιμο σημείο μπαταρίας.
Στην Τρίτη καρτέλα, Μετριτής ενέργειας, τσεκάρουμε την επιλογή, Προβολή λεπτομερειών για κάθε μπαταρία.
Στην τέταρτη καρτέλα, Για προχωρημένους, τσεκάρουμε την επιλογή εμφάνιση του εικονιδίου στη γραμμή εργασιών, ενώ ξεμαρκάρουμε την επιλογή Κωδικός πρόσβασης κατά την επαναφορά αποκατάσταση αναμονής.
Στις επόμενες 2 επιλογές, κουμπιά τροφοδωσίας, για την πρώτη επιλογή οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι προεραιτικές.
Για παράδειγμα, κατά το κλείσιμο του καλύματος του φορητού υπολογιστή, μας έχει τις επιλογές Αναμονή, τερματισμός και να μη γίνεται καμία ενέργεια. Επιλέγουμε πραγματικά αυτή που θέλουμε.
Στη δεύτερη επιλογή, Κατά το κλείσιμο του υπολογιστή μου, την αφήνουμε ως έχει, δηλαδή τερματισμός.
Στην Πέμπτη καρτέλα, Αδρανοποίηση, ξεμαρκάρουμε την επιλογή, Ενεργοποίηση αδρανοποίησης.
Αφού ολοκληρώσουμε όλες τις ρυθμίσεις μας, επιλέγουμε το κουμπί Εφαρμογή και στη συνέχεια το κουμπί Okay, για να κλείσουμε το παράθυρο.
Ολες οι ρυθμίσεις μας έγιναν με επιτυχία και μάλιστα μπορούμε να τις αλλάξουμε όποτε το επιθυμούμε, αφού οι ρυθμίσεις των επιλογών ενέργειας, είναι προεραιτικές για κάθε χρήστη και ο κάθε χρήστης ρυθμίζει τον υπολογιστή του όπως αυτός επιθυμεί. Ανάλογες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε και για έναν σταθερό υπολογιστή, ιδιαίτερα να ρυθμήσουμε το σβήσιμο οθώνης, το σύστημα σε αναμονή και να απενεργοποιήσουμε την αδρανοποίηση. Ολη η διαδικασία γίνεται όπως περιγράψαμε παραπάνω.

  1. Ρύθμηση των αυτόματων ενημερώσεων:
Η διαδικασία αυτή είναι καθαρά προεραιτική και όποιος επιθυμεί, μπορεί να παρακάμψει αυτό το βήμα.
Για να ρυθμήσουμε τις αυτόματες ενημερώσεις μας, απλώς ανοίγουμε τις ιδιότητες συστήματος, πατώντας το συνδυασμό Alt+Enter, ενώ βρισκόμαστε στο εικονίδιο Ο υπολογιστής μου, στην επιφάνεια εργασίας, παρόμοια δηλαδή όπως κάναμε και για τον έλεγχο των οδηγών Drivers.
Πατώντας το συνδυασμό Control+Tab, μέχρι να μεταφερθούμε στην έκτη καρτέλα, αυτόματες ενημερώσεις και στη συνέχεια με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε τη λίστα των επιλογών των αυτόματων ενημερώσεων.
Με τα βελάκια, τσεκάρουμε την επιλογή αυτόματη λήψη των ενημερώσεων, αλλα εγκατάσταση τους μετά από επιλογή μου. Αυτό το κάνουμε για να μπορούμε να ελέγχουμε το τι ενημερώσεις εγκαθιστούνται κάθε φορά.
Οι άλλες διαθέσιμες επιλογές είναι, Αυτόματη λήψη και εγκατάσταση των ενημερώσεων, Να ειδοποιούμαι αλλα να μη γίνεται καμία λήψη και εγκατάσταση και τέλος, απενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων.
Αφού τσεκάρουμε την επιλογή που θέλουμε, βρίσκουμε το κουμπί Okay και πατάμε Space.

  1. Καθαρισμός του σκληρού δίσκου:
Είναι καλό να ελέγχουμε το σκληρό μας δίσκο για κατάλειπα, διότι τα εργαλεία των Windows, ή τα αντίστοιχα προγράμματα καθαρισμού, δεν μπορούν να εντοπισουν τα λεγόμενα σκουπίδια που σισορεύονται στο σκληρό μας δίσκο.
Μια διαδικασία που προτείνουμε, είναι η ακόλουθη:
Πηγαίνουμε στο σκληρό μας δίσκο ακολουθώντας τη διαδρομή,
C:\Documents and settings\user\local settings\temp.
Οπου User, το όνομα του υπολογιστή μας, το οποίο ορίσαμε κατά τη διαδικασία εγκατάστασης των Windows, π.χ. Papadopoulos.
Από το φάκελο Temp, διαγράφουμε όσα αρχεία υπάρχουν εκεί, διότι αποτελούν κατάλειπα προγραμμάτων που εγκαταστήσαμε στο σύστημα μας.
Επίσης, μπορούμε να διαγράψουμε άχρηστα αρχεία ακολουθώντας τη διαδρομή:
C:\Windows\Temp.
Ενας άλλος τρόπος να τακτοποιήσουμε το σκληρό μας δίσκο, είναι να χρησιμοποιήσουμε τους οδηγούς εκαθάρισης δίσκου και ανασυγκρότησης, τους οποίους θα βρούμε, εάν ανοίξουμε το μενού έναρξη, πάμε στα προγράμματα, μετά στα βοηθήματα και τέλος επιλέγουμε το μενού Εργαλεία συστήματος. Με τα βελάκια βρίσκουμε το μενού Εκκαθάριση δίσκου και πατάμε Enter.
Στον οδηγό που μας ανοίγει, επιλέγουμε το δίσκο C. Στη συνέχεια με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space.
Αμέσως μας εμφανίζει μια λίστα με διαθέσιμες επιλογές. Τις τσεκάρουμε όλες πατώντας σε κάθε μια το πλήκτρο Space. Στη συνέχεια επιλέγουμε Okay. Στο πινακάκι επιβεβαίωσης που εμφανίζεται, επιλέγουμε Okay και ο οδηγός πραγματοποιεί εκκαθάριση του σκληρού μας δίσκου.
Για την ανασυγκρότηση, μπορούμε να πάμε από το μενού που περιγράψαμε παραπάνω, δηλαδή από τα βοηθήματα και τα εργαλεία συστήματος, αλλά η πιο σύντομη διαδρομή είναι η ακόλουθη:
Επιλέγουμε το εικονίδιο Ο Υπολογιστής μου στην επιφάνεια εργασίας και πατάμε Enter.
Επιλέγουμε τον τοπικό δίσκο C.
Πατάμε το κουμπί Application και με τα βελάκια βρίσκουμε την επιλογή ιδιότητες και πατάμε Enter, ή διαφορετικά, όπως βρισκόμαστε πάνω στον τοπικό δίσκο C, πατάμε το συνδυασμό Alt+Enter, για να ανοίξουν κατευθείαν οι ιδιότητες του σκληρού δίσκου.
Με το συνδυασμό Control+Tab, πηγαίνουμε στη δεύτερη καρτέλα, Εργαλεία.
Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή ανασυγκρότηση δίσκου και πατάμε Space.
Στο παράθυρο που μας ανοίγει, βρίσκουμε το κουμπί ανασυγκρότηση και πατάμε Space.
Η ανασυγκρότηση πραγματοποιείται και ο σκληρός μας δίσκος είναι πιο άνετος και ευέλικτος.
Ένα εύκολο και προσβάσιμο πρόγραμμα καθαρισμού του υπολογιστή και συγκεκριμένα του σκληρού δίσκου, είναι το C Cleaner, όπου ένας τυφλός μπορεί να χειριστεί άνετα.
Το C Cleaner, εκτώς από το σκληρό δίσκο, καθαρίζει και τη μνήμη Cash, τη Register, αδειάζει τον κάδο ανακύκλωσης, τακτοποιεί το μενού έναρξη και την επιφάνεια εργασίας, δηλαδή διαγράφει όσα εικονίδια δε χρειάζονται, κυρίως απο απεγκατεστημένα προγράμματα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκευτείτε την ιστοσελίδα:
Ενας άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του σκληρού μας δίσκου και να τα διορθώσουμε, είναι ο έλεγχος του δίσκου για σφάλματα και η αυτόματη επιδιόρθωση τους. Για να το κάνουμε αυτό, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
Επιλέγουμε το εικονίδιο Ο Υπολογιστής μου από την επιφάνεια εργασίας και πατάμε Enter.
Επιλέγουμε τον τοπικό δίσκο C και με το πλήκτρο Application βρίσκουμε την επιλογή ιδιότητες και πατάμε Enter, ή διαφορετικά, πατάμε το συνδυασμό Alt+Enter και ανοίγουν κατευθείαν οι ιδιότητες του σκληρού δίσκου.
Με το συνδυασμό Control+Tab, πηγαίνουμε στη δεύτερη καρτέλα, δηλαδή στα Εργαλεία, όπως κάναμε και για την ανασυγκρότηση του δίσκου.
Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Ελεγχος του τόμου για σφάλματα και πατάμε Space.
Στο πινακάκι που εμφανίζεται, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Αυτόματη επιδιόρθωση σφαλμάτων
 Και τη μαρκάρουμε πατώντας το Space. Επίσης μαρκάρουμε και την αμέσως επόμενη επιλογή, Ανοίχνευση και επιδιόρθωση κατεστραμένων αρχείων.
Επειτα, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space.
Εκεί μας εμφανίζει ένα πινακάκι και μας λέει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μώλις κάνουμε επανεκίνηση τον υπολογιστή. Πατάμε και εκεί Okay.
Τέλος, κλείνουμε το παράθυρο των ιδιοτήτων, πατώντας και εκεί Okay.
Κάνουμε μια επανεκίνηση του υπολογιστή μας και αυτόματα ξεκινάει η εξέταση του δίσκου. Μώλις ολοκληρωθεί, τα Windows φορτώνουν κανονικά.

13. Αλλαγή προορισμού του φακέλου Τα έγγραφα μου:
Ενας πολύ σημαντικός κατάλογος στον υπολογιστή μας, είναι ο φάκελος Τα έγγραφα μου, ο οποίος δηλώνεται πάντα στον τοπικό μας δίσκο C. Όπως είναι γνωστό, στο φάκελο αυτό αποθηκεύουμε όλα τα συμαντικά έγγραφα μας, καθώς επίσης και διάφορα άλλα αρχεία και προγράμματα.
Πολλές φορές όμως, με μια ξαφνική βλάβη του υπολογιστή μας, εάν δεν έχουμε προλάβει να φυλάξουμε τα αρχεία μας σε κάποιο back up, τα αρχεία μας χάνονται οριστικά.
Τα περισσότερα άτομα με προβλήματα όρασης που χειρίζονται υπολογιστή, συνήθως χωρίζουν το σκληρό δίσκο σε 2 μέρη, δηλαδή C και D.
Αυτό γίνεται για να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (Ghost) και επίσης να φυλάγονται όλα τα προσωπικά δεδομένα μας σε ξεχωριστό μέρος, δηλαδή σαν αποθήκη, χώρια από το λειτουργικό μας.
Ετσι λοιπόν μπορούμε να αλλάξουμε τον προορισμό του φακέλου Τα έγγραφα μου και να το μεταφέρουμε στον τοπικό μας δίσκο D, δηλαδή στην αποθήκη μας. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουμε τα προσωπικά μας δεδομένα, ακόμα και εάν χαλάσει ο υπολογιστής μας και χρειαστεί να τον κάνουμε επαναφορά (Ghost), ή Format. Για να αλλάξουμε τον προορισμό του φακέλου, κάνουμε την παρακάτω διαδικασία:
Δημιουργούμε έναν φάκελο στον τοπικό μας δίσκο D, δίνοντας του ένα οποιοδήποτε όνομα, π.χ. το όνομα PC.
Επιλέγουμε τον φάκελο Τα έγγραφα μου στην επιφάνεια εργασίας και πατάμε το κουμπί Application.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή ιδιότητες και πατάμε Enter.
Πατώντας 2 φορές το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή μετακίνηση και πατάμε Space.
Με τα βελάκια βρίσκουμε τον τοπικό δίσκο D και στη συνέχεια το φάκελο στον οποίο θα αποθηκεύονται στο εξείς τα έγγραφα μας, δηλαδή τον φάκελο PC, τον οποίο δημιουργήσαμε πρίν.
Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space.
Στο πινακάκι που εμφανίζεται, μας ρωτάει εάν θέλουμε να μετακινηθούν τα υπάρχοντα δεδομένα και εμείς επιλέγουμε Ναι, πατώντας Space, στη σχετική επιλογή.
Τέλος, πατάμε Okay, για να κλείσει το παράθυρο των ιδιοτήτων.

14. Χωρισμός του δίσκου σε 2 μέρη:
Μια πολύ σημαντική ενέργια, η οποία βοηθάει τα άτομα με προβλήματα όρασης να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή τους, να διασφαλίσουν τα προσωπικά τους δεδομένα και να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα επαναφοράς του υπολογιστή, σε περίπτωση βλάβης, ή απορύθμησης. Ετσι το τυφλό άτομο θα μπορεί να χειρίζεται με ασφάλεια τον υπολογιστή του, αφού οτιδήποτε και να πάθει, θα μπορεί να τον επιδιορθώσει, χωρίς να χρειάζεται Format και κυρίως, δε χρειάζεται την επέμβαση βλέποντα.
Στο σημείο αυτό, πρωτείνουμε το χωρισμό του σκληρού δίσκου, ανάλογα με τη χωρητηκότητα του:
Εάν ο σκληρός μας δίσκος έχει χωρητηκότητα 100, 120, 140, 160, 180, 200,ή οποιοδήποτε μέγεθος, πρωτείνουμε τα 15 GB για λειτουργικό χώρο, δηλαδή για τοπικό δίσκο C και τα υπόλοιπα GB που απομένουν, για τοπικό δίσκο D, δηλαδή για αποθήκη.
Εάν όμως ο σκληρός μας δίσκος έχει χωρητηκότητα κάτω από 100 GB, δηλαδή 60 ή 80 GB, τότε πρωτείνουμε 10 με 12  GB, βαριά-βαριά 15 GB για λειτουργικό και τα υπόλοιπα, τα αφήνουμε για αποθήκη.
Σημειώνουμε επίσης, ότι ο τυφλός χρήστης χρησιμοποιεί περίπου 10 με 12 GB για το λειτουργικό και τα προγράμματα, τα οποία φορτώνει στο σύστημα του, μάλιστα μερικές φορές και κάτω από 10 GB.
Ωστόσο, αφήνουμε πάντα διαθέσιμο χώρο ελεύθερο, διότι πολλοί χρήστες κατεβάζουν αρχεία από το internet, τα οποία συνήθως είναι αρκετά μεγάλα και πιάνουν αρκετό χώρο στο δίσκο.
Για να χωρήσουμε το σκληρό μας δίσκο, υπάρχουν 2 τρόποι.
Ο πρώτος και εύκολος τρόπος, είναι κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των Windows, να ορίσουμε την κατανομή του δίσκου μας, δηλαδή το μέγεθος που θα έχει ο τοπικός δίσκος C και ο τοπικός δίσκος D.
Ο άλλος τρόπος είναι να εγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο σπάει το σκληρό μας δίσκο και επίσης φτιάχνει και άλλες ενέργιες που αφορύν το σκληρό μας, όπως π.χ. αλλαγή του γράμματος, αλλαγή του τύπου δίσκου, δηλαδή από Fat32 σε NTFS, κ.λ.π.
Ένα εύκολο και προσβάσιμο πρόγραμμα για τυφλούς, είναι το Partition magic.
Εγκαθιστούμε λοιπόν το partition magic.
Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και κάνουμε μια επανεκίνηση τον υπολογιστή μας, επιλέγουμε το εικονίδιο Ο Υπολογιστής μου από την επιφάνεια εργασίας και πατάμε Enter.
Επιλέγουμε τον τοπικό δίσκο C και πατάμε το κουμπί Application.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Power quest Partition magic και πατάμε Enter.
Βρισκόμαστε πλέον στο παράθυρο του προγράμματος.
Ανοίγουμε το μενού αρχείο, πατώντας το πλήκτρο Alt.
Με δεξί βελάκι, βρίσκουμε το μενού Tasks και με τα βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε την επιλογή Create new partition και πατάμε Enter.
Στην πρώτη καρτέλα επιλέγουμε το κουμπί επόμενο.
Στη δεύτερη καρτέλα, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή μεγέθους και με τα βελάκια πάνω και κάτω, ρυθμίζουμε το μέγεθος που θα έχει το νέο μας διαμέρισμα και πατάμε επόμενο.
Στην Τρίτη καρτέλα, επιλέγουμε το γράμμα του δίσκου, δηλαδή το D και πατάμε το κουμπί Finish.
Πατάμε το συνδυασμό Alt+F4 και στο πινακάκι που εμφανίζεται, πατάμε την επιλογή Yes.
Στο επόμενο πινακάκι που εμφανίζεται και μας ρωτάει για επανεκίνηση, επιλέγουμε Okay.
Το σύστημα μας επανεκινείται και το νέο μας διαμέρισμα δημιουργείται. Μώλις εκινηθεί ο υπολογιστής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νέο μας διαμέρισμα.
Μια σημαντική λεπτομέρεια:
Πολλές φορές, όταν δεν υπάρχει δεύτερο διαμέρισμα στον υπολογιστή μας, η μονάδα του CD ή του DVD, παίρνει το γράμμα D. Ετσι όταν δημιουργούμε το νέο διαμέρισμα του σκληρού μας δίσκου, θα πρέπει πρώτα να απενεργοποιούμε τη μονάδα του CD-DVD, ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε το σωστό γράμμα για το νέο μας διαμέρισμα.
Για να κάνουμε αυτή τη διαδικασία, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
Επιλέγουμε το εικονίδιο Ο Υπολογιστής μου, στην επιφάνεια εργασίας.
Ανοίγουμε τις ιδιότητες συστήματος, πατώντας το συνδυασμό Alt+Enter.
Με το συνδυασμό Control+Tab, πηγαίνουμε στην Τρίτη καρτέλα, Υλικό και με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε το κουμπί διαχείρηση συσκευών και πατάμε Space.
Με το Tab, βρίσκουμε τη λίστα των συσκευών.
Με βελάκι προς τα κάτω, βρίσκουμε την επιλογή Μονάδες CD-DVD και με δεξί βελάκι, ανοίγουμε το υπομενού.
Με βελάκι κάτω, βρίσκουμε τον τύπο της μονάδας που έχουμε και πατάμε το κουμπί Application.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή απενεργοποίηση και πατάμε Space.
Στο πινακάκι επιβεβαίωσης, επιλέγουμε Okay και πατάμε Space.
Πατάμε το συνδυασμό Alt+F4, για να κλείσει το παράθυρο και επιστρέφουμε στις ιδιότητες συστήματος. Επιλέγουμε Okay και πατάμε Space, για να κλείσει το παράθυρο των ιδιοτήτων.
Τώρα πλέον, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε το νέο μας διαμέρισμα, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Δημιουργούμε το νέο μας διαμέρισμα, δηλαδή τον τοπικό δίσκο D και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, επιστρέφουμε στις ιδιότητες συστήματος και στη διαχείρηση συσκευών και με την ίδια διαδικασία, ενεργοποιούμε τη μονάδα του CD-DVD. Αυτόματα, η μονάδα μας παίρνει το γράμμα Ε.
Υπάρχει και η περίπτωση, όπου κάποιος δεν απενεργοποίησε τη μονάδα του CD rom και δημιούργησε κατευθείαν το νέο διαμέρισμα, με αποτέλεσμα ο νέος χώρος τους σκληρού δίσκου να πάρει το γράμμα Ε.
Τότε κάνουμε την ακόλουθη διαδικασία:
Απενεργοποιούμε τη μονάδα CD rom, με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, δηλαδή από τη διαχείρηση συσκευών.
Επιλέγουμε το εικονίδιο Ο Υπολογιστής μου, στην επιφάνεια εργασίας και πατάμε το κουμπί Application.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή διαχείρηση και πατάμε Enter.
Εκεί μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο, όπου με τα βελάκια προς τα κάτω, βρίσκουμε την επιλογή Διαχείρηση δίσκων.
Με το Tab, εμφανίζεται η λίστα με τους δίσκους, δηλαδή ο C και ο Ε, τον οποίο και θα αλλάξουμε το γράμμα σε D.
Επιλέγουμε το διαμέρισμα Ε.
Ανοίγουμε το μενού αρχείο, πατώντας το πλήκτρο Alt.
Με δεξί βελάκι, βρίσκουμε το μενού Ενέργιες και με βελάκι προς τα κάτω, βρίσκουμε την επιλογή Ολες οι εργασίες και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Με βελάκι προς τα κάτω, βρίσκουμε την επιλογή αλλαγή του γράμματος και πατάμε Enter.
Στο παράθυρο που εμφανίζεται, ψάχνουμε με το Tab και βρίσκουμε τη λίστα με τα διαθέσιμα γράμματα.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε το γράμμα D και με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space.
Κλείνουμε το παράθυρο, πατώντας Alt+F4.
Το γράμμα του δίσκου έχει αλλάξει και τώρα επιστρέφουμε ξανά στη διαχείρηση συσκευών και ενεργοποιούμε τη μονάδα του CD rom.
Όπως διαπιστώνουμε, οι παραπάνω διαδικασίες χωρισμού του σκληρού μας δίσκου, είναι χρονοβόρες και απευθύνονται μόνο σε προχωρημένους χρήστες υπολογιστών. Γι’ αυτό λοιπον καλό είναι να χωρίζεται ο δίσκος κατευθείαν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των Windows, ώστε να αποφεύγεται όλη η παραπάνω διαδικασία με το Partition magic και με τις υπόλοιπες ενέργιες.
Αλλωστε, δεν είναι σωστό να επιβαρύνουμε τον υπολογιστή μας με περιττά προγράμματα.

15. MSConfig:
Μια πολύ σημαντική λειτουργία για τον υπολογιστή μας, η οποία βοηθάει στο να μη φορτώνουν ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές κατα την εκίνηση του συστήματος μας, οι οποίες επιβαρύνουν τη μνήμη και τον επεξεργαστή, χωρίς λόγο. Με την ενέργια που περιγράφουμε, ο υπολογιστής μας γίνεται πιο ευέλικτος και ελαφρής, ως προς τη λειτουργία του
Για να κάνουμε την ενέργια MSconfig, ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Ανοίγουμε το μενού Εναρξη και με τα βελάκια βρίσκουμε την επιλογή εκτέλεση και πατάμε Enter.
Στο κουτάκι που εμφανίζεται πληκτρολογούμε με μικρά λατινικά γράμματα την εντολή msconfig και πατάμε Enter.
Στη συνέχεια πατάμε το συνδυασμό Control+Sift+Tab και πηγαίνουμε στην καρτέλα εκίνηση.
Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Απενεργοποίηση όλων και πατάμε Space.
Επειτα, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space.
Τέλος, στο πινακάκι που εμφανίζεται, μας ρωτάει εάν θέλουμε να γίνει επανεκίνηση του συστήματος.
Επιλέγουμε Okay και πατάμε Space.
Αφού εκινηθούν τα Windows, εμφανιζεται ένα μήνυμα, στο οποίο τσεκάρουμε την επιλογή να μην εμφανιστεί ξανά αυτό το μήνυμα και πατάμε Okay.

16. Δημιουργία σύνδεσης στο internet:
Για να δημιουργήσουμε μια απλή σύνδεση στο internet, ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Ανοίγουμε το μενού έναρξη, με τα βελάκια βρίσκουμε το μενού ρυθμίσεις και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Με το βελάκι κάτω, βρίσκουμε το μενού Συνδέσεις δικτύου και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε τον οδηγό δημιουργίας σύνδεσης και πατάμε Enter.
Εμφανίζεται ο οδηγός δημιουργίας σύνδεσης. Στην πρώτη καρτέλα, επιλέγουμε το κουμπί επόμενο και πατάμε Space.
Στη δεύτερη καρτέλα, επιλέγουμε με τα βελάκια την επιλογή σύνδεση στο internet και πατάμε επόμενο.
Στην Τρίτη καρτέλα, επιλέγουμε με τα βελάκια το μη αυτόματη εγκατάσταση και πατάμε επόμενο.
Στην τέταρτη καρτέλα, επιλέγουμε με τα βελάκια την επιλογή Σύνδεση μέσω τηλεφώνου με χρήση Modem και πατάμε επόμενο.
Στην Πέμπτη καρτέλα, πληκτρολογούμε το όνομα της υπηρεσίας, π.χ. Forthnet, Otenet, κ.λ.π. Πατάμε επόμενο.
Στην έκτη καρτέλα, πληκτρολογούμε τον αριθμό τηλεφώνου, π.χ. για Forthnet, 8962588888.
Ενώ για Otenet, 8962555555. Πατάμε επόμενο.
Στην έβδομη καρτέλα, στο πρώτο κουτάκι, πληκτρολογούμε το όνομα χρήστη, π.χ. για Forthnet:
User.ath.forthnet.gr. Οπου user, το όνομα χρήστη που μας δώθηκε από την εταιρεία.
Ενώ για Otenet:
Στα επόμενα 2 κουτάκια, πληκτρολογούμε τον κωδικό-password. Πατάμε επόμενο.
Στην όγδοη και τελευταία καρτέλα, τσεκάρουμε την επιλογή δημιουργία συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας και πατάμε το κουμπί τέλος.
Πλέον είμαστε σε θέση να συνδεθούμε στο Internet.
Τοποθετούμε το καλώδιο του τηλεφώνου στη θύρα του Modem.
Αφού δημιουργήσαμε τη σύνδεση μας, εμφανίστηκε είδη ένα παράθυρο και μας ζητάει το user name και το password.
Το user name είναι είδη έτοιμο. Εμείς πληκτρολογούμε μόνο το password.
Πατάμε στο κουμπί κλήση και η διαδικασία σύνδεσης μας στο internet αρχίζει να εξελήσσεται. Μώλις ολοκληρωθεί, κλείνει το παράθυρο σύνδεσης από μόνο του, ενώ σε περίπτωση σφάλματος, θα ενημερωθούμε με μήνυμα που θα μας εμφανιστεί.
Πρόσθετες ρυθμίσεις:
Καλό είναι πρίν πραγματοποιήσουμε την κλήση σύνδεσης, να επιλέξουμε πρώτα το κουμπί ιδιότητες, ώστε να κάνουμε μερικές απαραίτητες ρύθμίσεις.
1. Στην πρώτη καρτέλα, στα γενικά, ελέγχουμε εάν είναι προεπιλεγμένο να χρησιμοποιείται το ενσωματωμένο modem του υπολογιστή μας. Στην περίπτωση που δεν είναι, απλός το επιλέγουμε με τα βελάκια από τη λίστα των διαθέσιμων modems και με μια φορά το Tab, βρίσκουμε το κουμπί επάνω και πατάμε space, ώστε να γίνει αυτή η προεπιλεγμένη συσκευή.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλα modems εγκατεστημένα στο σύστημα, τότε δε θα εμφανιστεί λίστα με διαθέσιμες συσκευές.
2. Στη συνέχεια, βρίσκουμε πατώντας μια φορά το Tab την επιλογή ρύθμιση παραμέτρων και πατάμε Space, όπου και μας ανοίγει μια άλλη καρτέλα, στην οποία ρυθμίζουμε τις παραμέτρους του Modem.
Στην πρώτη επιλογή, εμφανίζεται μια λίστα με τις διαθέσιμες ταχύτητες σε BPS, όπου εμείς επιλέγουμε με το κάτω βελάκι τη μέγειστη ταχύτητα, η οποία είναι 921600.
Τις επόμενες 5 επιλογές τις αφήνουμε ως έχουν και δεν πειράζουμε τίποτα. Απλώς βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space, όπου και επιστρέφουμε στην καρτέλα Γενικά των ιδιοτήτων της σύνδεσης μας.
3. Στη συνέχεια, πατάμε το συνδυασμό Control+Tab, για να πάμε στην καρτέλα Επιλογές.
Την πρώτη επιλογή, Προβολή προόδου κατά τη σύνδεση, την αφήνουμε μαρκαρισμένη.
Η δεύτερη επιλογή, Ερώτηση για το όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, συνήθως είναι ξεμαρκαρισμένη. Εάν θέλουμε, προεραιτικά τη μαρκάρουμε, ώστε κάθε φορά που συνδεόμαστε στο Internet, να μη μας ζητάει αυτά τα στοιχεία.
Την Τρίτη επιλογή, Να συμπεριλαμβάνεται ο τομέας σύνδεσης των Windows, την αφήνουμε ως έχει, δηλαδή ξεμαρκαρισμένη.
Η τέταρτη επιλογή, Ερώτηση για τον αριθμό τηλεφώνου, συνήθως είναι ξεμαρκαρισμένη και εάν θέλουμε, προεραιτικά την επιλέγουμε, ώστε κάθε φορά που συνδεόμαστε στο Internet, να μη μας ζητάει τον αριθμό τηλεφώνου.
4. Πατάμε 3 φορές το πλήκτρο Tab, για να βρούμε την επιλογή Χρόνος αδράνειας πρίν το κλήσιμο γραμμής και με το πάνω βελάκι, επιλέγουμε Ποτέ.
5. Τέλος, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space.

17. Ασύρματη κάρτα δικτύου:
Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές, διαθέτουν ενσωματωμένη την ασύρματη κάρτα δικτύου, για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο internet.
Πλέον απαλλασσόμαστε μια για πάντα από τις απλές dial up συνδέσεις και δε χρεώνουμε το τηλέφωνο μας.
Για να συνδεθούμε στο internet μέσω της ασύρματης κάρτας δικτύου, αρκεί να ξέρουμε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα. Εάν όντως ισχύει αυτό, τότε κάνουμε την ακόλουθη διαδικασία:
Ανοίγουμε το μενού έναρξη και επιλέγουμε το μενού ρυθμίσεις. Ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Επιλέγουμε το μενού Συνδέσεις δικτύου και ανοίγουμε το υπομενού.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Ασύρματη κάρτα δικτύου και πατάμε το κουμπί Application.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Προβολή διαθέσιμων ασύρματων δικτύων και πατάμε Enter.
Στη συνέχεια, μας εμφανίζει μια λίστα με τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα, επιλέγουμε αυτό που θέλουμε, με το Tab βρίσκουμε το κουμπί σύνδεση και πατάμε Space.
Στην περίπτωση που το δίκτυο το οποίο επιλέξαμε ζητήσει κωδικό πρόσβασης και το γνωρίζουμε, τότε τον πληκτρολογούμε στο κουτάκι που μας εμφανίζει. Συνήθως ο κωδικός αυτός, αποτελείται από 10 ψηφία.
Κάνουμε το ίδιο και στο κουτάκι επιβεβαίωσης δίπλα και μετά επιλέγουμε το κουμπί σύνδεση και πατάμε Space.
Στην περίπτωση που το δίκτυο είναι ελεύθερο και δε ζητάει κωδικό, μώλις πατήσουμε το κουμπί Σύνδεση, εμφανίζει ένα πινακάκι στο οποίο μας προειδοποιεί ότι το δίκτυο είναι μη ασφαλές. Εμείς όμως, επιλέγουμε το κουμπί Σύνδεση παρ’όλα αυτά και πατάμε Space.
Μια συμαντική λεπτομέρεια:
Πολλές φορές η παραπάνω διαδικασία σύνδεσης, ενδέχεται να παρουσιάσει πρόβλημα. Δηλαδή, ενώ προσπαθούμε να εντωπίσουμε κάποιο ασύρματο δίκτυο και ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν δίκτυα στην περιοχή μας, αυτό μας δείχνει ότι δεν υπάρχει τίποτα.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλεται στο λογισμικό της συσκευής.
Ορισμένα λογισμικά, ναι μεν λειτουργούν σωστά, ωστόσο είναι δύσκολο να τα χειριστεί ένας τυφλός, γι’ αυτό χρειάζεται να ρυθμήσει το σύστημα του να μπαίνει στην ασύρματη κάρτα δικτύου μέσω των Windows.
Για να λύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, κάνουμε την ακόλουθη διαδικασία:
Από το μενού έναρξη και το μενού ρυθμίσεις, επιλέγουμε συνδέσεις δικτύου και την επιλογή Ασύρματη κάρτα δικτύου.
Πατάμε το κουμπί Application και με τα βελάκια επιλέγουμε Προβολή ασύρματων διαθέσιμων δικτύων.
Εάν δε μας βρεί τίποτα, τότε ψάχνουμε με το Tab την επιλογή Αλλαγή ρυθμήσεων για προχωρημένους και πατάμε Space.
Με το συνδυασμό Control+Tab, πηγαίνουμε στη δεύτερη καρτέλα, Ασύρματα δίκτυα και τσεκάρουμε την επιλογή Χρήση των Windows για ρύθμηση του ασύρματου δικτύου. Επιλέγουμε Okay και πατάμε Space.
Εάν και πάλι δε λυθεί το πρόβλημα, τότε κάνουμε μια άλλη διαδικασία:
Από το μενού έναρξη, πηγαίνουμε στο μενού ρυθμίσεις και ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή προςθ αφαίρεση προγραμμάτων και πατάμε Enter.
Αφού μας εμφανιστεί η λίστα με τα διαθέσιμα εγκατεστημένα προγράμματα του υπολογιστή μας, βρίσκουμε με τα βελάκια το λογισμικό που αντιστοιχεί στη Wireless και κάνουμε αφαίρεση.
Στη συνέχεια, κάνουμε επανεκίνηση τον υπολογιστή και μώλις ξεκινήσει πάλι, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σύνδεσης μας στο internet.
Εάν και πάλι δε λυθεί το πρόβλημα, τότε πηγαίνουμε στη διαχείρηση συσκευών, με τον τρόπο που περιγράφουμε και πιο πάνω.
Με τα βελάκια προς τα κάτω, βρίσκουμε την επιλογή Προσαρμογείς δικτύου και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε τον προσαρμογέα δικτύου που αντιστοιχεί στη Wireless, δηλαδή στην ασύρματη κάρτα δικτύου.
Πατάμε το κουμπί Application και με τα βελάκια βρίσκουμε την επιλογή κατάργηση και πατάμε Enter.
Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, κάνουμε επανεκίνηση το σύστημα μας.
Με την εκίνηση των Windows, θα μας εμφανιστεί ο οδηγός εύρεσης νέου υλικού. Τοποθετούμε το CD με τους Drivers και πατάμε στο κουμπί επόμενο.
Στην επόμενη καρτέλα, επιλέγουμε αυτόματη εγκατάσταση λογισμικού και πατάμε επόμενο.
Μώλις ολοκληρωθεί ο οδηγός, δοκιμάζουμε ξανά τη διαδικασία σύνδεσης στο internet, μέσω της ασύρματης κάρτας δικτύου.
Αυτή τη φορά, η σύνδεση μας έχει 90 τοις 100 πιθανότητες να πετύχει.
Εάν και πάλι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε ωφείλεται στη συσκευή της ασύρματης κάρτας και χρειάζεται η επέμβαση τεχνικού.
Τις περισσότερες φορές όμως, το πρόβλημα λύνεται με μία από τις παραπάνω διαδικασίες.
Ευκολότερη και γρηγορότερη είναι η σύνδεση στο internet μέσω της ενσύρματης κάρτας δικτύου Ethernet.
Απλώς, συνδέουμε το καλώδιο του Modem ruter στη θύρα Ethernet.
Ανοίγουμε μια οποιαδήποτε σελίδα και η κάρτα δικτύου εντωπίζει το ruter μας και συνδέεται αυτόματα στο internet.

18 Outlook express:
Για να εγκαταστήσουμε ένα λογαριασμό αλληλογραφίας στο Outlook express, ακολουθούμε τα εξής βήματα:
  1. Ανοίγουμε το Outlook express και στη συνέχεια ανοίγουμε το μενού με το Alt, πηγαίνουμε με δεξί βελάκι στο μενού εργαλεία και με τα βελάκια πάνω και κάτω βρίσκουμε την επιλογή λογαριασμοί και πατάμε Enter.
  2. Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή προσθήκη και πατάμε Space.
3. Στη λίστα που μας εμφανίζεται, βρίσκουμε με τα βελάκια την επιλογή αλληλογραφία και πατάμε Enter.Εδώ μας ανοίγει ένας οδηγός, όπου θα εγκαταστήσουμε το λογαριασμό αλληλογραφίας.
  1. Στην πρώτη καρτέλα δίνουμε το όνομα που θέλουμε να εμφανίζεται, κατά προτίμηση με λατινικούς χαρακτήρες, αν επικοινωνούμε με άτομα από το εξωτερικό. Μόλις το κάνουμε αυτό, πατάμε επόμενο.
  2. Στην επόμενη καρτέλα πληκτρολογούμε την ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail που έχουμε, εννοείται με λατινικούς χαρακτήρες και πατάμε επόμενο.
  3. Στην επόμενη καρτέλα, μας εμφανίζονται 2 κουτάκια, όπου θα πληκτρολογήσουμε τους διακομιστές εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας αντίστοιχα. Εδώ σας παραθέτω τους διακομιστές των γνωστών εταιρειών:
Forthnet:
Εισερχόμενη αλληλογραφία, popper.forthnet.gr
Εξερχόμενη αλληλογραφία, mailgate.forthnet.gr
Otenet:
Εισερχόμενη αλληλογραφία, mail.otenet.gr
Εξερχόμενη αλληλογραφία, mailgate.otenet.gr
Yahoo:
Εισερχόμενη αλληλογραφία, pop.mail.yahoo.com
Εξερχόμενη αλληλογραφία, smtp.mail.yahoo.com
Google mail:
Εισερχόμενη αλληλογραφία, pop.gmail.com
Εξερχόμενη αλληλογραφία, smtp.gmail.com
Αφού πληκτρολογήσουμε στα 2 κουτάκια τους αντίστοιχους διακομιστές πατάμε επόμενο.
  1. Στην επόμενη καρτέλα, πληκτρολογούμε το όνομα λογαριασμού που μας έχει δοθεί και το Password, στα αντίστοιχα κουτάκια. Στην ίδια καρτέλα μας έχει τις επιλογές απομνημόνευση κωδικού και σύνδεση με ασφαλή έλεγχο ταυτότητας μέσω κωδικού πρόσβασης, η πρώτη είναι τσεκαρισμένη και η δεύτερη όχι. Τις αφήνουμε ως έχουν και πατάμε επόμενο.
  2. Στην επόμενη καρτέλα, πατάμε το κουμπί Τέλος και ο λογαριασμός μας εγκαταστάθηκε.

Πρόσθετες ρυθμίσεις για τους λογαριασμούς Yahoo και gmail:
Για να προβούμε στις πρόσθετες ρυθμίσεις, ακολουθούμε τα εξής βήματα:
  1. Αφού ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση ενός λογαριασμού, ανοίγουμε το μενού με το Alt, πηγαίνουμε στο μενού εργαλεία, βρίσκουμε την επιλογή λογαριασμοί και πατάμε Enter.
  2. Με τα βελάκια, βρίσκουμε το όνομα του λογαριασμού που θέλουμε και αμέσως με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή ιδιότητες και πατάμε Space.
  3. Με το συνδυασμό Control+Tab, πηγαίνουμε στην καρτέλα διακομιστές και με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή απαιτείται έλεγχος ταυτότητας μέσω διακομιστή και την τσεκάρουμε.
  4. Πατάμε το συνδυασμό Control+Tab συνέχεια, μέχρι να βρούμε την καρτέλα για προχωρημένους. Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το πλήκτρο Tab, την επιλογή Χρονικά όρια θήρας διακομιστή. Με βελάκι κάτω βρίσκουμε τον αριθμό 100 και στη συνέχεια με το Tab τσεκάρουμε την επιλογή Κατάτμηση μηνυμάτων που είναι μεγαλύτερα από. Έπειτα πάλι με το Tab, βρίσκουμε το διπλανό κουτάκι και πληκτρολογούμε τον αριθμό 16000 κατά προτίμηση, για ασφαλή αποστολή μεγάλων συνημμένων.
  5. Μια ακόμα ρύθμιση που θα πρέπει να κάνουμε για το λογαριασμό του Google mail μόνο, είναι η εξής:
Στις ιδιότητες του λογαριασμού, στην καρτέλα για προχωρημένους, τσεκάρουμε τις επιλογές Αυτός ο διακομιστής απαιτεί ασφαλή σύνδεση SSL, για τις θήρες εισερχόμενη και εξερχόμενη θήρα SSL αντίστοιχα. Έπειτα στα 2 αντίστοιχα κουτάκια, πληκτρολογούμε τον αριθμό 465 για την εξερχόμενη θήρα και 995 για την εισερχόμενη, αφού τσεκάρουμε πρώτα τις 2 παραπάνω επιλογές.
  1. Μόλις ολοκληρώσουμε όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space.
  2. Πατάμε Escape, για να επιστρέψουμε στο βασικό παράθυρο του Outlook.

Αποθήκευση και επαναφορά λογαριασμού:
Αφού κάνουμε όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις, ακολουθούμε τα εξής βήματα.
  1. Ανοίγουμε το μενού, πάμε στα εργαλεία, έπειτα στο λογαριασμοί και βρίσκουμε με τα βελάκια το όνομα του λογαριασμού που θέλουμε.
  2. Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή εξαγωγή και πατάμε Space.
  3. Στην καρτέλα που μας εμφανίζει, μας έχει προεπιλεγμένο το όνομα του λογαριασμού, όπως όταν το βρίσκουμε στο outlook. Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή αποθήκευση σε. Έπειτα με τα βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε το χώρο που προτιμάμε να αποθηκευτεί το αρχείο και στη συνέχεια με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή αποθήκευση και πατάμε Space.
4. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τους άλλους λογαριασμούς που έχουμε εγκατεστημένους.
5. Για την εισαγωγή λογαριασμού, πηγαίνουμε στο μενού λογαριασμοί, με την ίδια διαδικασία που περιγράφουμε παραπάνω.
6. Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή εισαγωγή και πατάμε Space.
7. Στην καρτέλα που εμφανίζεται, μας ζητάει να επιλέξουμε το όνομα αρχείου. Εμείς με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή αναζήτηση και πατάμε Space.
8. Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή διερεύνηση σε και με τα βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε τη μονάδα όπου έχουμε αποθηκεύσει το αρχείο λογαριασμού.
9. Έπειτα με το Tab, βρίσκουμε τη λίστα των αρχείων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη μονάδα και με τα βελάκια βρίσκουμε το αρχείο που θέλουμε.
10. Αφού βρούμε το αρχείο, βρίσκουμε με το Tab, την επιλογή άνοιγμα και πατάμε Space.
11. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τους άλλους λογαριασμούς που θέλουμε να εισάγουμε.

Πρόσθετες ρυθμίσεις στο Outlook Express

Έπειτα από πολλές προσωπικές προσπάθειες και με τη συμβολή αξιόλογων συναδέλφων, ανακαλύψαμε 2 πολύ σημαντικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν απαραίτητα στο outlook express, οι οποίες βοηθάνε στην αποστολή πολυσέλιδων μυνημάτων. Εχει διαπιστωθεί πολλές φορές ότι ενώ στέλνουμε ένα πολυσέλιδο άρθρο το οποίο τοποθετούμε στο κύριο σώμα του μυνήματος μας, αυτό καταφτάνει στον παραλείπτη μισό, δηλαδή λείπουν σελίδες.

1. Ανοίγουμε το outlook express.
2. Πατάμε τον συνδυασμό Alt+space και με τα βελάκια βρίσκουμε την επιλογή μεγιστοποίηση και πατάμε enter.
Πατάμε alt και με δεξί βελάκι πηγαίνουμε στο μενού προβολή.
Με βελάκι προς τα κάτω βρίσκουμε την επιλογή κείμενο και με δεξί βελάκι ανοίγουμε το υπομενού.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με τα βελάκια την επιλογή Μέγιστο κείμενο και πατάμε enter.

Αμέσως μετά, κάνουμε δημιουργία μηνύματος. Αφού γράψουμε το μήνυμα μας και επικολλήσουμε το πολυσέλιδο άρθρο, πατάμε το συνδυασμό Alt+Space και με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή μεγειστοποίηση και πατάμε Enter.
Ανοίγουμε το μενού αρχείο με το alt και με δεξί βελάκι, Πηγαίνουμε στο μενού μορφή και με τα βελάκια προς τα κάτω βρίσκουμε την επιλογή απλό κείμενο και πατάμε enter. Στο πινακάκι επιβεβαίωσης που εμφανίζεται, πατάμε okay.
Εάν δε θέλουμε να εμφανίζεται το πινακάκι επιβεβαίωσης κάθε φορά, τσεκάρουμε την επιλογή Να μην εμφανιστεί ξανά αυτό το μύνημα και πατάμε Okay.
Επισημάνουμε ότι τη ρύθμιση για τη μορφοποίηση από κείμενο HTML σε απλό, θα πρέπει να την κάνουμε κάθε φορά, όταν πρόκειται να συντάξουμε πολυσέλιδο άρθρο.

Αποστολή και λύψη αποδεικτικών με το Outlook express:

Για να ρυθμίσουμε την αποστολή και λύψη αποδεικτικών μυνημάτων στο Outlook express, ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
  1. Ανοίγουμε το Outlook express.
  2. Ανοίγουμε το μενού αρχείο πατώντας το πλήκτρο Alt και βρίσκουμε με δεξί βελάκι το μενού εργαλεία.
  3. Με βελάκι επάνω, βρίσκουμε το μενού επιλογές και πατάμε Enter.
  4. Πατάμε 2 φορές το συνδυασμό πλήκτρων Control+Tab, για να μεταβούμε στην καρτέλα αποδεικτικά.
  5. Μαρκάρουμε την πρώτη επιλογή, Αίτηση για αποδεικτικό ανάγνωσης για όλα τα απεσταλμένα μυνήματα.
  6. Στη δεύτερη επιλογή, υπάρχει μια λίστα με τις παρακάτω επιλογές:
Να μην αποστέλλεται ποτέ αποδεικτικό ανάγνωσης
Να ειδοποιούμαι για κάθε αίτηση για  αποδεικτικό ανάγνωσης.
Να αποστέλλεται πάντα αποδεικτικό ανάγνωσης.
Η πρώτη επιλογή, αφορά στην περίπτωση που κάποιος όταν μας αποστέλλει e-mail και μας ζητάει αποδεικτικό ότι δηλαδή διαβάσαμε το μήνυμα του, τότε το σύστημα μας αυτόματα δεν  του αποστέλλει ποτέ αποδεικτικό ανάγνωσης.
Η δεύτερη επιλογή, αφορά στην περίπτωση που κάποιος όταν μας ζητάει αποδεικτικό ανάγνωσης, τότε το σύστημα μας ειδοποιεί με μήνυμα και μας ρωτάει κάθε φορά, εάν θέλουμε να του στείλουμε αποδεικτικό.
Η Τρίτη επιλογή, αφορά την αυτόματη αποστολή αποδεικτικού ανάγνωσης, χωρίς να μας ειδοποιεί το σύστημα για αυτή την ενέργεια.
Εμείς επιλέγουμε αυτή που θέλουμε και έπειτα βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space.

Αποθήκευση συνημμένων στο Outlook express:
Μιά συμαντική ρύθμηση που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, ώστε να μπορούμε να
ανοίξουμε συνημμένα αρχεία.
Οσοι λοιπόν χρησιμοποιούμε Outlook express, ακολουθούμε την παρακάτω
διαδικασία:
1. Αφού ανοίξουμε το Outlook express, ανοίγουμε με το Alt το μενού αρχείο
και με δεξί βελάκι, βρίσκουμε το μενού εργαλεία.
2. Με τα βελάκια προς τα πάνω, βρίσκουμε το μενού επιλογές και πατάμε Enter.
3. Πατώντας το συνδυασμό πλήκτρων Control+Tab, βρίσκουμε την καρτέλα
Ασφάλεια.
4. Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή Να μήν επιτρέπεται το άνοιγμα
συνημμένων που πιθανόν να είναι ιοί. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι πάντα
τσεκαρισμένη. Εμείς πατάμε space επάνω της, για να την ξεμαρκάρουμε.
5. Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space.

Εισαγωγή και εξαγωγή του βιβλίου διευθύνσεων:
Μια πραγματικά χρήσιμη λειτουργία, η οποία μας βοηθάει να εξασφαλήσουμε τις επαφές του βιβλίου διευθύνσεων σε ασφαλές μέρος, διότι όπως όλοι ξέρουμετο βιβλίο διευθύνσεων, είναι αυτό στο οποίο αποθηκεύονται οι επαφές από το Outlook express.
Για να κάνουμε εισαγωγή και εξαγωγή βιβλίου διευθύνσεων, ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Από το μενού έναρξη, πάμε στα προγράμματα, μετά στα βοηθήματα και με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή βιβλίο διευθύνσεων και πατάμε Enter.
Εκεί μας εμφανίζει το παράθυρο του βιβλίου διευθύνσεων. Στην περίπτωση που εμφανίσει κάποιο πινακάκι στο οποίο μας ρωτάει εάν θέλουμε να είναι το βιβλίο διευθύνσεων η προεπιλογή μας, απλώς πατάμε στην επιλογή Ναι.
Στην περίπτωση που δε θέλουμε να μας εμφανίζεται αυτό το μήνυμα, απλώς τσεκάρουμε την επιλογή, Χωρίς έλεγχο κατά την εκίνηση.
Ανοίγουμε το μενού αρχείο και με τα βελάκια προς τα κάτω βρίσκουμε την επιλογή, Εισαγωγή  και πατάμε δεξί βελάκι, για να ανοίξει το υπομενού.
Με την ίδια διαδικασία, βρίσκουμε και την επιλογή εξαγωγή, την οποία ανοίγουμε πάλι με δεξί βελάκι.
Με τα βελάκια, επιλέγουμε βιβλίο διευθύνσεων Wap και πατάμε Enter.
Εάν για παράδειγμα θέλουμε να κάνουμε εισαγωγή, στο παράθυρο που μας ανοίγει, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή διερεύνηση σε και με τα βελάκια, βρίσκουμε το χώρο όπου αποθηκεύσαμε τον βιβλίο διευθύνσεων μας.
Αφού βρούμε το αρχείο, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή άνοιγμα και πατάμε Space. Η εισαγωγή ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάνουμε και την εξαγωγή του βιβλίου διευθύνσεων.
Ανοίγουμε με το Alt το μενού αρχείο και με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή εξαγωγή, ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι και με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή, Βιβλίο διευθύνσεων wap και πατάμε Enter.
Απλώς στην εξαγωγή, μώλις εμφανιστεί το παράθυρο, μας ζητάει να δώσουμε όνομα αρχείου. Εμείς δίνουμε ένα οποιοδήποτε όνομα, π.χ. Κατάλογος.
Αποθηκεύουμε το αρχείο σε οποιονδήποτε φάκελο θέλουμε, σε οποιαδήποτε μονάδα. Διευκρινίζουμε ότι το αρχείο του βιβλίου διευθύνσεων, έχει επέκταση .wap.

Εξασφάληση όλων των μυνημάτων του Outlook express:

Μια πολύ σημαντική ρύθμιση, η οποία αφορά στην αποθήκευση όλων των φακέλων του Outlook express σε ασφαλές σημείο, ώστε εάν ο υπολογιστής πάθει οτιδήποτε και χρειαστεί να τον επαναφέρουμε σε προηγούμενη κατάσταση, ενώ δεν έχουμε προλάβει να σώσουμε την αλληλογραφία μας.
Με τη ρύθμιση αυτή, δε θα χάνεται κανένα μήνυμα πλέον και ούτε θα υπάρχει άγχος, σε περίπτωση επαναφοράς του υπολογιστή μας, εάν προλάβαμε να σώσουμε την αλληλογραφία μας, ή όχι.
Πρίν κάνουμε οτιδήποτε, δημιουργούμε έναν φάκελο π.χ. με το όνομα Outlook express, σε μια μονάδα αποθήκευσης, π.χ. στον τοπικό δίσκο D.
Τώρα για να κάνουμε τη ρύθμιση, ακολουθούμε την εξείς διαδικασία:
  1. Ανοίγουμε το Outlook express και στη συνέχεια το μενού αρχείο, πατώντας το πλήκτρο Alt.
  2. Με δεξί βελάκι, βρίσκουμε το μενού εργαλεία και με βελάκι επάνω, βρίσκουμε το μενού επιλογές και πατάμε Enter.
  3. Πατάμε 9 φορές το συνδυασμό πλήκτρων Control+Tab, για να μεταβούμε στην καρτέλα συντήρηση.
  4. Πατάμε 6 φορές το πλήκτρο Tab, ώστε να βρούμε την επιλογή φάκελος αποθήκευσης και μώλις το βρούμε, πατάμε Space.
  5. Εκεί μας ανοίγει μια άλλη καρτέλα, στην οποία βρίσκουμε με το Tab την επιλογή αλλαγή και πατάμε Space.
  6. Στο σημείο αυτό, μας ανοίγει μια δεντροειδή λίστα, με αναπτυσσόμενους φακέλους. Κλείνουμε όλους τους ανοιχτούς αναπτυσσόμενους φακέλους, χρησιμοποιώντας το αριστερό βέλος.
  7. Με τα βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε τη μονάδα στην οποία έχουμε φτιάξει τον κατάλληλο φάκελο   και αναπτύσσουμε τη μονάδα, πατώντας το δεξί βέλος. Π.χ. τον τοπικό δίσκο D.
  8. Ενώ βρισκόμαστε μες στη μονάδα, με τα βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε τον φάκελο που φτιάξαμε, π.χ. το Outlook express και αφού τον βρούμε, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space.
  9. Τότε επιστρέφουμε πίσω στην καρτέλα του φακέλου αποθήκευσης μυνημάτων. Απλώς, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space.
  10. Αφού επιστρέψουμε στην καρτέλα συντήρησης των επιλογών του Outlook, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space.
  11. Εμφανίζεται ένα πινακάκι, όπου μας ενημερώνει ότι οι ρυθμίσεις που κάναμε πρίν, θα ισχύσουν αφού κλείσουμε και ξανανοίξουμε το Outlook Express. Εμείς απλώς πατάμε Okay.
  12. Κλείνουμε και ξανανοίγουμε το Outlook Express.
  13. Όταν ξανανοίξουμε το Outlook, εμφανίζεται μήνυμα που μας ρωτάει εάν θέλουμε να αντιγραφούν τα δεδομένα από τον παλιό φάκελο, στο νέο φάκελο που ορίσαμε πρίν. Εμείς απλώς πατάμε στην επιλογή Ναι.
Βασική σημείωση:
Ναι μεν έχουμε πρόσβαση στο φάκελο που ορίσαμε να αποθηκεύονται τα δεδομένα του Outlook, ωστόσο δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα αρχεία του, διότι θεωρούνται προστατευμένα αρχεία του συστήματος, άρα μη αναγνωρίσιμα από τα Windows. Πιο συγκεκριμένα, ο φάκελος αυτός περιέχει 8 αρχεία με επέκταση .dbx. Ναι μεν δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία, ωστόσο δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε το Outlook express μέχρι σήμερα.
Η μόνη διαφορά είναι ότι αλλάξαμε το φάκελο αποθήκευσης και πλέον έχουμε διασφαλήσει τα δεδομένα μας,  οποιαδήποτε βλάβη  και εάν πάθει ο υπολογιστής.

Αυτές είναι λοιπόν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν, ώστε να μπορεί το τυφλό άτομο να χειρίζεται άνετα και εύκολα τον υπολογιστή του. Ολες αυτές οι ενέργιες που περιγράψαμε, απαιτούν περίπου μιάμιση ώρα. Γι’ αυτό λοιπόν καλό είναι, όταν ολοκληρώνονται όλες οι ρυθμίσεις και η εγκατάσταση των συμαντικών προγραμμάτων, να κάνουμε τον υπολογιστή μας  αμέσως ένα αντίγραφο ασφαλείας, δηλαδή Ghost, ώστε ότι και να παθαίνει το μηχάνημα, να μπορούμε να το επαναφέρουμε ανα πάσα στιγμή και σε διάστημα περίπου 5 με 10 λεπτά.
Καλό είναι επίσης, να κάνουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας, χωρίς να εγκαταστήσουμε κανένα πρόγραμμα, να υπάρχουν δηλαδή μόνο Windows, Drivers και το λογισμικό ομιλίας, αμέσως δηλαδή μώλις ολοκληρώσουμε όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις.
Αυτό πολλές φορές, το λέμε και ως ένα είδος Format, διότι μας χρησιμεύει να καθαρίσουμε το σκληρό μας δίσκο μετά από χρήση πολλών μηνών και να ξαναεγκαταστήσουμε τα προγράμματα που θέλουμε από την αρχή. Αντί λοιπόν να κάνουμε κανονικό Format και να ξανακάνουμε όλες αυτές τις χρονοβόρες ρυθμίσεις, φτιάχνουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας με τα Windows και τους Drivers μόνο και όποτε το επιθυμούμε κάνουμε επαναφορά τον υπολογιστή μας, με το συγκεκριμένο αντίγραφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου