Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ρυθμίσεις και εγκατάσταση του Mozilla Thunderbird:


  Το Mozilla thunderbird, είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως και τα γνωστά Outlook express, το Windows mail και το Windows live mail.

Εδώ θα μιλήσουμε για την έκδοση 3.1.7, η οποία υποστηρίζει όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα Windows XP, Vista και 7.

Το πρόγραμμα αυτό διανέμεται δωρεάν και μπορεί κανείς να το κατεβάσει από τη σελίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Mozilla, από τη διεύθυνση:

Η εγκατάσταση είναι απλή και εύκολη:
1.       Τρέχουμε το αρχείο .exe και στην πρώτη καρτέλα που εμφανίζεται, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί επόμενο και πατάμε Space.
2.       Στην επόμενη καρτέλα, επιλέγουμε με τα βελάκια τυπική εγκατάσταση και στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί επόμενο και πατάμε Space.
3.       Στην Τρίτη και τελευταία καρτέλα, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί εγκατάσταση και πατάμε Space.
4.       Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, αφήνουμε τσεκαρισμένη την επιλογή Εκίνηση του Thunderbird τώρα και βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Τέλος και πατάμε Space.

Μόλις κλησει το παράθυρο της εγκατάστασης, αμέσως ανοίγει ένα άλλο παράθυρο και μας ζητάει να ρυθμίσουμε το λογαριασμό μας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
1.       Εμφανίζεται λοιπόν μια φόρμα και μας ζητάει να εισάγουμε τα στοιχεία μας, όπως π.χ. Το εμφανιζόμενο όνομα μας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον κωδικό Passwort και τέλος, αφήνουμε τσεκαρισμένη την επιλογή Απομνημόνευση του κωδικού πρόσβασης.
2.       Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί συνέχεια και πατάμε Space.
3.       Στην επόμενη καρτέλα, το πρόγραμμα κάνει αναζήτηση πληροφοριών για την εύρεση των διακομιστών και άλλα στοιχεία, τα οποία χρειάζονται για το λογαριασμό μας.
αφού περιμένουμε περίπου 5 με 10 δευτερόλεπτα ώστε να ολοκληρωθεί η αναζήτηση και ανάκτηση των παραπάνω πληροφοριών, εμφανίζονται 5 επιλογές:
Η πρώτη επιλογή Δημιουργία λογαριασμού, δημιουργεί αυτόματα το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.
Η δεύτερη επιλογή Ρύθμιση ξανά, τη χρησιμοποιούμε μόνο εάν προκύψει κάποιο σφάλμα με την επεξεργασία των δεδομένων που εισάγαμε πρίν, ή κατά τη διάρκεια της αυτόματης αναζήτησης των διακομιστών για το λογαριασμό μας.
Η Τρίτη επιλογή Επεξεργασία, μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες που εισάγαμε παραπάνω, καθώς και τα όσα ανέκτησε το πρόγραμμα από το διαδίκτυο, δηλαδή τους διακομιστές.
Η τέταρτη επιλογή χειροκίνητη ρύθμιση, μας δίνει τη δυνατότητα εκτώς από το να ρυθμίσουμε όλα τα παραπάνω, να επεξεργαστούμε όλες τις ρυθμίσεις του λογαριασμού μας, π.χ. ρυθμίσεις ασφαλείας, λήψη και αποστολή αποδεικτικών, κ.α., τα οποία όμως μπορούμε να τα επεξεργαστούμε όποτε θέλουμε, πηγαίνοντας από το μενού Εργαλεία και πατώντας Enter στην επιλογή Επιλογές.
Η Πέμπτη και τελευταία επιλογή Ακυρο, είναι για να ακυρώσουμε τη δημιουργία του λογαριασμού μας.
4.       Εμείς, επιλέγουμε την πρώτη επιλογή, Δημιουργία λογαριασμού.
5.       Στη συνέχεια, εμφανίζεται ένα πινακάκι προειδοποίησης ασφαλείας. Εμείς τσεκάρουμε την επιλογή Καταλαβαίνω τους κινδύνους και στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Δημιουργία του λογαριασμού και πατάμε Space.
6.       Εάν προκύψει πρόβλημα, μας επιστρέφει πάλι στη φόρμα εισαγωγής των στοιχείων. Εμείς τότε, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί συνέχεια και πατάμε Space.
7.       Στη συνέχεια, εμφανίζεται πάλι το πινακάκι προειδοποίησης ασφαλείας, αλλά αυτή τη φορά δεν θα πατήσουμε στο κουμπί δημιουργία λογαριασμού, αλλά στο κουμπί Επεξεργασία.
8.       Ελέγχουμε τους διακομιστές εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας εάν είναι σωστοί. Π.χ. Για το λογαριασμό Freemail, οι διακομιστές είναι pop.freemail.gr για τα εισερχόμενα και smtp.freemail.gr για τα εξερχόμενα.
Για την Otenet, οι διακομιστές είναι mail.otenet.gr για την εισερχόμενη αλληλογραφία και mailgate.otenet.gr για την εξερχόμενη.
Για τη Forthnet popper.forthnet.gr και mailgate.forthnet.gr
Για το Gmail, pop.gmail.com και smtp.gmail.com
9.       Αφού επεξεργαστούμε τους διακομιστές και διορθώσουμε τιχών λάθη, τσεκάρουμε την επιλογή στο πλαίσιο πολλαπλής επιλογής (Combo box), είδος Λογαριασμού, όπου θα πρέπει να επιλέξουμε με τα βελάκια την επιλογή Pop.
10.   Αφού ολοκληρώσουμε την επεξεργασία όλων των στοιχείων, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Συνέχεια και πατάμε Space.
11.   Τέλος, στο γνωστό πινακάκι προειδοποίησης ασφαλείας που εμφανίζεται, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Δημιουργία λογαριασμού και πατάμε Space.


Έπειτα, εμφανίζεται το κύριο παράθυρο του προγράμματος, με τους φακέλους εισερχόμενα, κάδος, εξερχόμενα, ενώ ο φάκελος απεσταλμένα, εμφανίζεται αφού στείλουμε το πρώτο μήνυμα αλληλογραφίας.
Εδώ εμφανίζεται ένα πινακάκι ερώτησης, το οποίο μας ρωτάει εάν θέλουμε το Thunderbird να είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα αλληλογραφίας και αναλόγος τι θέλουμε βρίσκουμε με το Tab το αντίστοιχο κουμπί και πατάμε Space.

Πρόσθετες ρυθμίσεις:
1.       Πατάμε το πλήκτρο Alt και ανοίγουμε το μενού αρχείο και με βελάκια δεξιά βρίσκουμε το μενού εργαλεία και με πάνω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Επιλογές και πατάμε Enter.
2.       Εδώ εμφανίζεται ένα παράθυρο ιδιοτήτων με 6 καρτέλες, στις οποίες μετακινούμαστε με τα βελάκια πάνω και κάτω. Στην πρώτη καρτέλα γενικά, ξεμαρκάρουμε την πρώτη επιλογή Κατά την εκίνηση του Thunderbird, να εμφανίζεται η αρχική σελίδα.
3.       Τις καρτέλες εμφάνιση, σύνταξη, ασφάλεια και συνημένα, δεν τις πειράζουμε καθόλου. Πηγαίνουμε στην έκτη και τελευταία καρτέλα για προχωρημένους και στην πρώτη καρτέλα Γενικά, πατάμε το κουμπί βεβαιώσεις ανάγνωσης, τα γνωστά αποδεικτικά ανάγνωσης αλληλογραφίας.
Εδώ, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε εάν κατά την αποστολή μηνυμάτων αλληλογραφίας θα απαιτούμε και αποδεικτικό ανάγνωσης, καθώς επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνουμε και θα αποστέλλουμε αποδεικτικά στοιχεία, όταν ο αποστολέας του μυνήματος αλληλογραφίας μας το ζητήσει.
4.       Αφού ολοκληρώσουμε τις ρυθμίσεις, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.
5.       Τέλος, βρίσκουμε με το Tab πάλι το κουμπί Okay και πατάμε Space και κλείνει το παράθυρο των ρυθμίσεων.

Μερικές συντομεύσεις:
Για την αποστολή μυνήματος, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Control+Enter.
Για τη λήψη εισερχομένων μόνο από τον τρέχοντα λογαριασμό, πατάμε Control+T.
Ενώ για τη λήψη εισερχομένων από όλους τους λογαριασμούς, πατάμε το συνδυασμό Control+Sift+T.
Για τη δημιουργία μυνήματος, πατάμε Control+Ν.
Για να μπούμε στο βιβλίο διευθύνσεων του Thunderbird, πατάμε Control+Sift+B.

Καλή πλοήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου