Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί ένας υπολογιστής για άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς επίσης πώς πρέπει να γίνεται η χρήση του απο τα εν λόγω άτομα. Επιπλέον, παρατίθενται οδηγίες χρήσης διαφόρων προγραμμάτων και λειτουργιών, απαραίτητα στην καθημερινότητα των ατόμων με πρόβλημα όρασης
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016
I tunes για Windows
I tunes για Windows:
Στο κείμενο που ακολουθεί, θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια, τη χρήση του προγράμματος Itunes, το οποίο παρέχεται από την Apple και λειτουργεί τόσο σε υπολογιστές με Windows, όσο και σε υπολογιστές της Apple, με τα λειτουργικά της Apple.
Επίσης, λειτουργεί και με τις συσκευές Iphone και Ipad της Apple.
Το εν λόγω λογισμικό, μας δίνει τη δυνατότητα να ακούμε μουσική και video σε διάφορες μορφές, και να συγχρονίσουμε τον υπολογιστή μας με τις συσκευές Apple που έχουμε, χρησιμοποιώντας είτε καλώδιο USB, είτε μέσω της σύνδεσης Wifi.
Ο συγχρονισμός του υπολογιστή μας με το Iphone, ή το Ipad, μας δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία πολυμέσων που έχουμε φορτώσει στη βιβλιοθήκη του προγράμματος, από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιοδήποτε μέρος κι αν βρισκόμαστε.
Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες και να κατεβάσετε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας με Windows, επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα:
http://www.apple.com/gr/itunes/download/
Για την εγκατάσταση του προγράμματος, όταν το κατεβάσουμε, τρέχουμε το αρχείο Itunes.exe.
Πατάμε στο κουμπί επόμενο.
Υπάρχει μαρκαρισμένη η επιλογή να οριστεί ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα, αν δεν το θέλουμε αυτό, απλώς ξεμαρκάρουμε την εν λόγω επιλογή.
Πατάμε στο κουμπί Εγκατάσταση.
Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, πατάμε στο κουμπί Τέλος.
Τρόπος χρήσης:
Εδώ θα επικεντρωθούμε μόνο στα βασικά στοιχεία χρήσης, όπως αναπαραγωγή πολυμέσων, πλοήγηση στα αρχεία, ανέβασμα πολυμέσων στη βιβλιοθήκη του Itunes και συγχρονισμό του Iphone ή του Ipad με την εφαρμογή του υπολογιστή μας.
Τρέχουμε το πρόγραμμα από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή.
Εκεί, εμφανίζει κάποιες επιλογές, όπως μουσική μου, για εσάς, νέα, ραδιόφωνο, connect, Itunes store, κ.λ.π.
Αυτές οι επιλογές, δε μας ενδιαφέρουν προς το παρόν.
Η μόνη επιλογή που μας ενδιαφέρει, είναι η αναπαραγωγή, όπου εάν την επιλέξουμε, θα ξεκινήσει η αναπαραγωγή ενός αρχείου που θα το έχουμε είδη εισάγει στη βιβλιοθήκη του προγράμματος.
Εκεί, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής του αρχείου, θα εμφανιστούν επιλογές όπως παύση, σίγαση και 1 μενού επιλογών, όπως κοινή χρήση αρχείου, αναπαραγωγή ως επόμενο, κ.α.
Πώς εισάγουμε αρχεία και φακέλους στη βιβλιοθήκη του Itunes?
Ανοίγουμε το μενού Αρχείο με το Alt και με το κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή εισαγωγή αρχείου στη βιβλιοθήκη.
Διαφορετικά, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Control+O.
Εκεί στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζει, κάνουμε διερεύνηση του αρχείου που θέλουμε να εισάγουμε και πατάμε στο κουμπί εισαγωγή.
Αν πάλι θέλουμε να εισάγουμε φάκελο, τότε πάλι από το μενού αρχείο, θα βρούμε την επιλογή εισαγωγή φακέλου και στο πλαίσιο διαλόγου, θα βρούμε την επιλογή φακέλου και θα κάνουμε διερεύνηση από τη δενδροειδή λίστα που εμφανίζεται.
Σημειώνεται εδώ ότι κατά τη διάρκεια εισαγωγής φακέλου, ανάλογα με τον όγκο δεδομένων που εισάγουμε, μπορεί να μας πάρει αρκετή ώρα, ή και ώρες.
Επιπλέον, όσα κομμάτια μας έχουν τη μορφή .wma, τότε αυτόματα μετατρέπονται σε προσβάσιμη μορφή από την ίδια την εφαρμογή.
Η βιβλιοθήκη που δημιουργείται, αποθηκεύεται στο φάκελο Μουσική, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο User του υπολογιστή μας.
Άλλες επιλογές του μενού αρχείο, είναι η δημιουργία νέας λίστας αναπαραγωγής Control+N, νέα λίστα αναπαραγωγής από επιλογή Control+Sift+N, η δημιουργία έξυπνης λίστας Control+Alt+N, νέος φάκελος λίστας αναπαραγωγής, νέα λίστα genius, επεξεργασία λίστας, κλείσιμο παραθύρου Control+W, Εγγραφή λίστας αναπαραγωγής σε δίσκο.
Επίσης, υπάρχουν 3 επιλογές με υπομενού, όπως βιβλιοθήκη, συσκευές και οικιακή κοινή χρήση.
Στο υπομενού Βιβλιοθήκη, υπάρχουν οι επιλογές Ενεργοποίηση Genius, οργάνωση βιβλιοθήκης, ενωποίηση αρχείων, εξαγωγή βιβλιοθήκης, εισαγωγή λίστας αναπαραγωγής, εξαγωγή λίστας αναπαραγωγής, εμφάνιση διπλότυπων στοιχείων, λήψη εξώφυλλου Album και λήψη ονομάτων κομματιών.
Για τη λήψη εξώφυλλου Album και τη λήψη των ονομάτων των κομματιών, δε χρειάζεται να πούμε τίποτα, πρόκειται για ανάκτηση πληροφοριών από το διαδίκτυο.
Για την Εισαγωγή και εξαγωγή λίστας αναπαραγωγής, δεν έχουμε επίσης να πούμε κάτι, πρόκειται για λίστες αναπαραγωγής που έχουμε δημιουργήσει και θέλουμε να τις εισάγουμε στη βιβλιοθήκη μας και για να κρατήσουμε αντίγραφα, κάνουμε εξαγωγή αυτών.
Η εξαγωγή βιβλιοθήκης, μας επιτρέπει να κρατάμε ως αντίγραφο τα δεδομένα που έχουμε εισάγει στη βιβλιοθήκη μας.
Η οργάνωση της βιβλιοθήκης, μας επιτρέπει να οργανώσουμε τη βιβλιοθήκη μας σε κατηγορίες, όπως μουσική, video, ταινίες, κ.α.
Στο υπομενού Συσκευές, υπάρχουν οι δυνατότητες συγχρονισμού μιάς συσκευής Iphone, ή Ipad με τον υπολογιστή, μεταφορά αγορών, όπου εκεί έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε στησυσκευή τα αγορασμένα δεδομένα μας, η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας και η επαναφορά αντιγράφου ασφαλείας, όπου εκεί μπορούμε να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των συγχρονισμένων συσκευών μας και να επαναφέρουμε τα αντίγραφα αυτών.
Στο υπομενού οικιακή κοινή χρήση, έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε την οικιακή κοινή χρήση, ώστε να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα μας από άλλους υπολογιστές, ή από τις συσκευές μας της Apple, μέσω του λογαριασμού που φτιάξαμε στην Apple.
Ανοίγουμε λοιπόν το εν λόγω υπομενού και επιλέγουμε την ενεργοποίηση της κοινής χρήσης.
Στο παράθυρο που εμφανίζεται, εισάγουμε το Apple ID και το Passwort και επιλέγουμε το κουμπί ενεργοποίηση οικιακής κοινής χρήσης.
Στο επόμενο πινακάκι που εμφανίζει, απλώς πατάμε Okay.
Για τη δημιουργία και τη σύνδεση στο λογαριασμό μας της Apple, αναφερόμαστε λεπτομερέστατα παρακάτω.
Εάν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε την κοινή χρήση, από το ίδιο υπομενού επιλέγουμε απενεργοποίηση οικιακής κοινής χρήσης.
Η δεύτερη επιλογή που υπάρχει στο υπομενού της κοινής χρήσης, είναι η κοινή χρήση φωτογραφιών με το Apple TV, η οποία δε μας ενδιαφέρει προς το παρόν.
Η αμέσως επόμενη επιλογή στο μενού αρχείο, είναι το άνοιγμα ροής Control+U, όπου εκεί έχουμε τη δυνατότητα να αναπαράξουμε αρχεία πολυμέσων μέσω ιστοσελίδων.
Αυτά σε ότι αφορά το μενού αρχείο.
Το μενού επεξεργασία, παρουσιάζει τις γνωστές κλασικές επιλογές, όπως αντιγραφή Control+C, Επικόλληση Control+V, επιλογή όλων Control+A, καμιά επιλογή Control+Sift+A, ανέρεση Control+Z, επανάληψη και το μενού προτιμήσεις, το οποίο ανοίγει με το συνδυασμό πλήκτρων Control+P.
Τέλος, υπάρχει και η επιλογή Λήψη πληροφοριών, η οποία λειτουργί με το συνδυασμό πλήκτρων Control+I.
Στο μενού προβολή, υπάρχει πλήθος από επιλογές και χρήσιμες συντομεύσεις:
Η πρώτη επιλογή που συναντάμε, είναι ο τύπος πολυμέσων, η οποία είναι υπομενού και το ανοίγουμε με δεξί βέλος.
Μουσική Control+1.
Ταινίες, Control+2.
Τηλεοπτικές εκπομπές, Control+3.
Potcast, Control+4.
Itunes you, Control+5.
Ηχοβιβλία, Control+6.
Εφαρμογές, Control+7.
Τόνοι, Control+8.
Διαδικτυακό ραδιόφωνο, Control+9.
Οι επόμενες επιλογές που υπάρχουν εκτώς το παραπάνω υπομενού, είναι η ταξινόμιση Album κατά, το οποίο είναι και αυτό υπομενού και έχει τις επιλογές τίτλος, όπου είναι και τσεκαρισμένος, κατά έτος, κατά βαθμολογία, κατά αύξουσα σειρά, επίσης τσεκαρισμένη επιλογή και κατά φθίνουσα.
Εδώ σε αυτό το υπομενού δε χρειάζεται να πειράξουμε κάτι.
Οι αμέσως 2 επόμενες επιλογές, είναι η απόκρυψη αγορασμένων τραγουδιών Icloud και η εμφάνιση επιλογών προβολής, με το συνδυασμό πλήκτρων Control+J.
Επόμενες 2 επιλογές:
Εμφάνιση επομένου Control+Sift+U.
Εμφάνιση γραμμής κατάστασης Control+Κ.
Η αμέσως επόμενη επιλογή:
Απόκρυψη πλαϊνής στύλης, Control+S.
Το επόμενο υπομενού, αφορά την αναπαραγωγή Video και έχει τις εξείς επιλογές, οι οποίες είναι ίδιες με την αναπαραγωγή των τραγουδιών και αναλύεται παρακάτω.
Στο επόμενο υπομενού Οπτικοποιητής, υπάρχει η συντόμευση Εμφάνιση Οπτικοποιητή, με το συνδυασμό πλήκτρων Control+T.
Επόμενη επιλογή:
Πλήρης οθόνη, Control+Sift+F.
Οι επόμενες 4 επιλογές:
Εμφάνιση Mini player, Control+Sift+1.
Εμφάνιση ισοσταθμιστή, Control+Sift+2.
Εμφάνιση παραθύρου δραστηριοτήτων Control+Sift+3.
Εναλλαγή σε Mini player, Control+Sift+M.
Ας πάμε τώρα και στο μενού της αναπαραγωγής, τα λεγόμενα χειριστήρια:
Αναπαραγωγή-Παύση, Control σκέτο μόνο του.
Genius suffel, Control+Space.
Διακοπή, Control+. Τελεία.
Επόμενο κομμάτι, Control+δεξί βέλος.
Προηγούμενο κομμάτι, Control+Αριστερό βέλος.
Αύξηση έντασης, Control+Πάνω βέλος.
Μείωση έντασης, Control+κάτω βέλος.
Κύληση του κομματιού μπροστά, το λεγόμενο τσούλημα, Control+] δεξιά αγκύλη.
Κύληση του κομματιού πίσω, Control+[ αριστερή αγκύλη.
¬Μετάβαση στο τρέχον κομμάτι, Control+L.
Μετάβαση στο επόμενο κεφάλαιο, Control+Sift+δεξί βέλος.
Μετάβαση στο προηγούμενο κεφάλαιο, Control+Sift+Αριστερό βέλος.
Επίσης, υπάρχουν και οι επιλογές Επανάληψη, τυχαία σειρά, υπότιτλοι, τισ οποίες δεν τισ πειράζουμε.
Μετάβαση στην αρχική, Control+Sift+E.
Επαναφόρτωση σελίδας, Control+R.
Εξαγωγή δίσκου, Control+E.
Τέλος, υπάρχει το μενού βοήθεια, όπου εδώ θα δούμε τις επιλογές Οδηγίες για Iphone, οδηγίες για Ipad, πληροφορίες λογισμικού, έλεγχος για ενημερώσεις, πείτε μας τη γνώμη σας, σελίδα υποστήρηξης, κ.α.
Όλα τα παραπάνω δε θα μπορούσαν να γίνουν, αν δεν έχουμε πρώτα δημιουργήσει λογαριασμό στην Apple, αποκτώντας δηλαδή έναν δωρεάν Apple ID και Passwort.
Για τη δημιουργία λογαριασμού, ή τη σύνδεση σε αυτόν, Πηγαίνουμε κατευθείαν στο μενού λογαριασμός, το οποίο το βρίσκουμε ανοίγοντας το μενού Αρχείο με το Alt και με δεξί βελάκι, βρίσκουμε την καρτέλα λογαριασμός.
Αν δεν έχουμε δικό μας λογαριασμό στην Apple, τότε πατάμε δημιουργία λογαριασμού.
Αν πάλι έχουμε είδη λογαριασμό στην Apple, τότε επιλέγουμε σύνδεση.
Στην περίπτωση που επιλέξουμε σύνδεση, εμφανίζει 1 πλαίσιο διαλόγου, όπου εισάγουμε τον Apple ID και το Passwort στα αντίστοιχα πεδία.
Όπου Apple ID, είναι η διεύθυνση e-mail που έχουμε επιλέξει κατά την εγγραφή μας, π.χ. το gmail, το Yahoo, το Freemail, κ.α.
Σημειώνεται ότι με τον ίδιο Apple ID που φτιάξαμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Icloud, το App store, και άλλες υπηρεσίες της Apple.
Αν επιλέξουμε δημιουργία λογαριασμού, θα εμφανίσει μια σελίδα.
Στην πρώτη καρτέλα, επιλέγουμε συνέχεια.
Στη δεύτερη καρτέλα, τσεκάρουμε την αποδοχήτων όρων άδειας χρήσης και πατάμε συνέχεια.
Στην Τρίτη καρτέλα, εισάγουμε το e-mail που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ως Apple ID, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Στα 2 επόμενα πεδία, εισάγουμε τον επιθυμητό κωδικό πρόσβασης που θέλουμε, ο οποίος θα πρέπει να αποτελείται από 8 ψηφία και επάνω, να διαθέτει 1 τουλάχιστον γράμμα κεφαλαίο, να έχει αριθμούς και 1 από τα ειδικά σύμβολα, όπως παπάκι, θαυμαστικό, τελεία, κ.α.
Στις επόμενες 3 επιλογές, απαντάμε σε ερωτήσεις ασφαλείας, όπως π.χ. το όνομα του αγαπημένου μας φίλου, ποια είναι η αγαπημένη μας ομάδα, ποια είναι η πρώτη μας δουλειά, οι οποίες θα μας χρησιμεύσουν στο μέλλον στην περίπτωση που ξεχάσουμε τα στοιχεία εισόδου στην Apple.
Επειτα στα επόμενα πεδία, επιλέγουμε την ημερομηνία γέννησης μας και το έτος, όπου στο πρώτο πεδίο επιλέγουμε τη μέρα, στο δεύτερο το μήνα και στο τρίτο πεδίο, γράφουμε τον τετραψήφιο αριθμό που αφορά το έτος γέννησης μας, π.χ. 1979.
Τέλος, εισάγουμε μια προεραιτική διεύθυνση e-mail, ώστε σε περίπτωση που ξεχάσουμε τα στοιχεία εισόδου, θα μας αποσταλλούν εκεί οδηγίες ανάκτησης τους.
Αφού τελειώσουμε με τη συμπλήρωση όλων των παραπάνω στοιχείων, πατάμε συνέχεια.
Στην επόμενη καρτέλα, μας ζητάει να εισάγουμε στοιχεία πληρωμής, π.χ. χρεωστική ή πιστοτική κάρτα, ή και να μην εισάγουμε τίποτα.
Στην περίπτωση που επιλέξουμε να χρησιμοποιούμε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, συμπληρώνουμε στα αντίστοιχα πεδία τον αριθμό κάρτας, την ημερομηνία λήξης και τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας.
Στα επόμενα πεδία, εισάγουμε το ονοματεπόνυμο μας, την οδό και τον αριθμό που μένουμε, καθώς και τον ταχυδρομηκό κώδικα, την πόλη μας και τον αριθμό τηλεφώνου μας.
Πατάμε πάλι στο κουμπί Συνέχεια.
Ο λογαριασμός μας έχει δημιουργηθεί με επιτυχία.
Ανοίγουμε τα e-mail μας, τόσο αυτό που δώσαμε ως κύριο e-mail, δηλαδή για χρήση ως Apple ID, όσο και το προεραιτικό που δώσαμε, ώστε εκεί θα μας έχει έρθει μήνυμα επιβεβαίωσης της δημιουργίας λογαριασμού στην Apple.
Επιλέγουμε το Link Επιβεβαίωση και στα 2 e-mail αντίστοιχα.
Στο link που θα πατήσουμε για την επιβεβαίωση του κύριου e-mail, εκεί θα μας ζητήσει να εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης, που χρησιμοποιούμε για την είσοδο μας στην Apple.
Ενώ για την επιβεβαίωση του δευτερεύοντος e-mail, δεν πληκτρολογούμε τίποτα.
Τώρα πλέον στο μενού λογαριασμός, εμφανίζεται το όνομα του λογαριασμού μας,, το profil, η επιλογή αποσύνδεση, τα αγορασμένα στοιχεία, ο έλεγχος για διαθέσιμες λήψεις, καθώς επίσης και η δυνατότητα του να εξουσιοδοτήσουμε τον υπολογιστή μας για πρόσβαση στο λογαριασμό μας.
Αν δηλαδή επιλέξουμε το υπομενού της εξουσιοδότησης, υπάρχουν 2 επιλογές, η εξουσιοδότηση αυτού του υπολογιστή και η αφαίρεση εξουσιοδότησης.
Επιλέγουμε την εξουσιοδότηση, όπου εισάγουμε τα στοιχεία εισόδου του λογαριασμού μας της Apple και επιλέγουμε το κουμπί Εξουσιοδότηση.
Επίσης, μετά τη δημιουργία λογαριασμού και την επιτυχή ενεργοποίηση του, όταν ξανανοίξουμε την εφαρμογή Itunes, θα μας ζητήσει να εισάγουμε τα στοιχεία λογαριασμού και να κάνουμε σύνδεση.
Τώρα πλέον, κάθε φορά που θα ανοίγουμε το Itunes, εκτώς από όλα όσα εμφανίζονται και που τα περιγράψαμε παραπάνω, τώρα θα εμφανίζεται και η ιστοσελίδα του Itunes με διάφορες επιλογές, όπως π.χ. την αγορά και την παρακολούθηση αρχείων πολυμέσων, καθώς επίσης και στοιχεία βοήθειας για την εφαρμογή.
Αν όμως κάνουμε εξουσιοδότηση του υπολογιστή μας, η εν λόγω σελίδα δε θα εμφανίζεται.
Καλό είναι λοιπόν, μετά τη δημιουργία του λογαριασμού μας και αφού συνδεθούμε μέσω του Itunes, να κάνουμε αμέσως εξουσιοδότηση του υπολογιστή μας.
Επίσης τώρα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και τη δυνατότητα οικιακής κοινής χρήσης, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Το πρόγραμμα είναι δοκιμασμένο και οι συντομεύσεις που παρατέθηκαν παραπάνω, λειτουργούν κανονικά, ιδίως αυτές της αναπαραγωγής, της μετάβασης από παράθυρο σε παράθυρο, αλλά και του μενού επεξεργασίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου