Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ρυθμίσεις και εγκατάσταση του Jaws 12.0


Για να εγκαταστήσουμε το Jaws version 12.0, κάνουμε τα εξείς βήματα:
1.       Τρέχουμε το αρχείο με επέκταση Exe, το οποίο έχουμε κατεβάσει από την ιστοσελίδα της Freedom Scientific, στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.freedomscientific.com
2.       Στο πρώτο πινακάκι που εμφανίζεται, πατάμε το Enter για να συνεχιστεί η εγκατάσταση. Στο σημείο αυτό, εγκαθιστά κάποια αρχεία, όπως το Video interceptor, το Υποστηρηκτικό για την ομιλία κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης Talking installer, κ.λ.π.
3.       Πιθανόν σε κάποιο σημείο να ζητήσει επανεκίνηση. Απλώς πατάμε το Enter και όταν θα ξαναξεκινήσει ο υπολογιστής, θα ξεκινήσει αυτόματα η εγκατάσταση.
4.       Στην πρώτη καρτέλα που εμφανίζεται και ενώ έχει αρχίσει είδη να μιλάει, επιλέγουμε το κουμπί επόμενο και πατάμε το Space.
5.       Στη δεύτερη καρτέλα, κάνουμε αποδοχή τους όρους χρήσης και πατάμε Επόμενο.
6.       Στην Τρίτη καρτέλα, επιλέγουμε το κουμπί Typical installation και πατάμε το Space.
7. Στην επόμενη καρτέλα, επιλέγουμε το κουμπί επόμενο και ξεκινάει η εγκατάσταση.

Σε συστήματα με Windows 7, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, πιθανόν να εμφανιστεί ένα πινακάκι προειδοποίησης του τείχους προστασίας των Windows και να ζητήσει την έγκριση σας για την εγκατάσταση ενός Driver χρήσιμου για το Jaws.
Στα Windows XP, το εν λόγω πινακάκι δεν εμφανίζεται.
Απλώς, επειδή εκείνη την ώρα δεν μιλάει ελληνικά, καλό είναι να τρέξετε το NVDA, ή καλύτερα να υπάρχει κάποιο μάτι μαζί σας, ώστε να επιλέξετε το κουμπί Εγκατάσταση, να πατήσετε το Space και να συνεχιστεί η εγκατάσταση.
Εάν όλα πάνε καλά, η εγκατάσταση ολοκληρώνεται με επιτυχία και απλώς πατάμε το κουμπί Finish, για να βγούμε από τον οδηγό.
Πιθανόν να μας ζητήσει επανεκίνηση.
Αν όμως δεν ζητήσει, καλό είναι να την κάνουμε από μόνοι μας, πρίν ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε το Jaws.

Ενεργοποίηση του Jaws:
Για να ενεργοποιήσουμε το Jaws, απλώς την ώρα που ξεκινάει, εμφανίζεται το παράθυρο Activation.
Εάν όμως το κλείσουμε και θέλουμε να εκτελέσουμε τη διαδικασία αργότερα, απλώς απενεργοποιούμε το Jaws και το ξανατρέχουμε, ή από το βασικό παράθυρο, πηγαίνουμε στο μενού Βοήθεια-Help και με βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Activation και πατάμε Enter.
Βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Update authorization και πατάμε Space.
Στο πινακάκι που εμφανίζεται, μας λέει ότι θα πρέπει για να χρησιμοποιήσουμε το Jaws, να ακολουθήσουμε τη διαδικασία της ενεργοποίησης. Πατάμε Okay.
Στη συνέχεια, εμφανίζονται 2 επιλογές, Insert authorization number from a CD και η δεύτερη επιλογή  Insert authorization number manually.
Η πρώτη επιλογή αφορά όσους έχουν το CD με το Authorization number και η δεύτερη αφορά όσους τους έχει δωθεί ο εν λόγω αριθμός σε κάποιο χαρτί ή e-mail.
Αφού εισάγουμε το Authorization number με έναν από τους παραπάνω τρόπους, πατάμε στο κουμπί επόμενο.
Στην επόμενη καρτέλα, επιλέγουμε την πρώτη επιλογή Activation from the internet και με το Tab, βρίσκουμε το κουμπί Επόμενο και πατάμε Space.
Αφού ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση, πατάμε το κουμπί Okay και κλείνει το παράθυρο.

Απαραίτητες ρυθμίσεις:
Η πρώτη και βασική ρύθμιση στο Jaws που χρειάζεται να κάνουμε όταν το πρωτοεγκαθιστούμε, είναι να ρυθμίσουμε το βασικό παράθυρο.
Όταν ξεκινάει το Jaws, το παράθυρο του παραμένει ανοιχτό, όσο αυτό λειτουργεί.
Για να το συναντήσουμε, απλώς όταν βρισκόμαστε στην επιφάνεια εργασίας, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Alt+Tab και εμφανίζεται μπροστάμας.
Πατάμε το πλήκτρο Alt και με κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Basics και πατάμε Enter.
Στην πρώτη επιλογή Tutor messages, Υπάρχουν 3 επιλογές. Πατάμε μια φορά το πάνω βελάκι και συναντάμε την επιλογή Tutor messages Turn off menus and help controls.
Πατάμε 2 φορές το Tab και συναντάμε την επιλογή Automaticlly start Jaws και πατάμε το Space. Εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε εάν θέλουμε να ξεκινάει αυτόματα το Jaws με την εκίνηση του υπολογιστή, ή όχι.
Στην πρώτη επιλογή Start Jaws at the logon screen, η οποία είναι ξεμαρκαρισμένη. Εάν τη μαρκάρουμε, θα ξεκινάει το Jaws πρίνε κινηθούν τα Windows και αυτό είναι χρήσιμο για όσους χρησιμοποιούν κωδικό πρόσβασης στον υπολογιστή τους. Δηλαδή έχουν φωνητική καθοδήγηση κατά την πληκτρολόγηση του κωδικού πρόσβασης στα Windows.
Πατώντας μια φορά το Tab, βρίσκουμε τη δεύτερη επιλογή, Start Jaws after logon screen for all users,  η οποία είναι επίσης ξεμαρκαρισμένη, εάν τη μαρκάρουμε, τότε θα ξεκινάει το Jaws με το άνοιγμα του υπολογιστή.
Πατώντας άλλη μια φορά το Tab, συναντάμε την επιλογή Start Jaws after logon for this user, η οποία είναι Combo box. Εδώ υπάρχουν 3 επιλογές, Always, never και Use the all users settings.
Εάν μαρκάρουμε την πρώτη επιλογή, σημαίνει ότι το Jaws θα ξεκινάει αυτόματα, μόνο για το λογαριασμό μας.
Η δευτερη επιλογή Never, σημαίνει ότι δεν θα ξεκινάει αυτόματα το Jaws.
Ενώ εάν μαρκάρουμε την Τρίτη επιλογή, σημαίνει ότι είδη έχουμε μαρκάρει την προηγούμενη επιλογή Start Jaws after logon for all users.
Αφού κάνουμε τις ρυθμίσεις που θέλουμε σε αυτή την καρτέλα, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space και επιστρέφουμε στο κύριο μενού των βασικών ρυθμίσεων.
Πατώντας μια φορά το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Automatic notification of update. Αυτή η επιλογή είναι πάντοτε μαρκαρισμένη και σημαίνει ότι θα ειδοποιούμαστε κάθε φορά που θα υπάρχουν ενημερώσεις για το Jaws.
Εάν δεν θέλουμε να ειδοποιούμαστε, πατάμε το Space στην εν λόγω επιλογή και την ξεμαρκάρουμε.
Πατάμε 2 φορές το Tab και βρίσκουμε την επιλογή Run Jaws from System tray, η οποία είναι ξεμαρκαρισμένη.
Πατάμε το Space για να τη μαρκάρουμε.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που θα τρέχουμε το Jaws, δεν θα ανοίγει το βασικό παράθυτο του προγράμματος.
Από εδώ και στο εξής, για να ανοίξουμε το Interface του Jaws, θα πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Insert+J.
Πατάμε 2 φορές το Tab και βρίσκουμε την επιλογή Use keybort layout, η οποία είναι Combo box. Εάν χρησιμοποιούμε σταθερό υπολογιστή, αφήνουμε την πρώτη επιλογή Desk top ως έχει.
Εάν όμως χρησιμοποιούμε Laptop, τότε επιλέγουμε με μια φορά το κάτω βελάκι την επιλογή Laptop.
Τέλος, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space και κλείνει το βασικό παράθυρο των ρυθμίσεων.
Τώρα θα πρέπει να κλείσουμε το Jaws και να το ξαναξεκινήσουμε, ώστε να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις.
Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Insert+F4 και στο πινακάκι που εμφανίζεται, επιλέγουμε το Okay και πατάμε Space.
Για να το ξαναξεκινήσουμε, υπάρχει ένα εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας. Για να βρούμε το εν λόγω εικονίδιο,  πατάμε το πλήκτρο J, ενώ βρισκόμαστε στην επιφάνεια εργασίας και στη συνέχεια, πατάμε το Enter και το Jaws ξεκιναει.

Προσθήκη συντόμευσης στο Jaws:
Για να προσθέσουμε συντόμευση στο Jaws, από το μενού έναρξη, πηγαίνουμε στα προγράμματα, βρίσκουμε το Jaws και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Jaws και πατάμε το πλήκτρο Application, ;ώστε με βελάκι πάνω, βρίσκουμε την επιλογή Ιδιότητες και πατάμε Enter.
Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή πλήκτρο συντόμευσης και στο κενό που έχει, πληκτρολογούμε επιτόπου τη συντόμευση που θέλουμε, π.χ. Control+Sift+J, ή τη συντόμευση Alt+Control+J.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Εφαρμογή και πατάμε Space.
Τέλος, βρίσκουμε το κουμπί Okay και πατάμε Space.

Προσθήκη ενός συνθέτη στο Jaws:
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας τον συνθέτη της Acapella Group, δηλαδή το Δημήτρη.
Πρώτα από όλα, θα πρέπει να πάμε στον πίνακα ελέγχου των Windows και να κάνουμε μια ρύθμιση.
Για όσους χρησιμοποιούν Windows XP, θα πρέπει να βρούν μέσα από τον πίνακα ελέγχου το μενού Ομιλία και να πατήσουν Enter.
Στην πρώτη επιλογή, θα πρέπει να επιλέξουν τη φωνή του Δημήτρη.
Στη συνέχεια, θα πρέπει με το Tab να βρούν το κουμπί Okay και να πατήσουν το Space.
Για όσους χρησιμοποιούν Windows 7, από τον πίνακα ελέγχου θα πρέπει να βρούν το μενού Αναγνώριση ομιλίας και να πατήσουν το Enter.
Στη συνέχεια με το Tab, βρίσκουν την επιλογή κείμενο σε ομιλία και πατάνε Space.
Στην πρώτη επιλογή επιλέγουν τη φωνή του Δημήτρη και τέλος με το Tab, βρίσκουν το κουμπί Okay και πατάνε το Space.
Στη συνέχεια και ενό τρέχει το Jaws, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Insert+Control+S και από τη λίστα των διαθέσιμων επιλογών που εμφανίζεται, επιλέγουμε το Sapi5 και πατάμε Enter και αρχίζει να μιλάει ο Δημήτρης.
Στη συνέχεια, πατάμε τοσυνδυασμό πλήκτρων Insert+J και ανοίγει το βασικό παράθυρο του Jaws, δηλαδή ο πίνακας ελέγχου.
Στην πρώτη επιλογή Options, ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι και με μια φορά το βελάκι κάτω, βρίσκουμε την επιλογή Voices. Με δεξί βελάκι ανοίγουμε το υπομενού και πατάμε Enter στην πρώτη επιλογή Voice ajastment.
Με 4 φορές το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Voice rate, όπου εδώ με πάνω και κάτω βελάκι, μπορούμε να ρυθμίσουμε την ταχύτητα που θέλουμε να μας μιλάει το Jaws.
Προτίνουμε για τη φωνή του Δημήτρη, ταχύτητα ανάμεσα στο 60, μέχρι το 70.
Αφού ρυθμίσουμε την ταχύτητα που θέλουμε, πατάμε μια φορά το Tab και βρίσκουμε την επιλογή Voice punctuation και με πάνω και κάτω βελάκια, κάνουμε την επιλογή μας. Προτίνουμε με το πάνω βελάκι να βρούμε την πρώτη-πρώτη επιλογή None punctuation.
Με 2 φορές το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Voice pitsch, δηλαδή εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε τον τόνο φωνής.
Από τη μάνα του, είναι ρυθμισμένο στο 50. Προτίνεται να μην αλλάξουμε καθόλου αυτή τη ρύθμιση, ωστόσο αυτό είναι στην κρήση του καθένα.
Με μια φορά το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Voice volume.
Προτίνεται με το κάτω βελάκι να βρούμε την επιλογή 100, δηλαδή να ρυθμίσουμε την ένταση μας στο δυνατότερο σημείο.
Τέλος, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Save και πατάμε Space.
Στο πρώτο πινακάκι που εμφανίζεται, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Ναι και πατάμε Space.
Στο δεύτερο πινακάκι που εμφανίζεται, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.
 Τέλος, αφού επιστρέφουμε στο κύριο παράθυρο της ρύθμισης της φωνής, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.
Η φωνή μας είναι ρυθμισμένη.

Για να εγκαταστήσουμε φωνή με χρήση Sapi4, όπως για παράδειγμα τη φωναισθησία της E-rhetor, ή τον Ορφέα2.
Ανοίγουμε πάλι τον πίνακα ελέγχου του Jaws και στην πρώτη επιλογή Options, ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι, βρίσκουμε με μια φορά το κάτω βελάκι την επιλογή Voices και την ανοίγουμε και αυτή με δεξί βελάκι και τέλος, πατάμε Enter στην πρώτη επιλογή Voice ajastment.
Στην καρτέλα που μας ανοίγει, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Sapi4 detect και πατάμε το Space.
Στη λίστα που εμφανίζεται, βρίσκουμε τη φωνή που θέλουμε να προσθέσουμε, π.χ. Ορφέας2, ή E-rhetor Φωναισθησία και πατάμε Enter.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε το Space.
Τέλος, κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις που θέλουμε, όπως περιγράφονται και παραπάνω.
Η μόνη διαφορά, είναι ότι στο Sapi4, δεν μας δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ένταση της φωνής.

Προσθήκη του Apolo:
Για να απροσθέσουμε το Apolo, ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws και με μια φορά το βελάκι κάτω, βρίσκουμε το μενού Utilities και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με κάτω βελάκι το μενού Synthesizer and Braille manager και πατάμε Enter.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Add, remove, or change devices και πατάμε το Space, όπου ανοίγει ένας οδηγός.
Στην πρώτη καρτέλα, εμφανίζονται 2 επιλογές, η πρώτη Speatch synthesizer και η δεύτερη, Braille displays.
Επιλέγουμε Speatch synthesizer και στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί επόμενο και πατάμε Space.
Στη δεύτερη καρτέλα, εμφανίζεται μια λίστα με 11 στοιχεία. Με κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Apolo2 και τη μαρκάρουμε πατώντας το Space.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί επόμενο και πατάμε Space.
Στην Τρίτη και τελευταία καρτέλα, επιλέγουμε τη θύρα όπου έχουμε συνδεμένο το Apolo, π.χ. Com1, Com2, κ.λ.π.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Τέλος και πατάμε το Space.

Άλλες ρυθμίσεις:
Στο Jaws 12, το Interface των ρυθμίσεων αλλάζει και γίνεται πιο εύκολο, απλώς θα πρέπει να το συνηθίσει κάποιος που θα το χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά.
Η ευκολία του είναι ότι όλες οι ρυθμίσεις παρουσιάζονται σε ένα μενού και δεν χρειάζεται να ανοίγεις ξεχωριστή καρτέλα για κάθε ρύθμιση, όπως στις προηγούμενες εκδόσεις.
Το νέο μενού του Jaws 12 παρουσιάζεται σε δεντροειδή λίστα και πολλές από τις επιλογές, μαρκάρονται με το Enter.
Επίσης, το νέο μενού μετονομάζεται, δηλαδή δεν λέγεται Configeration manager, αλλά Settings sentre.
Για να τρέχει αυτόματα ο συνθέτης που ορίσαμε κάθε φορά που ξεκινάμε το Jaws, δηλαδή η γνωστή ρύθμιση του allow wave files with software synthesizer, απλώς ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws και στη συνέχεια, ανοίγουμε τη δεύτερη επιλογή Utilities και με κάτω βελάκι, βρίσκουμε το μενού Settings sentre και πατάμε Enter.
Με κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Synthesizer και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Με μια φορά το κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Allow wave files with software synthesizer και τη μαρκάρουμε πατώντας το Enter.
Τέλος, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί apply-Εφαρμογή και πατάμε το ο Space και αποθηκεύεται η ρύθμιση.
Επίσης, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε το Space και κλείνει το παράθυρο.
Για να ρυθμίσουμε το ποια πλήκτρα θέλουμε να μας τα λέει και ποια όχι, δηλαδή όπως κάνουμε τη ρύθμιση για να μη μας λέει το Tab, κάθε φορά που το πατάμε.
Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws, πηγαίνουμε στο Settings sentre όπως περιγράφουμε παραπάνω και με κάτω βελάκι, βρίσκουμε το μενού Keybort και το ανοίγουμε με δεξί βελάκι.
Εδώ υπάρχουν 8 επιλογές. Βρίσκουμε με κάτω βελάκι την όγδοη επιλογή Manage key labels και πατάμε το Enter.
Πηγαίνουμε στο κάτω μέρος της λίστας και ανεβαίνουμε 2 βελάκια πάνω. Εδώ θα βρούμε την επιλογή Tab Speak και θα την ξεμαρκάρουμε πατώντας το Space.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε το Space.
Τέλος, Βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Apply και πατάμε το Space.
Επίσης, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε το Space.
Για να παρακάμπτεται το Flash όταν ανοίγουμε ιστοσελίδες στο Internet, απλώς από το μενού του Settings sentre, βρίσκουμε το μενού Web HTML-PDFS και το ανοίγουμε με δεξί βελάκι.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με κάτω βελάκι την επιλογή Miscellaneous και την ανοίγουμε επίσης με δεξί βελάκι.
Στην πρώτη επιλογή που θα βρούμε, Ignore flash on web pages, πατάμε το Enter για να τη μαρκάρουμε.
Με το κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Page refresh filter και πατάμε 2 φορές το Enter, ώστε να μαρκαριστεί η επιλογή Suppress all refreshes.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Apply και πατάμε το Space.
Τέλος, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε το Space.
Για να απενεργοποιήσουμε την αυτόματη αναγνώριση γλώσσας και ομιλίας κατά την ανάγνωση κειμένων ή κατά την πλοήγηση σε μενού, από το Settings sentre πηγαίνουμε με κάτω βελάκι στην επιλογή Text processing και την ανοίγουμε με δεξί βελάκι.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε με δεξί βελάκι την πρώτη επιλογή General και με κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Detect languages και την ξεμαρκάρουμε με το Enter.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Apply και πατάμε το Space.
Τέλος, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε το Space.
Για να ρυθμίσουμε τα σημεία στήξης, απλώς από το Settings sentre, βρίσκουμε το μενού Punctuations και το ανοίγουμε με δεξί βελάκι.
Πατάμε Enter στη μια και μοναδική επιλογή Customize punctuation.
Εδώ εμφανίζεται μια λίστα με 68 στοιχεία.
Πηγαίνουμε με κάτω βελάκι σε καθένα από αυτά τα στοιχεία και με μια φορά το Tab, βρίσκουμε μια άλλη λίστα με 4 επιλογές, δηλαδή None, Most, sam και All.
Αυτές οι επιλογές, υπάρχουν και στα 68 στοιχεία.
Ρυθμίζουμε με τον ίδιο τρόπο, όλες οι επιλογές να είναι στο All.
Στη συνέχεια και αφού τελειώσουμε και με τα 68 στοιχεία, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε το Space.
Επειτα, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Apply και πατάμε το Space.
Τέλος, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε το Space.
Μια βασική ρύθμιση για όσους χρησιμοποιούν Windows 7, είναι η εμφάνιση και αναγνώρηση των νέων μενού των Windows 7 δηλαδή των Rebbon menu.
Για να το κάνουμε αυτό, απλώς από το μενού του Settings sentre, πηγαίνουμε στην επιλογή Miscellaneous και την ανοίγουμε με δεξί βελάκι.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με κάτω βελάκι την επιλογή Use virtual ribbon menu και τη μαρκάρουμε, πατώντας το Enter.
Βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Apply και πατάμε το Space.
Τέλος, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε το Space.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου