Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί ένας υπολογιστής για άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς επίσης πώς πρέπει να γίνεται η χρήση του απο τα εν λόγω άτομα. Επιπλέον, παρατίθενται οδηγίες χρήσης διαφόρων προγραμμάτων και λειτουργιών, απαραίτητα στην καθημερινότητα των ατόμων με πρόβλημα όρασης
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014
Σύντομο εγχειρίδιο για Samsung galaxy Trent Pluss
Στο παρόν κείμενο, θα αναλυθεί ο τρόπος χρήσης και λειτουργίας μιας νεότερης συσκευής Smart phone της Samsung, η οποία παρουσιάζει αρκετές διαφορές σε σχέση με το Galaxy S3 mini, που αναφερθήκαμε σε προηγούμενο κείμενο.
Το Samsung galaxy Trent pluss, έρχεται με την έκδοση Android 4.2.2 jellybean, αρκετά πιο σταθερή και προσβάσιμη έκδοση, σε σχέση με την 4.1.2, που υπάρχει στο Galaxy S3 mini.
Το χαρακτηρηστικό της συγκεκριμένης συσκευής Galaxy Trent pluss που κάνει τη διαφορά, είναι ότι είναι πολύ πιο προσβάσιμη με το Talkback, εκφωνεί περισσότερα σημεία των εφαρμογών και των λειτουργιών του τηλεφώνου.
Δομή των ρυθμίσεων:
Η δομή των ρυθμίσεων του Samsung galaxy Trent pluss, διαφέρει σε σχέση με το Galaxy S3 mini, διότι στο S3 mini, όλες οι ρυθμίσεις παρουσιάζονται σε λίστα, ενώ στο Galaxy Trent pluss, οι ρυθμίσεις παρουσιάζονται σε κατηγορίες.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι σε κάθε κατηγορία ρυθμίσεων, οι ρυθμίσεις πάλι παρουσιάζονται σε λίστα.
Για να κυλίσουμε τη λίστα να πάει παρακάτω, με 2 δάχτυλα ενωμένα, τα σέρνουμε στην οθώνη από κάτω προς τα πάνω, ξεκινώντας πάνω από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο.
Ενώ για να κυλίσουμε τη λίστα να ξαναπάει προς τα πίσω, σέρνουμε με τα 2 δάχτυλα από πάνω προς τα κάτω.
Οι διαθέσιμες κατηγορίες είναι, Σύνδεση, λογαριασμοί, περισσότερες ρυθμίσεις και η Συσκευή μου.
Για παράδειγμα, όταν ανοίγουμε τις ρυθμίσεις, η πρώτη καρτέλα που εμφανίζεται, είναι Συνδέσεις δικτύου, όπου εκεί υπάρχουν ρυθμίσεις για το Wifi, το Bluetooth, τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και περισσότερες ρυθμίσεις για τα δίκτυα.
Επιπλέον, κάτι που υπάρχει εδώ και δεν το συναντούμε στο Galaxy S3 mini, είναι η επιλογή Samsung Kies, όπου έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε το κινητό μας στον υπολογιστή με την εφαρμογή Samsung kies, χρησιμοποιώντας το Wifi.
Για να μεταβούμε σε άλλη κατηγορία ρυθμίσεων, απλώς την επιλέγουμε στο πάνω μέρος της οθώνης, από την οριζόντια μπάρα με τις διαθέσιμες κατηγορίες.
Παραθέτουμε τις ρυθμίσεις για τη ρύθμιση του Wifi, του Bluetooth και των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.
Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του Wifi:
Από το μενού ρυθμίσεις, βρίσκουμε την επιλογή Wifi και την ανοίγουμε.
Πάνω-πάνω δεξιά στην οθώνη, θα βρούμε έναν διακόπτη, ο οποίος ενεργοποιεί και απενεργοποιεί το Wifi.
Όταν το εντωπίσουμε, το Talkback θα μας πεί διακόπτης ανενεργό όταν δεν είναι ενεργό το Wifi, ή αλλιώς θα μας πεί διακόπτης ενεργό, εάν είναι ενεργό το Wifi.
Πατώντας επάνω του, ενεργοποιούμε και απενεργοποιούμε το wifi.
Όταν ενεργοποιήσουμε το Wifi, εμφανίζεται λίστα με τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα.
Αν βρούμε το ασύρματο δίκτυο που θέλουμε να συνδεθούμε, τότε πατάμε επάνω του και στο παράθυρο που ανοίγει, εμφανίζεται το πληκτρολόγιο για να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό πρόσβασης, εάν μας ζητηθεί.
Αφού πληκτρολογήσουμε τον κωδικό του ασύρματου δικτύου, πατάμε στο κουμπί σύνδεση και συνδεόμαστε στο Internet.
Όταν η σύνδεση είναι επιτυχής, θα μας πεί ότι συνδέθηκε στο δίκτυο Wifi και το όνομα του δικτύου, ενώ εάν δεν ολοκληρωθεί η σύνδεση, θα μας εμφανίσει πινακάκι σφάλματος, π.χ. λάθος κωδικός πρόσβασης.
Εάν βρισκόμαστε σε περιοχήπου δεν καλύπτει το ασύρματο δίκτυο στο οποίο συνδεθήκαμε πρίν, τότε στη λίστα με τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα θα ακούσουμε το όνομα του ασύρματου δικτύου και την ένδειξη εκτώς εμβέλιας.
Στην περίπτωση που θέλουμε να καταργήσουμε από τη λίστα ένα ασύρματο δίκτυο που έχουμε συνδεθεί, τότε αφού το εντωπίσουμε στη λίστα με τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα και το ανοίξουμε, βρίσκουμε το κουμπί διαγραφή και το πατάμε.
Καλό είναι στην περίπτωση που δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε Internet, να μην κρατάμε ενεργό το Wifi, διότι ξοδεύεται πάρα πολύ η μπαταρία του τηλεφώνου.
Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του Bluetooth:
Η αμέσως επόμενη ρύθμιση, είναι το Bluetooth.
Αφού βρούμε και ανοίξουμε την εν λόγω επιλογή, πάλι στο πάνω μέρος δεξιά της οθώνης θα βρούμε διακοπτάκι με τις ενδείξεις ενεργό εάν είναι ενεργό, ή ανενεργό εάν δεν είναι ενεργό.
Πατώντας στο εν λόγω διακοπτάκι, ενεργοποιούμε, ή απενεργοποιούμε το Bluetooth.
Όταν ενεργοποιήσουμε το Bluetooth, κάτω από το διακοπτάκι θα εμφανιστεί το όνομα της συσκευής μας, όπου το προεπιλεγμένο όνομα είναι ανάλογα με τη συσκευή.
Εκεί, υπάρχει η ένδειξη ορατή μόνο σε αντιστοιχισμένες συσκευές, δηλαδή να είναι ορατή μόνο σε συσκευές Bluetooth που είναι εξουσιοδοτημένες.
Καλό είναι να πατήσουμε επάνω στην εν λόγω ένδειξη και να μαρκαριστεί η επιλογή Ορατή σε συσκευές που βρίσκονται κοντά, δηλαδή να είναι ορατή σε οποιαδήποτε συσκευή Bluetooth.
Πατώντας το μενού επιλογών, βρίσκουμε την επιλογή Χρονικό όριο ορατότητας και την ανοίγουμε.
Εκεί θα βρούμε 4 επιλογές, 2 λεπτά, 5 λεπτά, μια ώρα και χωρίς χρονικό όριο ορατότητας.
Επιλέγουμε το χωρίς χρονικό όριο ορατότητας και στη συνέχεια, βρίσκουμε το Okay και το πατάμε.
Καλό είναι όταν δε χρησιμοποιούμε το Bluetooth, να μην αφήνουμε ενεργό το διακόπτη, διότι ξοδεύεται πάρα πολύ μπαταρία.
Οσον αφορά για τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και περισσότερες ρυθμίσεις, δεν τις πειράζουμε.
Η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, αφορά την πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Για να έχουμε πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, πατάμε παρατεταμένο το πλήκτρο Power της συσκευής, και στη λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές, βρίσκουμε την επιλογή Λειτουργία δικτύου δεδομένων.
Εάν είναι απενεργοποιημένη, θα εμφανίζεται η ένδειξη απενεργοποιημένη η λειτουργία δικτύου δεδομένων, εάν είναι όμως ενεργοποιημένη, εμφανίζεται η ένδειξη ενεργοποιημένη η λειτουργία δικτύου δεδομένων.
Σε κάθε περίπτωση, πατάμε τη συγκεκριμένη επιλογή και στο πινακάκι επιβεβαίωσης που εμφανίζεται, βρίσκουμε το Okay και το πατάμε, είτε για ενεργοποίηση, είτε για απενεργοποίηση.
Καλό είναι εάν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το Internet, όπως αναφέραμε και για το Bluetooth και το Wifi, να μην κρατάμε ενεργά τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, διότι ξοδεύεται πάρα πολύ μπαταρία.
Αν επιλέξουμε την καρτέλα λογαριασμοί, εκεί θα εμφανιστούν οι διαθέσιμοι λογαριασμοί που έχουμε στη Google, στο λογαριασμό Samsung account, στο E-mail, το Skype, καθώς και η επιλογή Προσθήκη λογαριασμού.
Επιπλέον, υπάρχει και η ρύθμιση Επιλογές αντιγράφων ασφαλείας.
Εάν την ανοίξουμε, υπάρχουν οι διαθέσιμες επιλογές Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας και επαναφορά.
Υπάρχουν οι επιλογές Αυτόματη επαναφορά των δεδομένων του λογαριασμού Google, αλλά και η διαγραφή των δεδομένων και επαναφορά του τηλεφώνου στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.
Η επόμενη κατηγορία ρυθμίσεων, είναι Η συσκευή μου, όπου εκεί, υπάρχουν οι επιλογές Λειτουργία αρχικής οθώνης, εμφάνιση, ήχος, κλείδωμα οθώνης, κλήση, λειτουργία αποκλεισμού, λειτουργία Hands free, Βοήθεια ασφάλειας, Προσβασιμότητα, Γλώσσα και εισαγωγή και Κινήσεις και χειρονομίες.
Στην πρώτη επιλογή Κλείδωμα οθώνης, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τον τρόπο που θα κλειδώνουμε την οθώνη.
Καλό είναι να αφήσουμε την προεπιλεγμένη επιλογή Κύλιση.
Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε ποια ενεργά στοιχεία θέλουμε να εμφανίζονται, όταν η οθώνη θα είναι κλειδωμένη.
Εδώ δηλαδή, μπορούμε να επιλέξουμε εάν θέλουμε τη συντόμευση της κάμερας, ή του ρολογιού στην οθώνη κλειδώματος.
Καλό είναι για τη δική μας ευκολία, να μην ενεργοποιήσουμε κανένα στοιχείο.
Στην επιλογή Προσαρμογή των συντομεύσεων στην οθώνη κλειδώματος, καλό είναι να επιλέξουμε ο διακόπτης να είναι ανενεργός.
Η επόμενη επιλογή, είναι η Εμφάνιση, όπου εκεί μπορούμε να ρυθμίσουμε το φόντο, τη φωτεινότητα, το φωτεισμό του κουμπιού αφής, την περιστροφή της οθώνης και τη γραμματοσειρά, όπως κάναμε και στο Galaxy S3 mini.
Οι 2 πρόσθετες επιλογές, είναι ο πίνακας ειδοποιήσεων και η ονειροπόληση.
Στον πίνακα ειδοποιήσεων, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ποια κουμπία θέλουμε να εμφανίζονται και με ποια σειρά, στο πάνω μέρος της οθώνης, π.χ. το κουμπί του Ηχου, της φωτεινότητας, το GPS, το Bluetooth, το Wifi, κ.λ.π.
Καλό είναι να αφήσουμε την εν λόγω επιλογή ως έχει και να μην πειράξουμε τίποτα.
Σε ότι αφορά την ονειροπόληση, είναι μια επιλογή όπου εμφανίζει χρώματα και χρήσιμες πληροφορίες στην οθώνη, όταν το τηλέφωνο φορτίζει.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι προεραιτική. Καλό είναι όμως να μην την πειράξουμε και να την αφήσουμε ανενεργή.
Η επόμενη επιλογή, η Ρύθμιση του Ηχου, είναι ακριβώς η ίδια όπως και στο Galaxy \s3 mini.
Σε ότι αφορά την ένταση ήχου κλήσης και την ένταση του ήχου πολυμέσων, μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα, χρησιμοποιώντας το πλαϊνό αριστερό πλήκτρο της αυξομείωσης της έντασης.
Εάν πιέσουμε τέρμα προς τα πάνω το πλήκτρο έντασης, ανεβάζουμε την ένταση του ήχου και πιέζοντας το προς τα κάτω, χαμηλώνουμε την ένταση.
Εάν την ώρα που μιλάει το Talkback πιέσουμε το συγκεκριμένο πλήκτρο, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, τότε αυξομειώνεται η ένταση του Talkback, αλλά και του ήχου πολυμέσων.
Το ίδιο κάνουμε και όταν ακούμε μουσική.
Όλα αυτά, μπορούμε να τα ρυθμίσουμε και από το μενού ρύθμιση έντασης ήχου, απλώς στο αντίστοιχο πλαίσιο επεξεργασίας εάν πατήσουμε το δάχτυλο προς τα δεξιά αυξάνεται η ένταση, ενώ εάν πατήσουμε το δάχτυλο προς τα αριστερά, μειώνεται η ένταση.
Προτίνεται την ένταση ήχου κλήσης να την έχουμε στο 100 τοις 100, το ίδιο και την ένταση του ήχου συστήματος και την ένταση των ειδοποιήσεων.
Οσον αφορά για την ένταση μουσικής, προτίνεται η ένταση να κειμένεται μεταξύ του 60, με 70 τοις 100.
Στις ρυθμίσεις του ήχου, προτίνεται να τσεκάρουμε της επιλογές όπου αναφέρονται στη δόνιση κατά τη διάρκεια ήχου κλήσης και τη δόνιση του ήχου αφής.
Μαρκάρουμε τις επιλογές αναπαραγωγή ήχου πλήκτρων και αναπαραγωγή ήχου αφής.
Επιπλέον, μαρκάρουμε εάν δεν είναι μαρκαρισμένη η επιλογή αναπαραγωγή ήχου κατά το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα της οθώνης.
Οποια άλλη ρύθμιση, δεν προτίνεται να την πειράξουμε.
Σε ότι αφορά την λειτουργία αρχικής οθώνης, όπως και στο Galaxy S3 mini, υπάρχουν 2 επιλογές, η εύκολη λειτουργία και η Τυπική λειτουργία.
Καλό είναι να επιλέξουμε την Τυπική λειτουργία.
Οι επόμενες επιλογές της ρύθμισης κλήσεων και η λειτουργία αποκλεισμού, είναι ίδιες όπως και στο Galaxy S3 mini.
Στη λειγουργία αποκλεισμού, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε να μη δεχόμαστε εισερχόμενες κλήσεις και ειδοποιήσεις.
Καλό είναι εάν δεν τη χρειαζόμαστε, να μην πειράξουμε τίποτα από εκεί.
Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις κλήσεων, έδώ έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την προώθηση των κλήσεων, τη ρύθμιση ταχείας κλήσης και να δούμε διάφορες επιλογές.
Δεν προτίνεται να ρυθμίσουμε κάτι άμεσα εδώ.
Η επόμενη επιλογή Λειτουργία Hands free, μας επιτρέπει όταν χρησιμοποιούμε Hands free Bluetooth, ή άλλο set Hands free, να ρυθμίσουμε εάν θέλουμε να λαμβάνουμε τις προγραμματισμένες μας ειδοποιήσεις, να κάνουμε ανάγνωση των εισερχομένων μας μυνημάτων και να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για εισερχόμενες κλήσεις, μέσω του Hands free.
Καλό είναι εάν δεν χρησιμοποιούμε το Hands free, να επιλέξουμε να είναι ανενεργός ο διακόπτης.
Στο Galaxy S3 mini, η εν λόγω επιλογή αναφέρεται ως εξάρτημα.
Σε ότι αφορά την επιλογή Βοήθεια για την ασφάλεια, αφορά όταν βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη και πατήσουμε παρατεταμμένα τα πλήκτρα αύξησης και μείωσης της έντασης για 3 περίπου δευτερόλεπτα, τότε το κινητό μας θα τραβήξει φωτογραφίες και θα ενημερώσει τις επαφές μας για την κατάσταση μας.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι προεραιτική και για να την ενεργοποιήσουμε, επιλέγουμε να είναι ενεργός ο διακόπτης, στο πάνω μέρος δεξιά της οθώνης.
Η επόμενες 2 επιλογές, γλώσσα και εισαγωγή και κινήσεις και χειρονομίες, είναι ακριβώς οι ίδιες με το Galaxy S3 mini.
Ας δούμε όμως τις ρυθμίσεις προσβασιμότητας, όπου προστίθενται και κάποιες άλλες επιλογές, σε σχέση με το Galaxy S3 mini:
Την πρώτη επιλογή Αυτόματη περιστροφή οθώνης, είναι προεραιτική, εάν θέλουμε την αφήνουμε μαρκαρισμένη, εάν θέλουμε την ξεμαρκάρουμε
Καλό είναι για αρχάριους χρήστες να την ξεμαρκάρουν
Η δεύτερη επιλογή, Λήξη χρονικού ορίου οθώνης, επίσης προεραιτική, καλό είναι όμως να τη ρυθμίσουμε σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάρκεια, ώστε να μην κλειδώνει η οθώνη τη στιγμή που εργαζόμαστε.
Την Τρίτη επιλογή Εκφώνηση κωδικών πρόσβασης, αν δεν είναι μαρκαρισμένη, τη μαρκάρουμε.
Υπάρχει η Επιλογή Διαχείρηση προσβασιμότητας, όπου μπορούμε τις ρυθμίσεις που εφαρμόσαμε να τις κάνουμε Backup, για μελλοντική χρήση, αλλά και για να τις χρησιμοποιήσουμε και σε άλλη συσκευή.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε την επιλογή Απάντηση-Τερματισμός κλήσεων και μαρκάρουμε και τις 2 διαθέσιμες επιλογές, δηλαδή απάντηση κλήσεων με το κεντρικό πλήκτρων και τερματισμός κλήσεων με το πλήκτρο ενεργοποίησης, δηλαδή με το Power.
Επειτα, προσπερνάμε τις 3 παρακάτω ρυθμίσεις Talkback, μέγεθος γραμματοσειράς και έξοδος κειμένου σε ομιλία. Για το Talkback, αναλύσαμε σε ξεχωριστό εγχειρίδιο, το μέγεθος γραμματοσειράς αφορά περισσότερο τους μερικώς βλέποντες, όπου καλό είναι να επιλέξουν μεγάλο, ή πολύ μεγάλο, ανάλογα με το πώς τους βολεύει.
Επίσης, στο Galaxy Trent pluss, υπάρχει η επιλογή Μεγέθυνση όπου από προεπιλογή είναι ανενεργή.
Καλό είναι οι μερικώς βλέποντες να την επιλέξουν ως ενεργή, για να τους βοηθήσει στην πρόσβαση τους στο τηλέφωνο.
Για την έξοδο κειμένου σε ομιλία, αφορά το ποιόν συνθέτη ομιλίας θέλουμε να επιλέξουμε, π.χ. το Greekback.
Πάμε παρακάτω, ανοίγουμε την αμέσως επόμενη επιλογή, Βελτίωση προσβασιμότητας στο Web, όπου εκεί θα επιλέξουμε το Επιτρέπεται.
Μια ακόμα επιλογή που συναντάμε στο Galaxy Trent pluss, είναι η ενεργοποίηση του βοηθητικού μενού, όπου βοηθάει τους αρχάριους χρήστες, δηλαδή επεξηγεί κάθε φορά στο τι είναι αυτό που πλοηγείται ο χρήστης και τη χρησιμότητα του.
Καλό είναι να μαρκάρουμε την εν λόγω επιλογή ως ενεργή.
Στη συνέχεια, αφήνουμε ξεμαρκαρισμένες τις 2 παρακάτω επιλογές, οι οποίες αφορούν την ακοή, δηλαδή τον ήχο.
Υπάρχει επίσης και η επιλογή εξισσορόπιση ήχου, την οποία και δεν πειράζουμε, διότι πρέπει να την αφήσουμε μαρκαρισμένη.
Αφορά τον έλεγχο του ήχου, όταν φοράμε ακουστικά, όπου με την κατάλληλη αυξομείωση που γίνεται αυτόματα, προστατεύουμε την ακοή μας.
Ανοίγουμε την τελευταία επιλογή Χρονική καθυστέρηση παρατεταμένου πατήματος, όπου επιλέγουμε τη σύντομη.
Υπάρχει επίσης και η επιλογή Αλληλεπίδραση, όπου αφορά κινήσεις και χειρονομίες της οθώνης. Καλό είναι να την αφήσουμε ανενεργή.
Η τελευταία κατηγορία ρυθμίσεων, είναι οι περισσότερες ρυθμίσεις, όπου εκεί έχουμε τις επιλογές Υπηρεσία εντωπισμού θέσης, Ασφάλεια, διαχειριστής εφαρμογών, μπαταρία, χώρος αποθήκευσης, ημερομηνία και ώρα, πληροφορίες συσκευής.
Στην υπηρεσία εντωπισμού θέσης, μαρκάρουμε και τις 3 διαθέσιμες επιλογές, Πρόσβαση στην τοποθεσία μου, χρήση δορυφόρων GPS, χρήση ασύρματων δικτύων και υπηρεσιών Google.
Στην επιλογή διαχειριστής εφαρμογών, απλώς εμφανίζεται η λίστα με τις εφαρμογές του τηλεφώνου που έχουμε εγκαταστήσει στη συσκευή μας.
Οποια εφαρμογή θέλουμε να την απεγκαταστήσουμε, απλώς την επιλέγουμε και την ανοίγουμε.
Μετά, βρίσκουμε το κουμπί κατάργηση εφαρμογής και το πατάμε.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε το κουμπί Okay και μετά πάλι το κουμπί Okay.
Στην επόμενη επιλογή Μπαταρία, δεν έχουμε να πειράξουμε απολύτως τίποτα, μας δείχνει απλώς πόσο ποσωστό μπαταρίας καταναλώνει κάθε συγκεκριμένη ενέργια και εφαρμογή.
Το μόνο που μαρκάρουμε εάν δεν είναι μαρκάρισμένο, να εμφανίζεται ως ένδειξη το ποσωστό μπαταρίας.
Στην επιλογή Ασφάλεια, το μόνο που έχουμε να μαρκάρουμε από εκεί, είναι η εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες πηγές, εκτώς του Play store.
Στον χώρο αποθήκευσης, εμφανίζονται οι 2 μονάδες αποθήκευσης, η εσωτερική μνήμη και η εξωτερική SD memory card, όπου στην κάθε μια εμφανίζονται τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα εκεί και το πόσο χώρο καταλαμβάνουν.
Επίσης, εμφανίζεται το πόσο χώρο αποθήκευσης έχει η κάθε μονάδα συνολικά, πόσος είναι κατηλημένος και πόσος ελεύθερος.
Στις ρυθμίσεις ημερωμηνίας και ώρας, δεν έχουμε να πειράξουμε τίποτα, αφού όλα ρυθμίζονται αυτόματα μέσω δικτύου.
Οσον αφορά για τις πληροφορίες συσκευής, αυτό που είναι αξιόλογο, είναι ότι από εδώ μπορούμε να κάνουμε έλεγχο για ενημερώσειςς του Android, επιλέγοντας Ελεγχος για ενημέρωση.
Στο μενού που ανοίγει, επιλέγουμε έλεγχος και εάν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση, επιλέγουμε Λήψη και εγκατάσταση.
Στο συγκεκριμένο μενού, μαρκάρουμε την επιλογή αυτόματος έλεγχος για ενημέρωση, όπου εάν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση, θα εμφανίζεται στις ειδοποιήσεις της συσκευής.
Στις πληροφορίες συσκευής, μπορούμε να δούμε τον αριθμό του μοντέλου, την έκδοση Android, τον κωδικό Imai της συσκευής, όπου τον συγκεκριμένο κωδικό, μπορούμε να τον εμφανίσουμε πληκτρολογώντας Αστεράκι, δίαιση, 06, δίαιση και το πλήκτρο κλήσης, όπως κάναμε και στα παλιά κινητά Νόκια.
Ας ρίξουμε μια ματιά στην οθώνη του κινητού, όταν το πρωτοπιάνουμε στα χέρια μας και ας εξηγήσουμε τη χρησιμότητα των φυσικών πλήκτρων.
Πάνω-πάνω είναι η θέση του ακουστικού και κάτω-κάτω στο τέλος της οθώνης, υπάρχει ένα φυσικό πλήκτρο, το μοναδικό που το ψηλαφίζεις και χρησιμεύει για να επιστρέφεις στην αρχική σελίδα από όποια εφαρμογή κι αν βρίσκεσαι και άλλωτε, χρησιμεύει για να απαντάμε στην κλήση, όταν μας καλούν.
Στα πλάγια δεξιά του τηλεφώνου, υπάρχει ένα ακόμα φυσικό πλήκτρο, το οποίο χρησιμεύει για να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε τη συσκευή μας, δηλαδή είναι το γνωστό πλήκτρο λειτουργίας-Power.
Το Power, το χρησιμοποιούμε άλλωτεκαι για να τερματήσουμε μια κλήση.
Στα πλάγια και αριστερά του τηλεφώνου, υπάρχει το κουμπί αυξομείωσης της έντασης.
Όταν είμαστε στη διάρκεια κλήσης και πατάμε το συγκεκριμένο κουμπί πάνω και κάτω, αυξομειώνουμε την ένταση του ακουστικού.
Όταν ακούμε μουσική, αυξομειώνουμε την ένταση του τραγουδιού, όταν βρισκόμαστε στην αρχική οθώνη αυξομειώνουμε την ένταση του ήχου κλήσης και όταν μιλάει ο αναγνώστης οθώνης Talkback, αυξομειώνουμε την ένταση ομιλίας του αναγνώστη οθώνης.
Ας δούμε τώρα τη δομή της αρχικής οθώνης, κάτι σαν την επιφάνεια εργασίας των Windows θα λέγαμε.
Στην αρχική οθώνη και ακριβώς πάνω από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο σε οριζόντια διάταξη και σε 2 ή 3 μπάρες, υπάρχουν τα εικονείδια Τηλέφωνο, μυνήματα, επαφές, εφαρμογές, e-mail, play store, Camera, κ.α.
Ακριβώς πάνω από αυτές τις μπάρες που εμφανίζονται τα παραπάνω εικονίδια, δηλαδή στη μέση της οθώνης, εμφανίζεται ένα πλαίσιο με την ένδειξη του καιρού την πόλη και τη χώρα. Το εν λόγω εικονίδιο μπορούμε να το αφαιρέσουμε, πατώντας παρατεταμένα πάνω του και σέρνοντας το μέχρι πάνω δεξιά στην οθώνη, μέχρι να ακούσουμε διαγραφή.
Με την ίδια λογική, μπορούμε να διαγράψουμε από την αρχική οθώνη, όποιο εικονίδιο δε θέλουμε, π.χ. το e-mail, ή την κάμερα.
Στο πάνω μέρος της οθώνης, εμφανίζεται η μπάρα με τις ειδοποιήσεις, όπως νέα μυνήματα, αναπάντητες κλήσεις, διαθέσιμες ενημερώσεις, την ένδειξη της μπαταρίας και της ώρας, το σήμα δικτύου και την ένδειξη 3G.
Για να διαβάσουμε αναλυτικά τις ειδοποιήσεις, ή να τις εκαθαρίσουμε, σέρνουμε το δάχτυλο από το πάνω μέρος της οθώνης προς τα κάτω και ακούμε το άνοιγμα σκίασης.
Εκεί, διαβάζουμε αναλυτικά εάν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις, αναπάντητες κλήσεις, ή νέα μυνήματα SMS.
Υπάρχει επίσης και μια οριζόντια μπάρα, με τις ενδείξης Bluetooth, wifi, GPS, ήχος, κ.α.
Εάν κάποιο από αυτά είναι ενεργό, υπάρχει η ένδειξη On, ενώ αν κάποιο από αυτά είναι ανενεργό, τότε υπάρχει η ένδειξη Off.
Για να μεταβάλουμε την κατάστση σε κάποιο από αυτά, τότε πατάμε ακριβώς πάνω του και από On το κάνουμε Off και αντίστροφα.
Προτίνουμε το GPS να είναι On.
Πατάμε αυτό που μας ενδιαφέρει και ανοίγει το παράθυρο, π.χ. πατάμε στις αναπάντητες κλήσεις και ανοίγει το μητρώο, δηλαδή τα αρχεία καταγραφής κλήσεων.
Για όλα αυτά, γίνεται ανάλυση παρακάτω.
Εάν θέλουμε να εκαθαρίσουμε τις ειδοποιήσεις, επιλέγουμε εκκαθάριση όλων των ειδοποιήσεων.
Κάτι διαφορετικό που βρίσκουμε στο Samsung galaxy Trent pluss, είναι τα λεγόμενα κουμπιά γρήγορων ρυθμίσεων και γρήγορης πρόσβασης, ρυθμίσεις, συστήματος, όπου μεταβαίνουμε απευθείας στις ρυθμίσεις της συσκευής.
Εάν επιλέξουμε το κουμπί Γρήγορες ρυθμίσεις, εμφανίζονται ορισμένα κουμπιά με τις ενδείξεις On και Off, όπως σημείο πρόσβασης Wifi, λειτουργία αποκλεισμού, συγχρονισμός, κ.λ.π.
Επιλέγουμε όποια θέλουμε να την κάνουμε από ενεργή σε ανενεργή και αντίστροφα.
Μια ακόμα Επιπλέον επιλογή που συναντάμε στο Galaxy trent pluss, εμφανίζεται η ένδειξη Ενεργοποιήθηκε το Talkback, πατήστε το κουμπί για μετάβαση στις ρυθμίσεις, όπου εάν πατήσουμε εκεί, μεταβαίνουμε απευθείας στις ρυθμίσεις του Talkback.
Κάτω-κάτω αριστερά και δίπλα από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο, υπάρχει κουμπί αφής, με το οποίο ανοίγει το μενού, με τις 6επιλογές:
Ρυθμίσεις, Αναζήτηση, Επεξεργασία σελίδας, Ορισμός φόντου, Δημιρουργία φακέλου και προσθήκη εφαρμογών.
Με τις ρυθμίσεις, ρυθμίζουμε όλες τις ρυθμίσεις της συσκευής και των εφαρμογών.
Περισσότερα όμως για το μενού των ρυθμίσεων, αναλύθηκαν παραπάνω.
Με την επιλογή Προσθήκη εφαρμογών, έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε εφαρμογές στην αρχική οθώνη.
Εμφανίζεται μια λίστα με τις διαθέσιμες εφαρμογές, όπου για να κάνουμε προσθήκη μιάς εφαρμογής, απλώς πατάμε παρατεταμένα πάνω της.
Κάτω-κάτω δεξιά και δίπλα από το φυσικό πλήκτρο, υπάρχει το κουμπί Back, ενοείται πως είναι πλήκτρο αφής, το οποίο όταν το πατάμε, κλείνουμε όλα τα ανοιχτά παράθυρα ένα-ένα πηγαίνοντας προς τα πίσω, ώσπου επιστρέφουμε στην αρχική οθώνη.
Για να επιστρέψουμε απευθείας στην αρχική οθώνη από όπου και να βρισκόμαστε, πατάμε το φυσικό πλήκτρο στο κάτω μέρος της οθώνης, όπως είπαμε και παραπάνω.
Για να δούμε ποιες εφαρμογές τρέχουν ταυτόχρονα στο τηλέφωνο μας, πατάμε παρατεταμένα το κεντρικό φυσικό πλήκτρο.
Εκεί, θα εμφανιστεί η λίστα με τις εφαρμογές που έχουμε ανοίξει τελευταία και οι οποίες τρέχουν εκείνη τη στιγμή.
Για να τις κλείσουμε, πατάμε το κουμπί Clear όλων, το οποίο βρίσκεται κάτω δεξιά στην οθώνη.
Για να μεταβούμε σε μια από αυτές απλώς πατάμε πάνω της, την ώρα που εμφανίζεται η λίστα με τις εφαρμογές που τρέχουν.
Σημειώνεται εδώ, ότι τόσο το κουμπί που ανοίγουμε το μενού επιλογών, όσο και το κουμπί επιστροφής προς τα πίσω, το λεγόμενο Back, δηλαδή τα 2 κουμπιά δεξιά κι αριστερά από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο, δεν τα αναγγέλει το Talkback.
Ψηλάφιση και επιλογή:
Για να πλοηγηθούμε στην οθώνη του κινητού, απλώς σέρνουμε αργά και σταθερά το δάχτυλο σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και κάθε εικονίδιο που περνάμε από πάνω του, μας το διαβάζει το πρόγραμμα ομιλίας, δηλαδή το ακούμε.
Αν ακούσουμε το εικονίδιο που μας ενδιαφέρει, τότε χτυπάμε το δάχτυλο μας πάνω στο συγκεκριμένο εικονίδιο, 2 φορές γρήγορα και τότε το ανοίγουμε.
Όταν επιλεγεί, θα ακούσουμε ήχο και όταν θα ανοίξει το νέο παράθυρο, θα ακούσουμε τον τίτλο του παραθύρου που μώλις ανοίξαμε.
Με την ίδια λογική, ψηλαφίζουμε το ότι υπάρχει πάνω στην οθώνη, π.χ. λίστα επαφών, λίστα τραγουδιών, κ.α.
Μώλις επιλέξουμε αυτό που θέλουμε, πατάμε 2 φορές το δάχτυλο γρήγορα και το ανοίγουμε.
Για αυτό τον λόγο πρέπει να ενεργοποιήσουμε στο Talkback τη λειτουργία εξερεύνηση μέσω αφής.
Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της συσκευής:
Για να ενεργοποιήσουμε τη συσκευή, απλώς πιέζουμε για 2 δευτερόλεπτα περίπου το πλήκτρο Power, μέχρι να αισθανθούμε τη δόνιση της συσκευής.
Επειτα, περιμένουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να φορτώσει το λειτουργικό και να ακούσουμε τον ήχο, όπου εμφανίζεται η οθώνη της συσκευής.
Στη συνέχεια, εμφανίζεται ένα αριθμητικό τηλεφωνικό πληκτρολόγιο, όπως το κλασικό τηλεφωνικό που ξέρουμε.
Εκεί, εισάγουμε τον κωδικό Pin, εάν έχουμε, ώστε να συνδεθούμε στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
Δηλαδή, είναι το γνωστό Pin που βάζαμε και στα παλιά τηλέφωνα.
Όπως εμφανίζεται το εν λόγω πληκτρολόγιο, δεξιά και αριστερά από το πλήκτρο 0, αντί για το αστεράκι και τη δίαιση, εμφανίζονται τα κουμπιά άκυρο και εισαγωγή αντίστοιχα.
Μώλις πληκτρολογήσουμε το Pin που θέλουμε, βρίσκουμε ψάχνοντας με το δάχτυλο το κουμπί εισαγωγή, το οποίο βρίσκεται κάτω από το πλήκτρο 9 και δεξιά από το 0 και το πατάμε.
Εάν το Pin που δώσαμε είναι σωστό, τότε μας λέει ότι η συσκευή ξεκλειδώθηκε.
Εάν είναι λάθος, μας λέει ότι είναι λάθος ο κωδικός και να ξαναπροσπαθήσουμε πάλι, καθώς επίσης και το πόσες προσπάθειες απομένουν, για να δώσουμε το Pin.
Για να απενεργοποιήσουμε τη συσκευή, πατάμε για μερικά δευτερόλεπτα το κουμπί Power, μέχρι να εμφανιστεί το πινακάκι με τις διαθέσιμες επιλογές.
Εμφανίζεται λοιπόν μια λίστα με 6 διαθέσιμες επιλογές.
Η πρώτη πάνω-πάνω είναι η προσβασιμότητα, το μενού της οποίας αναλύθηκε στο κεφάλαιο των ρυθμίσεων, η δεύτερη είναι η απενεργοποίηση, η Τρίτη είναι η λειτουργία δικτύου δεδομένων, τέταρτη είναι η λειτουργία πτήσης Η Πέμπτη είναι η Επανεκίνηση και η έκτη είναι η δόνιση.
Εμείς, επιλέγουμε την απενεργοποίηση και στο πινακάκι που εμφανίζεται, βρίσκουμε το κουμπί Okay και το πατάμε.
Το ίδιο πινακάκι εμφανίζεται και εάν επιλέξουμε επανεκίνηση.
Η λειτουργία πτήσης, ουσιαστικά απενεργοποιεί το τηλέφωνο, το διαδίκτυο και όποια άλλη επικοινωνία της συσκευής.
Αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εάν δεν θέλουμε ουσιαστικά να δεχόμαστε κλήσεις και μυνήματα.
Μπορούμε μόνο να διαβάσουμε κάποια σημείωση, ή βιβλίο, να ακούσουμε μουσική, ή να δούμε κάποιο video, ή φωτογραφία, αποθηκευμένα στη συσκευή μας.
Μπορούμε επίσης να πλοηγηθούμε και στο διαδίκτυο, απλώς θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε χειροκίνητα το Wifi, πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις και επιλέγοντας Wifi, όπως αναλύθηκε παραπάνω.
Η έκτη επιλογή, είναι το γνωστό σε όλους μας αθόρυβο, όπως χρησιμοποιούσαμε και στα παλιά τηλέφωνα και έχει την ένδειξη Δόνιση.
Δίπλα από την επιλογή δόνιση και αριστερά, υπάρχει η επιλογή Σίγαση, όπου εάν την επιλέξουμε, δεν θα υπάρχει ούτε δόνιση.
Δεξιά από την επιλογή Δόνηση, υπάρχει η ένδειξη ήχος, όπου εάν την επιλέξουμε, το τηλέφωνο λειτουργεί κανονικά.
Ενας ακόμα εύκολος τρόπος να επιλέξουμε να βάλουμε το τηλέφωνο στο αθόρυβο, ή να επιλέξουμε να λειτουργεί κανονικά, είναι εάν ανοίξουμε τον πίνακα σκίαςης, δηλαδή σέρνοντας με τα 2 δάχτυλα από το πάνω μέρος της οθώνης προς τα κάνω και ανοίξει το μενού σκίασης.
Στη μπάρα με τα διαθέσιμα κουμπιά, επιλέγουμε τον ήχο να είναι Off και εάν θέλουμε επιλέγουμε το κουμπί της δόνισης να είναι On, Εάν θέλουμε πλήρη σίγαση του τηλεφώνου, επιλέγουμε το κουμπί της δόνισης να είναι και αυτό Off.
Εάν θέλουμε την κανονική λειτουργία του τηλεφώνου μας, τότε επιλέγουμε τα κουμπιά της δόνισης και του ήχου να είναι On.
Ας δούμε πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια τηλεφωνική κλήση.
Από την αρχική οθώνη, σέρνοντας το δάχτυλο, βρίσκουμε την επιλογή τηλέφωνο και πατάμε 2 φορές γρήγορα επάνω της, ώστε να την ανοίξουμε.
Μώλις ανοίγει το παράθυρο, ακριβώς πάνω από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο, εμφανίζονται 3 κουμπιά, το ένα αριστερά που ονομάζεται κλήση video, στη μέση το οποίο ονομάζεται πλήκτρο κλήσης και δεξιά, το οποίο ονομάζεται Back space.
Ενοείται ότι τα εν λόγω πλήκτρα είναι αφής.
Πάνω ακριβώς από αυτά τα πλήκτρα, εμφανίζονται με τη γνωστή σε όλους μας δομή πληκτρολογίου του τηλεφώνου, τα πλήκτρα με τους αριθμούς, το αστεράκι και το κάγκελο, καλύπτοντας το μεσαίο τμήμα της οθώνης.
Πάνω από το αριθμητικό πληκτρολόγιο, εμφανίζεται ένα πλαίσιο, στο οποίο εμφανίζονται τα νούμερα που πατάμε, όταν είναι να πραγματοποιήσουμε μια κλήση.
Κάτω από το πλαίσιο επεξεργασίας, εμφανίζεται ένα κουμπί με την ένδειξη προσθήκη στις επαφές.
Δηλαδή όταν μας δίνει κάποιος έναν τηλεφωνικό αριθμό και τον πληκτρολογήσουμε, έχουμε τη δυνατότητα να τον προσθέσουμε στις επαφές, όπως άλλωστε γίνεται και με τα κινητά Νόκια που ξέραμε.
Πάνω από το πλαίσο επεξεργασίας, εμφανίζονται 4 επιλογές, οι οποίες είναι οι καρτέλες του μενού του τηλεφώνου.
Η πρώτη καρτέλα είναι το πληκτρολόγιο, στο οποίο και βρισκόμαστε, η δεύτερη καρτέλα είναι το αρχείο καταγραφής κλήσεων, το γνωστό σε όλους μας μητρώο, η Τρίτη καρτέλα είναι τα αγαπημένα και η τέταρτη καρτέλα είναι οι επαφές.
Τώρα, ας σχηματίσουμε έναν τηλεφωνικό αριθμό:
Εδώ, υπάρχει μια πολύ βασική διαφορά σε σχέση με το Galaxy S3 mini, διότι δεν πληκτρολογούμε τα νούμερα με τον κλασικό τρόπο που ξέραμε, αλλά σηκώνουμε το δάχτυλο, κάθε φορά που βρίσκουμε το νούμερο που μας ενδιαφέρει, όπως περιγράφεται και παρακάτω στον τρόπο γραφής μυνήματος.
Σέρνουμε το δάχτυλο μας πάνω σε κάθε αριθμό και μώλις ακούσουμε αυτό που θέλουμε, απλώς σηκώνουμε το δάχτυλο και ο αριθμός επικυρώνεται.
Αν επιλεγεί, θα ακούσουμε ταυτόχρονα μαζί με το όνομα του αριθμού και έναν ήχο, τον ήχο του συστήματος της Samsung.
Στο πλαίσιο επεξεργασίας που περιγράψαμε παραπάνω, εμφανίζονται τα νούμερα που πληκτρολογούμε, οπότε μώλις ολοκληρώσουμε το σχηματισμό του τηλεφωνικού μας αριθμού, ή όποτε θέλουμε, μπορούμε αφού το επιλέξουμε με το δάχτυλο μας, να ακούσουμε τα νούμερα που πληκτρολογήσαμε.
Αφού σχηματίσουμε τον τηλεφωνικό μας αριθμό, βρίσκουμε με το δάχτυλο μας κάτω από το αριθμητικό πληκτρολόγιο το πλήκτρο κλήσης, το οποίο περιγράψαμε και παραπάνω και το πατάμε, ώστε να πραγματοποιηθεί η κλήση.
Εάν σε κάποιον αριθμό κάνουμε λάθος, τότε πατάμε το πλήκτρο Back space και διαγράφουμε ένα-ένα τα ψηφία.
Εάν θέλουμε να διαγράψουμε όλα τα νούμερα που πληκτρολογήσαμε, πατάμε συνέχώς το Back space, μέχρι να διαγραφούν όλα τα ψηφία.
Εάν ο τηλεφωνικός αριθμός που πληκτρολογούμε υπάρχει είδη στις επαφές μας, την ώρα που πληκτρολογούμε τον αριθμό, ακριβώς κάτω από το πλαίσιο επεξεργασίας, εμφανίζεται το όνομα της επαφής που έχουμε αποθηκευμένη και που αντιστοιχεί ο τηλεφωνηκός αριθμός που πληκτρολογούμε.
Εάν θέλουμε να καλέσουμε την επαφή που εμφανίζεται, απλώς πατάμε επάνω της και μετά απευθείας το πλήκτρο κλήσης.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, το αριθμητικό πληκτρολόγιο δεν υπάρχει.
Τα μόνα πλήκτρα που υπάρχουν και βρίσκονται όλα στο κάτω μέρος της οθώνης, δηλαδή πάνω από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο, είναι το κουμπί τερματισμού της κλήσης, το κουμπί της ανοιχτής ακρόασης με την ένδειξη επιλογή του ηχείου και το κουμπί για την ενεργοποίηση της επιλογής Bluetooth, δηλαδή να ακούμε μέσω των ακουστικών Bluetooth.
Υπάρχει επίσης και μια επιλογή με την ένδειξη Πληκτρολόγιο.
Αυτή την χρησιμοποιούμε στην περίπτωση που πραγματοποιούμε μια κλήση σε αυτοματοποιημένο σύστημα, όπου χρειάζεται να κάνουμε επιλογές, πληκτρολογώντας νούμερα.
Για παράδειγμα, τηλεφωνούμε στο μενού της Κοσμοκάρτα στο 1314 και θέλουμε να ακούσουμε το υπόλοιπο του χρόνου ομιλίας μας, ή να ανανεώσουμε την κάρτα μας.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, το Talkback δεν ακούγεται από το ηχείο της συσκευής, αλλά από το ακουστικό του τηλεφώνου, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση και επιλογή κάποιου αριθμού, όταν βρισκόμαστε σε κλήση σε αυτοματοποιημένο σύστημα.
Για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα προς το παρόν, θα πρέπει να φοράμε ακουστικά στα αυτιά μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα των ως άνω επιλογών.
Για το λόγο αυτό και όταν θέλουμε να τερματίσουμε μια κλήση, ρυθμίζουμε να τερματίζουμε την κλήση με το πλήκτρο ενεργοποίησης, το γνωστό power.
Ας δούμε πώς απαντάμε σε μια εισερχόμενη κλήση.
Όταν κάποιος μας καλεί, εμφανίζονται στην οθώνη του τηλεφώνου 3 κουμπιά:
Απάντηση, απόριψη και απόριψη με μήνυμα.
Στο εν λόγω μοντέλο της Samsung, επειδή η έκδοση Android είναι πιο αναβαθμισμένη σε σχέση με το Galaxy S3 mini, το Talkback συμπεριφέρεται καλύτερα.
Ετσι μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε την απόριψη κλήσης και να μην απαντήσουμε, ή την απόριψη κλήσης με μήνυμα, όπου θα αποστείλουμε μήνυμα σε αυτόν που μας καλεί ότι θα τον καλέσουμε αργότερα.
Για την καλύτερη ευκολία μας όμως και για πιο γρήγορα, ρυθμίζουμε να απαντάμε στην κλήση με το πλήκτρο αφετηρίας, δηλαδή με το φυσικό κεντρικό πλήκτρο, όπως αναλύθηκε και παραπάνω στις ρυθμίσεις προσβασιμότητας.
Όταν μας καλεί κάποιος, την ώρα που χτυπάει το τηλέφωνο, ακούγεται ταυτόχρονα από τον αναγνώστη οθώνης ο αριθμός που μας καλεί, ή εάν είναι καταχωρημένος στις επαφές μας, ακούγεται το όνομα, όπως το έχουμε καταχωρήσει στις επαφές μας.
Για να ακούσουμε ξανά το νούμερο που μας καλεί, δηλαδή την εκφώνηση του καλούντα, πατάμε μια φορά το πλήκτρο της έντασης προς τα πάνω, ώστε να σταματήσει ο ήχος.
Μετά, σέρνουμε ελαφρά το δάχτυλο στη μέση της οθώνης και ακούμε τον αριθμό που μας καλεί, ή εάν τον έχουμε στις επαφές, ακούμε το όνομα της εν λόγω επαφής.
Εάν δεχτούμε μια κλήση και δε θέλουμε να την απαντήσουμε, τότε εμφανίζονται στην οθώνη 2 κουμπιά, η απόριψη και απόριψη κλήσης με μήνυμα.
Αρχεία καταγραφής κλήσεων:
Είναι το λεγόμενο μητρώο, το οποίο συναντούσαμε στις παλιές συσκευές Νόκια με Sympian.
Όπως βρισκόμαστε στο μενού του τηλεφώνου και όπως περιγράψαμε και πιο ππανω, βρίσκουμε με το δάχτυλο μας ακριβώς πάνω από το αριθμητικό πληκτρολόγιο και πάνω από το πλαίσιο επεξεργασίας, την επιλογή Αρχεία καταγραφής κλήσεων και την ανοίγουμε με διπλό κλικ.
Εδώ, δε συναντάμε φακέλους με αναπάντητες κλήσεις, ληφθήσες και κληθέντες αριθμούς.
Το μενού, έχει τη μορφή του ιστορικού, όπως το συναντάμε στον Internet explorer, ή στον Firefox.
Δηλαδή, εμφανίζεται μια λίστα, η οποία ξεκινάει πάνω-πάνω με την ένδειξη σήμερα και ακριβώς από κάτω, εμφανίζονται σε λίστα όλες οι κλήσεις που κάναμε, ή που δεχτήκαμε, καθώς και οι αναπάντητες.
Αναγράφεται ο αριθμός, ή το όνομα επαφής που καλέσαμε, ή μας κάλεσε, καθώς και η ημερωμηνία και η ώρα της κλήσης, καθώς και το πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί η εν λόγω επαφή, ή αριθμός, με την ένδειξη 2, 3, κ.λ.π.
Οσο προχωράμε στη λίστα, εμφανίζεται η ένδειξη εχθές και μας δείχνει όλες τις κλήσεις που κάναμε, ή που λάβαμε, ή και που μείναν αναπάντητες τη χθεσινή ημέρα.
Αν προχωρήσουμε πιο κάτω στη λίστα, θα εμφανιστεί η ένδηξη αυτή την εβδομάδα.
Τέλος, εάν υπάρχουν κλήσεις και από την προηγούμενη εβδομάδα, τότε θα εμφανιστεί η ένδειξη την προηγούμενη εβδομάδα.
Το καλό με τη συσκευή Galaxy Trent pluss και επειδή είναι πιο αναβαθμισμένο το Android, μπορούμε να διαβάσουμε την ένδειξη Αναπάντητες, ληφθήσες και εξερχόμενες κλησεις, κάτι που δε μπορούμε να το κάνουμε στο Galaxy S3 mini.
Για να δούμε τις λεπτομέρειες κάθε αρχείου καταγραφής, απλώς πατάμε με διπλό κλίκ στο στοιχείο που θέλουμε και εκεί εμφανίζονται οι λεπτομέρειες της κλήσης, αλλά και οι επιλογές που έχουμε, όπως περιγράφεται παρακάτω.
Διευκρινίζεται ότι εάν ένας αριθμός, ή μια επαφή μας κάλεσε 2, 3, ή και περισσότερες φορές την ίδια ημέρα, ή την καλέσαμε εμείς πολλές φορές μέσα στην ίδια ημέρα, τότε δεν θα καταγραφούν ξεχωριστά στοιχεία για το συγκεκριμένο αριθμό, αλλά θα εμφανίζεται η ημερωμηνία και η ένδειξη 2, 3, ανάλογα δηλαδή με το πόσες φορές μας κάλεσε ή τον καλέσαμε.
Για να δούμε ξεχωριστά τις ώρες που μας κάλεσε ή που καλέσαμε το συγκεκριμένο αριθμό, ή επαφή, πατάμε επάνω στη συγκεκριμένη επιλογή με διπλό κλίκ, ανοίγουμε την καρτέλα λεπτομέρειες κλήσης και εκεί εμφανίζεται λίστα με την ημερωμηνία και την ωρα ξεχωριστά της κάθε κλήσης.
Επίσης, πάνω-πάνω, εμφανίζονται 3 κουμπιά, SMS, Κλήση και κλήση Video.
Ετσι, έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε την επαφή μας, ή να στείλουμε μήνυμα.
Τα ίδια ως άνω, ισχύουν για κάθε αρχείο καταγραφής.
Εάν έχουμε έναν αριθμό, ο οποίος δεν ανήκει στις επαφές μας, τότε εμφανίζεται με την ένδηξη μη αποθηκευμένος αριθμός.
Εάν θέλουμε να τον προσθέσουμε στις επαφές μας, τότε πατάμε επάνω του με διπλό κλίκ και ανοίγουμε την καρτέλα λεπτομέρειες κλήσης.
Εκεί, εκτώς από τα κουμπιά Κλήση, κλήση Video και SMS, τα οποία περιγράφονται και πιο πάνω, θα βρούμε και το κουμπί Δημιουργία επαφής.
Αντίστοιχες δυνατότητες, είχαμε και στα παλιά Νόκια με Sympian.
Διευκρινίζουμε ότι το Talkback, δε μας αναγγέλει το εάν η κλήση είναι ληφθήσα, κληθέν αριθμός, ή αναπάντητη, παρα μόνον το εάν είναι μη αποθηκευμένος αριθμός.
Ωστόςο, για να δούμε ποιες από τις κλήσεις μας είναι αναπάντητες, ληφθήσες, ή κληθέντες, τότε ανοίγουμε το μενού επιλογών, επιλέγοντας το κουμπί που βρίσκεται αριστερά από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο.
Το συγκεκριμένο κουμπί, το συναντήσαμε και παραπάνω όταν μιλήσαμε για τη δομή της αρχικής οθώνης.
Θα το συναντάμε σε κάθε εφαρμογή και σε κάθε λειτουργία του τηλεφώνου.
Εκεί, θα μας ανοίξει μια λίστα με 4 στοιχεία, η πρώτη πάνω πάνω επιλογή είναι το προβολή κατά, η δεύτερη είναι η διαγραφή, όπου έχουμε τη δυνατότητα να διαγράψουμε από το αρχείο μας επιλεγμένα στοιχεία, ή να επιλέξουμε όλα τα στοιχεία και να τα διαγράψουμε, η Τρίτη επιλογή είναι η διάρκεια κλήσης, όπου έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πόση ώρα μιλήσαμε,π πόση ώρα δεχτήκαμε εισερχόμενες κλήσης, και πόση διάρκεια διήρκησε η κάθε κλήση, είτε εισερχόμενη, είτε εξερχόμενη.
Η Πέμπτη και τελευταία επιλογή, είναι οι ρυθμίσεις κλήσεων, όπου δε χρειάζεται να κάνουμε καμιά ρύθμιση εκεί.
Εμείς λοιπόν, θα επιλέξουμε την πρώτη επιλογή, δηλαδή το προβολή κατά.
Εκεί, θα μας εμφανιστεί μια λίστα με 9 στοιχεία, όλα τα αρχεία καταγραφής, Ολες οι κλήσεις, αναπάντητες, εξερχόμενες, εισερχόμενες, Αποριφθήσες κλήσεις, Όλα τα μυνήματα, απεσταλμένα μυνήματα και εισερχόμενα μυνήματα.
Επιλέγουμε την επιλογή που θέλουμε, για παράδειγμα τις αναπάντητες κλήσεις.
Εκεί, θα εμφανιστούν σε λίστα όλες οι αναπάντητες κλήσεις.
Όταν ανοίγουμε μια αναπάντητη κλήση και ανοίξουμε το μενού των επιλογών, τότε θα εμφανιστεί μια πρόσθετη επιλογή Αντιγραφή του αριθμό στην οθώνη κλήσης, όπου θα μας μεταφέρει απευθείας στο πληκτρολόγιο του τηλεφώνου και στο πλαίσιο επεξεργασίας, θα εμφανιστεί πληκτρολογημένος ο αριθμός, ο οποίος μας έκανε αναπάντητη.
Αμέσως, πατάμε το πλήκτρο κλήσης και πραγματοποιούμε κλήση.
Το ίδιο γίνεται και για τις υπόλοιπες επιλογές του φιλτραρίσματος, δηλαδή για τις ληφθήσες κλήσεις και για τους κληθέντες αριθμούς.
Απλώς για να μεταβούμε σε άλλη καρτέλα, ξανανοίγουμε το μενού επιλογών, ξαναεπιλέγουμε προβολή κατά και στη λίστα με τις παραππάνω καρτέλες που εμφανίζονται, επιλέγουμε αυτή που θέλουμε.
Ας δούμε τώρα τη διαγραφή στοιχείων, ή τη διαγραφή του μητρώου.
Όταν βρισκόμαστε στο μενού καταγραφής κλήσεων, τότε ανοίγουμε το μενού επιλογών και στη λίστα που εμφανίζεται, επιλέγουμε διαγραφή.
Εκεί, εμφανίζεται η λίστα με όλο το μητρώο, όπου τα αρχεία είναι ξεμαρκαρισμένα.
Πατάμε σε κάθε αρχείο, ώστε να το μαρκάρουμε και στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί διαγραφή, το οποίο βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθώνης και στο πινακάκι που θα εμφανιστεί, πατάμε το Okay.
Αν θέλουμε να διαγράψουμε όλο το μητρώω, βρίσκουμε κάτω από το κουμπί διαγραφή και στην αρχή της λίστας την επιλογή όλων και πατάμε πάλι το κουμπί διαγραφή.
Η ίδια διαδικασία γίνεται σε όλες τις καρτέλες προβολής.
Αν θέλουμε να διαγράψουμε μόνο ένα συγκεκριμένο αρχείο καταγραφής, π.χ. μια αναπάντητη κλήση, αφού την εντωπίσουμε στη λίστα καταγραφής, μπαίνουμε μέσα της, δηλαδή στις λεπτομέριες καταγραφής.
Ανοίγουμε το μενού επιλογών, όπου υπάρχουν οι επιλογές, η διαγραφή, η προσθήκη του αριθμού στη λήστα απόριψης, η αντιγραφή του αριθμού στην οθώνη κλήσεων, κ.λ.π.
Πατάμε στο κουμπί διαγραφή και ακολουθούμε τη διαδικασία της διαγραφής.
Επαφές:
Στις επαφές μπορούμε να μπούμε είτε από το μενού τηλέφωνο επιλέγοντας την τέταρτη καρτέλα, είτε από την αρχική οθώνη, επιλέγοντας επαφές.
Όταν ανοίγουμε τις επαφές, εμφανίζεται μια λίστα με τις επαφές που έχουμε αποθηκευμένες.
Ακριβώς πάνω από τη λίστα και δεξιά δίπλα από το πλαίσιο επεξεργασίας, υπάρχει το κουμπί δημιουργία νέας επαφής, όπου εάν το επιλέξουμε, μπορούμε να καταχωρήσουμε νέα επαφή.
Για να αναζητήσουμε μια επαφή, έχουμε 2 τρόπους:
Ο πρώτος είναι να κιλήσουμε τη λίστα, σέρνοντας με τα 2 δάχτυλα πάνω στη λίστα, από κάτω προς τα ππανω.
Ετσι, η λίστα κιλάει και εμφανίζονται οι αμέσως πιο κάτω επαφές.
Την ίδια κίνηση κάνουμε και για να προχωρήσουμε πιο κάτω.
Αν θέλουμε να μετακιλήσουμε τη λίστα προς τα κάτω, τότε με τα 2 δάχτυλα θα σείρουμε από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή κάνουμε την αντίθετη κίνηση.
Σημειώνουμε ότι αυτές οι εν λόγω κινήσεις γίνονται μόνο σε αρχεία και εικονίδια που παρατίθενται σε λίστα.
Για τις κινήσεις αυτές, θα μιλήσουμε και στο κεφάλαιο των ρυθμίσεων.
Ο δεύτερος τρόπος για την εύρεση μιάς επαφής,, ακριβώς πάνω από τη λίστα με τις επαφές, υπάρχει το πλαίσιο επεξεργασίας, το οποίο και επιλέγουμε.
Αμέσως εμφανίζεται ακριβώς πάνω από το κεντρικό φυσικό πλήκτρο το πληκτρολόγιο των γραμμάτων, ώστε να πληκτρολογήσουμε την αναζήτηση μας.
Στην κάτω-κάτω σειρά πρίν τα γράμματα, έχουμε στη μέση το πλήκτρο διαστήματος, δεξιά και αριστερά από το πλήκτρο διαστήματος τα κουμπιά Κόμμα και τελεία, ενώ σε όρισμένα πληκτρολόγια, μπορούμε να βρούμε το πλήκτρο φωνητικής πληκτρολόγισης, το κουμπί αλλαγής γλώσσας από ελληνικά σε αγγλικά και αντίστροφα, ενώ υπάρχει και το πλήκτρο αλλαγής από γράμματα σε σύμβολα και αριθμούς και αντίστροφα.
Η διάταξη των γραμμάτων, είναι όπως του υπολογιστή, δηλαδή Στην πρώτη σειρά κάτω-κάτω:
Ζ,Χ,Ψ,Ω,Β,Ν,Μ.
Δεύτερη σειρά: Α,Σ,Δ,Φ,Γ,Η,Ξ,Κ,Λ.
Τρίτη σειρά πάνω-πάνω: ερωτηματικό, ς,ε,ρ,τα,υ,θ,ι,ο,π.
Με λίγα λόγια, είναι το γνωστό πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή.
Επειδή σε ορισμένες συσκευές δεν είναι συμβατό το πληκτρολόγιο με το πρόγραμμα ομιλίας του κινητού, προτίνεται να εγκαταστήσουμε ένα λογισμικό πληκτρολογίου.
Τα 2 προτινόμενα λογισμικά είναι το Swype keyboard και το Jellybean keyboard.
Εμείς εδώ στο παρόν κείμενο, αναφερόμαστε στο keyboard της Samsung.
Περισσότερες λεπτομέρειες, θα παρατεθούν σε ξεχωριστά κείμενα για τα πληκτρολόγια.
Βρισκόμαστε τώρα στο πλαίσιο επεξεργασίας. Ας υποθέσουμε ότι ψάχνουμε το όνομα Γιάννης.
Εκεί, γράφουμε μερικά γράμματα, ή και ολόκληρο το όνομα της επαφής εάν το γνωρίζουμε.
Δεξιά στο πληκτρολόγιο, υπάρχει το πλήκτρο τέλος, ή αναζήτηση, δηλαδή μώλις ολοκληρώσουμε την πληκτρολόγιση του ονόματως, ή των γραμμάτων που θέλουμε, πατάμε το συγκεκριμένο κουμπί και αυτόματα, εμφανίζονται τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Αν έχουμε πολλές επαφές με το όνομα Γιάννης, τότε θα εμφανιστούν σε λίστα όλες οι επαφές με το συγκεκριμένο όνομα.
Αφού βρούμε την επαφή που θέλουμε, την επιλέγουμε και ανοίγει καρτέλα με λεπτομέρειες της επαφής.
Εμφανίζεται λίστα με τα τηλέφωνα που υπάρχουν καταχωρημένα στη συγκεκριμένη επαφή, δηλαδή αριθμός κινητού, ή 2 κινητά, σταθερό τηλέφωνο, ή και περισσότερα.
Δίπλα από το τηλέφωνο, ή τη λίστα των τηλεφώνων της επαφής, υπάρχει δεξιά στην οθώνη ένα κουμπί, το SMS, ενώ για νακάνουμε κλήση της επαφής, πατάμε πάνω στον αριθμό που θέλουμε να καλέσουμε.
Εάν θέλουμε να τον κάνουμε video κλήση, πατάμε στο κουμπί κλήση Video.
Ενώ, ακριβώς πάνω και δίπλα στο εμφανιζόμενο όνομα της επαφής, υπάρχει το κουμπί επεξεργασία της επαφής.
Ας δούμε τώρα πώς καταχωρούμε νέα επαφή:
Όπως είπαμε, δίπλα από το πλαίσιο επεξεργασίας, υπάρχει το κουμπί νέα επαφή, το οποίο και επιλέγουμε.
Εκεί στο πλαίσιο επεξεργασίας, γράφουμε το όνομα και το επίθετο που θέλουμε.
Αφού ολοκληρώσουμε την καταχώρηση, δεξιά στο πληκτρολόγιο, υπάρχει το κουμπί επόμενο, το οποίο και επιλέγουμε και αμέσως μεταφερόμαστε στο πλαίσιο καταχώρησης τηλεφώνου.
Δίπλα από το εν λόγω πλαίσιο επεξεργασίας, υπάρχει το κουμπί αναπτησσόμενη λίστα, όπου μπορούμε να διαλέξουμε εάν θέλουμε να καταχωρήσουμε σταθερό, ή κινητό.
Αφού επιλέξουμε αυτό που θέλουμε, είδη έχει εμφανιστεί πληκτρολόγιο με αριθμούς, όπως τα κλασικά πληκτρολόγια του τηλεφώνου.
Αφού καταχωρήσουμε τον αριθμό, ή τους αριθμούς που θέλουμε, τότε πατάμε δεξιά στο πληκτρολόγιο το κουμπί επόμενο.
Παρακάτω, μας δίνει να καταχωρήσουμε τη διεύθυνση e-mail εάν την ξέρουμε, ή τη διεύθυνση κατοικίας, τα στοιχεία αυτά, είναι προεραιτικά.
Εάν δεν θέλουμε να καταχωρήσουμε τίποτα από αυτά, τότε βρίσκουμε ακριβώς πάνω και δεξιά στην οθώνη το κουμπί αποθήκευση και το επιλέγουμε.
Ενώ εάν δεν θέλουμε να καταχωρήσουμε την επαφή, ακριβώς δίπλα από το κουμπί αποθήκευση, υπάρχει το κουμπί ακύρωση, το οποίο και επιλέγουμε.
Με τον ίδιο τρόπο, κάνουμε και επεξεργασία μιάς επαφής.
Δηλαδή, αφού την επιλέξουμε και την ανοίξουμε, βρίσκουμε το κουμπί επεξεργασία επαφής και το πατάμε.
Εμφανίζεται λίστα με τα πεδία που έχουμε καταχωρήσει και όποιο θέλουμε να διορθώσουμε, απλώς το επιλέγουμε.
Σβήνουμε ότι υπάρχει, πατώντας το πλήκτρο διαγραφή, στο πληκτρολόγιο που εμφανίζεται και γράφουμε αυτό που θέλουμε.
Τέλος, βρίσκουμε το κουμπί αποθήκευση και το πατάμε, ώστε να αποθηκευτούν οι αλλαγές.
Ενας άλλος τρόπος να καταχωρήσουμε μια νέα επαφή, είναι μέσα από το αρχείο καταγραφής κλήσεων, το οποίο αναλύσαμε και παραπάνω.
Δηλαδή, βρίσκουμε μέσα από τη διαθέσιμη λίστα τον αριθμό που θέλουμε να τον αποθηκεύσουμε στις επαφές και αφού τον επιλέξουμε και ανοίξει η καρτέλα λεπτομέρειες κλήσεις, βρίσκουμε το κουμπί δημιουργία νέας επαφής και το πατάμε.
Εκεί, θα εμφανιστεί να καταχωρήσουμε το όνομα και το επίθετο της επαφής και ότι άλλο στοιχείο θέλουμε, όπως περιγράφτηκε παραπάνω.
Τέλος, πατάμε το κουμπί αποθήκευση.
Ο τρίτος τρόπος για να καταχωρήσουμε μια επαφή, είναι να πάμε στην επιλογή τηλέφωνο και να πληκτρολογήσουμε τον αριθμό, σαν να θέλουμε να τον καλέσουμε.
Μώλις συμπληρώσουμε το δεκαψήφιο αριθμό, ακριβώς κάτω από το πλαίσιο επεξεργασίας εμφανίζεται το κουμπί Προσθήκη στις επαφές, το οποίο και πατάμε.
Εμφανίζεται η φόρμα, στην οποία καταχωρούμε τα στοιχεία που θέλουμε, όπως περιγράφονται παραππάνω.
Βρίσκουμε το κουμπί Αποθήκευση και το πατάμε.
Εάν θέλουμε να ενημερώσουμε μια υπάρχουσα επαφή, κάνουμε την ίδια ως άνω διαδικασία, είτε μέσω του αρχείου καταγραφής κλήσεων, επιλέγοντας το κουμπί ενημέρωση επαφής, είτε μέσω του μενού του τηλεφώνου, απλώς όταν θα μας ανοίξει η λίστα των επαφών, θα βρούμε αυτή που θέλουμε και θα την ανοίξουμε.
Εκεί, θα προστεθεί αυτόματα ο αριθμός που θέλουμε να καταχωρήσουμε στη συγκεκριμένη επαφή.
Βρίσκουμε το κουμπί Αποθήκευση και το πατάμε για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.
Μενού επιλογών του αρχείου επαφών:
Για να δούμε τις διαθέσιμες επιλογές επιλέγουμε το κουμπί του μενού, αριστερά από το κεντρικό φυσικό πλήκτρο και το ανοίγουμε.
Εμφανίζονται 10 στοιχεία, διαγραφή, Εισαγωγή-εξαγωγή, συγχόνευση με Samsung account, Συγχόνευση με λογαριασμό Google, Λογαριασμοί, Ρύθμιση ταχείας κλήσης,Αποστολή e-mail, αποστολή μυνήματος, Επαφές για εμφάνιση και Ρυθμίσεις.
Με τη διαγραφή, έχουμε τη δυνατότητα να διαγράψουμε μία, μερικές, ή και όλες τις επαφές μας.
Με τη συγχόνευση Samsung account, ή τη συγχόνευση λογαριασμού Google, έχουμε τη δυνατότητα να συγχονεύουμε τους εν λόγω λογαριασμούς με τις επαφές μας, ενώ με την επιλογή Λογαριασμοί, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε συγχρονισμό των επαφών μας με τους λογαριασμούς που έχουμε αποθηκευμένους στη συσκευή μας, π.χ. Google, skype, Samsung account, κ.λ.π.
Με την επιλογή Επαφές για εμφάνιση, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ποιες επαφές θέλουμε να προβάλουμε για να τις δούμε και να επεξεργαστούμε ξεχωριστά, π.χ. επαφές Sim, επαφές Skype, Google, κ.λ.π.
Με την αποστολή μυνήματος, έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε μήνυμα SMS, σε μία, ή και περισσότερες επαφές, ενώ με την αποστολή e-mail, έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε e-mail, σε όσες επαφές έχουμε καταχωρημένο το e-mail τους.
Με τη ρύθμιση ταχείας κλήσης, έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε ποιες επαφές θέλουμε να καλλούμε συχνά, έχουμε το δικαίωμα να ορίσουμε μέχρι 9 επαφές.
Με την εισαγωγή και εξαγωγή, έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε επαφές στον κυρίως φάκελο των επαφών από την κάρτα Sim, από την εσωτερική μνήμη του τηλεφώνου, από λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και από την εξωτερική μνήμη, δηλαδή από την SD card που προσθέσαμε.
Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να εξάγουμε τις επαφές μας και να τις φυλάξουμε ως αντίγραφα στην εσωτερική μνήμη και στην εξωτερική SD card.
Στο μενού ρυθμίσεις, υπάρχουν πολλές επιλογές:
Αφήνουμε ξεμαρκαρισμένη την πρώτη επιλογή, δηλαδή να εμφανίζονται μόνο οι επαφές που έχουν τηλέφωνο.
Την επόμενη επιλογή Εμφάνιση ανά, την αφήνουμε με την επιλογή όνομα.
Στιην προβολή των επαφών, αφήνουμε την προεπιλεγμένη ρύθμιση Πρώτα το όνομα.
Η επιλογή Αριθμοί υπηρεσίας, εμφανίζει τους αριθμούς υπηρεσίας της κινητής τηλεφωνίας, π.χ. Cosmote info.
Την επιλογή ρύθμιση κοινής χρήσης επαφών, αφήνουμε την προεπιλογή αποστολή όλων των καρτών.
Για να αποστείλουμε μια επαφή μας μέσω Bluettooth, ανοίγουμε την επαφή που θέλουμε να στείλουμε και ανοίγουμε τις επιλογές, όπου βρίσκουμε την επιλογή κοινή χρήση κάρτας ονόματος μέσω.
Επειτα, επιλέγουμε Bluetooth.
Η διαδικασία αποστολής αρχείων μέσω Bluetooth, περιγράφεται παρακάτω.
Μυνήματα SMS:
Για τη δημιουργία μυνήματος, χρησιμοποιούμε έναν από τους 4 παρακάτω τρόπους:
Μέσω του τηλεφώνου, δηλαδή πηγαίνουμε στην επιλογή τηλέφωνο και στην καρτέλα κλήση και πληκτρολογούμε τον δεκαψήφιο αριθμό τηλεφώνου.
Ανοίγουμε τις επιλογές και βρίσκουμε την επιλογή Αποστολή μυνήματος και την επιλέγουμε και αυτόματα μεταφερόμαστε στο πεδίο σύνταξης μυνήματος και εμφανίζεται μπροστά μας το πληκτρολόγιο με τα γράμματα, όπου γράφουμε το μήνυμα που θέλουμε.
Μώλις ολοκληρώσουμε το μήνυμα, βρίσκουμε δεξιά και λίγο πάνω από τη μέση της οθώνης το κουμπί Αποστολή και το πατάμε.
Ο δεύτερος τρόπος, είναι μέσα από το αρχείο επαφών, δηλαδή αναζητούμε την επαφή που θέλουμε και αφού την επιλέξουμε και ανοίξει η καρτέλα λεπτομέρειες επαφής, βρίσκουμε το κουμπί SMS και το πατάμε και έτσι, μεταφερόμαστε πάλι στο πεδίο σύνταξης του μυνήματος και γράφουμε το μήνυμα μας, με τον ίδιο ως άνω τρόπο.
Ο τρίτος τρόπος, είναι μέσω του αρχείου καταγραφής κλήσεων, δηλαδή από τη λίστα με τις κλήσεις που δεχτήκαμε, ή πήραμε, ή ακόμα και από τις αναπάντητες κλήσεις, βρίσκουμε τον αριθμό που μας ενδιαφέρει και αφού τον επιλέξουμε και ανοίξει η καρτέλα λεπτομέρειες κλήσεις, βρίσκουμε το κουμπί SMS και το πατάμε, ώστε πάλι μεταφερόμαστε στο πεδίο σύνταξης μυνήματος και γράφουμε το κείμενο μας.
Ο τέταρτος και τελευταίος τρόπος, είναι να ανοίξουμε την επιλογή μυνήματα από την αρχική οθώνη.
Εκεί, ψάχνουμε να βρούμε το κουμπί Σύνταξη μυνήματος, το οποίο βρίσκεται πάνω δεξιάς την οθώνη και το πατάμε.
Στη συνέχεια, αριστερά και λίγο πάνω από τη μέση της οθώνης, εμφανίζονται 2 πλαίσια επεξεργασίας.
Το πρώτο πλαίσιο επεξεργασίας, δηλαδή το Προς,είναι για να καταχωρήσουμε το όνομα που θέλουμε, ή τον αριθμό.
Μώλις το επιλέξουμε, εμφανίζεται το πληκτρολόγιο με τα γράμματα.
Εκεί, γράφουμε το όνομα του παραλείπτη, εάν αυτό υπάρχει στις επαφές μας.
Αν θέλουμε να καταχωρήσουμε αριθμό, τότε αλλάζουμε το πληκτρολόγιο επιλέγοντας το σχετικό κουμπί, σε πληκτρολόγιο συμβόλων.
Εκεί θα βρούμε και αριθμούς από το 1, έως το 0, όπως και στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή.
Μώλις συμπληρώσουμε, είτε το όνομα, είτε τον αριθμό, πατάμε αμέσως στο πλαίσιο επεξεργασίας, ώστε να συντάξουμε το μήνυμα μας.
Βρισκόμαστε λοιπόν στο δεύτερο πλαίσιο, δηλαδή δημιουργία του μυνήματος.
Εκεί εμφανίζεται πάλι το πληκτρολόγιο με τα γράμματα.
Γράφουμε το μήνυμα που θέλουμε και μώλις ολοκληρώσουμε το κείμενο που θέλουμε, βρίσκουμε το κουμπί Αποστολή και το πατάμε και το μήνυμα αποστέλλεται.
Εάν δεν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ενώ το έχουμε είδη γράψει, τότε αφού το κλείσουμε, αυτόματα αποθηκεύεται ως πρόχειρο.
Για να κλείσουμε το μήνυμα που μώλις γράφαμε, απλώς πατάμε το δεξιό κουμπί δίπλα από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο, δηλαδή το πλήκτρο Back.
Για να διαγράψουμε ένα πρόχειρο μήνυμα, απλώς αυτό εμφανίζεται στο κεντρικό παράθυρο των μυνημάτων.
Αφού το επιλέξουμε πατώντας επάνω του, τότε ανοίγουμε το μενού επιλογών αριστερά από το κεντρικό φυσικό πλήκτρο, βρίσκουμε την επιλογή Απόριψη μυνήματος και την επιλέγουμε.
Όταν αποστέλλεται ένα μήνυμα και έχουμε επιλέξει να λαμβάνουμε αναφορά παράδοσης, τότε εμφανίζεται ως ληφθέν μήνυμα το περιεχόμενο που γράψαμε και σε ποιόν το στείλαμε και εάν το μήνυμα στάλθηκε με επιτυχία, ή όχι.
Αν θέλουμε να το διαγράψουμε, απλώς το επιλέγουμε πατώντας επάνω του και στη συνέχεια, ανοίγουμε το μενού επιλογών αριστερά από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο και βρίσκουμε την επιλογή διαγραφή και την επιλέγουμε.
Στο πινακάκι προειδοποίησης που εμφανίζεται, βρίσκουμε το κουμπί Okay και το πατάμε.
Για την ανάγνωση των εισερχομένων μυνημάτων, απλώς ανοίγουμε την επιλογή μυνήματα από την αρχική οθώνη και στο βασικό παράθυρο των μυνημάτων, εμφανίζονται όλα τα εισερχόμενα μυνήματα.
Πατάμε πάνω σε αυτό που θέλουμε να διαβάσουμε και το πρόγραμμα ομηλ΄΄ιας μας το διαβάζει αυτόματα ολόκληρο.
Αν θέλουμε να το ξανακούσουμε, απλώς σέρνουμε το δάχτυλο μας στην οθώνη και το ξαναδιαβάζουμε.
Αν θέλουμε να το διαγράψουμε, τότε ανοίγουμε το μενού επιλογών και επιλέγουμε διαγραφή.
Στο πινακάκι που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε Okay.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμ 2, ή και περισσότερα εισερχόμενα μυνήματα.
Αν θέλουμε να διαγράψουμε μερικά από αυτά, ή όλα, από το μενού των επιλογών, επιλέγουμε διαγραφή μυνημάτων και εμφανίζεται η λίστα με τα εισερχόμενα μυνήματα, Πατάμε πάνω σε κάθε μήνυμα που θέλουμε να διαγραφεί, ώστε να το μαρκάρουμε.
Επειτα, πατάμε στο κουμπί Διαγραφή και στο πινακάκι που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε Okay.
Εάν θέλουμε να κάνουμε διαγραφή όλων, επιλέγουμε στο πάνω μέρος της λίστας την επιλογή Διαγραφή όλων και μετά πατάμε στο κουμπί Διαγραφή.
Εάν πάλι θέλουμε να κάνουμε προώθηση του μυνήματος, απλώς ανοίγουμε το μενού επιλογών και επιλέγουμε προώθηση.
Εκεί πατάμε στο πλαίσιο επεξεργασίας Προς και γράφουμε το όνομα, ή τον αριθμό που θέλουμε να προωθήσουμε το μήνυμα μας.
Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα εισερχόμενα μυνήματα μας, ανάλογα τι θέλουμε.
Εάν σε κάποιο μήνυμα θέλουμε να απαντήσουμε, αφού πατήσουμε επάνω του για ανάγνωση, αμέσως από κάτω εμφανίζεται το πλαίσιο επεξεργασίας Δημιουργία μυνήματος.
Πατάμε το συγκεκριμένο πλαίσο και εμφανίζεται το πληκτρολόγιο, όπου γράφουμε το μήνυμα που θέλουμε και μώλις ολοκληρώσουμε, βρίσκουμε το κουμπί Αποστολή και το στέλνουμε.
Πώς θα αποστείλουμε μήνυμα MMS:
Για να αποστείλουμε MMS, ακολουθούμε την ίδια ως άνω διαδικασία σύνταξης μυνήματος και ακριβώς κάτω από το κουμπί Αποστολή, υπάρχει το κουμπί προσθήκη συνημένου, το οποίο και επιλέγουμε.
Εμφανίζεται πινακάκι με 10 στοιχεία, με το τι θέλουμε να επισυνάψουμε, δηλαδή εικόνες, λήψη εικόνας, δηλαδή να τραβήξουμε μια φωτογραφία με την κάμερα μας, Προσθήκη Video, Εγγραφή Video, δηλαδή να ηχογραφήσουμε ένα video, ήχος, ηχογράφιση, δηλαδή να ηχογραφήσουμε κάτι εκείνη τη στιγμή, Θέση,, Ευρετήριο, δηλαδή να αποστείλουμε κάποιες από τις επαφές μας, σημείωση, δηλαδή να αποστείλουμε μια σημείωση μας και τέλος η επιλογή es plannet.
Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να επισυνάψουμε μια φωτογραφία.
Μας εμφανίζει ένα πινακάκι να επιλέξουμε εάν τη φωτογραφία την έχουμε στις φωτογραφίες, στο Google drive.
Επιλέγουμε τις φωτογραφίες.
Εκεί, εμφανίζονται όλες οι φωτογραφίες μας.
Αφού βρούμε αυτή που θέλουμε, απλώς πατάμε επάνω της και αυτόματα επισυνάπτεται.
Για να προσθέσουμε και άλλα αρχεία, ακολουθούμε την ίδια ως άνω διαδικασία.
Το ίδιο κάνουμε για την επισύναψη Video, ήχου, Επαφής, σημείωσης, κ.λ.π.
Μώλις το μήνυμα μας είναι έτοιμο, απλώς πατάμε το κουμπί Αποστολή.
Για να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους των μυνημάτων μας, π.χ. σύντομο μήνυμα, μείνημα πολυμέσων και άλλες ρυθμίσεις, ανοίγουμε το μενού επιλογών, πατώντας το αριστερό πλήκτρο δίπλα από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο.
Εκεί υπάρχουν 6 επιλογές, αναζήτηση, διαγραφή Threds, Πρόχειρα μυνήματα, προγραμματισμένα μυνήματα, κλειδωμένα μυνήματα, ανεπιθύμητα μυνήματα και ρυθμίσης.
Εμείς, επιλέγουμε ρυθμίσεις και τις ανοίγουμε.
Στην καρτέλα οθώνη, Τις πρώτες 3 επιλογές τις αφήνουμε ως έχουν.
Το ίδιο κάνουμε και στην καρτέλα γενικές ρυθμίσεις, δεν πειράζουμε τίποτα.
Πάμε στην καρτέλα ρυθμίσεις μυνήματος κειμένου, όπου είναι η ίδια λογική όπως κάναμε στα παλιά Sympian.
Το ίδιο κάνουμε και για τις ρυθμίσεις μυνήματος πολυμέσων.
Εκείνο που προτίνεται να ρυθμίσουμε, είναι τη λήψη αναφοράς να επιλέξουμε Ναι, τόσο στις ρυθμίσεις σύντομου μυνήματος, όσο και στα μυνήματα πολυμέσων, δηλαδή τα MMS.
Τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, δεν τις πειράζουμε καθόλου, απλώς στα μυνήματα MMS, επιλέγουμε και την αίτηση αναφοράς ανάγνωσης, προεραιτικά.
Στην καρτέλα ειδοποιήσεις, ελέγχουμε εάν είναι μαρκαρισμένη η επιλογή Χρήση ήχου και εμφάνιση εικονιδίου στη γραμμή κατάστασης κατά τη λήψη μυνημάτων.
έπειτα, μαρκάρουμε εάν δεν είναι μαρκαρισμένη η επιλογή να δονείται κατά τη λήψη μυνημάτων.
Επίσης, ελέγχουμε να είναι τσεκαρισμένη η επιλογή προβολή προεπισκόπισης ληφθέντων μυνημάτων στη γραμμή κατάστασης.
Τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, τις αφήνουμε ως έχουν.
Ας δούμε πώς αποστέλλουμε, ή πώς λαμβάνουμε ένα αρχείο μέσω Bluetooth.
Όταν κάποιος θέλει να μας αποστείλλει ένα αρχείο μέσω Bluetooth, απλώς πηγαίνουμε και ενεργοποιούμε το Bluetooth από το μενού Ρυθμίσεις, όπως περιγράφτηκε παραπάνω.
Μετά και ενώ βρισκόμαστε στην αρχική οθώνη, είτε το τηλέφωνο μας είναι κλειδωμένο, θα λάβουμε μια ειδοποίηση ότι μια συσκευή θέλει να μας αποστείλει ένα αρχείο.
Πατάμε στο κουμπί αποδοχή και το αρχείο λαμβάνεται.
Αφού λάβουμε το αρχείο, πηγαίνουμε από την αρχική οθώνη στην επιλογή Εφαρμογές και ανοίγουμε την επιλογή Τα αρχεία μου.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε την επιλογή storage, δηλαδή την εσωτερική μνήμη και μετά την επιλογή Bluetooth.
Εκεί θα εμφανιστεί το αρχείο που μώλις λάβαμε.
Εάν έχουμε λάβει πολλά αρχεία, τότε θα εμφανιστεί λίστα με τα αρχεία που λάβαμε.
Μαρκάρουμε ένα-ένα τα αρχεία ξεχωριστά, ή όσα θέλουμε να μαρκάρουμε και βρίσκουμε στο πάνω μέρος της οθώνης το κουμπί περισσότερες επιλογές και στη λίστα που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε μετακίνηση.
Μετά επιλέγουμε εάν θέλουμε να αποθηκευτεί στην εσωτερική κάρτα μνήμης, ή στην κάρτα SD.
Καλό είναι να επιλέγουμε πάντα την κάρτα SD.
Επειτα, επιλέγουμε το φάκελο που θέλουμε να αποθηκευτούν τα αρχεία, εάν υπάρχει.
Αν ο φάκελος δεν υπάρχει, καλό είναι εάν θέλουμε να κατηγοριοποιούμε τα αρχεία μας, π.χ. Μουσική, Φωτογραφίες, Video, σημειώσεις, επαφές, κ.λ.π. να δημιουργήσουμε εάν δεν υπάρχει τον αντίστοιχο φάκελο.
Πατάμε λοιπόν το κουμπί δημιουργία φακέλου και πληκτρολογούμε το όνομα του φακέλου.
Μετά τον επιλέγουμε και μπαίνουμε μέσα του, όπως γίνεται και στον υπολογιστή.
Τέλος πατάμε στο κουμπί μετακίνηση εδώ και το αρχείο, ή τα αρχεία, μετακινούνται εκεί που θέλουμε.
Για να αποστείλλουμε ένα αρχείο, ή πολλά αρχεία μέσω Bluetooth σε άλλη συσκευή,
Πηγαίνουμε από το Εφαρμογές και ανοίγουμε Τα αρχεία μου και μετά ανοίγουμε την επιλογή όλα τα αρχεία.
Μετά, ανοίγουμε την εσωτερική μνήμη-storage, ή την εξωτερική μνήμη-External SD, ανάλογα το πού έχουμε αποθηκευμένα τα αρχεία μας.
Επειτα, επιλέγουμε το φάκελο που έχουμε αποθηκευμένα τα αρχεία, π.χ. Video, μουσική, κ.λ.π.
Εμφανίζεται η λίστα με όλα τα τραγούδια, όπου μαρκάρουμε ένα, ή και περισσότερα.
Πάνω-πάνω στην οθώνη, εμφανίζονται 3 κουμπιά, κοινή χρήση μέσω, διαγραφή και περισσότερες επιλογές.
Επιλέγουμε το κοινή χρήση μέσω και αφού το ανοίξουμε, στο πινακάκι που εμφανίζεται, επιλέγουμε Bluetooth.
Μετά, στη λίστα με τις διαθέσιμες συσκευές, επιλέγουμε τη συσκευή που θέλουμε να αποστείλουμε τα αρχεία και πατάμε επάνω της.
Εφαρμογές:
Από την αρχική οθώνη, εάν επιλέξουμε το εικονίδιο εφαρμογές και το ανοίξουμε, θα εμφανιστεί ο φάκελος των εφαρμογών, οι οποίες εμφανίζονται σε πλέγμα, η μία δίπλα στην άλλη.
Επειδή μόνο ο συγκεκριμένος φάκελος δεν είναι σε λίστα, για να αλλάξουμε οθώνη και για να σείρουμε να προχωρήσει παρακάτω, σέρνουμε με τα 2 δάχτυλα από δεξιά προς αριστερά, τοποθετώντας τα δάχτυλα μας λίγο πιο πάνω από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο.
Για να επιστρέψουμε στην αρχική σελίδα του φακέλου των εφαρμογών, σέρνουμε με την αντίθετη κίνηση, δηλαδή από αριστερά της οθώνης προς τα δεξιά με τα 2 δάχτυλα μας.
Ανοίγοντας το μενού εεπιλογών, εμφανίζονται 8 στοιχεία, όπως επεξεργασία, δημιουργία φακέλου, Κατάργηση εγκατάστασης, ληφθήσες εφαρμογές, κοινή χρήση εφαρμογών, τύπος προβολής, απόκρυψη εφαρμογών, εμφάνιση κρυφών εφαρμογών.
Με την επιλογή κατάργηση εγκατάσταση, έχουμε τη δυνατότητα να καταργήσουμε εφαρμογές, όπως γίνεται και στη διαχείριση εφαρμογών.
Με τις επιλογές Εμφάνιση κρυφών επιλογών και την απόκρυψη εφαρμογών, έχουμε τη δυνατότητα να εμφανίσουμε κρυφές εφαρμογές της συσκευής μας, αλλά και να αποκρύψουμε εφαρμογές που δε θέλουμε να εμφανίζονται.
Με την επιλογή Εμφάνιση ληφθήσων εφαρμογών, έχουμε τη δυνατότητα να εμφανίσουμε εφαρμογές που λάβαμε και εγκαταστήσαμε μέσω του Play store.
Με την επιλογή τύπος προβολής, έχουμε τη δυνατότητα να εμφανίσουμε τις εφαρμογές μας σε λίστα.
Με την επιλογή Κοινή χρήση, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τις εφαρμογές που θέλουμε και αφού επιλέξουμε αυτές που θέλουμε, πατάμε το κουμπί Τέλος, στο πάνω μέρος δεξιά της οθώνης.
Μετά, έχουμε τη δυνατότητα να τις αποστείλουμε μέσω του Google, του Google drive, μέσω bluetooth, μέσω e-mail, κ.λ.π.
Ετσι αποστέλουμε την εφαρμογή, ή τις εφαρμογές που θέλουμε στον προορισμό που θέλουμε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου