Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί ένας υπολογιστής για άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς επίσης πώς πρέπει να γίνεται η χρήση του απο τα εν λόγω άτομα. Επιπλέον, παρατίθενται οδηγίες χρήσης διαφόρων προγραμμάτων και λειτουργιών, απαραίτητα στην καθημερινότητα των ατόμων με πρόβλημα όρασης
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018
Προγράμματα σάρωσης και αναγνώρισης κειμένων από το Microsoft store
Στο παρόν κείμενο, θα περιγράψουμε 2 εφαρμογές. Η πρώτη ονομάζεται σάρωση των Windows, διατίθεται δωρεάν από τη Microsoft και μας δίνει τη δυνατότητα να σαρώσουμε μέσω του σαρωτή Scanner που διαθέτουμε, σελίδες με κείμενο και να το αποθηκεύσουμε σε διάφορες μορφές εικόνων, .tif, .pdf, .jpeg, κ.α.
Η δεύτερη εφαρμογή, ονομάζεται Fast OCR και μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αναγνώριση κειμένου, μέσω των αρχείων εικόνας που σαρώσαμε με την εφαρμογή Σάρωση των Windows.
Διατίθεται δωρεάν, αλλά για να αποθηκεύσουμε το κείμενο που αναγνωρίσαμε και διαβάσαμε, θα πρέπει να αγοράσουμε την πλήρη έκδοση, η οποία στοιχίζει περίπου 2 ευρώ.
Οι εφαρμογές αυτές, είναι πολύ ελαφριές και μας λύνουν κάπως τα χέρια, αν σε περίπτωση δε διαθέτουμε εφαρμογές όπως το Abbyy fine reader, το οποίο για να το αγοράσουμε σήμερα, στοιχίζει 199 ευρώ, ή 129 ευρώ, αν κάνουμε αναβάθμιση από παλιότερη έκδοση.
Πάμε να δούμε πως λειτουργεί η κάθε εφαρμογή ξεχωριστά.
Σάρωση των Windows:
Με τη σάρωση των Windows, μπορούμε να σαρώσουμε σελίδες με κείμενο σε όποια ανάλυση θέλουμε και σε όποια μορφή αρχείου εικόνας θέλουμε.
Διαβάστε περισσότερα και κάντε λήψη την εφαρμογή από εδώ:
https://www.microsoft.com/store/productId/9WZDNCRFJ3PV
Από το μενού έναρξη, βρίσκουμε με τα βελάκια το υπό μενού των εφαρμογών και το ανοίγουμε με δεξί βελάκι.
Βρίσκουμε την εφαρμογή σάρωση και πατάμε το Enter.
Όταν την ανοίγουμε, το πρώτο κουμπί που εμφανίζει, έχει την ένδειξη σάρωση. Με μια φορά το Tab, βρίσκουμε την επιλογή σαρωτή, όπου εδώ υπάρχουν οι drivers του σαρωτή που έχουμε εγκατεστημένο εκείνη τη στιγμή στον υπολογιστή μας, π.χ. HP desk jet 3630.
Με βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε τον κατάλληλο driver που θέλουμε να επιλέξουμε.
Με μια φορά το Tab, βρίσκουμε μια λίστα με τον τύπο αρχείου εικόνας που θέλουμε να αποθηκεύσουμε το έγγραφο μας, π.χ. JPEG, PNG, XPS, OPEN XPS, bitmap, tif και pdf.
Επιλέγουμε τον τύπο αρχείου εικόνας που θέλουμε, με πάνω και κάτω βελάκι.
Με μια φορά το tab, βρίσκουμε το κουμπί περισσότερες επιλογές, όπου εάν το επιλέξουμε, εμφανίζονται διάφορες επιλογές, όπως να επιλέξουμε ανάλυση του κειμένου, επιλογή λειτουργίας χρωμάτων και άνοιγμα των αποθηκευμένων σαρώσεων.
Μπορούμε να σαρώσουμε σε ανάλυση 200, 300, 600 και 1200.
Μπορούμε να επιλέξουμε τη λειτουργία χρώματος όπως έγχρωμη, κλίμακα του γκρι και την ασπρόμαυρη.
Προτείνεται η ανάλυση να είναι στο 300 και η λειτουργία χρωμάτων να είναι στην έγχρωμη.
Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή προεπισκόπιση σάρωσης, όπου εάν το επιλέξουμε, κάνει μια σύντομη σάρωση του εγγράφου.
Με άλλη μια φορά το Tab, βρίσκουμε το κουμπί σάρωση και πατάμε το Space και κάνουμε πλήρη σάρωση του εγγράφου στην ανάλυση και τη λειτουργία χρώματος που προτείνονται.
Η σάρωση ολοκληρώνεται και εμφανίζονται 2 κουμπιά, προβολή σαρωμένων εγγράφων και κλείσιμο σάρωσης.
Η σελίδα που σαρώθηκε, αποθηκεύτηκε στο φάκελο user/pictures/σαρώσεις, με την επέκταση αρχείου που επιλέξαμε παραπάνω.
Το μειονέκτημα που έχουμε εδώ, είναι ότι δε μπορούμε να σαρώσουμε πολλές σελίδες σε 1 αρχείο, όπως κάνουμε με το Abbyy fine reader και επιπλέον, δε μπορούμε να αποστείλουμε τα αποθηκευμένα σαρωμένα αρχεία σε εξωτερική εφαρμογή.
Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει πρώτα να τα αναγνωρίσουμε ως κείμενα όπως περιγράφεται παρακάτω και μετά να τα στείλουμε σε άλλη εφαρμογή.
Τέλος, δε μας δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης κειμένου, ώστε να το διαβάσουμε με τους αναγνώστες οθόνης, οι βλέποντες το βλέπουν κανονικά.
Εδώ έρχεται η δεύτερη εφαρμογή να κάνει την αναγνώριση, δηλαδή το Fast OCR.
Διαβάστε περισσότερα και κάντε λήψη την εφαρμογή από εδώ:
https://www.microsoft.com/store/productId/9NBLGGH52SVJ
Όταν ανοίγουμε την εφαρμογή, εμφανίζει μόνο 4 κουμπιά, τα οποία για να διαβάσουμε τις ετικέτες τους, χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα συντόμευσης της αριθμομηχανής για το NVDA.
Το πρώτο κουμπί με την ένδειξη from camera, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε τις εικόνες που τραβήξαμε από μια φωτογραφική μηχανή, την οποία ενδεχομένως συνδέσαμε στον υπολογιστή μας, ή τραβήξαμε μια φωτογραφία με κείμενο μέσω της κάμερας του υπολογιστή μας.
Τα επόμενα 2 κουμπιά με την ένδειξη from image και from PDF, τα οποία μας είναι και τα πιο χρήσιμα, μας δίνουν τη δυνατότητα να αναζητήσουμε αποθηκευμένα αρχεία εικόνων με κείμενο, όπως αυτά που σαρώσαμε με την πιο πάνω εφαρμογή.
Επιλέγουμε για παράδειγμα το άνοιγμα αρχείων PDF και κάνουμε αναζήτηση στο φάκελο user/pictures/σαρωμένα έγγραφα και αφού βρούμε το αρχείο που θέλουμε, κάνουμε άνοιγμα.
Στο παράθυρο που ανοίγει, στο πρώτο κουμπί που εμφανίζεται, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη γλώσσα που θέλουμε να μας το αναγνωρίσει, έχει ως προεπιλογή τα ελληνικά.
Με μια φορά το Tab, βρίσκουμε το κουμπί Scan και πατάμε το Space.
Στο πινακάκι που εμφανίζεται, μας ζητάει να επιλέξουμε αν θέλουμε να διαβάσει μόνο μια συγκεκριμένη σελίδα του εγγράφου, ή όλες τις σελίδες, έχει ως προεπιλογή all pages, δηλαδή όλες οι σελίδες.
Το αφήνουμε ως έχει, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε το Space.
Η σελίδα σκανάρεται και αναγνωρίζεται.
Εμφανίζεται αναγνωρισμένη η σελίδα στο παράθυρο μας και δίπλα από το πλαίσιο, υπάρχει το κουμπί Save, όπου εάν το επιλέξουμε, έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε την αναγνωρισμένη σελίδα σε μορφή αρχείου TXT.
Για τη συγκεκριμένη δυνατότητα όμως, θα χρειαστεί να πληρώσουμε μόνο για μια φορά το ποσό των 2 ευρώ.
Δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε και να αναγνωρίσουμε πολλές σελίδες μαζί.
Πρακτικά, για να ενώσουμε πολλές αναγνωρισμένες σελίδες σε 1 έγγραφο word, όταν κάνουμε αναγνώριση της σελίδας, την ώρα που διαβάζουμε το αναγνωρισμένο κείμενο, κάνουμε επιλογή όλων και αντιγραφή και στο τέλος, κάνουμε επικόλληση στο έγγραφο μας.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για όσες σελίδες θέλουμε.
Συμπέρασμα:
Τα 2 παραπάνω προγράμματα που προτείνω, είναι για να διαβάσουμε και να επεξεργαστούμε κείμενα λίγων σελίδων και μικρού όγκου.
Για να σκανάρουμε και να επεξεργαστούμε βιβλία πολλών σελίδων και μεγάλου όγκου, θα μας πάρει πολύ χρόνο.
Για το λόγο αυτό, το μόνο αξιόλογο και προσβάσιμο πρόγραμμα μέχρι στιγμής, παραμένει το Abbyy fine reader.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου