Στο κείμενο που ακολουθεί, θα περιγράψουμε ορισμένες βασικές ρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν μετά από Format, ή νέα εγκατάσταση των Windows Vista και είναι απαραίτητες για άτομα με πρόβλημα όρασης.
Επειδή πολλές από τις ρυθμίσεις είναι σχεδόν οι ίδιες όπως και στα XP, αλλά παρουσιάζουν ορισμένες διαφοροποιήσεις, θα παρουσιαστούν μόνο όσες είναι εντελώς διαφορετικές και δεν υπάρχουν στα XP.
Πρίν όμως πάμε στις ρυθμίσεις, ας δούμε παρακάτω την ανάλυση των μενού και τη δομή των Windows Vista και τη σύγκριση που γίνεται με τα XP.
Ανάλυση της δομής των μενού και επιλογών στα Windows Vista.
Σύγκριση τους με τα Windows XP.
Τα Windows Vista, διαθέτουν ένα πλούσιο και συνάμα περίπλοκο περιβάλλον, με ένα πολύπλοκο μενού επιλογών και ρυθμίσεων.
Αυτό φαίνεται όταν κανείς περιηγηθεί στον πίνακα ελέγχου του λειτουργικού των Vista, στον οποίο συναντάει αρκετά διαφορετικά μενού και επιλογές, σε σχέση με τα Windows XP.
Μια πρώτη διαφοροποίηση βρίσκεται στο μενού έναρξης και στην επιφάνεια εργασίας.
Η διαφοροποίηση αυτή, αφορά στη δομή και την ονομασία των εικονιδίων.
Για παράδειγμα, δεν συναντάμε το φάκελο Τα έγγραφα μου, αλλά στη θέση αυτού υπάρχει ο φάκελος με το όνομα του κατόχου, π.χ. User.
Επίσης, δεν συναντάμε τα εικονίδια Ο υπολογιστής μου και θέσεις δικτύου, αλλά στη θέση τους υπάρχουν τα εικονίδια Υπολογιστής και δίκτυο αντίστοιχα.
Στο μενού έναρξη, υπάρχει η επιλογή Προεπιλεγμένα προγράμματα, αντί της επιλογής Ορισμός πρόσβασης και προεπιλογών προγράμματος, η οποία υπάρχει στα Windows XP.
Επίσης, στο μενού Τερματισμός, υπάρχουν 6 επιλογές, Τερματισμός λειτουργίας, αναστολή λειτουργίας, επανεκκίνηση, αδρανοποίηση, Αποσύνδεση και αλλαγή χρήστη.
Ενώ στο αντίστοιχο μενού των XP, υπάρχουν οι επιλογές, Τερματισμός λειτουργίας, επανεκκίνηση, αναμονή και άκυρο.
Ας δούμε τί γίνεται όμως στον κατάλογο Τα έγγραφα μου και ποιά η διαφοροποίηση του απο τον αντίστοιχο των Windows XP.
Στον κατάλογο Τα έγγραφα μου στα Windows XP, υπήρχαν μόνο 2 υποφάκελοι με όνομα Η μουσική μου και Οι εικόνες μου.
Σπανιότερα υπήρχε και ο φάκελος Τα βίντεο μου, ενώ σε ορισμένα συστήματα δημιουργείται και ο φάκελος Blue tooth, ο οποίος δημιουργείται από το driver του Blue tooth.
Στον αντίστοιχο όμως κατάλογο των Windows Vista, υπάρχουν οι υποφάκελοι:
Appdata, Αγαπημένα, Αναζητήσεις, Αποθηκευμένα παιχνίδια, Βίντεο, Έγγραφα, Εικόνες, Επαφές, Επιφάνεια εργασίας, Λήψεις, Μουσική και Συνδέσεις, συνολικά δηλαδή 12 υποφάκελοι.
Στον φάκελο Appdata,, αποθηκεύονται τα δεδομένα των προγραμμάτων και των εφαρμογών, δηλαδή είναι ο γνωστός φάκελος Documents and settings που υπάρχει στα XP, απλώς αυτός δε βρίσκεται στον τοπικό δίσκο C, αλλά στον κατάλογο Εγγραφα, στην επιφάνεια εργασίας.
Στον φάκελο Αγαπημένα, αποθηκεύονται οι ιστοσελίδες, όταν τις κάνουμε προσθήκη στα αγαπημένα.
Στον φάκελο αναζητήσεις, αποθηκεύονται οι καταχωρημένες θέσεις στο ευρετήριο,, τα πρόσφατα έγγραφα, πρόσφατες εικόνες και μουσική, αρχεία που τροποποιήθηκαν πρόσφατα, κ.λ.π.
Στον υποφάκελο Βίντεο, αποθηκεύονται όλα τα βίντεο τα οποία αναπαράγονται απο τις διάφορες εφαρμογές αναπαραγωγής.
Στον φάκελο Έγγραφα, αποθηκεύονται όλα τα έγγραφα, τα οποία επεξεργαζόμαστε με τις εφαρμογές κειμένου, π.χ. Office, Word pad, κ.λ.π.
Στον υποφάκελο Εικόνες αποθηκεύονται όλες οι εικόνες, ενώ στον υποφάκελο Επαφές, αποθηκεύεται όλο το βιβλίο διευθύνσεων των Windows.
Στον υποφάκελο μουσική, αποθηκεύονται όλα τα αρχεία μουσικής, ενώ στον υποφάκελο Λήψεις, αποθηκεύεται οτιδήποτε κατεβάζουμε από το Internet, δηλαδή όλα τα Downloads.
Ας δούμε τώρα πώς δομείται ο πίνακας ελέγχου και ποιες οι διαφορές του από τον αντίστοιχο των Windows XP:
Ο πίνακας ελέγχου των Windows Vista, παρουσιάζει πολλές κοινές επιλογές με τον πίνακα ελέγχου των Windows XP, ωστόσο παρουσιάζει και πολλά νέα μενού και επιλογές, εντελώς διαφορετικές από ότι ξέραμε μέχρι σήμερα.
Κοινές επιλογές, είναι τα μενού Windows update, Γραμματοσειρές, Επιλογές Internet, Επιλογές τηλεφώνου και Modem, επιλογές φακέλων, Διαχείριση συσκευών, Γραμμή εργασιών και μενού έναρξη, Ελεγκτές παιχνιδιών, Ημερομηνία και ώρα, Λογαριασμοί χρηστών, Αλληλογραφία, Πληκτρολόγιο, Τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας, Τείχος προστασίας, Συσκευές Blue tooth, Διαχείριση ήχου HD, κ.λ.π.
Αρκετά είναι τα νέα μενού του πίνακα ελέγχου, όπως π.χ. Speech recognition options, Windows any time upgrade, Windows defender, Windows card space, Αναφορές και λύσεις προβλημάτων, Αυτόματη εκτέλεση, Γειτονικά άτομα, Γονικός έλεγχος, Διαχείριση χρωμάτων, Επιλογές ευρετηρίου, Εξατομίκευση, Ιδιότητες πλευρικής εργαλειοθήκης των Windows, Κείμενο σε ομιλία tts, Επιλογές παροχής ενέργειας, Κέντρο φορητότητας των Windows, Κέντρο υποδοχής, Πένα και συσκευές εισόδου, Κέντρο διευκόλυνσης πρόσβασης, Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης, Κέντρο συγχρονισμού, Κέντρο αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς, κ.λ.π.
Πολλές από τις παραπάνω επιλογές, ιδίως αυτές που συναντάμε για πρώτη φορά, τις βρίσκουμε είτε στα προγράμματα του Μενού έναρξη, είτε στα βοηθήματα, είτε και σε επιλογές του πίνακα ελέγχου.
Για παράδειγμα, την επιλογή Διαχείριση χρωμάτων, τη βρίσκουμε και στην επιλογή Εξατομίκευση, ενώ την επιλογή Κέντρο διευκόλυνσης πρόσβασης, θα τη βρούμε και στα προγράμματα του μενού έναρξη, στο υπομενού Βοηθήματα.
Την επιλογή Windows any time upgrade, θα τη βρούμε και στα προγράμματα του μενού έναρξη, στο υπομενού Έξτρα και αναβαθμίσεις, ενώ τις επιλογές Αναφορές και λύσεις προβλημάτων και Κέντρο αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς, θα τις βρούμε στο υπομενού Συντήρηση, στα προγράμματα του μενού έναρξη.
Τέλος, στο υπομενού Βοηθήματα, στα προγράμματα του μενού έναρξη, θα βρούμε 4 επιλογές του πίνακα ελέγχου:
Κέντρο συγχρονισμού, Κέντρο υποδοχής, Κέντρο φορητότητας των Windows και πλευρική εργαλειοθήκη των Windows.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 2 στοιχεία του κεντρικού μενού έναρξη, το κέντρο βοήθειας και υποστήριξη και την επιλογή Εκτέλεση, τα βρίσκουμε και στο μενού Προγράμματα.
Την επιλογή Κέντρο βοήθειας και υποστήριξης, θα τη βρούμε στο μενού Συντήρηση, ενώ την επιλογή Εκτέλεση, θα τη βρούμε στα βοηθήματα.
Επιπλέον, τον πίνακα ελέγχου μπορούμε να τον βρούμε και στο υπομενού Εργαλεία συστήματος, το οποίο βρίσκεται στο υπομενού Βοηθήματα, στα προγράμματα του μενού έναρξη.
Δομή του μενού Προγράμματα του μενού έναρξη:
Στο σημείο αυτό παρατίθεται η δομή των επιλογών του μενού Προγράμματα, στα οποία βλέπουμε αρκετά νέα προγράμματα και επιλογές σε σχέση με τα Windows XP.
Υπάρχουν ωστόσο και προγράμματα, τα οποία εμφανίζονται με το ίδιο κοινό όνομα, όπως και στα XP, για παράδειγμα, η επιλογή Windows media player, Εκκίνηση, Βοηθήματα, Παιχνίδια, Εργαλεία διαχείρισης, Windows messenger, Internet explorer, Windows movie maker, κ.λ.π.
Οι καινούριες επιλογές προγραμμάτων που συναντούμε είναι:
Χώρος συσκέψεων των Windows, Συλλογή φωτογραφιών των Windows, Ημερολόγιο των Windows, Επαφές των Windows, Δημιουργία Dvd των Windows, Αλληλογραφία των Windows, Έξτρα και αναβαθμίσεις, Συντήρηση, Windows media, κ.λ.π.
Δομή του υπομενού Βοηθήματα:
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πολλά μενού και επιλογές του πίνακα ελέγχου, εμφανίζονται και στο υπομενού Βοηθήματα, στα προγράμματα του μενού έναρξη.
Στο σημείο αυτό, παρατίθεται η δομή του υπομενού Βοηθήματα, μερικές από τις επιλογές του έχουν κοινή ονομασία με εκείνες του αντίστοιχου υπομενού των Windows XP.
Για παράδειγμα, κοινές επιλογές είναι το μενού Εργαλεία συστήματος, Word pad, Η ζωγραφική, η αριθμομηχανή, Γραμμή εντολών, Εξερεύνηση των Windows, Σημειωματάριο, Σύνδεση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας, οδηγός μεταφοράς αρχείων μέσω Bluetooth, κ.λ.π.
Οι καινούριες επιλογές που συναντάμε είναι:
Tablet PC, Εκτέλεση, Εργαλείο αποκομμάτων, Διευκόλυνση πρόσβασης, Σύνδεση με δικτυακό προβολέα, Κέντρο υποδοχής, Κέντρο φορητότητας των Windows, Κέντρο συγχρονισμού, Πλευρική εργαλειοθήκη των Windows, κ.λ.π.
Να σημειωθεί επίσης, ότι η επιλογή Tablet PC, βρίσκεται και στο κεντρικό μενού του πίνακα ελέγχου.
Παρατηρείται ότι από το μενού Βοηθήματα, λείπουν τα υπομενού Επικοινωνίες και Διασκέδαση, τα οποία υπάρχουν στα Windows XP.
Ωστόσο, η επιλογή ηχογράφηση, η οποία υπάρχει ως επιλογή στο υπομενού Διασκέδαση στα Windows XP, εδώ τη βρίσκουμε στο κεντρικό μενού των βοηθημάτων.
Επιπλέον, την επιλογή Οδηγός μεταφοράς αρχείων μέσω Bluetooth, την οποία εδώ τη βρίσκουμε στο κεντρικό μενού των Βοηθημάτων, στα Windows XP υπάρχει στο υπομενού Επικοινωνίες.
Windows update:
Εντελώς διαφορετικό εμφανίζεται το πρόγραμμα Windows update, στο οποίο δεν πλοηγείται κανείς πλέον σε περιβάλλον ιστοσελίδας, όπως αυτό γίνεται στα Windows xp, αλλά εμφανίζεται ένα μενού επιλογών, όπως οι καρτέλες του πίνακα ελέγχου.
Ανοίγουμε το μενού έναρξη, βρίσκουμε την επιλογή Windows update και πατάμε Enter.
Για πρώτη φορά μας ανοίγει περιβάλλον ιστοσελίδας, όπου και μας ζητάει να εγκαταστήσουμε τη δωρεάν υπηρεσία του Microsoft update.
Βρίσκουμε και τσεκάρουμε την επιλογή Αποδέχομαι τους όρους άδειας χρήσης και στη συνέχεια, βρίσκουμε το κουμπί Εγκατάσταση όπου και το επιλέγουμε.
Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, κλείνουμε το πρόγραμμα και όταν θα το ξανανοίξουμε, θα εμφανιστεί πλέον η καρτέλα επιλογών.
Οι διαθέσιμες επιλογές, είναι:
Προβολή ιστορικού ενημερώσεων, έλεγχος για ενημερώσεις, Προβολή διαθέσιμων ενημερώσεων, Αλλαγή ρυθμίσεων, Επαναφορά κρυφών ενημερώσεων, Συνήθεις ερωτήσεις, Κέντρο ασφάλειας, Εγκατεστημένες ενημερώσεις και αναζήτηση.
Στις επιλογές αυτές μετακινούμαστε χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Tab.
Βρίσκουμε λοιπόν με το Tab την επιλογή Έλεγχος για ενημερώσεις και πατάμε Space.
Περιμένουμε μερικά λεπτά (Περίπου 3 με 4), μέχρι να μας εμφανίσει το κουμπί Εγκατάσταση.
Βρίσκουμε λοιπόν με το Tab το εν λόγω κουμπί και πατάμε Space.
Περιμένουμε μέχρι να εγκατασταθούν οι ενημερώσεις μας, ώστε να μας ζητήσει επανεκκίνηση.
Επιλέγουμε επανεκκίνηση τώρα, πατώντας το πλήκτρο Space.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε έλεγχο για ενημερώσεις.
Για να δούμε και να επιλέξουμε ποιες είναι οι διαθέσιμες ενημερώσεις και ποιες από αυτές θέλουμε να εγκαταστήσουμε, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Προβολή διαθέσιμων ενημερώσεων και πατάμε Space.
Εκεί μας εμφανίζεται μια λίστα με τις διαθέσιμες ενημερώσεις και έχουμε τη δυνατότητα να μαρκάρουμε, ή να ξεμαρκάρουμε τα στοιχεία της λίστας που έχουμε μπροστά μας, ώστε να επιλέξουμε τι θέλουμε να εγκατασταθεί και τι όχι.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Εγκατάσταση και πατάμε Space.
Παρατηρείται από όλα τα παραπάνω, ότι τα περισσότερα μενού και επιλογές του Πίνακα ελέγχου των Windows Vista, βρίσκονται στο κεντρικό μενού των προγραμμάτων του μενού έναρξη και στο υπομενού Βοηθήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα Windows Vista, υπάρχει επιλογή κλασικού μενού και η επιλογή χρήση των φακέλων με κλασικό στιλ των Windows, όπως υπάρχει στα XP.
Ρυθμίσεις ελέγχου λογαριασμού χρήστη:
Μια ρύθμιση που δεν υπάρχει στα Windows XP, αλλά είναι απαραίτητη να γίνει για χρήστες με πρόβλημα όρασης, είναι η απενεργοποίηση ελέγχου λογαριασμού χρήστη.
Για να το κάνουμε αυτό:
- Από το μενού έναρξη, πηγαίνουμε ρυθμίσεις και μετά πίνακας ελέγχου.
- Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή Ενεργοποίηση, ή Απενεργοποίηση ελέγχου λογαριασμού χρήστη και πατάμε το Space.
- Στην πρώτη επιλογή, εμφανίζεται μια μπάρα κύλησης, δηλαδή ένας ροστάτης. Με βελάκι προς τα κάτω, πηγαίνουμε το ροστάτη στο 0 τοις 100.
- Βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.
- Κάνουμε επανεκίνηση του υπολογιστή.
Ρυθμίσεις ομιλίας:
- Από το μενού έναρξη, πηγαίνουμε ρυθμίσεις και μετά στον πίνακα ελέγχου.
- Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή κείμενο σε ομιλία και πατάμε Enter.
- Στην πρώτη επιλογή, βρίσκουμε τη φωνή που θέλουμε να είναι ως προεπιλεγμένη επιλογή Sapi5 του υπολογιστή μας, Π.Χ. Sapi5 Δημήτρης της Acapella group, Dolphin Orfeus, κ.α.
- Τέλος, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.
Ρύθμιση ήχου στα Windows Vista
Για να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις που απαιτούνται στα Windows Vista, ακολουθούμε τα εξής βήματα:
- Από τη μπάρα System tray, βρίσκουμε με τα βελάκια την επιλογή ένταση ήχου και πατάμε Enter.
- Η πρώτη επιλογή που εμφανίζεται είναι η κεντρική ένταση.
Στο πρώτο πλαίσιο ελέγχου, βρίσκουμε την επιλογή κύρια ένταση ήχου και ρυθμίζουμε την ένταση, να είναι στο 100.
Πατώντας άλλη μια φορά το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή Σίγαση, την οποία και πρέπει να αφήσουμε ξεμαρκαρισμένη, διότι στην περίπτωση που τη μαρκάρουμε, θα πάψουμε να έχουμε ήχο και δε θα υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς του από έναν τυφλό, παρά μόνον εάν παρέμβει βλέποντας.
- Πατώντας ξανά το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή μείκτης, όπου και πατάμε Space.
- Οι επιλογές που εμφανίζονται, είναι Συσκευή κύρια ένταση, Ένταση κύρια σίγαση, Ένταση για το ήχοι Windows, Σίγαση για το Ήχοι Windows, Ένταση για το application file for Jaws, Σίγαση για το Application file for Jaws, στις οποίες επιλογές μετακινούμαστε, χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Tab.
- Ρυθμίζουμε όλες τις εντάσεις, να είναι στο 100.
- Τέλος, πατάμε το συνδυασμό Alt+F4, για να βγούμε από το μενού.
Πρόσθετες ρυθμίσεις ήχου:
Για να κάνουμε πρόσθετες ρυθμίσεις στον ήχο μας και ιδιαίτερα να ρυθμίσουμε το μικρόφωνο μας, ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
- Ανοίγουμε το μενού έναρξη και με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Ρυθμίσεις, όπου και με δεξί βελάκι ανοίγουμε το υπομενού.
- Βρίσκουμε την επιλογή Πίνακας ελέγχου και εάν έχει υπομενού την ανοίγουμε με δεξί βελάκι, ενώ εάν δεν έχει υπομενού, απλώς πατάμε το πλήκτρο Enter.
- Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Ήχος και πατάμε Enter.
- Η πρώτη καρτέλα που εμφανίζεται, είναι η αναπαραγωγή. Στην πρώτη επιλογή εμφανίζεται μια λίστα, στην οποία επιλέγουμε με τα βελάκια τα ηχεία και με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε το κουμπί Ιδιότητες και πατάμε Space.
- Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Control+Tab και βρίσκουμε την καρτέλα επίπεδα. Εκεί τσεκάρουμε εάν όλες οι εντάσεις είναι στο 100. Στην περίπτωση που κάποια δεν είναι, τη ρυθμίζουμε με τα βελάκια πάνω και κάτω.
- Τέλος, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.
- Πατάμε το συνδυασμό Control+Tab και πηγαίνουμε στην καρτέλα ηχογράφηση. Στην πρώτη επιλογή, εμφανίζεται μια λίστα, από την οποία επιλέγουμε το στοιχείο Μικρόφωνο.
- Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε το κουμπί Ιδιότητες και πατάμε Space.
- Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Control+Tab και πηγαίνουμε στην καρτέλα Επίπεδα. Εκεί τσεκάρουμε εάν η ένταση του μικροφώνου και η ενίσχυση του είναι στο 100 και σε περίπτωση που δεν είναι, απλώς τη ρυθμίζουμε με τα βελάκια πάνω και κάτω.
- Πατάμε ξανά το συνδυασμό Control+Tab και πηγαίνουμε στην καρτέλα Βελτιώσεις. Εκεί μαρκάρουμε την επιλογή Απενεργοποίηση όλων των Εφέ ήχου, πατώντας το πλήκτρο Space.
- Τέλος, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.
- Ενώ επιστρέψαμε στην κύρια καρτέλα του μενού Ήχος, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space για να βγούμε εντελώς από το μενού.
Προγράμματα συμβατά με τα Windows Vista.
Στο κείμενο που ακολουθεί, παρουσιάζεται μια λίστα με τα διαθέσιμα συμβατά προγράμματα με τα Windows Vista, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα άτομα με προβλήματα όρασης, στην καθημερινότητα τους.
Πριν αναλύσουμε οτιδήποτε λογισμικό, θα πρέπει να πούμε τα συμβατά προγράμματα ομιλίας με τα Windows Vista.
Συγκεκριμένα, οι εκδόσεις Jaws 8.0.2173 και Jaws 9.0.2169 ή και νεότερες, είναι απόλυτα συμβατές με τα Windows Vista.
Επίσης, η σειρά εκδόσεων 8 του Hal και Supernova, καθώς επίσης και η έκδοση 9 ή και νεότερες, είναι και αυτές απόλυτα προσβάσιμες με τα Windows Vista.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιβάλλον των Screen readers, καθώς επίσης οι συντομεύσεις και λειτουργίες τους, είναι ακριβώς οι ίδιες όπως και στα XP.
Ξεκινώντας από λογισμικά και εφαρμογές της Microsoft, έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή Microsoft Office 2007, αλλά και το Office 2003 και φυσικά, δίνονται δωρεάν όλες οι αναβαθμίσεις τους, μέσω των υπηρεσιών Windows update και Microsoft update.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή Direct X, Έκδοση 9, ή και νεότερη.
Αξίζει να σημειωθεί μιας και μιλάμε για εφαρμογές της Microsoft, ότι στα Windows Vista, δίνονται δωρεάν οι εφαρμογές Internet explorer 7, η οποία είναι ενσωματωμένη στο λειτουργικό και μέσω των υπηρεσιών Windows Update και Microsoft Update, δίνεται και η έκδοση Internet explore 8.
Επιπλέον, υπάρχει ενσωματωμένο στο λειτουργικό το Windows media player 11, και μέσω της υπηρεσίας Windows update, ή Microsoft Update, δίνονται δωρεάν όλες οι αναβαθμίσεις και οι κρήσιμες ενημερωμένες εκδόσεις.
Ένα συμαντικό πλεονέκτημα των Windows Vista σε σχέση με τα XP, είναι ότι υπάρχουν είδη προεγκατεστημένες οι εκδόσεις του Microsoft Net frame work 2 και 3.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να ενεργοποιήσουμε τις συγκεκριμένες δυνατότητες, είναι να πάμε από τον Πίνακα ελέγχου στην επιλογή Προγράμματα και δυνατότητες και με το Tab, να βρούμε το κουμπί Ενεργοποίηση, ή απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των Windows και να πατήσουμε Space.
Στη δενδροειδή λίστα που θα εμφανιστεί, μαρκάρουμε όσες επιλογές είναι ξεμαρκαρισμένες, το ίδιο κάνουμε και σε όσα υπομενού ανοίξουμε με δεξί βελάκι.
Είναι ακριβώς η ίδια επιλογή που υπάρχει και στα Windows 7, όπως ακριβώς περιγράφεται στο κείμενο Βασικές ρυθμίσεις στα Windows 7.
Στη συνέχεια, έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε την έκδοση Microsoft net Frame work version 1.1, καθώς επίσης και την έκδοση 1.1 Service pack 1.
Μετά, εγκαθιστούμε τις εκδόσεις 2.0 SP1 και 2.0 SP2.
Τέλος, εγκαθιστούμε την έκδοση 3.0 SP1 και τέλος τις εκδόσεις 3.5, 3.5 SP1 και την τελευταία έκδοση 4.0.
Περνώντας έπειτα σε άλλες εφαρμογές, έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή Abbyy Fine reader.9.0. Professional edition, καθώς επίσης και την έκδοση 10.0, για σκανάρισμα και επεξεργασία κειμένου.
Μια ακόμα σπουδαία εφαρμογή που χρησιμοποιείται σχεδόν από όλα τα άτομα με προβλήματα όρασης, είναι το πρόγραμμα Nero και συγκεκριμένα για τα Windows Vista, χρειάζεται η έκδοση 7.11.10.0_all update και φυσικά είναι συμβατές και οι εκδόσεις 8, 9 και 10 του συγκεκριμένου προγράμματος.
Το δημοφιλέστερο πρόγραμμα Voice chat και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Skype, είναι απόλυτα συμβατό με τα Windows Vista και συγκεκριμένα η έκδοση 3.8.0.188, ή και νεότερες, όπως οι εκδόσεις 4 και 5.
Απαραίτητη είναι και η εφαρμογή Adobe flash player έκδοση 10, για υποστήριξη αναπαραγωγής video μέσω internet.
Επιπλέον, για την αναπαραγωγή αρχείων ήχου mp3, απόλυτα συμβατή είναι και η εφαρμογή Winamp, έκδοση 5541_pro_all, αλλά και η τελευταία έκδοση 5601.
Για την αναπαραγωγή αρχείων video και Dvd, απόλυτα συμβατή είναι και η εφαρμογή Intervideo Win dvd έκδοση 8, αλλά και η τελευταία έκδοση Win dvd 2010.
Απαραίτητη για ένα άτομο με πρόβλημα όρασης, είναι και η εφαρμογή Image for Windows. Πρόκειται για μια εφαρμογή, όπου μας δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούμε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή μας σε Dvd, ή σε αρχείο των Windows και να επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας, όποτε αυτός παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, η συμβατή έκδοση του Image for Windows για τα Windows Vista, είναι η 2.15, αλλά και η τελευταία έκδοση 2.61.
Τέλος, σημειώνουμε ότι σε όλα τα προγράμματα και εφαρμογές που αναφέρονται παραπάνω, το περιβάλλον των εφαρμογών, οι λειτουργίες και οι συντομεύσεις τους, είναι ακριβώς οι ίδιες, όπως και στα Windows XP.
Does your blog have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to shoot you an email.
ΑπάντησηΔιαγραφήI've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.
Check out my website: Slim Lipo Plus