Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί ένας υπολογιστής για άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς επίσης πώς πρέπει να γίνεται η χρήση του απο τα εν λόγω άτομα. Επιπλέον, παρατίθενται οδηγίες χρήσης διαφόρων προγραμμάτων και λειτουργιών, απαραίτητα στην καθημερινότητα των ατόμων με πρόβλημα όρασης
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016
Iphone, Εγχειρίδιο χρήσης
Εισαγωγή:
Στο κείμενο που ακολουθεί, θα αναλυθούν με κάθε λεπτομέρεια οι ρυθμίσεις, οι λειτουργίες και οι δυνατότητες του Iphone.
Σκοπός είναι μέσω της αναλυτικής περιγραφής των στοιχείων του Iphone, να δωθεί η δυνατότητα σε νέους αλλά και παλιούς χρήστες, να έχουν 1 χρήσιμο εργαλείο για κάθε ανάγκη τους.
Στο παρόν κείμενο, θα μιλήσουμε για Iphone που τρέχει την έκδοση Ios 10.
Κεφάλαιο 1:
Περιγραφή συσκευής, τοποθέτηση κάρτας Sim και αρχικές ρυθμίσεις:
Περιγραφή της συσκευής και των φυσικών κουμπιών:
Πρώτα-πρώτα πρέπει να διευκρινήσουμε ότι όλες οι συσκευές Iphone, δεν έχουν καπάκι για να βγαίνει η μπαταρία, η μπαταρία είναι ενσωματωμένη στη συσκευή και επιπλέον, η μνήμη αποθήκευσης, είναι και αυτή ενσωματωμένη στη συσκευή, είναι ενιαία και δεν υπάρχει η δυνατότητα ξεχωριστής υποδοχής για εξωτερική κάρτα μνήμης.
Για το λόγο αυτό, τα Iphone διαθέτουν μνήμη αποθήκευσης 16 GB, 32 GB, 64 GB και ορισμένα καινούρια μοντέλα Iphone, όπως το Iphone 7, βγαίνουν με μέγεθος μνήμης 128 GB, αλλά και 256 GB.
Όπως κρατάμε τη συσκευή στα χέρια μας, στο κάτω μέρος της οθώνης, υπάρχει 1 φυσικό στρογγυλό πλήκτρο, το οποίο ονομάζεται κουμπί αφετηρίας.
Το εν λόγω πλήκτρο, μας δίνει τη δυνατότητα όταν θέλουμε να κλείσουμε μια εφαρμογή, πατώντας το πλήκτρο αφετηρίας, επιστρέφουμε στην αρχική μας οθώνη.
Επίσης, το συγκεκριμένο πλήκτρο από προεπιλογή, πατώντας το 3 φορές γρήγορα, ενεργοποιεί το Voice over και το απενεργοποιεί.
Μια ακόμη δυνατότητα που μας δίνει το πλήκτρο αφετηρίας, είναι πατώντας το παρατεταμμένα και μόλις ακούσουμε έναν ήχο, μπορούμε να δώσουμε φωνητική εντολή, π.χ. να κάνει τηλεφωνική κλήση σε μια επαφή μας.
Τέλος, με το πλήκτρο αφετηρίας, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή μας, αφού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την αναγνώριση του δαχτυλικού μας αποτυπώματος, το λεγόμενο Touch ID.
Αντί δηλαδή κάθε φορά που θέλουμε να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή μας να βάζουμε το συνθηματικό μας, μπορούμε βάζοντας το δάχτυλο πάνω στο πλήκτρο αφετηρίας και αφού αναγνωρίσει το δαχτυλικό μας αποτύπωμα, να ξεκλειδώσει αμέσως η συσκευή μας.
Πλήκτρα έντασης:
Με τα πλήκτρα έντασης, μπορούμε να ρυθμίσουμε τόσο την ένταση των ήχων της συσκευής, δηλαδή το κουδούνισμα, τους ήχους πολυμέσων και των ειδοποιήσεων, όσο και την ένταση του Voice over.
Στο πάνω μέρος και δεξιά της συσκευής, υπάρχει το πλήκτρο Power, το οποίο το χρησιμοποιούμε για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της συσκευής μας.
Πατώντας παρατεταμμένα το πλήκτρο Power, εμφανίζει πινακάκι με τα κουμπιά απενεργοποίηση και άκυρο.
Αν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε τη συσκευή, πατάμε στο απενεργοποίηση, ενώ αν μετανιώσαμε και θέλουμε να παραμείνει ενεργή η συσκευή μας, τότε πατάμε στο άκυρο και ξαναεπιστρέφουμε στην αρχική μας οθώνη.
Αν η συσκευή μας είναι απενεργοποιημένη, τότε με παρατεταμμένο πάτημα του Power, ανοίγει η συσκευή μας και αφού δώσουμε τον κωδικό Pin που χρησιμοποιούμε για την κάρτα Sim, η συσκευή μας είναι έτοιμη για χρήση.
Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Power και για το κλείδωμα της οθώνης.
Πλήκτρο σίγασης:
Στο αριστερό μέρος της συσκευής και πάνω ακριβώς από τα πλήκτρα έντασης, υπάρχει 1 μικρό μακρόστενο πλήκτρο, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να θέτουμε τη συσκευή μας σε σίγαση.
Όπως κρατάμε τη συσκευή και έχουμε μπροστά μας την οθώνη, όταν το εν λόγο πλήκτρο είναι τοποθετημένο προς την πλευρά της οθώνης, δηλαδή προς τα πάνω, τότε λειτουργεί κανονικά ο ήχος.
Αν τώρα σύρουμε το πλήκτρο προς την πλευρά του πίσου μέρους της συσκευής, δηλαδή προς τα κάτω, τότε θέτουμε τη συσκευή μας σε σίγαση.
Τοποθέτηση κάρτας Sim:
Για την τοποθέτηση της κάρτας Sim, χρειάζεται να προμηθευτούμε 1 ειδικό καρφάκι, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουμε το συρταράκι υποδοχής της κάρτας Sim και να την τοποθετήσουμε, δηλαδή βάζουμε το ειδικό αυτό πλαστικό καρφάκι στην τρυπούλα και αφού το πατήσουμε ελαφρά προς τα μέσα, βγαίνει το συρταράκι υποδοχής της κάρτας Sim, όπου την τοποθετούμε στο ειδικό μεταλικό πλαίσιο που υπάρχει στο συρταράκι και ξανατοποθετούμε το συρταράκι στο Iphone.
Συνήθως, στο κουτί συσκευασίας του Iphone, υπάρχει το εν λόγω καρφάκι, ωστόσο στην περίπτωση που δεν υπάρχει, όλα τα καταστήματα που πουλάνε κινητά τηλέφωνα το έχουν.
Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να ανοίξουμε το συρταράκι υποδοχής, ούτε με νύχια, ούτε με μαχαίρια, διότι υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψουμε οριστικά και ανεπανόρθωτα τη συσκευή μας.
Διευκρινίζουμε επίσης ότι ορισμένες συσκευές Iphone, απαιτούνε να κόψουμε περεταίρω την κάρτα Sim, δηλαδή από Micro sim, να την κάνουμε σε Nano sim.
Υπάρχουν όμως και συσκευές που παίρνουν κανονικά τη Micro sim.
Για παράδειγμα, το Iphone SE, παίρνει Nano Sim.
Αρχικές ρυθμίσεις του Iphone:
Όταν πρωτοπιάνουμε στα χέρια μας μια συσκευή Iphone, ως άτομα με πρόβλημα όρασης έχουμε πλήρη πρόσβαση στις ρυθμίσεις και στη διαμόρφωση της, η παρουσία βλέποντα ατόμου μας είναι εντελώς περιτή, διότι όπως εξούγμε και παρακάτω, ο αναγνώστης οθώνης Voice over, είναι ενσωματωμένος στο λειτουργικό και επίσης, υπάρχει ενσωματωμένος ελληνικός συνθέτης ομιλίας, η φωνή της Μελίνας.
Με την έκδοση Ios 10, προστέθηκε και η φωνή του Νίκου.
Ενεργοποιούμε το Iphone, πατώντας παρατεταμμένα το πλήκτρο Power.
Περιμένουμε περίπου 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, πατάμε 3 φορές γρήγορα το πλήκτρο αφετηρίας και ακούμε το Voice over να μιλάει.
Μόλις ξεκινήσει η ομιλία, ακούμε να μας καλοσωρίζει σε διάφορες γλώσσες, π.χ. Hello, κ.α. Μόλις ακούσουμε να μας λέι Γειά σου, τότε αμέσως σέρνουμε το δάχτυλο μας από δεξιά προς αριστερά στην οθώνη και ακούμε να μας εκφωνεί το κουμπί Περισσότερες πληροφορίες.
Πατάμε αμέσως με διπλό klik πάνω στην οθώνη και ξεκινάμε τη διαμόρφωση του Iphone, δηλαδή έχουμε είδη επιλέξει το Voice over να μιλάει ελληνικά.
Αμέσως εμφανίζεται 1 αριθμητικό πληκτρολόγιο τηλεφώνου, όπου μας ζητάει να εισάγουμε το Pin της κάρτας Sim.
Αφού το εισάγουμε, πατάμε το κουμπί Okay, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον αριθμό 3.
Αν καταλάθος έχουμε πληκτρολογήσει 1 ψηφίο του Pin μας λάθος και θέλουμε να το διορθώσουμε, τότε πατάμε το Delete, ή διαγραφή, το οποίο βρίσκεται κάτω από το πλήκτρο 9.
Διευκρινίζουμε ότι για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις ρυθμίσεις και τη διαμόρφωση του Iphone, απαραίτητα θα πρέπει να τοποθετήσουμε την Κάρτα Sim στη συσκευή μας, διαφορετικά, δεν προχωράει τίποτα.
Αφού λοιπόν εισάγουμε το Pin, αμέσως εμφανίζει παράθυρο όπου μας ζητάει να επιλέξουμε τη γλώσσα της συσκευής, εκεί επιλέγουμε τα ελληνικά και πατάμε το κουμπί επόμενο, το οποίο βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά.
Στην επόμενη οθώνη, μας ζητάει να επιλέξουμε χώρα και περιοχή, εκεί επιλέγουμε Ελλάδα και πατάμε επόμενο.
Στην επόμενη οθώνη, μας ζητάει να εισάγουμε δίκτυο Wifi.
Από τη διαθέσιμη λίστα δικτύων πρόσβασης που εμφανίζεται, επιλέγουμε το δίκτυο που θέλουμε και εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης του δικτύου.
Δηλαδή, εμφανίζεται αμέσως το πληκτρολόγιο στο κάτω μέρος της οθώνης και πληκτρολογούμε κανονικά τον κωδικό του δικτύου και έπειτα, πατάμε στο κουμπί είσοδος, το οποίο βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά.
Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα ώστε να εμφανιστεί η ένδειξη ότι έχουμε συνδεθεί κανονικά στο Internet και αφού η σύνδεση μας είναι επιτυχής, τότε πατάμε στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά το κουμπί επόμενο.
Ενδεχομένος, να εμφανίσει πινακάκι με το μύνημμα ότι δεν ήταν δυνατή η ενεργοποίηση της συσκευής, εμείς όμως πατάμε στο κουμπί νέα δοκιμή και όλα θα δουλέψουν κανονικά.
Στην επόμενη οθώνη, μας ζητάει να ενεργοποιήσουμε τις τοποθεσίες, ώστε να είναι δυνατή η χρήση εφαρμογών χαρτών, GPS, κ.α.
Επιπλέον, όσα πινακάκια εμφανιστούν, τα οποία θα προέρχονται από το μενού ρυθμίσεων των γνωστοποιήσεων και θα ζητάνε πρόσβαση σε εφαρμογές, θα πατάμε πάντα το κουμπί Okay, ή να επιτρέπεται.
Αφού ολοκληρώσουμε και αυτό το βήμα, πατάμε στο κουμπί επόμενο.
Στην επόμενη οθώνη, ρυθμίζουμε τον κωδικό κλειδώματος της οθώνης και το δαχτυλικό μας αποτύπωμα.
Πρώτα μας ζητάει να ρυθμίσουμε το δαχτυλικό μας αποτύπωμα, όπου πατάμε στο κουμπί εισαγωγή του δαχτυλικού μας αποτυπώματος.
Στην περίπτωση όμως που δε θέλουμε να ρυθμίσουμε το δαχτυλικό μας αποτύπωμα, πατάμε στο κουμπί ρύθμιση αργότερα.
Αν επιλέξουμε την εισαγωγή του δαχτυλικού μας αποτυπώματος, τότε θα μας ζητήσει αρκετές φορές να τοποθετήσουμε το δάχτυλο που θέλουμε να χρησιμοποιούμε για αναγνώριση πάνω στο κεντρικό πλήκτρο, δηλαδή στο πλήκτρο αφετηρίας, σύμφωνα με τις οδηγίες που εμφανίζονται πάνω στην οθώνη.
Μόλις ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση, πατάμε στο κουμπί επόμενο.
Στο σημείο αυτό, μας ζητάει να εισάγουμε έναν συνθηματικό κωδικό, τον οποίο θα χρησιμοποιούμε για ξεκλείδωμα της οθώνης. Ο κωδικός αυτός, θα πρέπει να αποτελείται από 5 αριθμούς και μέχρι όσους περισσότερους μπορούμε.
Αφού πληκτρολογήσουμε τον κωδικό που θέλουμε, πατάμε στο κουμπί Okay και ξαναπληκτρολογούμε τον κωδικό πρόσβασης για επιβεβαίωση.
Μόλις ολοκληρώσουμε και αυτό το βήμα, πατάμε στο κουμπί επόμενο.
Ηρθε η ώρα για να ρυθμίσουμε το λογαριασμό Apple ID, ο οποίος όπως είπαμε σε προηγούμενο κείμενο, μας είναιαπαραίτητος για το συγχρονισμό της συσκευής μας με το Itunes, για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς της συσκευής μας μέσω του Icloud, αλλά και για τη χρήση του App store, όπου μπορούμε να αγοράσουμε και να εγκαταστήσουμε εφαρμογές, καθώς και να ενημερώσουμε υπάρχουσες εφαρμογές της συσκευής μας, κάτι δηλαδή σαν το Play store στο Android.
Στην παρούσα οθώνη, εμφανίζονται διάφορες επιλογές:
Η πρώτη με την ένδειξη επαναφορά από Icloud, είναι για αυτούς που είχαν είδη Iphone και έχουν αγοράσει καινούριο.
Προϋποθέτει να έχουμε είδη λογαριασμό στην Apple και μας δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρουμε τις εφαρμογές, τις ρυθμίσεις, τα προσωπικά μας δεδομένα και τις επιλογές μας, ακριβώς όπως τα είχαμε στο προηγούμενο Iphone, δηλαδή τη ρύθμιση της αρχικής μας οθώνης, τις ρυθμίσεις της συσκευής, τις επαφές, τα video και τα τραγούδια μας, κ.α.
Αφού επιλέξουμε την εν λόγω επιλογή, εισάγουμε τα στοιχεία του Apple ID μας, δηλαδή το όνομα χρήστη-User name, που είναι της μορφής:
example@gmail.com, ή αν έχουμε κάποιο e-mail σε άλλον πάροχο, π.χ.
example@yahoo.gr,
example@freemail.gr.
Μετά εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης Passwort και κάνουμε σύνδεση.
Αφού γίνει επιτυχής η εισαγωγή των στοιχείων μας, εμφανίζονται τα γνωστά πινακάκια από το μενού Γνωστοποιήσεων, όπου μας ζητάνε πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές της συσκευής μας και σε στοιχεία, όπως μικρόφωνο, κάμερα, κ.λ.π. Πατάμε Okay σε όλα.
Επειτα, εμφανίζονται 2 πινακάκια με τα οποία μας ζητάει να βοηθήσουμε την Apple στη βελτίωση των υπηρεσιών, του λογισμικού και των εφαρμογών της συσκευής μας, πατάμε Αποστολή.
Το ίδιο κάνουμε και στην επόμενη οθώνη, όπου μας ζητάει να κοινοποιήσουμε πληροφορίες σε προγραμματιστές, πατάμε και εκεί κοινοποίηση.
Η δεύτερη επιλογή με την ένδειξη μεταφορά από Android, πρόκειται για τις οδηγίες που δώσαμε στο κείμενο Move android to ios, δηλαδή μετάβαση από Android σε Ios.
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι μεταφέρονται οι λογαριασμοί που είχαμε στην παλιά μας συσκευή και ορισμένα δεδομένα όπως επαφές, video, φωτογραφίες, κ.α.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς από Android, εισάγουμε πάλι τα στοιχεία του λογαριασμού μας της Apple, όπως κάναμε παραπάνω και με την ίδια διαδικασία που περιγράψαμε.
Η Τρίτη επιλογή, είναι με την ένδειξη Νέο Iphone, όπου εκεί έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε την εισαγωγή του είδη υπάρχοντος λογαριασμού Apple ID, ή να δημιουργήσουμε νέο λογαριασμό.
Ας δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέο λογαριασμό μέσω του Iphone:
Πατάμε στο κουμπί Create new apple account, στην πρώτη οθώνη, πληκτρολογούμε τη διεύθυνση e-mail που θέλουμε, όπως περιγράφτηκε στα παραπάνω παραδείγματα, προτίνεται καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε e-mail της Google, ιδιαίτερα για όσους μεταβαίνουν από Android σε Ios, διότι παρακάτω θα περιγράψουμε πώς η Google δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε τις δωρεάν εφαρμογές που είχαμε στη συσκευή μας Android, όσες είναι συμβατές με το Iphone, όπως π.χ. την εφαρμογή Google chrome, την εφαρμογή αναζήτησης Google, Τα έγγραφα της Google, την εφαρμογή Gmail, κ.α.
Επίσης, εγκαθιστά εφαρμογές όπως Facebook, messenger, skype, zello, viber, youtube, κ.α.
Αφού εισάγουμε τη διεύθυνση e-mail, πατάμε στο κουμπί επόμενο, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά.
Στην επόμενη οθώνη, ρυθμίζουμε την ημερομηνία γέννησης μας, όπου εδώ εμφανίζεται μια μπάρα με τα πεδία ημέρα, μήνας και έτος.
Πρώτα, ρυθμίζουμε το έτος, π.χ. 1979, όπου για να το κάνουμε αυτό, μόλις αγγίξουμε με το δάχτυλο μας το πεδίο του έτους, σέρνουμε με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα και έτσι, αλλάζει η ρύθμιση.
Μόλις βρούμε αυτό που θέλουμε, πατάμε με διπλό klik επάνω του για να κατοχειρωθεί η επιλογή μας.
Στη συνέχεια, αγγίζουμε κατευθείαν το πεδίο του μήνα, όπου με τον ίδιο τρόπο επιλέ΄γουμε το μήνα που θέλουμε.
Τέλος, ρυθμίζουμε και την ημέρα, έτσι θα έχουμε ρυθμίσει την ημερομηνία με τη μορφή π.χ.:
Πρώτη πρώτου του 2016.
Αφού ολοκληρώσουμε την εισαγωγή της ημερομηνίας που θέλουμε, πατάμε στο κουμπί Τέλος και μετά στο κουμπί επόμενο.
Στις επόμενες 3 οθώνες, εμφανίζονται αντίστοιχα 3 ερωτήσεις ασφαλείας, π.χ. το όνομα του παιδικού μας φίλου, το όνομα του πρώτου μας δασκάλου, η αγαπημένη μας ομάδα, η πόλη που γνωρίστηκαν οι γονείς μας, το πρώτο μας κατοικίδιο, κ.λ.π.
Για να επιλέξουμε την ερώτηση που θέλουμε κάθε φορά, βρίσκουμε το πεδίο με την ερώτηση και μόλις το αγγίξουμε και μας το εκφωνήσει, σέρνουμε με το δάχτυλο από κάτω προς τα πάνω στην οθώνη και αντίστροφα.
Μόλις βρούμε την ερώτηση που θέλουμε, πατάμε με διπλό klik επάνω της, ώστε να κατοχειρωθεί.
Επειτα, βρίσκουμε το πεδίο εισαγωγής της απάντησης και γράφουμε την απάντηση που θέλουμε.
Μόλις ολοκληρώσουμε την απάντηση μας, πατάμε στο κουμπί επόμενο.
Κάνουμε το ίδιο και για τις επόμενες 2 ερωτήσεις που θα εμφανιστούν σε κάθε οθώνη.
Στην επόμενη οθώνη, εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης που θα χρησιμοποιούμε για συνθηματικό Passwort.
Αφού τον εισάγουμε, πατάμε Okay και κάνουμε το ίδιο και για την επιβεβαίωση του Passwort.
Πατάμε στο κουμπί επόμενο και μας εμφανίζει πινακάκι με την ένδειξη ότι ο λογαριασμός μας εισάχθηκε με επιτυχία, όπου πατάμε στο κουμπί τέλος.
Η επόμενη οθώνη, μας καλοσωρίζει στο Iphone, όπου και πατάμε στο κουμπί έναρξη.
Ενδεχομένως, να μας ζητήσει να εισάγουμε τον κωδικό Touch ID, δηλαδή το ξεκλείδωμα της οθώνης.
Πλέον η συσκευή μας είναι έτοιμη και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε κανονικά.
Εδώ, στην περίπτωση που έχουμε εισάγει ως διεύθυνση λογαριασμού Apple ID 1 λογαριασμό Google, θα εμφανίσει πινακάκι, στο οποίο θα μας ρωτάει εάν θέλουμε να γίνει εγκατάσταση των δωρεάν εφαρμογών που είχαμε στο Android και οι οποίες είναι συμβατές με το Iphone.
Ανάλογα με το τι θέλουμε, πατάμε στο σχετικό κουμπί.
Αν πατήσουμε την εγκατάσταση των εφαρμογών, περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και έτσι, όλες σχεδόν οι εφαρμογές της Google που περιγράψαμε παραπάνω, καθώς και οι εφαρμογές Zello, Skype, Facebook, messenger, viber, youtube, θα εγκατασταθούν κανονικά στη συσκευή μας.
Ένα άλλο επίσης σημαντικό, για όσους έχουν εγκαταστήσει λογαριασμό της Google, θα εγκατασταθεί αυτόματα στην εφαρμογή E-mail του Iphone ένας λογαριασμός E-mail, έτοιμος για χρήση, χωρίς να κάνουμε καμιά ενέργεια.
App store, αντίστοιχο του Play store:
Με το App store, έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε μια εφαρμογή για το Iphone, να αναζητήσουμε και να εγκαταστήσουμε δωρεάν εφαρμογές, καθώς επίσης και να ενημερώσουμε υπάρχουσες εφαρμογές της συσκευής μας, όπως κάνουμε και για τις συσκευές Android, μέσω του Google play store.
Για την πρόσβαση στο App store, απαραίτητη είναι η χρήση του λογαριασμού Apple ID, τον οποίο έχουμε είδη εισάγει κατά τη διαμόρφωση της συσκευής μας.
Όταν κάποιος ανοίξει την εφαρμογή App store για πρώτη φορά, θα του ζητηθεί να εισάγει τα στοιχεία του λογαριασμού του της Apple, συνήθως τον κωδικό πρόσβασης, όπου και κάνει σύνδεση.
Επειτα, θα του ζητηθεί να επιβεβαιώσει το συνθηματικό κωδικό, το λεγόμενο Touch ID.
Στη συνέχεια, θα εμφανιστούν πινακάκια, όπου θα ζητούν να επιβεβαιώσουμε εάν επιτρέπουμε η εφαρμογή App store να έχει πρόσβαση σε λειτουργίες του τηλεφώνου.
Πατάμε στο να επιτρέπεται και αν εμφανιστεί και άλλο πινακάκι, επιλέγουμε Okay.
Μετά, εμφανίζονται οι όροι άδειας χρήσης, όπου και επιλέγουμε συμφωνώ και στο πινακάκι επιβεβαίωσης που εμφανίζεται, επιλέγουμε πάλι συμφωνώ.
Στη συνέχεια, εμφανίζονται πληροφορίες για την οικογενειακή ασφάλεια, όπου εδώ μας ζητείται να ορίσουμε αν είμαστε ενήληκοι, ή ο αρχηγός της οικογένειας, ή αν θα χρησιμοποιεί τη συσκευή μας ανήληκο μέλλος της οικογένειας, οπότε θα χρειαστεί να θέσουμε περιορισμούς στην πρόσβαση, για λόγους ασφαλείας.
Εδώ, επιλέγουμε σε όλα συνέχεια.
Η εφαρμογή μας είναι έτοιμη και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε.
Δομή της εφαρμογής App store:
Ανοίγοντας την εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθώνης και πάνω από το κουμπί αφετηρίας, εμφανίζεται μια μπάρα με 5 επιλογές, όπως προτάσεις, κατηγορίες, κορυφαία, Αναζήτηση και τέλος, ενημερώσεις.
Συνήθως, όταν ανοίγουμε την εφαρμογή, εμφανίζεται η πρώτη καρτέλα, προτάσεις.
Εδώ, εμφανίζονται εφαρμογές και παιχνίδια, τα οποία προτίνονται από το App store, όπως γίνεται και στο Google Play store στο Android.
Στη δεύτερη επιλογή κατηγορίες, έχουμε τις επιλογές δημοφιλή, παιχνίδια, φωτογραφία-video, ψυχαγωγία και τέλος, όλες οι κατηγορίες.
Αμέσως από κάτω, εμφανίζονται υποκατηγορίες, όπως:
Για τα Βιβλία, εμφανίζονται οι υποκατηγορίες επιχειρήσεις, κατάλογοι, εκπαίδευση.
Για την ψυχαγωγία, εμφανίζονται οι υποκατηγορίες χρηματοοικονομικά, φαγητά και ποτά, παιχνίδια, Υγεία και ευαιξία, Παιδιά, τρόπος ζωής, Περιοδικά και εφημερίδες, Ιατρική, Μουσική, πλοήγηση, Ειδήσεις.
Για τις φωτογραφίες και video, εμφανίζονται υποκατηγορίες:
Παραγωγικότητα, αναφορές, Αγορές, κοινωνική δικτύωση, Αθλήματα, ταξίδια, Βοηθήματα, καιρός, Δημοφιλή κοντά μου.
Στην καρτέλα κορυφαία, εμφανίζονται εφαρμογές και παιχνίδια από όλες τις παραπάνω κατηγορίες, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί από τους χρήστες ως οι καλύτερες.
Η τέταρτη καρτέλα, είναι η αναζήτηση, όπου εδώ μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση για εφαρμογές που θέλουμε να εγκαταστήσουμε στη συσκευή μας, όπως κάνουμε και στο Google play store, για συσκευές Android.
Συγκεκριμένα, στο πάνω μέρος της οθώνης, εμφανίζεται το πλαίσιο αναζήτησης όπου και το επιλέγουμε με διπλό Klik.
Εμφανίζεται το πληκτρολόγιο, ώστε να γράψουμε αυτό που θέλουμε.
Για παράδειγμα, γράφουμε την εφαρμογή Skype.
Πατάμε την αναζήτηση, βρίσκοντας το κουμπί στο πλήκτρολόγιο, ακριβώς κάτω από το πλήκτρο της διαγραφής, με την ένδειξη Search.
Στην περίπτωση που θέλουμε να καθαρίσουμε το πεδίο της αναζήτησης και να γράψουμε κάτι άλλο, τότε πατάμε δεξιά από το πεδίο της αναζήτησης το κουμπί διαγραφή κειμένου και γράφουμε πάλι αυτό που θέλουμε.
Μόλις εμφανιστούν τα διαθέσιμα αποτελέσματα αναζήτησης, πατάμε με διπλό klik στο αποτέλεσμα που θέλουμε.
Στην οθώνη που εμφανίζεται, περιγράφονται οι λεπτομέριες της εφαρμογής, πληροφορίες για επικοινωνία με τον προγραμματιστή, την ημερομηνία που ενημερώθηκε, την έκδοση, αλλά και κρητηκές χρηστών.
Στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, υπάρχει το κουμπί κοινή χρήση, όπου μπορούμε να κοινοποιήσουμε την εφαρμογή σε άλλους, μέσω e-mail, Facebook, κ.λ.π.
Στο πάνω μέρος της οθώνης και λίγο προς τη μέση, υπάρχει το κουμπί απόκτηση, όπου και το επιλέγουμε με διπλό klik.
Επειτα, επιλέγουμε το κουμπί εγκατάσταση, πάλι στο πάνω μέρος της οθώνης και λίγο προς τη μέση..
Οσοι κάνουμε αυτή τη διαδικασία για πρώτη φορά, όταν επιλέγουμε το κουμπί εγκατάσταση, θα μας ζητήσει το Passwort από το λογαριασμό μας της Apple για επιβεβαίωση.
Όταν τον πληκτρολογήσουμε, πατάμε Okay, ή είσοδος.
Στην περίπτωση που δεν έχουμε εισάγει στοιχεία χρέωσης, όπως πιστωτική, ή χρεωστική κάρτα, θα μας εμφανίσει μια φόρμα, όπου εδώ θα επιλέξουμε το είδος της πιστωτικής, ή χρεωστικής κάρτας που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, π.χ. Viza, master card, Imax και τέλος, υπάρχει και η επιλογή None, αν δεν θέλουμε να εισάγουμε πιστωτική κάρτα.
Σημειώνουμε πως αυτή η ενέργεια είναι υποχρεωτική, διαφορετικά δε θα μας επιτρέπει να εγκαθιστούμε εφαρμογές από το App store.
Επίσης, γίνεται μόνο για μια και μοναδική φορά.
Στην περίπτωση που επιλέξουμε μια από τις παραπάνω 3 επιλογές, τότε θα εισάγουμε στα αντίστοιχα πεδία τον αριθμό κάρτας, την ημερομηνία λήξης και τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας CVV.
Για την ημερομηνία λήξης, π.χ. 08/20, όπου σημαίνει ο όγδοος μήνας του 2020, επειδή τα συγκεκριμένα πεδία είναι ρυθμιζόμενα, σε κάθε πεδίο ξεχωριστά, ρυθμίζουμε την επιλογή που θέλουμε, σέρνοντας το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, για να επιλέξουμε την τιμή που θέλουμε.
Αν όμως επιλέξουμε την τελευταία επιλογή None, τότε δε θα εμφανιστεί να πληκτρολογήσουμε στοιχεία πιστωτικής κάρτας.
Επειτα, συμπληρώνουμε τα στοιχεία διεύθυνσης χρέωσης και τα στοιχεία επικοινωνίας, π.χ. Οδός και αριθμός, Τ.Κ., Πόλη, κωδικός χώρας και τηλέφωνο.
Αυτά τα συμπληρώνουμε υποχρεωτικά, είτε εισάγουμε πιστωτική κάρτα, είτε όχι.
Πατάμε στο κουμπί συνέχεια.
Αν εμφανίσει μήνυμα ότι η καταχώρηση των στοιχείων ήταν επιτυχής, πατάμε στο κουμπί Okay, ή κλείσιμο και ξαναεπιστρέφουμε στο App store και στην καρτέλα με τις εφαρμογές που θέλουμε να εγκαταστήσουμε.
Πατάμε λοιπόν στο κουμπί απόκτηση και μετά στο κουμπί εγκατάσταση, αν μας ζητηθεί πληκτρολογούμε το Passwort από το λογαριασμό μας της Apple και θα εμφανιστεί πινακάκι, όπου θα μας ρωτάει αν θέλουμε ο κωδικός πρόσβασης να αποθηκευτεί και να μη ζητείται, όταν πρόκειται για δωρεάν εφαρμογές.
Πατάμε στο κουμπί Okay, ή απόθήκευση του κωδικού.
Πατάμε Okay, ή να επιτρέπεται, σε όσα πινακάκια εμφανιστούν από το κέντρο γνωστοποιήσεων.
Η εφαρμογή μας εγκαθίσταται κανονικά.
Από εδώ και πέρα, η εγκατάσταση των εφαρμογών γίνεται εύκολα και χωρίς διαδικασίες.
Στην περίπτωση που μετανιώσουμε και δε θέλουμε να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, πρίν επιλέξουμε το κουμπί απόκτηση και μετά την εγκατάσταση, τότε πατάμε στο κουμπί πίσω, στο πάνω μέρος της οθώνης και αριστερά.
Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης το μετανιώσουμε, τότε πατάμε στο κουμπί άκυρο, στο σημείο ένδειξης προόδου λήψης της εφαρμογής.
Η τελευταία καρτέλα, είναι οι ενημερώσεις, όπου εδώ έχουμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τις εγκατεστημένες εφαρμογές της συσκευής μας.
Εδώ θα βρούμε 3 κουμπιά, τη λίστα επιθυμιών, όπου εδώ εμφανίζονται οι εφαρμογές που προσθέσαμε για να τις αγοράσουμε, ή να τις εγκαταστήσουμε αργότερα.
Το επόμενο κουμπί, είναι οι αγορασμένες εφαρμογές, όπου εδώ εμφανίζεται λίστα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές που έχουμε στη συσκευή μας.
Το τρίτο κουμπί, είναι με την ένδειξη όλες, όπου εδώ εκτώς από τις εγκατεστημένες εφαρμογές, θα εμφανίζονται και αυτές που απεγκαταστήσαμε από τη συσκευή μας.
Εμείς, επιλέγουμε το κουμπί αγορασμένες εφαρμογές.
Αν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις, θα εμφανιστούν στο πάνω μέρος της λίστας, ως κατηγορία εκρεμών ενημερώσεων.
Στο πάνω μέρος της οθώνης και πάνω από τη λίστα αυτή, υπάρχει το κουμπί με την ένδειξη Ενημέρωση όλων, όπου το επιλέγουμε με διπλό klik.
Η ενημέρωση των εφαρμογών, γίνεται αυτόματα, εύκολα και γρήγορα.
Κεφάλαιο 2:
Ρυθμίσεις του Voice over:
Στο παρόν κεφάλαιο, θα αναλύσουμε μία προς μία όλες τις διαθέσιμες ρυθμίσεις και επιλογές του Voice over.
Το Voice over, είναι ο Screen reader για συσκευές Iphone, παρέχεται από την Apple και είναι ενσωματωμένος στο λειτουργικό Ios και δε χρειάζεται να κάνουμε καμιά πρόσθετη λήψη, ή εγκατάσταση στοιχείων, που να αφορούν το Voice over.
Επίσης, οι αναβαθμίσεις του Voice over, γίνονται ταυτόχρονα με την αναβάθμιση του λειτουργικού και όχι ξεχωριστά, όπως συμβαίνει με τον αντίστοιχο αναγνώστη οθώνης Google Talkback, για συσκευές με λειτουργικό Android.
Το Voice over, επειδή αναβαθμίζεται ταυτόχρονα με το λειτουργικό, διορθώνονται άμεσα πολλά σφάλματα και γίνονται πολλές βελτιώσεις, διότι το Voice over αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του λειτουργικού Ios της Apple.
Το βασικό πλεονέκτημα του Voice over έναντι του Talkback σε ότι αφορά τις αναβαθμίσεις, κάθε φορά που η Apple αναβαθμίζει μια εφαρμογή της, κάθε φορά που αναβαθμίζεται το λειτουργικό της και κάθε φορά που αναφέρονται προβλήματα από χρήστες των προϊόντων της Apple, αναβαθμίζεται και βελτιώνεται το Voice over, για παράδειγμα, με την έκδοση Ios 10 που κυκλοφόρησε πρόσφατα, βελτιώθηκε σημαντικά η προσβασιμότητα και έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στο Voice over.
Διευκρινίζουμε επίσης ότι δε χρειάζεται να αγοράσουμε κάποιον ελληνικό συνθέτη ομιλίας, διότι υπάρχουν ενσωματωμένες στο λειτουργικό μας οι φωνές της Μελίνας και με την έκδοση Ios 10, έχουμε πλέον και τη φωνή του Νίκου ως εναλλακτική.
Ρυθμίσεις:
Από το μενού των ρυθμίσεων, πηγαίνουμε γενικά, ανοίγουμε την επιλογή προσβασιμότητα και τέλος, ανοίγουμε την επιλογή Voice over.
Στο πάνω μέρος της σελίδας, υπάρχει η επιλογή Voice over, με την ένδειξη Ναι, όπου εάν το επιλέξουμε, επιλέγεται το όχι και απενεργοποιείται το Voice over.
Ακριβώς κάτω από τον εν λόγω διακόπτη, υπάρχουν 3 επιλογές, αγγίξτε μια φορά για επιλογή, αγγίξτε 2 φορές για ενεργοποίηση της επιλογής και σαρώστε με 3 δάχτυλα για κύληση.
Εδώ δεν έχουμε να πειράξουμε κάτι, άλλωστε αυτές οι επιλογές δεν μεταβάλλονται.
Η πρώτη επιλογή, απλώς μας λέει ότι όταν αγγίζουμε 1 στοιχείο στην οθώνη, το Voice over μας το αναγγέλει.
Η δεύτερη επιλογή μας λέει ότι όταν πατάμε με διπλό klik σε ένα στοιχείο, αυτό ενεργοποιείται, π.χ. με διπλό klik ανοίγουμε μια εφαρμογή.
Η Τρίτη επιλογή μας λέει ότι έχουμε τη δυνατότητα κυλώντας με 3 δάχτυλα από το πάνω μέρος της οθώνης προς τα κάτω και αντίθετα, να κάνουμε κύληση της λίστας.
Κάτω από αυτές τις επιλογές, υπάρχει το κουμπί εξάσκηση, όπου εάν το επιλέξουμε, θα μας ανοίξει μια οθώνη, στην οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να εξασκηθούμε στις κινήσεις και τις χειρονομίες του Voice over, για παράδειγμα, με το τίναγμα του δαχτύλου από τα δεξιά της οθώνης προς αριστερά και αντίθετα, μετακινούμαστε από στοιχείο σε στοιχείο.
Με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, μετακινούμαστε σε επιλογές του ρότορα.
Λίγο πιο κάτω, υπάρχει η ένδειξη με την ταχύτητα εκφώνησης, όπου εάν πατήσουμε στο συγκεκριμένο πεδίο, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την ταχύτητα της φωνής, κυλώντας με το 1 δάχτυλο από το πάνω μέρος της οθώνης προς τα κάτω και αντίθετα.
Την αλλαγή τόνου φωνής, την αφήνουμε στο Ναι.
Το αμέσως επόμενο κουμπί, είναι οι λεπτομέρειες, πατώντας εκεί, υπάρχουν τα κουμπιά υποδείξεις , όπου το αφήνουμε στο ναι.
Το καινούριο στοιχείο που προστέθηκε με την έκδοση Ios 10, είναι η εκφώνηση των λέξεων των Emoji, όπου από όχι, το κάνουμε ναι.
Το αμέσως επόμενο στοιχείο, είναι η εκφώνηση, όπου όπως περιγράψαμε στα κείμενα της προσβασιμότητας και στην εναλλαγή συνθέτη, κάνουμε τη διαδικασία για την εναλλαγή συνθέτη ομιλίας.
Το αμέσως επόμενο κουμπί, είναι με την ένδειξη Braille, όπου έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ρυθμίσεις, στην περίπτωση που έχουμε συνδέσει μέσω Bloutooth μια οθώνη Braille, ή 1 πληκτρολόγιο με γραφή Braille.
Το επόμενο κουμπί είναι ο ήχος, όπου δεν έχουμε να πειράξουμε κάτι εδώ, τα αφήνουμε όλα προεπιλεγμένα.
Τα επόμενα 4 κουμπιά, όπως Still πληκτρολόγησης, Φωνητική ανάδραση, ανάδρασης πληκτρολόγισης και Πλήκτρα τροποποίησης, τα αφήνουμε προεπιλεγμένα ως έχουν, δεν πειράζουμε τίποτα.
Το κουμπί πάντα εκφώνηση γνωστοποιήσεων, από όχι το κάνουμε στο Ναι.
Με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε γνωστοποίηση έρχεται στο τηλέφωνο μας, θα εκφωνείται, κάτι σαν τις ειδοποιήσεις που λαμβάνουμε στο Android.
Ρυθμίσεις του ρότορα:
Κάτω από το κουμπί ήχος, υπάρχει το κουμπί του ρότορα, όπου εδώ έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε το τι θέλουμε να μας αναγγέλει ο ρότορας και τι όχι.
Εδώ υπάρχουν 32 επιλογές, από τις οποίες προτίνονται να έχουμε επιλεγμένες τις εξείς:
Χαρακτήρες, λέξεις, γραμμές, επιλογή κειμένου, ταχύτητα εκφώνησης, ένταση ήχου, Υποδοχείς, επικεφαλίδες, σύνδεσμοι, χειριστήρια φόρμας, λίστες, πεδία κειμένου, λειτουργία πληκτρολόγισης, γλώσσα.
Δηλαδή από τα 32 στοιχεία, τα πιο χρήσιμα είναι τα 14, βέβαια αυτό έγκυται στον κάθε χρήστη, δηλαδή ο κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει τι θέλει να του αναγγέλει ο ρότορας και τι όχι.
Κινήσεις του ρότορα:
Με το 1 δάχτυλο μας σταθερό στην οθώνη και γυρνώντας το άλλο μας δάχτυλο πάνω στην οθώνη σαν να γυρίζουμε τη ρόδα ενός ραδιοφώνου, επιλέγουμε στοιχεία του ρότορα, όπως επιλογές πλοήγησης, π.χ. όταν είμαστε σε κάποιον Browser σε ιστοσελίδα, πλοήγηση σε λίστα, πλοήγηση σε επικεφαλίδες, στοιχεία φορμών, πλοήγηση σε Links, κ.λ.π.
Γυρνώντας λοιπόν το ρότορα και αφού επιλέξουμε το στοιχείο πλοήγησης που θέλουμε, με το δάχτυλο από το πάνω μέρος της οθώνης και προς τα κάτω και αντίθετα, πλοηγούμαστε με βάση αυτό που επιλέξαμε.
Όταν γράφουμε κάποιο κείμενο σε 1 πεδίο, γυρνώντας το ρότορα με την κίνηση που περιγράφουμε, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τον τρόπο πληκτρολόγισης, δηλαδή τη βασική πληκτρολόγιση, όπου πατάμε με διπλό Klik και γράφουμε τους χαρακτήρες, πληκτρολόγιση με αφή, όπου γράφουμε τα γράμματα πατώντας με 1 klik και τέλος, πληκτρολόγιση άμεσης αφής, όπου σηκώνοντας το δάχτυλο μας, γράφεται ο χαρακτήρας.
Γυρνάμε λοιπόν το ρότορα και μόλις ακούσουμε την εισαγωγή πληκτρολόγησης, με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, επιλέγουμε τη μέθοδο πληκτρολόγησης που θέλουμε, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Άλλες επιλογές του ρότορα, είναι η επιλογή αλλαγές, όπου έχουμε τη δυνατότητα να πλοηγηθούμε στο ποντήκι, να μαρκάρουμε κείμενο, ή να μαρκάρουμε ολόκληρο το κείμενο του πεδίου της φόρμας και να το επεξεργαστούμε, να κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση.
Κυλώντας λοιπόν το ρότορα και μόλις ακούσουμε επιλογές, τότε με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, πλοηγούμαστε στις επιλογές και όταν ακούσουμε αυτή που μας ενδιαφέρει, πατάμε με διπλό klik επάνω της.
Επιλογές ανάγνωσης:
Κυλώντας το ρότορα με την ίδια κίνηση, εμφανίζονται και οι επιλογές ανάγνωσης, όπως π.χ. χαρακτήρες, λέξεις, γραμμές, κ.λ.π
Επιλέγοντας λοιπόν με το ρότορα μια από τις επιλογές ανάγνωσης, μετά με το 1 δάχτυλο από το πάνω μέρος της οθώνης και αντίθετα, διαβάζουμε με τον τρόπο που επιλέξαμε, π.χ. χαρακτήρα-χαρακτήρα, λέξη-λέξη, κ.α.
Όταν κιλάμε από πάνω προς τα κάτω, διαβάζουμε από αριστερά προς δεξιά, ενώ με την αντίθετη κίνηση, διαβάζουμε από το τέλος προς την αρχή, δηλαδή από δεξιά προς τα αριστερά του κειμένου.
Ταχύτητα εκφώνηση, όπου έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την ταχύτητα που θα μιλάει το Voice over, κυλάμε το ρότορα μέχρι να ακούσουμε ταχύτητα ανάγνωσης και μετά με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, αλλάζουμε την ταχύτητα της φωνής.
Μια άλλη δυνατότητα του ρότορα, όπως περιγράφουμε τόσο στο κείμενο των ρυθμίσεων προσβασιμότητας, όσο και στο κείμενο εναλλαγής συνθέτη φωνής, γυρνώντας λοιπόν το ρότορα και μόλις ακούσουμε την επιλογή γλώσσα, με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, αλλάζουμε από τη μια φωνή στην άλλη, δηλαδή από τη Μελίνα στο Νίκο και αντίθετα.
Κεφάλαιο 3:
Ρυθμίσεις προσβασιμότητας:
Για να ρυθμίσουμε την προσβασιμότητα στο Iphone, πηγαίνουμε από το μενού ρυθμίσεων, ανοίγουμε την επιλογή γενικά και τέλος, ανοίγουμε την επιλογή προσβασιμότητα.
Η πρώτη επιλογή Voice over, φυσικά είναι στο Ναι.
Οι υπόλοιπες 3 επιλογές, όπως Zoom, μεγενθυτικός φακός και βοηθήματα οθώνης, τα αφήνουμε στο όχι, δε μας ενδιαφέρουν εμάς.
Στην καρτέλα εκφώνηση, ρυθμίζουμε τις παρακάτω 3 επιλογές.
Εκφώνηση οθώνης, το αφήνουμε ως έχει, δηλαδή στο όχι.
Εκφώνηση επιλογής, το κάνουμε και αυτό στο Ναι, Το ίδιο και το επισύμανση περιεχομένου.
Στο μενού προφορά, δεν έχουμε να πειράξουμε προς το παρόν τίποτα.
Πατάμε το κουμπί ανάδραση πληκτρολογίου και ρυθμίζουμε τις παρακάτω επιλογές:
Στην ανάδραση πληκτρολόγησης, επιλέγουμε τα εξείς:
Χαρακτήρες, να είναι στο Ναι, ενώ για τις υποδείξεις χαρακτήρων, αν θέλουμε το αφήνουμε στο όχι, αλλιώς πατάμε με διπλό klik και το αλλάζουμε στο ναι.
Τα υπόλοιπα, όπως καθυστέρηση ανάδρασης χαρακτήρων, την αύξηση και τη μείωση καθυστέρησης, τα αφήνουμε ως έχουν
Την εκφώνηση λέξεων, επειδή είναι στο όχι, την αλλάζουμε στο Ναι.
Αφήνουμε ως έχει την επιλογή εκφώνηση διορθώσεων, δηλαδή στο Ναι, ενώ αφήνουμε στο όχι την επιλογή εκ΄φωνηση προβλέψεων.
Βγαίνουμε με μια φορά το κουμπί πίσω και επιστρέφουμε στη λίστα των ρυθμίσεων της εκφώνησης.
Βγαίνουμε πάλι με το κουμπί πίσω, στο κύριο μενού των ρυθμίσεων προσβασιμότητας.
Επιλέγουμε το κουμπί μείωση κινήσεων και από όχι το κάνουμε Ναι, όπου όταν το πατάμε, εμφανίζει πινακάκι επιβεβαίωσης, όπου μας υποδεικνύει ότι θα απενεργοποιηθούν τα εφέ κίνησης.
Τσεκάρουμε το κουμπί που υπάρχει και από όχι το κάνουμε ναι.
Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε απενεργοποιήσει τα εφέ κίνησης και έτσι εξοικονομούμε μπαταρία.
Ωστόσο, παρουσιάζεται 1 μικρό πρόβλημα κατά τη σύνταξη μυνημάτων SMS, διότι πατώντας με διπλό klik και κρατώντας παρατεταμμένο το κουμπί αποστολή, εμφανίζεται πίνακας, όπου μπορούμε να προσθέσουμε φατσούλες, δηλαδή να εμπλουτίσουμε με εφέ το μήνυμα μας.
Αν όμως έχουμε τη μείωση κινήσεων στο Ναι, η εν λόγω λειτουργία δεν θα είναι ενεργή.
Προτίνεται για όποιον δεν θέλει να χρησιμοποιεί τα εφέ στα μυνήματα SMS, να έχει τη μείωση κινήσεων στο Ναι, για εξοικονόμιση μπαταρίας.
Αν πάλι θέλει να στείλει 1 SMS με εφέ, κάνει στο όχι τη μείωση κινήσεων, στέλνει το μήνυμα με τα εφέ και ξαναλλάζει τη ρύθμιση της μείωσης κινήσεων, ώστε να γλιτώνει μπαταρία.
Πατάμε το κουμπί πίσω και επιστρέφουμε στο μενού της προσβασιμότητας.
Πώς αλλάζουμε συνθέτη φωνής, δηλαδή από τη Μελίνα στο Νίκο και αντίστροφα;
Ανοίγουμε πάλι την καρτέλα εκφώνηση.
Εδώ θα παρουσιάσουμε ρυθμίσεις, οι οποίες χρειάζεται να γίνουν, για κάποιον που πρωτοαγοράζει Iphone.
Από τις ρυθμίσεις τις εκφώνησης, επιλέγουμε και ανοίγουμε το κουμπί Φωνές.
Εδώ, υπάρχουν σε λίστα όλες οι διαθέσιμες γλώσσες.
Εμείς, επιλέγουμε τα ελληνικά, είναι η πρώτη γλώσσα στην κορυφή της λίστας.
Εκεί, μας έχει 2 κουμπιά, τη φωνή της Μελίνας και αμέσως κάτω, τη φωνή του Νίκου.
Πατάμε λοιπόν στη φωνή του Νίκου, όπου στις διαθέσιμες επιλογές, θα πατήσουμε στο κουμπί λήψη.
Αφού γίνει η λήψη και η εγκατάσταση, βγαίνουμε εντελώς από το μενού των φωνών και της εκφώνησης και πηγαίνουμε στην επιλογή Voice over, όπου το ανοίγουμε με διπλό klik.
Στη λίστα των ρυθμίσεων που εμφανίζεται, επιλέγουμε το κουμπί ρότορας και το ανοίγουμε.
Στη λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές, μαρκάρουμε την επιλογή Γλώσσα.
Βγαίνουμε με το κουμπί πίσω και επιστρέφουμε στη λίστα ρυθμίσεων του Voice over και θα ανοίξουμε το κουμπί εκφώνηση και θα βρούμε το κουμπί ρότορας γλωσσών.
Εδώ, δεν υπάρχει καμιά γλώσσα ενεργοποιημένη.
Πατάμε λοιπόν στο κουμπί προσθήκη νέας γλώσσας.
Εκεί, στη λίστα γλωσσών που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε τα ελληνικά.
Μετά, πάμε μια πίσω και εμφανίζεται η γλώσσα που μόλις προσθέσαμε.
Παταμε λοιπόν ππάνω στη γλώσσα και στα 2 κουμπιά που υπάρχουν στο πάνω μέρος της λίστας, όπου αναγράφονται τα ονόματα των συνθετών φωνής Μελίνα και Νίκος, αν θέλουμε να αλλάξουμε συνθέτη φωνής, επιλέγουμε το Νίκο και στο πινακάκι που θα ανοίξει, επιλέγουμε Νίκος βελτιωμένη.
Η φωνή μας έχει αλλάξει και τώρα θα μας μιλάει ο Νίκος.
Αν θέλουμε πάλι να επιστρέψουμε στη Μελίνα, δε χρειάζεται να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία, απλώς από την αρχική μας οθώνη, στρέφουμε το ρότορα μέχρι να βρούμε τη γλώσσα και με το δάχτυλο πάνω και κάτω, εναλλασσόμαστε στις φωνές.
Μόλις ακούσουμε τη φωνή της Μελίνας, αφήνουμε την επιλογή ως έχει και είμαστε στη φωνή της Μελίνας.
Σε ότι αφορά άλλες επιλογές προσβασιμότητας:
Εδώ, δεν έχουμε να πειράξουμε κάτι άλλο διότι τις επιλογές Assistive touch, βοηθήματα αφής και ετικέτες ενεργοποίησης, τα αφήνουμε ως έχουν, δηλαδή στο όχι.
Τέλος, στην ενότητα πολυμέσα, υπάρχει μια επιλογή, Πρόσβαση με καθοδήγηση, η οποία δε μας αφορά, δεν την πειράζουμε και την αφήνουμε ως έχει, δηλαδή στο όχι.
Κεφάλαιο 4:
Μενού ρυθμίσεων:
Στο κεφάλαιο αυτό, θα αναλυθεί όλο το μενού των ρυθμίσεων του Iphone, η σειρά με την οποία παρουσιάζονται τα μενού και οι επιλογές, καθώς και η χρήση της κάθε ρύθμισης.
Από την αρχική οθώνη, επιλέγουμε το μενού ρυθμίσεις.
Η πρώτη επιλογή, είναι η χρήση σε πτήση, όπου είναι η παρόμοια επιλογή που υπάρχει και στα Android, δηλαδή θέτουμε τις λειτουργίες του τηλεφώνου και των δικτύων σύνδεσης σε ανενεργή κατάσταση, ουσιαστικά η συσκευή μας είναι όπως μας υποχρεώνουν την ώρα που βρισκόμαστε σε αεροπλάνο.
Πατάμε λοιπόν με διπλό klik στην εν λόγω επιλογή και από όχι το κάνουμε Ναι, που σημαίνει ότι θέσαμε τη συσκευή μας σε λειτουργία πτήσης, ενώ αν ξαναπατήσουμε πάλι με διπλό klik, επανενεργοποιούμε τη συσκευή μας.
Η δεύτερη επιλογή, είναι το Wifi, όπου πατάμε με διπλό klik και ανοίγει το μενού.
Στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, υπάρχει ο διακόπτης ενεργοποίησης και απενεργοποίησης, όπου με διπλό klik τον ενεργοποιούμε, ή τον απενεργοποιούμε.
Αν είναι στο Ναι, τότε έχουμε ενεργό το Wifi, ενώ αν είναι στο όχι, τότε είναι ανενεργό.
Εχοντας το διακόπτη στο Ναι, εμφανίζεται η λίστα με τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα.
Πατάμε με διπλό klik σε αυτό που μας ενδιαφέρει και στην περίπτωση που χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε συνθηματικό, πατάμε με διπλό klik στο πεδίο του συνθηματικού και γράφουμε τον κωδικό μας.
Στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, υπάρχει το κουμπί είσοδος, όπου το πατάμε για να συνδεθούμε στο δίκτυο.
Αν η σύνδεση μας είναι επιτυχής, θα εμφανιστεί στο πάνω μέρος της λίστας το ασύρματο δίκτυο που συνδεθήκαμε και θα έχει την ένδειξη συνδεδεμένο, ενώ αν υπάρξει αποτυχία, θα υπάρξει σχετικό πινακάκι ειδοποίησης, θα πατήσουμε Okay και θα ξανακάνουμε νέα προσπάθεια.
Στην περίπτωση που θέλουμε να αφαιρέσουμε το συνδεδεμένο δίκτυο από τη λίστα μας, τότε δίπλα από το όνομα του δικτύου, υπάρχει 1 κουμπί με την ένδειξη περισσότερες πληροφορίες.
Πατάμε εκεί και εμφανίζει όλες τις πληροφορίες του δικτύου, όπως ισχύς σήματος, διεύθυνση DNS, κ.α.
Εμάς, εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι η πρώτη επιλογή στην κορυφή της λίστας, με την ένδειξη Αγνώηση δικτύου, την οποία αν επιλέξουμε, διαγράφεται από τη λίστα μας το συγκεκριμένο δίκτυο και αποσυνδέεται αυτόματα.
Διευκρινίζουμε ότι το Wifi μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε γρήγορα και εύκολα, μέσα από το κέντρο ελέγχου, όπως περιγράφουμε παρακάτω.
Η αμέσως επόμενη επιλογή, είναι το Bluetooth.
Εδώ το μόνο που μας ενδιαφέρει να τονίσουμε, είναι ότι η εν λόγω υπηρεσία, δεν είναι συμβατή με υπολογιστές που τρέχουν Windows, ούτε και με συσκευές εκτώς Apple, π.χ. Smart phone με Android, παλιές συσκευές Nokia, κ.λ.π.
Για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του Bluetooth, επιλέγουμε το σχετικό διακοπτάκη στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, όπου αν έχει την ένδειξη Ναι, είναι ενεργό, ενώ αν έχει την ένδειξη Όχι, τότε είναι ανενεργό.
Επίσης, το Bluetooth όπως και το Wifi, μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε και να το απενεργοποιήσουμε μέσα από το κέντρο ελέγχου.
Η Τρίτη επιλογή, είναι τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή το Internet του κινητού.
Για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δεδομένων, επιλέγουμε το σχετικό διακοπτάκι στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά.
Η τέταρτη επιλογή, είναι το προσωπικό Hot spot, όπου εδώ δεν έχουμε να πειράξουμε τίποτα.
Η επόμενη επιλογή, είναι ο φορέας δικτύου, όπου αν ανοίξουμε την εν λόγω επιλογή, θα εμφανιστεί το όνομα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας που έχουμε και υπάρχει 1 κουμπί με την ένδειξη αυτόματη επιλογή δικτύου, όπου είναι στο Ναι.
Αν θέλουμε να μη γίνεται αυτόματη αναζήτηση δικτύου κινητής, π.χ. αν βρισκόμαστε σε παραμεθώριες περιοχές της χώρας μας και παρεμβάλλονται ξένα δίκτυα κινητής, προκαλώντας μας υψηλές χρεώσεις, τότε μπορούμε να ρυθμίσουμε αυτή την επιλογή στο όχι, δηλαδή να μη γίνεται αυτ΄΄οματη αναζήτηση δικτύου κινητής.
Επόμενη επιλογή, είναι το μενού γνωστοποιήσεων, όπου εδώ ουσιαστικά, δεν έχουμε να πειράξουμε τίποτα, πρόκειται για τα προγράμματα και τις εφαρμογές που επιτρέπουμε να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία και λειτουργίες του Iphone, όπως το App store, το Itunes, το Facebook, κ.α.
Διευκρινίζουμε εδώ, ότι το μενού γνωστοποιήσεων μπορούμε να το ανοίξουμε από την αρχική μας οθώνη, την ώρα που ακούμε την ισχύ σήματος της κινητής τηλεφωνίας μας, ή την ώρα που ακούμε το σήμα του Wifi, ή την ώρα, τότε σέρνουμε με 3 δάχτυλα από πάνω προς τα κάτω και ανοίγει το μενού.
Εδώ, εμφανίζονται λίστες με το ιστορικό όλων των ειδοποιήσεων, από τηλεφωνικές κλήσεις, μυνήματα, του Facebook και του Messenger, από Zello, skype, viber και άλλες τέτοιες εφαρμογές, καθώς επίσης και από ενημερώσεις και συμβάντα που προέρχονται από το App store.
Το ιστορικό αυτό, εμφανίζεται με σειρά ημερομηνίας, δηλαδή σήμερα, εχθές, προχθές, κ.λ.π.
Πάνω από κάθε ημέρα εμφάνισης, δηλαδή πάνω από κάθε επικεφαλίδα της λίστας, υπάρχει το κουμπί εκκαθάριση των ειδοποιήσεων, όπου εάν το επιλέξουμε, εμφανίζει μήνυμα επιβεβαίωσης και εμείς πατάμε στο κουμπί Επιβεβαίωση.
Αν το ιστορικό των ειδοποιήσεων μας είναι μεγάλο, τότε στο κάτω μέρος της οθώνης υπάρχει το σημείο που μας διαβάζει σε ποια σελίδα βρισκόμαστε και πόσες σελίδες υπάρχουν, δηλαδή Σελίδα 1 από 2, ή σελίδα 2 από 3, όπου για να αλάξουμε σελίδα, σέρνουμε με το 1 δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα και αλλάζει η σελίδα, εμφανίζοντας και το υπόλοιπο ιστορικό.
Επόμενη επιλογή, είναι το κέντρο ελέγχου, όπου εδώ έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε 2 μόνο επιλογές, αν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο κέντρο ελέγχου όταν βρισκόμαστε στην οθώνη κλειδώματος, τότε αφήνουμε την επιλογή στην προεπιλεγμένη της κατάσταση, δηλαδή στο Ναι.
Αν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο κέντρο ελέγχου μέσω εφαρμογών, δηλαδή την ώρα που είμαστε σε μια εφαρμογή, τότε πάλι αφήνουμε την προεπιλογή Ναι, στην αντίστοιχη επιλογή.
Ουσιαστικά δηλαδή και εδώ δεν έχουμε να πειράξουμε τίποτα.
Για να έχουμε πρόσβαση στο κέντρο ελέγχου και να ρυθμίσουμε τους διακόπτες που περιγράφουμε παρακάτω, την ΄ώρα που θα ψηλαφίσουμε στο πάνω μέρος της οθώνης και θα ακούσουμε την ώρα, το ποσωστό μπαταρίας, ή το σήμα του ασύρματου δικτύου Wifi, αμέσως σέρνουμε με 3 δάχτυλα από το κάτω μέρος της οθώνης προς τα πάνω και ανοίγει το εν λόγω μενού.
Εδώ, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε επιλογές όπως η φωτεινότητα οθώνης, η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της λειτουργίας πτήσης, η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του Bluetooth και του Wifi, η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της δυνατότητας μη με ενοχλείται, καθώς επίσης και ο διακόπτης κλειδώματος και ξεκλειδώματος του προσανατολισμού της οθώνης, δηλαδή ανάλογα σε ποια θέση έχουμε το τηλέφωνο μας, να στρέφεται και η οθώνη, δηλαδή οριζόντια, ή κάθετα.
Είναι η αντίστοιχη λειτουργία της περιστροφής οθώνης, που έχουμε και στα Android.
Είναι κάτι δηλαδή σαν τις γρήγορες ρυθμίσεις και ειδοποιήσεις που έχουμε και στο Android.
Εκτώς όμως από αυτά, υπάρχουν και οι επιλογές που δε μας αφορούν άμεσα, όπως η ρύθμιση του φακού, ο χρονοδιακόπτης, η κάμερα και η αριθμομηχανή, ο κατωπτρισμός, και το Night sift, όπου όταν είναι νύχτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό χρώμα στην οθώνη.
Στο κάτω μέρος της οθώνης, την ώρα που βρισκόμαστε στο μενού του κέντρου ελέγχου, μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα, σέρνοντας με το δάχτυλο από κάτω προς τα πάνω, στο σημείο που λέει τον αριθμό της σελίδας που βρισκόμαστε, δηλαδή Σελίδα 1 από 2, κ.λ.π.
Εδώ, υπάρχουν οι επιλογές ρύθμισης της αναπαραγωγής της εφαρμογής μουσικής, όπως αναπαραγωγή, παύση, ένταση ήχου, κ.λ.π.
Επόμενη επιλογή, είναι το μενού γενικά.
Η πρώτη επιλογή, είναι οι πληροφορίες, όπου εδώ εμφανίζονται το μοντέλο και το όνομα της συσκευής, η έκδοση του λογισμικού, οι σειριακοί αριθμοί, οι τύποι του Bluetooth και του Wifi, καθώς επίσης και η χορητικότητα της μνήμης της συσκευής, ο διαθέσιμος χώρος, πόσα τραγούδια υπάρχουν αποθηκευμένα, πόσες φωτογραφίες και video και πόσες εφαρμογές.
Είναι δηλαδή σαν το μενού πληροφορίες συσκευής, ή σχετικά με το τηλέφωνο, που υπάρχουν στα Android, με τη διαφορά ότι εδώ εμφανίζονται και στοιχεία του χώρου αποθήκευσης και ο αριθμός των προσωπικών μας δεδομένων και των εφαρμογών.
Επόμενη επιλογή στο μενού γενικά, είναι η ενημέρωση του λογισμικού του τηλεφώνου, κάτι αντίστοιχο που υπάρχει και στα Android.
Πατάμε λοιπόν εκεί και αν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση, τότε εμφανίζει μια σελίδα με πληροφορίες και το τις βελτιω΄σεις και τιχόν επιδιορθώσεις έχουν γίνει στην ενημέρωση που θα λάβουμε.
Εμείς, πηγαίνουμε στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής και πατάμε στο κουμπί λήψη και εγκατάσταση.
Στους όρους άδειας χρήσης, επιλέγουμε συμφωνώ, το ίδιο και στο πινακάκι επιβεβαίωσης που θα εμφανίσει.
Επειτα, μας ζητάει να πληκτρολογήσουμε το συνθηματικό ξεκλειδώματος της συσκευής και αφού η εισαγωγή είναι επιτυχής, τότε γίνεται κανονικά η λήψη.
Σημειώνεται εδώ ότι θα πρέπει η μπαταρία μας να είναι πάνω από 50 τοις 100, ή διαφορετικά να έχουμε τη συσκευή μας στο φορτηστή, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση.
Μόλις γίνει η λήψη, πατάμε στο κουμπί Εγκατάσταση τώρα και περιμένουμε αρκετή ώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.
Η συσκευή μας απενεργοποιείται και όταν ξανανοίξει, πληκτρολογούμε τον κωδικό ξεκλειδώματος της συσκευής, καθώς επίσης και τον κωδικό Pin της κάρτας Sim και είμαστε έτοιμοι.
Επόμενη επιλογή στο μενού γενικά, είναι η αναζήτηση Spotlight, όπου εδώ δεν έχουμε να πειράξουμε κάτι, πρόκειται για τις υποδείξεις προτάσεων και λέξεων που δίνει η Siri, με βάση τις αναζητήσεις μας.
Η αμέσως επόμενη επιλογή στο μενού γενικά, είναι το Handoff, όπου εδώ δεν έχουμε να πειράξουμε τίποτα, άλλωστε δεν είναι κάτι που μας αφορά άμεσα.
Επόμενη επιλογή, είναι το μενού προσβασιμότητα, για το οποίο αναφερόμαστε σε ξεχωριστό κεφάλαιο.
Στην επόμενη επιλογή, χώρος και χρήση στο Icloud, δεν έχουμε να πειράξουμε τίποτα.
Στην επόμενη επιλογή, ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο, εδώ εμφανίζει σε ποιες εφαρμογές επιτρέπουμε να ενημερώνονται αυτόματα και να ανανεώνονται στο παρασκήνιο.
Στην κορυφή της λίστας, θα πρέπει να δούμε αν η ένδειξη ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο είναι στο Ναι, αν δεν είναι, πατάμε με διπλό klik επάνω της για αλλαγή.
Επόμενη επιλογή, είναι οι περιορισμοί, όπου έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε την πρόσβαση στο Itunes και το App store τα μικρά παιδιά.
Από προεπιλογή, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι στο όχι, αν δεν θέλουμε να την αλλάξουμε, την αφήνουμε ως έχει.
Επόμενες επιλογές στο μενού γενικά, είναι η ρύθμιση ώρας και ημερομηνίας, η ρύθμιση του πληκτρολογίου, η περιοχή και γλώσσα, το λεξικό, Itunes μέσω Wifi, VPN, οι ρυθμιστικοί φορείς και τέλος, η επαναφορά.
Για την επαναφορά, πρόκειται για την επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής, ή την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων μας.
Συγκεκριμένα, οι επιλογές που υπάρχουν εδώ είναι:
Ολες οι ρυθμίσεις, περιεχόμενο και ρυθμίσεις, ρυθμίσεις δικτύου, Λεξικό πληκτρολογίου, διαρύθμιση οθώνης αφετηρίας και τέλος, τοποθεσία και απόριτο.
Ας δούμε τώρα τις ρυθμίσεις του πληκτρολογίου:
Η πρώτη επιλογή, εμφανίζει το πόσα πληκτρολόγια υπάρχουν προεγκατεστημένα στη συσκευή μας, π.χ. ελληνικά, αγγλικά, και πληκτρολόγιο Emoji.
Επίσης, υπάρχει και το κουμπί προσθήκη νέου πληκτρολογίου, όπου έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε πληκτρολόγια με άλλες γλώσσες.
Επόμενη ρύθμιση, είναι η αντικατάσταση κειμένου, όπου εδώ δεν έχουμε να πειράξουμε τίποτα.
Τις επόμενες επιλογές, όπως αυτόματη χρήση κεφαλαίων, την αφήνουμε στο Ναι, την αυτόματη διόρθωση την βάζουμε στο όχι και κλείδωμα κεφαλαίων, το αφήνουμε ως έχει, δηλαδή στο Ναι.
Η αυτόματη διόρθωση, είναι κάτι σαν το Τ9 που υπήρχε στα νόκια, δηλαδή πληκτρολογούμε γράμματα και εμφανίζονται προτινόμενες λέξεις, ακριβώς πάνω από το πληκτρολόγιο.
Αν θέλουμε αυτό να μη μας μπερδεύει την ώρα που γράφουμε μήνυμα, καλό είναι την αυτόματη διόρθωση να την έχουμε στο όχι.
Επίσης, αφήνουμε ως έχουν τις επιλογές προεπισκόπηση χαρακτήρα και συντόμευση τελείας, δηλαδή και αυτά στο Ναι.
Βγαίνουμε από την επιλογή του πληκτρολογίου, βγαίνουμε και από το μενού γενικά και επιστρέφουμε στις βασικές ρυθμίσεις.
Επόμενη επιλογή μετά το μενού γενικά, είναι η ρύθμιση της οθώνης, όπου εδώ έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τη φωτεινότητα, το χρόνο κλειδώματος και απενεργοποίησης της οθώνης, το μέγεθος γραμματοσειράς, το Night sift, κ.α.
Συγκεκριμένα, ρυθμίζουμε τη φωτεινότητα εκεί που θέλουμε εμείς, προτίνεται σε χαμηλά επίπεδαγια εξοικονόμιση μπαταρίας.
Την επιλογή αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας, καλό είναι να την έχουμε στο όχι, επίσης για εξοικονόμιση μπαταρίας.
Το Night sift, δε μας αφορά, το αφήνουμε στο όχι.
Το αυτόματο κλείδωμα, το ρυθμίζουμε εκεί που θέλουμε εμείς, εδώ υπάρχουν οι επιλογές 30 δευτερόλεπτα, 1 λεπτό, 2 λεπτά, 3 λεπτά, 4 λεπτά, 5 λεπτά και τέλος, η επιλογή ποτέ.
Προτίνεται να είναι στα 2 λεπτά.
Την επιλογή σηκώστε για αφύπνηση, αν είναι στο Ναι, την κάνουμε όχι, διότι κάθε φορά που θα πιάναμε τη συσκευή στα χέρια μας, ή αν την έχουμε στην τσέπη, θα μιλάει ασταμάτητα το Voice over, χωρίς να χρησιμοποιούμε τη συσκευή.
Τις επιλογές έντονο κείμενο και μέγεθος κειμένου, δεν μας αφορούν και δεν τις πειράζουμε.
Η αμέσως επόμενη επιλογή, είναι η ταπετσαρία, όπου εδώ έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε ως ταπετσαρία μια φωτογραφία της επιλογής μας.
Επόμενη επιλογή, είναι ο ήχος, όπου εδώ έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ένταση του ήχου, τη δόνηση, αλλά και το κουδούνισμα της συσκευής μας, ακόμη και να επιλέξουμε κάποιο Ring tone.
Για τη διαδικασία των Ring tones, αναφερόμαστε σε άλλο κείμενο.
Τις υπόλοιπες επιλογές του μενού των ήχων, δεν τις πειράζουμε, τις αφήνουμε ως έχουν.
Επόμενη επιλογή, είναι η Siri, όπου εάν θέλουμε την ενεργοποιούμε, επιλέγοντας το κουμπί Ναι, στο πάνω μέρος της λίστας.
Θα πρέπει να διευκρινηστεί όμως ότι δεν υποστηρίζει τα ελληνικά ακόμη, οπότε καλό είναι να το αφήσουμε στο όχι και να μην πειράξουμε τίποτα.
Στην περίπτωση όμως που επιλέξαμε ναι και την απενεργοποιήσουμε μετά, τότε θα πάμε στην επικεφαλίδα που λέει κλήση επαφών μόνο και θα ανοίξουμε ττις επιλογές γλώσσας, όπου θα επιλέξουμε τα ελληνικά, διότι όταν ενεργοποιούμε τη Siri, η επιλογή γλώσσας για κλήση των επαφών απορυθμίζεται.
Επίσης, μπορούμε όσοι θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το High Siri, όπου η υποστήρηξη αυτή είναι στα αγγλικά, προτίνω όμως να μην πειράξουμε τίποτα.
Επόμενη επιλογή, είναι το Touch ID και του συνθηματικού.
Για τη ρύθμιση του συνθηματικού και του Touch ID, μιλήσαμε στο κείμενο των αρχικών ρυθμίσεων.
Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε πού θέλουμε να χρησιμοποιούμε το δαχτυλικό μας αποτύπωμα, π.χ. για ξεκλείδωμα της συσκευής, ή για αγορές μέσου του App store.
Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να καταργήσουμε, ή να αλλάξουμε το συνθηματικό κωδικό μας.
επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε και δεύτερο δαχτυλικό αποτύπωμα.
Τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε ποια συμβάντα και ειδοποιήσεις θα εμφανίζονται στην οθώνη κλειδώματος και ποια όχι.
Στην επόμενη επιλογή της Μπαταρίας, το μόνο που ρυθμίζουμε αν θέλουμε, είναι η εμφάνιση του ποσωστού φόρτησης της μπαταρίας στο μενού.
Στην επόμενη επιλογή Απόριτο, δεν έχουμε να πειράξουμε τίποτα,.
Τις επιλογές Icloud και Itunes και App store, δεν τις πειράζουμε.
Για τις ρυθμίσεις του e-mail, αναλύουμε περισσότερα σε ξεχωριστό κείμενο.
Στο μενού των επαφών, ελέγχουμε αν η σειρά εμφάνισης και η σειρά ταξινόμησης, είναι με όνομα και επίθετο.
Αν πάλι θέλουμε να αλλάξουμε κάτι από αυτά, τότε πατάμε στις αντίστοιχες επιλογές.
Τις επιλογές Ημερολόγιο, σημειώσεις και υπομνήσεις, δεν τις πειράζουμε.
Πηγαίνουμε στο μενού τηλέφωνο, όπου εδώ το μόνο σημαντικό που πρέπει να ρυθμίσουμε, είναι η ανακοίνωση των εισερχόμενων κλήσεων.
Η προεπιλογή είναι στο ποτέ, ενώ εμείς θα πρέπει να το ρυθμίσουμε στο πάντα.
Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι αυτή η επιλογή δεν αφορά άμεσα όσους χρησιμοποιούν το Voice over, διότι απευθύνεται κυρίως σε άτομα που δε δουλεύουν το Voice over και όταν χτυπάει το τηλέφωνο τους, τους αναγγέλεται η κλήση με τη φωνή της Μελίνας.
Στις ρυθμίσεις των μυνημάτων, αλλάζουμε τις επιλογές αποστολή ως SMS και αποστολή ως MMS από όχι, το κάνουμε Ναι, καθώς επίσης και τη λήψη αναφορών παράδοσης το κάνουμε στο Ναι.
Τις υπόλοιπες επιλογές δεν τις πειράζουμε.
Για τις ρυθμίσεις του Skype, του Messenger, του Zello και άλλων εφαρμογών, θα αναφερθούμε σε ξεχωριστά κείμενα.
Θα σταθούμε μόνο στις ρυθμίσεις του Facebook, διότι άσχετα που έχουμε συνδεθεί με την εφαρμογή Facebook, που εγκαταστήσαμε στο Iphone, θα πρέπει να ανοίξουμε την επιλογή ρυθμίσεων του Facebook και να επιλέξουμε το κουμπί σύνδεση και αφού συμπληρώσουμε το όνομα λογαριασμού του Facebook και τον κωδικό, επιλέγουμε είσοδος και μετά, στο μενού ρυθμίσεων που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε το κουμπί ενημέρωση όλων, όπου συγχρονίζονται οι επαφές της συσκευής μας με τις επαφές του Facebook και αντίστροφα, το ίδιο γίνεται και με το ημερολόγιο μας.
Αφού λοιπόν επιλέξουμε ενημέρωση όλων, περιμένουμε 1 ή 2 λεπτά και όλα είναι Okay.
Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι πρώτα πρέπει να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή του Facebook στη συσκευή μας.
Κεφάλαιο 5:
Αρχική οθώνη:
Εδώ θα δούμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε την αρχική οθώνη, πώς δηλαδή να τοποθετήσουμε τα εικονίδια των εφαρμογών εκεί που θέλουμε και πώς να διαγράψουμε εφαρμογές που δεν τις θέλουμε.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ρυθμίσεις που θα περιγραφτούν, αφορούν την έκδοση Ios 10 και όχι παλιότερες, διότι σε παλιότερες εκδόσεις, η διαγραφή εφαρμογών, ήταν περίπλοκη διαδικασία.
Πρίν πούμε οτιδήποτε, θα πρέπει να επισυμάνουμε τις διαφορές που υπάρχουν στο Iphone, έναντι του λειτουργικού Android.
Στο Android, αν θέλαμε να διαγράψουμε μια συντόμευση από την αρχική οθώνη, πατούσαμε παρατεταμμένα επάνω της και επιλέγαμε στο πάνω μέρος της οθώνης τη διαγραφή, τουλάχιστον έτσι γινόταν με τους Original lonchers που χρησιμοποιούν οι συσκευές με Android.
Υπάρχουν εναλλακτικοί lonchers για καλύτερη προσβασιμότητα, όπως ο Nova loncher, αλλά όπως γίνεται συνήθως στα Android, πρέπει να ψάχνεις σε εναλλακτικές εφαρμογές για να κάνεις τη δουλειά σου σωστά, ενώ στο Iphone, με το που θα το βγάλεις από το κουτί, τα έχεις όλα μπροστάσου, έτσι η διαγραφή εικονιδίων γίνεται μόνο με 2 κινήσεις.
Τονίζουμε ότι με τη διαγραφή του εικονιδίου από το Iphone, δε διαγράφεται μόνο η συντόμευση, αλλά ολόκληρη η εφαρμογή.
Μια δεύτερη διαφορά, στο Android, αν θέλαμε να προσθέσουμε μια εφαρμογή στην αρχική μας οθώνη, ανοίγαμε το φάκελο εφαρμογές και πατούσαμε παρατεταμμένα επάνω της και τη φέρναμε στην αρχική οθώνη.
Στο Iphone, δε συμβαίνει αυτό.
Πρώτα-πρώτα, δεν υπάρχει ξεχωριστός φάκελος που να σε οδηγεί στις εφαρμογές.
Το Iphone, ανάλογα με τις εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες, μπορεί να έχει 3, ή 4 σελίδες, απλώς μια από αυτές ορίζεται ως η σελίδα της αφετηρίας, δηλαδή η προεπιλεγμένη μας σελίδα, η λεγόμενη αρχική οθώνη.
Ετσι, μερικές εφαρμογές είναι τοποθετημένες στη σελίδα της αρχικής οθώνης και οι υπόλοιπες στις άλλες σελίδες.
Μπορούμε λοιπόν με 2 μόνο κινήσεις, να φέρουμε τις εφαρμογές που θέλουμε να χρησιμοποιούμε πιο συχνά στη σελίδα που έχουμε ως αφετηρία.
Βέβαια και το Android έχει σελίδες πέραν της αρχικής οθώνης, αλλά πολλές φορές δεν τις χρησιμοποιούμε, για λόγους γρήγορης πρόσβασης.
Μια Τρίτη και σημαντική διαφορά, στο Android για να διαγράψουμε μια εφαρμογή, έπρεπε να ανοίξουμε το μενού των ρυθμίσεων και να πάμε στη διαχείρηση εφαρμογής, να βρούμε την εφαρμογή που θέλουμε και να την καταργήσουμε.
Στο Iphone, τώρα με την έκδοση Ios 10,, η διαγραφή εφαρμογών είναι παιχνιδάκι, δεν υπάρχει μενού διαχείρησης εφαρμογών στις ρυθμίσεις, η διαγραφή των εφαρμογών γίνεται απευθείας από την αρχική οθώνη.
Δομή της αρχικής οθώνης:
Πάνω από το πλήκτρο αφετηρίας, υπάρχει μια μπάρα, με την ονομασία Dock, όπου εδώ εμφανίζονται οι εφαρμογές Τηλέφωνο, το πρόγραμμα περιήγησης στο Internet Σαφάρι, η εφαρμογή των E-mail και η εφαρμογή της μουσικής, ίσως σε άλλα μοντέλα συσκευών Iphone να εμφανίζονται διαφορετικές εφαρμογές στο Dock.
Σημειώνεται ότι η μπάρα αυτή μπορεί να αλλάξει, δηλαδή μπορούμε να αφαιρέσουμε εφαρμογές και να προσθέσουμε άλλες, αλλά δε μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερες από όσες χοράει.
Δηλαδή για να προσθέσουμε μια εφαρμογή στο Dock, πρέπει πρώτα να μετακινήσουμε μια άλλη.
Π.χ. Μετακινούμε την εφαρμογή της μουσικής σε άλλο σημείο και φέρνουμε στο Dock την εφαρμογή μυνήματα.
Επίσης, σε όποια σελίδα της αρχικής οθώνης και να βρισκόμαστε, η μπάρα αυτή, δηλαδή το Dock, εμφανίζεται πάντα ως έχει, ή όπως την έχουμε διαμορφώσει.
Πάνω από αυτή τη μπάρα, υπάρχει το σημείο με την ένδειξη σε ποια σελίδα βρισκόμαστε και πόσες σελίδες υπάρχουν στη συσκευή μας.
Για παράδειγμα, σελίδα 1 από 4, σελίδα 2 από 4, ή 2 από 3, κ.λ.π.
Όταν βρισκόμαστε στο εν λόγω σημείο και θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα αρχικής οθώνης, τότε σέρνουμε με το δάχτυλο από κάτω προς τα πάνω και αντίθετα και αλλάζει η σελίδα.
Ενας άλλος τρόπος να αλλάξουμε σελίδα, σέρνουμε με 3 δάχτυλα από τα δεξιά της οθώνης προς τα αριστερά και αντίθετα.
Οι επόμενες γραμμές πάνω από το σημείο αλλαγής της σελίδας, περιέχουν τα προγράμματα και τις εφαρμογές μας.
Ανάλογα με το πλήθος των εφαρμογών μπορεί να έχουμε 3, ή και 4 σειρές με εφαρμογές.
Στο πάνω μέρος της οθώνης, εμφανίζονται οι ενδείξεις της ημερομηνίας και ώρας, το σήμα του δικτύου κινητής και το όνομα του δικτύου, το ποσωστό μπαταρίας, ο προσανατολισμός της οθώνης αν είναι κλειδωμένος ή ενεργός, το σήμα του δικτύου Wifi και η ένδειξη της τοποθεσίας.
Όπως είπαμε και στο μενού των ρυθμίσεων, την ώρα που ακούμε μια από τις παραπάνω ενδίξεις, με 3 δάχτυλα προς τα πάνω ανοίγουμε το κέντρο ελέγχου, ενώ με 3 δάχτυλα προς τα κάτω, ανοίγουμε το κέντρο γνωστοποιήσεων, κάτι σαν τη μπάρα ειδοποιήσεων στο Android.
Ας δούμε τώρα πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε την αρχική μας οθώνη:
Όπως είπαμε και παραπάνω, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε στη σελίδα που ορίζεται ως την αφετηρία, δηλαδή την προεπιλεγμένη, τις εφαρμογές που θέλουμε εεμείς.
Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη.
Την ώρα που ακούμε το όνομα μιάς εφαρμογής, σέρνουμε με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, μέχρι να ακούσουμε τακτοποίηση εφαρμογών και αμέσως πατάμε με διπλό klik.
Στη συνέχεια, σέρνουμε πάλι με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, μέχρι να ακούσουμε Μετακίνηση και πατάμε πάλι με διπλό klik.
Ο εναλλακτικός τρόπος, αφού επιλέξαμε τακτοποίηση εφαρμογών, πατάμε με διπλό klik στην εφαρμογή που θέλουμε να μετακινήσουμε.
Για να επιλέξουμε το σημείο που θέλουμε να μετακινηθεί η εφαρμογή μέσα στην ίδια σελίδα, τότε αγγίζουμε μια οποιαδήποτε εφαρμογή στη σειρά που θέλουμε και αμέσως, σέρνουμε με το δάχτυλο μας από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, μέχρι να ακούσουμε μετακίνηση εφαρμογής πρίν την εφαρμογή που αγγίξαμε, ή μετακίνηση εφαρμογής μετά την εφαρμογή που αγγίξαμε και πατάμε διπλό klik και η εφαρμογή μετακινείται εκεί που επιλέξαμε.
Αν επιλέξουμε μετακίνηση εφαρμογής πρίν την εφαρμογή που αγγίξαμε, η εφαρμογή θα μετακινηθεί στην ίδια σειρά με την εφαρμογή που αγγίξαμε και αριστερά της, ενώ αν επιλέξουμε μετακίνηση εφαρμογής μετά την εφαρμογή που αγγίξαμε, τότε η εφαρμογή θα μετακινηθεί στην ίδια σειρά με την εφαρμογή που αγγίξαμε, αλλά δεξιά της.
Ας δώσουμε 1 παράδειγμα:
Εχω την εφαρμογή της κάμερας και θέλω να τη μετακινήσω στην τελευταία σειρά από κάτω, στην ίδια σελίδα που βρίσκεται.
Στην κάτω σειρά, υπάρχει η εφαρμογή ρυθμίσεις.
Αγγίζω πρώτα την εφαρμογή της κάμερας και σέρνοντας το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και μόλις ακούσω τακτοποίηση εφαρμογών, πατάω διπλό klik.
Στη συνέχεια, πάλι σέρνω με το δάχτυλο, μέχρι να ακούσω μετακίνηση εφαρμογής και πατάω διπλό klik, ή διαφορετικά, πατάω διπλό klik στην εφαρμογή που θέλω να μετακινήσω.
Μετά, στην κάτω σειρά, αγγίζω την εφαρμογή ρυθμίσεις και αμέσως, σέρνω με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω, μέχρι να ακούσω μετακίνηση εφαρμογής πρίν από Ρυθμίσεις, ή μετακίνηση εφαρμογής μετά από ρυθμίσεις.
Ανάλογα με το τι θέλω, πατάω με διπλό klik και η εφαρμογή της κάμερας μετακινείται με επιτυχία.
Αν θέλουμε να μετακινήσουμε και άλλες εφαρμογές σε διαφορετική σειρά, τότε κάνουμε την ίδια ως άνω διαδικασία.
Αν θέλουμε να μετακινήσουμε εφαρμογές σε διαφορετική σελίδα, τότε πάλι αγγίζοντας μια εφαρμογή, σέρνουμε το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και μόλις ακούσουμε τακτοποίηση εφαρμογών, πατάμε με διπλό klik και εν συνεχεία, σέρνουμε με το δάχτυλο και μόλις ακούσουμε μετακίνηση, πατάμε πάλι με διπλό klik.
Στο σημείο με την ένδειξη της σελίδας που βρισκόμαστε, δηλαδή πάνω από το Dock, σέρνουμε με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα και αλλάζουμε σελίδα, ή με 3 δάχτυλα από δεξιά προς αριστερά και αντίθετα.
Μετά αγγίζουμε μια από της εφαρμογές στη σελίδα που μετακινηθήκαμε και σέρνοντας το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω, μόλις ακούσουμε μετακίνηση εφαρμογής πρίν, ή μετά από την εφαρμογή που αγγίξαμε, ανάλογα με το τι θέλουμε, πατάμε εκεί με διπλό klik.
Την ίδια ως άνω διαδικασία κάνουμε για όσες εφαρμογές θέλουμε να έχουμε στην αρχική μας σελίδα, που έχει οριστεί ως αφετηρία.
Για να διαγράψουμε μια εφαρμογή που δεν τη θέλουμε, τότε αφού την αγγίξουμε, σέρνουμε με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και επιλέγουμε τακτοποίηση εφαρμογών.
Μετά αφού την ξαναγγίξουμε, πατάμε με μονό klik και λίγο παρατεταμμένο επάνω της,, για να πιάσει η ενέργεια και στο πινακάκι επιβεβαίωσης που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε διαγραφή.
Αφού ολοκληρώσουμε τη μετακίνηση των εφαρμογών που θέλουμε, αλλά και τη διαγραφή εφαρμογών, για να κλείσουμε το μενού της επεξεργασίας, πατάμε το κουμπί της αφετηρίας και επιστρέφουμε στην αρχική μας οθώνη.
Δημιουργία, επεξεργασία και διαγραφή φακέλων:
Για να δημιουργηθεί ένας φάκελος, ακολουθούμε τα εξείς βήματα:
Αγγίζουμε μια εφαρμογή και με σύρσιμο του δαχτύλου από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, βρίσκουμε την επιλογή τακτοποίηση εφαρμογών και την επιλέγουμε με διπλό klik.
Επειτα, στην ίδια εφαρμογή που αγγίξαμε, με σύρσιμο του δαχτύλου από πάνω προς τα κάτω, βρίσκουμε την επιλογή μετακίνηση και την επιλέγουμε με διπλό klik.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε και αγγίζουμε μια άλλη οποιαδήποτε εφαρμογή και με σύρσιμο του δαχτύλου, βρίσκουμε την επιλογή δημιουργία φακέλου με και το όνομα της εφαρμογής που αγγίζουμε και το επιλέγουμε με διπλό klik.
Εδώ εμφανίζεται μια οθώνη με τις 2 εφαρμογές που έχουμε τοποθετήσει στο νέο φάκελο και το όνομα του φακέλου, το οποίο επιλέγεται αυτόματα από το σύστημα.
Σε αυτή την οθώνη, υπάρχει το κουμπί διαγραφή κειμένου, όπου μπορούμε να επεξεργαστούμε το όνομα του φακέλου, δηλαδή να βάλουμε κάτι δικό μας.
Πατάμε λοιπόν εκεί και εμφανίζεται το πληκτρολόγιο, γράφουμε το όνομα φακέλου που θέλουμε και πατάμε από το πληκτρολόγιο το κουμπί Done, ακριβώς κάτω από το κουμπί της διαγραφής.
Επειτα, πατάμε το κουμπί της αφετηρίας και βγαίνουμε στην αρχική μας οθώνη
Ο φάκελος μας είναι έτοιμος.
Αν πάλι θέλουμε να αφήσουμε το φάκελο με το προεπιλεγμένο όνομα του συστήματος, τότε απλώς πατάμε 2 φορές το κουμπί της αφετηρίας και βγαίνουμε στην αρχική μας οθώνη και πάλι ο φάκελος δημιουργήθηκε.
Όταν είμαστε στην αρχική οθώνη και αγγίξουμε το φάκελο που φτιάξαμε, τότε θα ακούσουμε το όνομα του φακέλου και τον αριθμό των εφαρμογών που έχουμε μέσα, π.χ. 2 εφαρμογές, 3 εφαρμογές, κ.λ.π.
Για να ανοίξουμε το φάκελο που μόλις φτιάξαμε, απλώς πατάμε με διπλό klik επάνω του.
Εκτώς από τις εφαρμογές που έχουμε προσθέσει, πάλι εμφανίζεται το κουμπί διαγραφή κειμένου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε το όνομα του φακέλου μας όποτε θέλουμε.
Για να προσθέσουμε μια εφαρμογή στο φάκελο που δημιουργήσαμε, αγγίζουμε την εφαρμογή που θέλουμε, με σύρσιμο του δαχτύλου επιλέγουμε τακτοποίηση εφαρμογών και πάλι με σύρσιμο του δαχτύλου, επιλέγουμε μετακίνηση.
Επειτα, αγγίζουμε το φάκελο που φτιάξαμε και με σύρσιμο του δαχτύλου, επιλέγουμε προσθήκη εφαρμογής στο φάκελο και το επιλέγουμε με διπλό klik.
Ενας άλλος τρόπος μετακίνησης μιάς εφαρμογής στο φάκελο, είναι πατώντας με διπλό klik και κρατώντας παρατεταμμένα την εφαρμογή που θέλουμε να μετακινήσουμε και αμέσως σέρνουμε το δάχτυλο μας μέχρι να ακούσουμε να μας λέει το όνομα του φακέλου.
Επειτα, αφήνουμε το δάχτυλο και η εφαρμογή τοποθετήθηκε μέσα στο φάκελο μας.
Ενας ακόμη τρόπος μετακίνησης, αγγίζουμε την εφαρμογή που θέλουμε να μετακινήσουμε, σέρνουμε με το δάχτυλο από πάνω προςτα κάτω και επιλέγουμε τακτοποίηση εφαρμογών και με΄τά, πατάμε με διπλό klik στην εφαρμογή που θέλουμε να μετακινήσουμε.
Βρίσκουμε το φάκελο και πατάμε πάλι προσθήκη εφαρμογής στο φάκελο.
Μεταφορά εφαρμογής εκτώς φακέλου:
Για να μεταφέρουμε μια εφαρμογή εκτώς φακέλου και να την αποθέσουμε στην αρχική οθώνη, ή σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα, ανοίγουμε το φάκελο και αγγίζουμε την εφαρμογή που θέλουμε να μετακινήσουμε.
Με σύρσιμο του δαχτύλου από πάνω προς τα κάτω, βρίσκουμε τακτοποίηση εφαρμογών και πατάμε διπλό klik.
Με την ίδια κίνηση, βρίσκουμε τη μετακίνηση και την επιλέγουμε με διπλό klik.
Επειτα, αγγίζοντας πάλι την ίδια εφαρμογή, με σύρσιμο του δαχτύλου, βρίσκουμε την επιλογή απόθεση εφαρμογής έξω από φάκελο.
Κλείνει αυτόματα ο φάκελος και επιστρέφουμε στην αρχική μας οθώνη.
Αν θέλουμε να επικολλήσουμε την εφαρμογή εκεί, αγγίζουμε μιά οποιαδήποτε εφαρμογή και με σύρσιμο του δαχτύλου, επιλέγουμε μετακίνηση πρίν, ή μετακίνηση μετά την εφαρμογή που αγγίξαμε.
Αν πάλι θέλουμε να μετακινηθεί η εφαρμογή σε άλλη σελίδα, απλώς την επιλέγουμε από το ρυθμιστικό που βρίσκεται πάνω από την περιοχή Dock και κάνουμε την ίδια ως άνω διαδικασία.
Κάνουμε την ίδια ως άνω διαδικασία και για όσες εφαρμογές θέλουμε να μεταφέρουμε εκτώς του φακέλου.
Όταν αδιά σουμε το φάκελο και δεν υπάρχει καμιά εφαρμογή μέσα, τότε διαγράφεται αυτόματα ο φάκελος.
Κεφάλαιο 6:
Η εφαρμογή του τηλεφώνου, του ιστορικού κλήσεων και των επαφών:
Στο κεφάλαιο αυτό, θα αναφερθούμε στισ εφαρμογές του τηλεφώνου και των επαφών και θα αναλύσουμε με κάθε λεπτομέρεια το πώς πραγματοποιούμε κλήσεις, πώς δεχόμαστε κλήσης και πώς διαχειριζόμαστε το ιστορικό κλήσεων, το λεγόμενο μητρώο.
Επίσης, θα αναφερθούμε στην προσθήκη και επεξεργασία των επαφών και στις πρόσθετες επιλογές τους.
Πραγματοποίηση και λήψη κλήσεων:
Ενας πάρα πολύ εύκολος, γρήγορος και προσβάσιμος τρόπος να πραγματοποιήσουμε τηλεφωνική κλήση, είναι με τη φωνητική υπαγόρευση στο τηλέφωνο μας.
Δηλαδή, την ώρα που βρισκόμαστε στην αρχική οθώνη, πατάμε παρατεταμμένα το κουμπί της αφετηρίας και εκφωνούμε τον αριθμό, ή το όνομα που θέλουμε να μας καλέσει.
Για παράδειγμα, του λέμε, κάλεσε 6977123456.
Αν θέλουμε να καλέσουμε όνομα επαφής, τότε θα του πούμε κάλεσε και αμέσως το όνομα αυτού που θέλουμε να καλέσουμε, όμως θα πρέπει να το εκφωνήσουμε όπως ακριβώς υπάρχει καταχωρημένο στις επαφές μας.
Για παράδειγμα, θέλουμε να καλέσουμε την Επαφή Βαγγέλης Αναστασίου, θα δώσουμε την εντολή όπως ακριβώς υπάρχει καταχωρημένο στις επαφές.
Δε θα το δεχτεί, αν πούμε το ανάποδο, δηλαδή Αναστασίου Βαγγέλης.
Αν πάλι δε θυμόμαστε πώς έχουμε καταχωρημένη την επαφή και θυμόμαστε μόνο το όνομα Βαγγέλης, ή το επόνυμο Αναστασίου, τότε πατάμε παρατεταμμένο το κουμπί Αφετηρίας και του λέμε κάλεσε Βαγγέλης.
Αν έχουμε πολλές επαφές με το όνομα Βαγγέλης, τότε θα εμφανιστεί μια λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές που βρήκε. Επιλέγουμε αυτή που θέλουμε και πατάμε διπλό klik για να καλέσει κανονικά.
Ο δεύτερος και παραδοσιακός τρόπος πληκτρολόγησης σενός αριθμού, είναι με τα πλήκτρα της συσκευής μας.
Από την αρχική οθώνη και από την περιοχή Dock, βρίσκουμε την εφαρμογή τηλέφωνο και την ανοίγουμε με διπλό Klik.
Όταν ανοίξει η εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθώνης και πάνω από το πλήκτρο αφετηρίας, υπάρχει μια μπάρα με τις επιλογές αγαπημένα, η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθώνης και αριστερά και αμέσως δεξιότερα, υπάρχουν οι επιλογές πρόσφατα, επαφές, πλήκτρα και τελευταία επιλογή δεξιά, ο τηλεφωνητής.
Αν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μια εξερχόμενη τηλεφωνική κλήση, τότε πατάμε με διπλό klik στην επιλογή Πλήκτρα.
Στη μέση της οθώνης, εμφανίζεται το τηλεφωνικό αριθμητικό πληκτρολόγιο.
Εδώ, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε τον αριθμό που θέλουμε να καλέσουμε.
Οι μέθοδοι πληκτρολόγησης γενικά, είτε για μήνυμα, είτε για τηλέφωνο, είτε και για αναζήτηση, ή καταχώρηση επαφών, είναι 3.
Το Iphone, έρχεται συνήθως με προεπιλεγμένη τη βασική πληκτρολόγηση, στην οποία πατάμε με διπλό klik το κάθε πλήκτρο για να γράψουμε.
Το ίδιο ισχύει και για πληκτρολόγηση τηλεφωνικού αριθμού.
Ο άλλος τρόπος πληκτρολόγησης, είναι η πληκτρολόγηση άμεσης αφής, όπου πατάμε με μονό klik για να γράψουμε.
Ο τρίτος τρόπος, είναι η πληκτρολόγηση με αφή, όπου για να γράψουμε, απλώς σηκώνουμε το δάχτυλο και γράφεται ο χαρακτήρας.
Για να επιλέξουμε μέθοδο πληκτρολόγησης,, πηγαίνουμε σε 1 οποιοδ΄΄ηποτε πεδίο κειμένου, π.χ. στα μυνήματα και γυρνώντας το ρότορα, βρίσκουμε την επιλογή τρόπος πληκτρολόγησης.
Σέρνοντας με το δάχτυλο πάνω ή κάτω, επιλέγουμε τη μέθοδο εισαγωγής που θέλουμε και αμέσως ξεκινάμε να γράφουμε.
Πηγαίνουμε λοιπόν στο τηλέφωνο και ξεκινάμε να πληκτρολογούμε τον τηλεφωνικό αριθμό που θέλουμε να καλέσουμε.
Στην περίπτωση που κάνουμε σε κάποιον αριθμό λάθος, επιλέγουμε το κουμπί διαγραφή, το οποίο βρίσκεται πάνω ακριβώς από τον αριθμό 3.
Περισσότερα όμως για την επεξεργασία των αριθμών, αναλύουμε παρακάτω.
Αφού σχηματίσουμε τον τηλεφωνικό αριθμό, πατάμε το κουμπί κλήση, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αριθμό 0 και λίγο πιο πάνω από τη μπάρα επιλογών του τηλεφώνου.
Την ώρα που πραγματοποιείται η κλήση, εξακολουθεί να εμφανίζεται στη μέση της οθώνης το πληκτρολόγιο του τηλεφώνου.
Κάτω από το 0, υπάρχει το κουμπί Τέλος κλήσης, όπου θα το επιλέξουμε όταν θέλουμε να τερματήσουμε την κλήση μας.
Ένα άλλο κουμπί που υπάρχει, είναι η απόκρυψη, βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθώνης και δεξιά, όπου εάν το επιλέξουμε, θα εξαφανιστεί το πληκτρολόγιο από τη μέση της οθώνης.
Στη θέση του θα εμφανιστούν τώρα οι εξείς επιλογές:
Στο πάνω μέρος της οθώνης θα αναγράφεται ο τηλεφωνικός αριθμός που καλέσαμε, ενώ στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, θα εμφανίζεται η διάρκεια της κλήσης μας.
Στη μέση της οθώνης, υπάρχει μια μπάρα με 3 κουμπιά, στο δεξιό μέρος της οθώνης, υπάρχει το κουμπί ηχείο.
Όπως γνωρίζουμε, η ανοιχτή ακρόαση ενεργοποιείται αυτόματα, όταν απομακρύνουμε το τηλέφωνο από το αυτί μας.
Το κουμπί Ηχείο, εμφανίζεται επιλεγμένο.
Αν το επιλέξουμε, κλείνει το ηχείο και επιστρέφει ο ήχος στο ακουστικό.
Στη μέση της οθώνης και της μπάρας αυτής, υπάρχει το κουμπί Πληκτρολόγιο, όπου εάν το επιλέξουμε, εμφανίζεται πάλι το πληκτρολόγιο του τηλεφώνου.
Αριστερά, εμφανίζεται ο διακόπτης σίγασης.
Κάτω από το διακόπτη της σίγασης, υπάρχει το κουμπί Προσθήκη κλήσης, όπου έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε και δεύτερο συνομιλητή στην κλήση μας.
Κάτω από το κουμπί του πληκτρολογίου, υπάρχει το κουμπί Video Face time.
Δεξιά από αυτό το κουμπί, υπάρχει το κουμπί επαφές, όπου εάν το επιλέξουμε, ανοίγει ο κατάλογος των επαφών μας.
Αν για κάποιο λόγο με το πλήκτρο αφετηρίας επιστρέψουμε στην αρχική οθώνη, τότε επιλέγουμε το τηλέφωνο και πάνω από το πεδίο εισαγωγής κειμένου, επιλέγουμε το κουμπί Επιστροφή στην κλήση.
Αν την ώρα που μιλάμε κάπου και μας καλέσει κάποιος άλλος, τότε θα εμφανιστεί μια οθώνη και θα μας αναγγελθεί η νέα εισερχόμενη κλήση
Η νέα οθώνη που θα εμφανιστεί, θα αναγράφει το άτομο που μας καλεί και τον αριθμό του, ενώ στο κάτω μέρος της οθώνης θα εμφανιστούν 3 κουμπιά.
Το πρώτο από αριστερά, είναι η λήξη και αποδοχή, όπου τερματίζουμε την κλήση που έχουμε εκείνη την ώρα σε ισχύ και αμέσως δεχόμαστε τη νέα εισερχόμενη.
Το μεσαίο κουμπί είναι η αποστολή στον τηλεφωνητή, ενώ το δεξιό κουμπί είναι η αποδοχή και αναμονή, όπου εάν το επιλέξουμε, τίθεται αυτόματα σε αναμονή η κλήση που έχουμε εκείνη τη στιγμή και απόδεχόμαστε τη νέα εισερχόμενη.
Πάνω από αυτά τα κουμπιά, υπάρχουν άλλα 2 κουμπιά με τυν ένδειξη μήνυμα και υπενθύμιση.
Αν κλείσουμε τη νέα εισερχόμενη κλήση που αποδεχτήκαμε πρίν, τότε θα εμφανιστεί η οθώνη με το τηλεφωνικό πληκτρολόγιο στη μέση.
Επιλέγουμε το κουμπί της απόκρυψης ώστε να εξαφανιστεί το πληκτρολόγιο και ψάχνοντας στην οθώνη, θα βρούμε μαρκαρισμένο το κουμπί της αναμονής.
Το επιλέγουμε και ξαναεπιστρέφουμε στην κλήση που είχαμε θέσει σε αναμονή.
Τρόποι αποδοχής και απόριψη κλήσης:
Ας δούμε το σενάριο, δεχόμαστε κλήση, ενώ η συσκευή μας είναι κλειδωμένη.
Μόλις λάβουμε την εισερχόμενη κλήση, εμφανίζονται 3 κουμπιά στην οθώνη:
Πάνω από το πλήκτρο αφετηρίας, υπάρχει το κουμπί απάντηση, όπου εάν το επιλέξουμε, απαντάμε στην κλήση.
Πάνω από το πλήκτρο της απάντησης, υπάρχουν τα κουμπιά υπενθύμηση και μήνυμα.
Πατώντας την υπενθύμηση, υπάρχουν οι επιλογές υπενθύμηση αργότερα, όταν φύγω και σε μια ώρα.
Πατώντας το κουμπί μήνυμα, υπάρχουν προκαθωρισμένα σύντομα μυνήματα που μπορούμε να επιλέξουμε για να ενημερωθεί αυτός που μας καλάει, όπως δε μπορώ να μιλήσω, κ.λ.π.
Για να απορίψουμε την κλήση όταν η οθώνη μας είναι κληδωμένη, πατάμε 2 φορές το πλήκτρο ενεργοποίησης.
Η πρώτη σταματάει τον ήχο του κουδουνίσματος και η δεύτερη απορίπτει την κλήση.
Ας δούμε τώρα το σενάριο, αποδοχή κλήσης με ξεκλειδωμένη συσκευή.
Όταν δεχόμαστε μια κλήση και η συσκευή μας είναι ξεκλειδωμένη, εμφανίζεται το κουμπί αποδοχής στο κάτω μέρος της οθώνης και δεξιά, ενώ αριστερά εμφανίζεται τώρα το κουμπί άρνηση , όπου εάν το επιλέξουμε, απορίπτουμε την κλήση.
Πάνω από αυτά τα 2 κουμπιά, εμφανίζονται το κουμπί της υπενθύμησης και του μυνήματος, όπως τα περιγράψαμε παραπάνω.
Τέλος, υπάρχει πάλι η δυνατότητα απόριψης κλήσης με 2 φορές το κουμπί ενεργοποίησης, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Η διαφορά στα 2 σενάρια που περιγράψαμε, είναι ότι στη λήψη εισερχόμενης κλήσης με ξεκλειδωμένη οθώνη, εμφανίζεται το κουμπί της άρνησης, ενώ στην κλειδωμένη οθώνη όχι.
Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του καλούντα.
Τόσο στην κλειδωμένη οθώνη, όσο και στην ξεκλειδωμένη, με το που δεχόμαστε εισερχόμενη κλήση, το Voice over αναγγέλει το όνομα του καλούντα και τον αριθμό του, ενώ αν δεν τον έχουμε στις επαφές μας, αναγγέλει μόνο τον αριθμό του.
Στην περίπτωση όμως που δεν προλάβαμε να ακούσουμε την αναγγελία, είτε γιατί είχαμε τη συσκευή μας σε τσάντα ή τσέπη, είτε γιατί έχει φασαρία ο χώρος που βρισκόμαστε, τότε σέρνουμε το δάχτυλο μας στη μέση της οθώνης από δεξιά προς αριστερά και αντίθετα και μπορούμε να ακούσουμε το πιός μας καλεί.
Όταν σέρνουμε το δάχτυλο μας στην οθώνη και μιλάει το Voice over, ο ήχος του κουδουνίσματος χαμηλώνει αυτόματα.
Μπορούμε όμως να τον απενεργοποιήσουμε εντελώς, πατώντας το πλήκτρο της ενεργοποίησης, όπως είπαμε και παραπάνω.
Επεξεργασία του πληκτρολογημένου τηλεφωνικού αριθμού:
Στην περίπτωση που έχουμε κάνει κάποιο λάθος στην πληκτρολόγηση του αριθμού και θέλουμε να το διορθώσουμε, ακριβώς πάνω από τον αριθμό 3, εμφανίζεται το κουμπί της διαγραφής όπου και το επιλέγουμε για να διαγράψουμε τα ψηφία που θέλουμε.
Αν θέλουμε μονομιάς να διαγράψουμε όλα τα ψηφία που έχουμε πληκτρολογήσει, τότε πατάμε με διπλό klik και κρατάμε παρατεταμμένο το πλήκτρο της διαγραφής και ακούμε να διαγράφονται τα ψηφία ένα-ένα.
Όταν σταματήσει να αναγγέλει διαγραφές ψηφίων, τότε σημαίνει ότι διαγράψαμε όλα τα ψηφία.
Διευκρινίζεται ότι το πλήκτρο της διαγραφής, εμφανίζεται μόνο όταν πληκτρολογήσουμε τον πρώτο αριθμό και μετά, δηλαδή αν το πεδίο εισαγωγής του αριθμού είναι άδειο, τότε δεν εμφανίζεται το κουμπί της διαγραφής.
Αν ο αριθμός που πληκτρολογήσαμε δεν υπάρχει στις επαφές, τότε ακριβώς πάνω από τον αριθμό 1 και αριστερά από το πεδίο εισαγωγής, εμφανίζεται κουμπί με την ένδειξη αποθήκευση ως επαφή, όπου εάν το επιλέξουμε, μεταφερόμαστε αυτόματα στην εφαρμογή επαφές και εισάγουμε τα στοιχεία επαφής, ώστε να τη δημιουργήσουμε.
Πρόσθετες επιλογές επεξεργασίας:
Την ώρα που έχουμε πληκτρολογήσει έναν τηλεφωνικό αριθμό, πατάμε με διπλό klik στο πεδίο εισαγωγής και γυρνώντας το ρότορα, βρίσκουμε την επιλογή αλλαγές, όπου έχουμε τις εξείς επιλογές:
Επιλογή, αποκοπή, επικόλληση, αντικατάσταση, επιλογή όλων, κοινή χρήση και αντιγραφή.
Μενού Πρόσφατα, το γνωστό μας μητρώο.
Όπως ανοίγουμε την εφαρμογή τηλέφωνο από την αρχική μας οθώνη, από τη μπάρα που υπάρχει πάνω από το πλήκτρο αφετηρίας, δηλαδή στο κάτω μέρος της οθώνης, ανοίγουμε την επιλογή πρόσφατα.
Εδώ, εμφανίζεται η λίστα με όλες τις κλήσεις οι εξερχόμενες, οι εισερχόμενες και οι αναπάντητες.
Στο πάνω μέρος της λίστας, υπάρχουν 2 κουμπιά, το 1 με την ένδειξη αναπάντητα και το άλλο με την ένδειξη όλα.
Όταν επιλέξουμε το κουμπί αναπάντητα, θα εμφανίσει τη λίστα με όλες τις αναπάντητες κλήσεις.
Όταν είμαστε στην καρτέλα όλα και διαβάσουμε 1 στοιχείο της λίστας, το Voice over θα μας πεί το όνομα που περιέχεται, τον αριθμό τηλεφώνου, την ημερομηνία και την ώρα που έγινε το συμβάν και το τι είδους κλήση είναι, δηλαδή εισερχόμενη, εξερχόμενη, ή αναπάντητη.
Το ίδιο θα διαβάσουμε και όταν είμαστε στην καρτέλα με τις αναπάντητες.
Αν κάποιος αριθμός, ή μια επαφή μας κάλεσε πάνω από 2 φορές, θα εμφανιστεί σε 1 στοιχείο μόνο, απλώς θα αναγράφεται ο αριθμός των κλήσεων που δεχτήκαμε απο το συγκεκριμένο άτομο.
Αν θέλουμε να καλέσουμε κάποιο από τα στοιχεία που διαβάζουμε, απλώς πατάμε με διπλό klik επάνω του και πραγματοποιείται απευθείας η κλήση.
Αν θέλουμε να διαγράψουμε κάποιο από τα στοιχεία που θέλουμε, μπορούμε να το κάνουμε με 2 τρόπους:
Ο ένας τρόπος, είναι την ώρα που ακούμε 1 στοιχείο, σέρνουμε με το δάχτυλο μας από πάνω προς τα κάτω και μόλις ακούσουμε διαγραφή, πατάμε με διπλό klik και το στοιχείο διαγράφεται.
Την ίδια κίνηση πρέπει να την κάνουμε σε κάθε στοιχείο που διαβάζουμε και έτσι διαγράφουμε ένα-ένα τα στοιχεία.
Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στην καρτέλα με τις αναπάντητες, απλώς πρέπει να διαγράφουμε ένα-ένα τα στοιχεία.
Ο δεύτερος τρόπος, αφορά τη διαγραφή ολόκληρου του ιστορικού.
Στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, επιλέγουμε το κουμπί αλλαγές και εμφανίζει τη λίστα με όλα τα στοιχεία των κλήσεων.
Πατάμε το κουμπί διαγραφή στο πάνω μέρος της οθώνης και αριστερά και στο πινακάκι επιβεβαίωσης που εμφανίζεται, επιλέγουμε διαγραφή και έτσι, διαγράφεται όλο το ιστορικό των κλήσεων.
Στην περίπτωση που θέλουμε έναν αριθμό να τον προσθέσουμε στις επαφές μας, είτε να δημιουργήσουμε νέα επαφή, είτε να ενημερώσουμε κάποια υπάρχουσα, βρίσκουμε δίπλα από κάθε στοιχεία της λίστας του μητρώου το κουμπί περισσότερες πληροφορίες και το ανοίγουμε με διπλό klik.
Στο πάνω μέρος της οθώνης, υπάρχει απλώς ως πληροφορία ότι λείπει φωτογραφία του χρήστη, δε μας ενδιαφέρει αυτό.
Κάτω από αυτή την πληροφορία, υπάρχει μια μπάρα με επιλογές, στο αριστερό μέρος της μπάρας, υπάρχει η επιλογή κλήση, δηλαδή μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο στο συγκεκριμένο αριθμό.
Αμέσως δεξιότερα, υπάρχει η επιλογή μήνυμα, όπου μπορούμε να στείλουμε SMS στον εν λόγω αριθμό.
Δεξιότερα, υπάρχουν οι επιλογές video και E-mail.
Αν ο συνδρομητής έχει Iphone, τότε θα μας έχει ενεργή την επιλογή Video, συγκεκριμένα, θα υπάρχει η επιλογή Video Face time, όπου έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε κλήση video, μέσω της εφαρμογής Face time του Iphone.
Κάτω από αυτή τη μπάρα, υπάρχει το κουμπί κοινή χρήση επαφής, όπου μπορούμε να διαμοιραστούμε το συγκεκριμένο αριθμό με άλλους, μέσω SMS, μέσω e-mail, ή να κάνουμε προσθήκη στο Icloud drive..
Το αμέσως επόμενο κουμπί, είναι η κοινή χρήση της τοποθεσίας μου, όπου εάν το επιλέξουμε, μας δίνει σε λίστα 4 επιλογές, κοινή χρήση για μια ώρα, κοινή χρήση για μια ημέρα, κοινή χρήση επαόριστον και τέλος το κουμπί άκυρο.
Με αυτή την επιλογή, κάνουμε κοινή χρήση της τοποθεσίας μας με τις επαφές μας.
Αν τον εν λόγω αριθμό τον έχουμε στις επαφές μας, τότε θα υπάρχει η επιλογή Προσθήκη στα αγαπημένα, όπου μπορούμε τη συγκεκριμένη επαφή να την αποθηκεύσουμε στη λίστα των αγαπημένων μας επαφών.
Στην περίπτωση που θέλουμε να αποθηκεύσουμε στις επαφές μας τον εν λόγω αριθμό, τότε επιλέγουμε 1 από τα 2 κουμπιά που εμφανίζονται, δημιουργία νέας επαφής, ή προσθήκη σε υπάρχουσα επαφή.
Αν επιλέξουμε τη δημιουργία επαφής, τότε θα ανοίξει η φόρμα στην εφαρμογή των επαφών και εκεί θα συμπληρώσουμε το όνομα, το επίθετο και ότι άλλο στοιχείο θέλουμε στην επαφή μας και θα την αποθηκεύσουμε.
Αν επιλέξουμε την προσθήκη σε υπάρχουσα, τότε στην εφαρμογή των επαφών που θα ανοίξει, βρίσκουμε την επαφή που θέλουμε και την ανοίγουμε.
Αφού δούμε ότι προστέθηκε ο νέος αριθμός, πατάμε στο κουμπί τέλος, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά και αποθηκεύεται η επαφή.
Περισσότερα όμως για τις επαφές, αναλύουμε παρακάτω.
Τελευταίο κουμπί στο τέλος της λίστας, είναι ο αποκλεισμός επαφής, όπου έχουμε τη δυνατότητα να μπλοκάρουμε το συγκεκριμένο άτομο και να μη δεχόμαστε κλήσεις και μυνήματα από αυτό.
Όταν πατάμε το κουμπί αποκλεισμός επαφής, εμφανίζεται 1 πινακάκι, όπου μας λέει ότι δε θα λαμβάνουμε κλήσεις, μυνήματα και face time από την εν λόγω επαφή.
Πατάμε στο κουμπί αποκλεισμός επαφής, ενώ αν μετανιώσαμε, πατάμε στο κουμπί άκυρο.
Στην περίπτωση που θέλουμε να ξεμπλοκάρουμε το άτομο αυτό, επιλέγουμε το κουμπί κατάργηση αποκλεισμού, μέσα από την καρτέλα πρόσφατα και αφού βρούμε τον αριθμό, ή την επαφή που αποκλείσαμε.
Εφαρμογή επαφές:
Για να διαχειριστούμε τις επαφές μας, ανοίγουμε από την περιοχή του Dock το τηλέφωνο και πατάμε διπλό klik στην καρτέλα επαφές.
Στην κορυφή της λίστας, υπάρχει η καρτέλα ομάδες, π΄πανω-πάνω αριστερά στην οθώνη και δεξιότερα, η καρτέλα επαφές, όπου είναι και τσεκαρισμένη.
Αμέσως πιο κάτω, υπάρχει το πλαίσιο αναζήτησης, όπου εάν το επιλέξουμε, εμφανίζεται πάνω από το πλήκτρο της αφετηρίας, δηλαδή στο κάτω μέρος της οθώνης το πληκτρολόγιο, όπου μπορούμε να αναζητήσουμε την επαφή που θέλουμε.
Αφού γράψουμε το όνομα της επαφής, εμφανίζεται λίστα κάτω από το πλαίσιο αναζήτησης, με τα αποτελέσματα που βρέθηκαν.
Επιλέγουμε αυτό που θέλουμε και πατάμε με διπλό klik επάνω του.
Δίπλα από το πλαίσιο αναζήτησης, υπάρχει το κουμπί Προσθήκη, όπου μπορούμε να προσθέσουμε μία επαφή.
Κάτω από το πλαίσιο αναζήτησης, ξεκινάει αλφαβητικά η λίστα των επαφών μας.
Για να κυλήσουμε τη λίστα, σέρνουμε με 3 δάχτυλα από κάτω προς τα πάνω και αντίστροφα.
Επίσης, με τίναγμα του δαχτύλου από δεξιά προς αριστερά και αντίθετα, μετακινούμαστε από επαφή σε επαφή.
Ενας άλλος τρόπος αναζήτησης επαφών, είναι με το λεγόμενο ευρετήριο πίνακα.
Πρόκειται για 1 ρυθμιζόμενο κουμπί, το οποίο υπάρχει δεξιά από κάθε επαφή, όπου σέρνοντας το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω, μετακινούμαστε στα γράμματα της αλφαβήτου.
Μόλις βρούμε το γράμμα που θέλουμε, σταματάμε το σύρσιμο του δαχτύλου και αμέσως εμφανίζεται η λίστα των επαφών, όπου αρχίζουν με το γράμμα που επιλέξαμε.
Όταν βρούμε την επαφή που θέλουμε, την ανοίγουμε με διπλό klik.
Στη μέση της οθώνης, κάτω από το όνομα της επαφής, εμφανίζεται μια μπάρα με της επιλογές κλήση, μήνυμα, video.
Κάτω από αυτή τη μπάρα, εμφανίζεται ο αριθμός τηλεφώνου.
Αν υπάρχουν κι άλλοι αριθμοί, θα εμφανίζονται σε λίστα.
Αν επιλέξουμε το κουμπί κλήση, τότε θα πραγματοποιήσουμε κλήση προς την επαφή που επεξεργαζόμαστε.
Αν υπάρχουν πολλοί αποθηκευμένοι αριθμοί, τότε μόλις πατήσουμε το κουμπί της κλήσης, θα εμφανιστεί η λίστα των αριθμών, όπου πατάμε με διπλό klik στον αριθμό που θέλουμε να καλέσουμε.
Προσθήκη και επεξεργασία επαφής:
Για να προσθέσουμε νέα επαφή, πατάμε το κουμπί Προσθήκη, όπως είπαμε και παραπάνω.
Εμφανίζεται η καρτέλα της νέας επαφής, όπου εμφανίζονται τα πεδία όνομα, επώνυμο, εταιρία, προσθήκη τηλεφώνου, προσθήκη e-mail, προεπιλεγμένο κουδούνισμα, προεπιλεγμένος τόνος SMS, προσθήκη διεύθυνσης URL, δηλαδή ιστοσελίδα, προσθήκη ταχυδρομικής διεύθυνσης, προσθήκη γεννεθλίων, προσθήκη ημερομηνίας, προσθήκη σχετιζόμενης επαφής, προσθήκη κοινωνικού profil, σημειώσεις και τέλος, προσθήκη πεδίου.
Στην προσθήκη πεδίου, έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε τις επιλογές:
Πρόθεμα, φωνητικό όνομα, τρόπος προφοράς ονόματος, φωνητικό μεσαίο όνομα, φωνητικό επώνυμο, τρόπος προφοράς επωνύμου, όνομα πατρός, επώνυμο πατρός, επίθυμα και τέλος, προσονύμιο.
Εμάς συνήθως, τα μόνα πεδία που μας ενδιαφέρουν, είναι το όνομα, το επώνυμο, το τηλέφωνο, ίσως και το e-mail.
Πατάμε με διπλό klik στο όνομα και πληκτρολογούμε το όνομα για την επαφή μας και μόλις ολοκληρώσουμε την πληκτρολόγηση, πατάμε με διπλό klik στο πεδίο επώνυμο και γράφουμε και εκεί κανονικά το επώνυμο.
Επειτα, πατάμε στην επιλογή προσθήκη τηλεφώνου, όπου πληκτρολογούμε κανονικά τον αριθμό τηλεφώνου που θέλουμε.
Πάνω από το πεδίο εισαγωγής τηλεφώνου, υπάρχει το κουμπί της ετικέτας, ως προεπιλογή έχει την οικία.
Πατάμε λοιπόν εκεί και εμφανίζεται λίστα με επιλογές όπως εργασία, κύριο, οικία, Iphone, κινητό, κ.α.
Επιλέγουμε με διπλό klik αυτό που θέλουμε.
Στην περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε και άλλο τηλέφωνο, πάνω από το πλαίσιο εισαγωγής κειμένου του τηλεφώνου, υπάρχει η επιλογή προσθήκη τηλεφώνου και την ξαναπατάμε και εμφανίζεται δευτερο πεδίο εισαγωγής τηλεφώνου.
Πληκτρολογούμε όπως και παραπάνω τον αριθμό τηλεφώνου που θέλουμε και ρυθμίζουμε με την ίδια διαδικασία την ετικέτα.
Σε ότι αφορά το κουδούνισμα και τον τόνο SMS:
Πατάμε με διπλό klik στην επιλογή κουδούνισμα και εκεί θα βρούμε τη λίστα με όλα τα τραγούδια που έχουμε αποθηκεύσει στη συσκευή μας ως Ring tones και μόνον αυτά, διότι δε μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε άλλα τραγούδια, π.χ. αυτά που έχουμε αποθηκευμένα στη μουσική μας, η Apple, δε δίνει τέτοια δυνατότητα.
Μόλις βρούμε το Ring tone που θέλουμε, το επιλέγουμε με διπλό klik και έπειτα, πατάμε το κουμπί τέλος, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, ώστε να κατωχειρωθεί.
Επίσης, μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αγορά ring tone από το Itunes store.
Σε ότι αφορά τον τόνο SMS, αφού επιλέξουμε την εν λόγω επιλογή, θα μας ανοίξει η λίστα από το μενού των ήχων και η συγκεκριμένα η κατηγορία τόνος SMS, όπου βρίσκουμε από τη λίστα αυτό που θέλουμε και το επιλέγουμε με διπλό klik.
Επειτα, πατάμε το κουμπί τέλος, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά.
Αν θέλουμε προεραιτικά, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα στοιχεία που αναφέρονται για τα άλλα πεδία, όπως e-mail, αν αυτά μας είναι διαθέσιμα.
Σημειώνουμε εδώότι σε κάθε επιλογή προσθήκης, υπάρχει επίσης και το αντίστοιχο κουμπί με τη συγκεκριμένη ένδειξη, π.χ. προσθήκη e-mail, όπου μπορούμε να το επιλέξουμε.
Αξίζει εδώ να πούμε, ότι μπορούμε να συμπληρώσουμε εύκολα τα πεδία της ημερομηνίας και των γεννεθλίων, απλώς μόλις επιλεξουμε το πεδίο της ημερομηνίας, εμφανίζονται ρυθμιζόμενα πλαίσια, όπου ρυθμίζουμε το μήνα, την ημέρα και το έτος, σε κάθε ένα από αυτά τα πλαίσια, σέρνουμε το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα και έτσι επιλέγουμε αυτά που θέλουμε.
Μόλις ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση της ημερομηνίας, τότε επιλέγουμε διαφορετικό πεδίο για περεταίρω εισαγωγή και άλλων στοιχείων.
Μόλις ολοκληρώσουμε την εισαγωγή των στοιχείων επαφής, πατάμε στο κουμπί Τέλος, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, ώστε να αποθηκευτεί η επαφή μας.
Αν μετανιώσουμε και θέλουμε να μην αποθηκευτεί η επαφή, πατάμε στο κουμπί άκυρο, στο πάνω μέρος της οθώνης και αριστερά.
Για να διαγράψουμε μια επαφή, κάνουμε αναζήτηση μέσα από το πλαίσιο αναζήτησης, ή τη βρίσκουμε από τη λίστα των επαφών μας και την ανοίγουμε.
Στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, υπάρχει το κουμπί αλλαγές, όπου το επιλέγουμε.
Πηγαίνουμε στο κάτω μέρος της λίστας και βρίσκουμε το κουμπί διαγραφή και το επιλέγουμε με διπλό klik.
Στο πινακάκι επιβεβαίωσης που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί διαγραφή.
Για την επεξεργασία μιας επαφής, την αναζητούμε από τη λίστα, ή από το πλαίσιο αναζήτησης και την ανοίγουμε.
Πατάμε πάλι το κουμπί αλλαγές, όμως εδώ δεν θα πάμε στο κάτω μέρος της λίστας για διαγραφή, αλλά υπάρχουν όλα τα πεδία της επαφής μας συμπληρωμένα, όπου μπορούμε να διαγράψουμε το υπάρχον κείμενο και να γράψουμε αυτό που θέλουμε.
Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα στοιχεία, όπως προσθήκη τηλεφώνου, όπως ακριβώς περιγράψαμε παραπάνω.
Μόλις ολοκληρώσουμε την επεξεργασία επαφής, βρίσκουμε το κουμπί τέλος, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά και αποθηκεύεται η επαφή.
Κεφάλαιο 7:
Εφαρμογή μυνημάτων SMS και I message:
Εδώ θα μιλήσουμε για την εφαρμογή ανταλλαγής μυνημάτων SMS και MMS και θα γνωρίσουμε την πραγματικά μοναδική δυνατότητα του Iphone, αποστολή και λήψη μυνήματος I message, όπου οι χρήστες Iphone ανταλλάσσουν δωρεάν μυνήματα μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα ηχογράφησης φωνής, που υπάρχει στην εφαρμογή των μυνημάτων.
Για να συντάξουμε 1 μήνυμα SMS, ή I message, μπορούμε να το κάνουμε με 3 τρόπους:
Από την εφαρμογή τηλέφωνο και από την καρτέλα πρόσφατα, βρίσκουμε από τη λίστα τον αριθμό, ή το όνομα επαφής αν τον έχουμε καταχωρημένο και ανοίγουμε την επιλογή περισσότερες πληροφορίες, η οποία βρίσκεται δεξιά από κάθε στοιχείο της λίστας.
Στο παράθυρο που ανοίγι, βρίσκουμε την επιλογή μήνυμα και την επιλέγουμε με διπλό klik και αμέσως μεταφερόμαστε στην εφαρμογή των μυνημάτων.
Ο δεύτερος τρόπος, είναι μέσα από την εφαρμογή των επαφών, όπου βρίσκουμε την επαφή που θέλουμε και την ανοίγουμε με διπλό klik και στο παράθυρο που ανοίγει, βρίσκουμε την επιλογή μήνυμα και την επιλέγουμε με διπλό klik, ώστε πάλι μεταφερόμαστε στην εφαρμογή των μυνημάτων.
Στο πάνω μέρος της οθώνης, υπάρχει το πεδίο Προς, όπου είναι είδη συμπληρωμένο, λόγω του ότι επιλέξαμε είδη τον παραλείπτη μέσω των εφαρμογών πρόσφατα, ή των επαφών αντίστοιχα.
Πατάμε με διπλό klik στο πεδίο μήνυμα, όπου εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθώνης και πάνω από το πλήκτρο αφετηρίας το πληκτρολόγιο και γράφουμε κανονικά το κείμενο μας.
Όταν ολοκληρώσουμε το κείμενο, πατάμε το κουμπί αποστολή, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το πληκτρολόγιο και δεξιά, δηλαδή περίπου στη μέση της οθώνης.
Ο τρίτος τρόπος, είναι να ανοίξουμε απευθείας την επιλογή μήνυμα, η οποία βρίσκεται στην αρχική μας οθώνη.
Συνήθως και όταν η λίστα των μυνημάτων μας είναι άδεια, εμφανίζει αμέσως τη φόρμα σύνταξης νέου μυνήματος.
Όταν όμως υπάρχουν μυνήματα που δεν τα έχουμε διαγράψει, τότε θα μφανιστεί λίστα με τα μυνήματα μας και για να συνθέσουμε νέο μήνυμα, απλώς πατάμε το κουμπί σύνθεση μυνήματος, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά.
Εδώ, μας εμφανίζει το πεδίο Προς, αλλά είναι άδειο.
Πατάμε με διπλό klik στο πεδίο Προς, όπου εμφανίζεται το πληκτρολόγιο στο κάτω μέρος της οθώνης, πάνω από το πλήκτρο αφετηρίας.
Εδώ, γράφουμε το όνομα του παραλείπτη, ή τον αριθμό του.
Στο αποτέλεσμα που εμφανίζει ακριβώς κάτω από το πεδίο προς, το πατάμε με διπλό klik, ώστε να το επιλέξουμε.
Αν πάλι θέλουμε, γράφουμε μερικά γράμματα, ή αριθμούς, όπου και εμφανίζεται λίστα με διαθέσιμα αποτελέσματα που βρέθηκαν.
Πατάμε με διπλό klik στο αποτέλεσμα που μας ενδιαφέρει.
Επειτα, πατάμε στο πεδίο μήνυμα και γράφουμε κανονικά το κείμενο μυνήματος, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Βρίσκουμε το κουμπί αποστολή και το επιλέγουμε με διπλό klik.
Στην περίπτωση που δε θέλουμε να γράψουμε αριθμό, ή όνομα παραλείπτη, υπάρχει το κουμπί Προσθήκη επαφής, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το πεδίο Προς και δεξιά στην οθώνη.
Όταν το επιλέξουμε, ανοίγει η εφαρμογή των επαφών.
Τότε αναζητούμε την επαφή μας, είτε μέσω του πλαισίου αναζήτησης, είτε κυλώντας τη λίστα με 3 δάχτυλα από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, είτε μέσω του ευρετηρίου πίνακα, όπως περιγράψαμε στο κεφάλαιο των επαφών.
Όταν βρούμε την επαφή που θέλουμε, τότε πατάμε με διπλό klik επάνω της και ξαναεπιστρέφουμε στην εφαρμογή μυνημάτων, όπου τώρα έχει καταχωρηθεί στο πεδίο προς, η επαφή που επιλέξαμε.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία, αν θέλουμε να προσθέσουμε 2, 3 ή και περισσότερες επαφές.
Στην περίπτωση που η επαφή μας έχει 2 ή και περισσότερα τηλέφωνα καταχωρημένα, τότε εμφανίζεται λίστα με τα καταχωρημένα τηλέφωνα, όπου πατάμε διπλό klik στον αριθμό που θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα μας.
Όταν ολοκληρώσουμε την εισαγωγή των παραλειπτών, τότε πατάμε με διπλό klik στο πεδίο του μυνήματος και γράφουμε κανονικά το μήνυμα μας, όπως περιγράφτηκε παραπάνω.
Στην περίπτωση που μετανιώσουμε και δε θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα μας, τότε πατάμε το κουμπί ακύρωση, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά.
Αν πάλι θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα μας αργότερα, τότε πατάμε το κουμπί της αφετηρίας και το μήνυμα απόθηκεύεται ως πρόχειρο.
Για να το στείλουμε αργότερα, απλώς το βρίσκουμε στη λίστα των μυνημάτων μας και το ανοίγουμε με διπλό klik.
Συνήθως, όταν ξανανοίγουμε την εφαρμογή μυνημάτων, εμφανίζεται μπροστά μας το πρόχειρο μήνυμα που αφήσαμε στη μέση.
Το όνομα του παραλήπτη, υπάρχει κανονικά συμπληρωμένο στο πεδίο Προς.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, μπορεί να μην έχει κρατήσει τα δεδομένα που εισάγαμε, π.χ. το κείμενο μυνήματος, ή την ηχογράφηση φωνής για το I message, οπότε θα χρειαστεί να τα γράψουμε από την αρχή.
Για το I message, αναλύουμε περισσότερα παρακάτω.
Υπαγόρευση:
Ο εναλλακτικός τρόπος πληκτρολόγησης ενός μυνήματος, είναι η υπαγόρευση.
Δίπλα από το πλήκτρο διαστήματος και αριστερά, υπάρχει το κουμπί με την ένδειξη της υπαγόρευσης, το οποίο επιλέγουμε με διπλό klik.
Μόλις ακούσουμε τον ήχο εκίνησης της υπαγόρευσης, τότε μιλάμε στο μικρόφωνο, αυτά που θέλουμε να γράψουμε στο μήνυμα μας.
Όταν ολοκληρώσουμε την υπαγόρευση, πατάμε με διπλό klik σε οποιοδήποτε σημείο της οθώνης και τότε γίνεται η εισαγωγή του κειμένου που υπαγορεύσαμε στο πεδίο του μυνήματος.
Αν το κείμενο έχει γραφτεί σωστά, τότε κάνουμε κανονικά αποστολή του μυνήματος.
Σημειώνουμε βέβαια εδώ, ότι για να λειτουργήσει η υπαγόρευση, θα πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, είτε μέσω Wifi, είτε μέσω δεδομένων κινητής, διαφορετικά το κουμπί της υπαγόρευσης θα μας το δείχνει ανενεργό.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υπαγόρευση είναι πολύ αποτελεσματική και βελτιωμένη, δεν λέμε ότι δε γίνονται λάθη σε λέξεις και φράσης κατά την υπαγόρευση, ωστόσο, γίνονται ελάχιστα, αρκεί όταν υπαγορεύουμε κείμενο να μιλάμε αργά, καθαρά και όσο γίνεται να έχουμε σταθερή τη φωνή μας.
Μια πάρα πολύ καλή δυνατότητα που έχουμε με την υπαγόρευση, είναι ότι μπορούμε να εκφωνούμε τα σημεία στίξης και να τοποθετούνται κατάλληλα στο κείμενο που υπαγορεύουμε.
Ας δώσουμε 1 παράδειγμα.
Πατάμε την υπαγόρευση και αρχίζουμε να μιλάμε:
Καλημέρα γιάννη, κόμμα, αν θέλεις, κόμμα, πάμε το απόγευμα για καφέ. Τελεία.
Ετσι, όταν λέμε κόμμα τοποθετείται το σημείο στήξης κόμμα εκεί που το θέλουμε, το ίδιο και με το σημείο στήξης τελεία.
Μήνυμα I message:
Όπως περιγράψαμε στην αρχή αυτού του κειμένου, η λειτουργία I message αφορά την ανταλλαγή φωνητικών μυνημάτων μεταξύ χρηστών του Iphone.
Συγκεκριμένα, όταν πηγαίνουμε στη σύνθεση νέου μυνήματος και συμπληρώνουμε στο πεδίο Προς, το όνομα του παραλήπτη ή τον αριθμό του, αν ο εν λόγω παραλήπτης είναι χρήστης Iphone, τότε δίπλα από το πεδίο μυνήματος και δεξιά, θαεμφανιστεί το κουμπί Ηχογράφηση.
Πατάμε με διπλό klik το εν λόγω κουμπί και το κρατάμε παρατεταμμένα.
Αρχίζουμε και μιλάμε στο μικρόφωνο αυτά που θέλουμε να πούμε στο μήνυμα, ενώ κρατάμε παρατεταμμένα το κουμπί της ηχογράφησης για όση ώρα μιλάμε.
Όταν ολοκληρώσουμε το μήνυμα μας, αφήνουμε το κουμπί της ηχογράφησης.
Εδώ, είδη έχει εξαφανιστεί το πληκτρολόγιο και εμφανίζονται στη μέση της οθώνης και δεξιά, το κουμπί της αναπαραγωγής και αριστερά από αυτό, η διάρκεια του μυνήματος που ηχογραφήσαμε σε δευτερόλεπτα, ή σε λεπτά.
Αν θέλουμε, πατάμε με διπλό klik το κουμπί της αναπαραγωγής, ώστε να ακούσουμε το τι γράψαμε.
Ακριβώς πάνω από το κουμπί της αναπαραγωγής, υπάρχει το κουμπί αποστολή, όπου μπορούμε να στείλουμε κανονικά το μήνυμα.
Βασικές διευκρινήσεις:
Για τη λειτουργία της υπηρεσίας αυτής, απαραίτητο είναι να είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet, είτε μέσω Wifi, είτε μέσω δεδομένων κινητής.
Στην περίπτωση που ο παραλήπτης του μυνήματος μας δεν είναι εκείνη την ώρα συνδεδεμένος στο Internet, τότε θα λάβει το μήνυμα μας μόλις συνδεθεί.
Στην περίπτωση που ο παραλήπτης του μυνήματος δεν είναι χρήστης του Iphone, τότε η εν λόγω λειτουργία του I message θα είναι ανενεργή, δηλαδή το κουμπί της ηχογράφησης θα είναι ανενεργό.
Εισαγωγή Εφέ στα μυνήματα μας:
Μια άλλη ενέργεια που κάνει το κουμπί αποστολή, Πατώντας το με διπλό klik και κρατώντας το παρατεταμμένο, εμφανίζει μια λίστα με διαθέσιμα εφέ, με τα οποία μπορούμε να εμπλουτίσουμε το μήνυμα μας, όπως:
Μπαλόνι, οθώνη, μπαμ, δυνατό, απαλό και τέλος, αόρατο μελάνι.
Επιλέγουμε με διπλό klik αυτό που θέλουμε.
Επειτα, πατάω το κουμπί αποστολή, το οποίο βρίσκεται κάτω από το επιλεγμένο εφέ που μόλις τσεκάραμε.
Αν πάλι μετανιώσουμε, επιλέγουμε το κουμπί ακύρωση εφέ.
Τότε μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικό εφέ από όλα τα παραπάνω.
Αν πάλι δεν θέλουμε να επιλέξουμε κανένα εφέ, τότε πατάμε το κουμπί άκυρο, στο κάτω μέρος της λίστας των εφέ.
Σημειώνουμε εδώ ότι για να λειτουργήσει η εν λόγω ενέργεια, θα πρέπει να έχουμε ξεμαρκαρισμένη την επιλογή μείωση κινήσεων, από το μενού προσβασιμότητα.
Βέβαια, με αυτή την επιλογή ξεμαρκαρισμένη, θα ξοδεύουμε μπαταρία.
Προτίνεται αν δε μας ενδιαφέρουν τα εφέ στα μυνήματα, να διατηρήσουμε την επιλογή μείωση κινήσεων στο Ναι, δηλαδή ενεργή.
Θα πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες χρηστών του Iphone, σε παλιές συσκευές όπως το Iphone 5S, η λειτουργία των εφέ δε λειτουργεί, παρόλο που ξεμαρκάρεται η μείωση κίνησης, ενώ στο Iphone 6S και νεότερα, καθώς και στο Iphone SE, η επιλογή των εφέ λειτουργεί κανονικά.
Διευκρινίζουμε επίσης, ότι μήνυμα με εφέ, θα πρέπει να είναι μόνο I message, δηλαδή από Iphone σε Iphone.
Μήνυμα MMS:
Για τη δημιουργία MMS, κάνουμε την ίδια ως άνω διαδικασία σύνθεσης και σύνταξης μυνήματος, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Απλώς, για την επισύναψη αρχείων, βρίσκουμε το κουμπί σύνδεση μέσων και το επιλέγουμε με διπλό klik.
Το εν λόγω κουμπί, βρίσκεται κάτω και αριστερά από το πεδίο μυνήματος, δηλαδή πάνω ακριβώς από το πληκτρολόγιο.
Επίσης, υπάρχουν 2 ακόμη κουμπιά, το Digital touch και οι εφαρμογές μυνήματος, το Digital touch δε μας αφορά προς το παρόν.
Οι εφαρμογές μυνήματος, πρόκειται για μια δυνατότητα που μας δίνεται να ακούσουμε μουσική και να αποκτήσουμε μουσικά κομμάτια μέσω του Aapple music και να τα κάνουμε κοινή χρήση με άλλους μέσω μυνήματος.
Εδώ, υπάρχουν οι επιλογές λήψη φωτογραφίας, όπου έχουμε τη δυνατότητα να τραβήξουμε επιτόπου μια φωτογραφία.
Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ποια κάμερα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.
Οι άλλες επιλογές που έχουμε, είναι να επισυνάψουμε φωτογραφίες από το προσωπικό μας Album.
Δυστηχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε αρχεία μουσικής, τα οποία έχουμε αποθηκεύσει μέσω του I tunes ή άλλων εφαρμογών, δηλαδή δεν τα έχουμε αγορασμένα από το Apple music.
Ενας άλλος τρόπος αποστολής μυνήματος MMS, ενώ βρισκόμαστε στην εφαρμογή φωτογραφίες, μπορούμε να επιλέξουμε τις φωτογραφίες και τα Video που θέλουμε και να επιλέξουμε κοινή χρήση.
Στις διαθέσιμες επιλογές, επιλέγουμε μύνημα
Εκεί, θα μας ανοίξει η εφαρμογή μυνήματος και θα εμφανιστεί η φόρμα σύνθεσης νέου μυνήματος, όπου θα συμπληρώσουμε τον παραλήπτη και το πεδίο κειμένου, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και μέσω της εφαρμογής των σημειώσεων, αν θέλουμε να κάνουμε κοινή χρήση σημειώσεων μέσω μυνήματος.
Όταν λοιπόν ολοκληρώσουμε την επισύναψη αρχείων, κάνουμε κανονικά αποστολή μυνήματος, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Επεξεργασία μυνήματος:
Για να επεξεργαστούμε το μήνυμα στο οποίο γράψαμε, πατάμε με διπλό klik στο πεδίο του μυνήματος και γυρίζουμε το ρότορα, όπου μας δίνονται οι εξείς επιλογές:
Χαρακτήρες, λέξεις, επιλογή κειμένου, ταχύτητα εκφώνησης, ένταση ήχου, επικεφαλίδες, τρόπος πληκτρολόγησης, γλώσσα και τέλος, αλλαγές.
Με την επιλογή χαρακτήρες, σέρνουμε το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα και διαβάζουμε χαρακτήρα-χαρακτήρα, ενώ με την επιλογή λέξη, διαβάζουμε το μήνυμα μας λέξη-λέξη, κάνοντας την ίδια κίνηση του δαχτύλου.
Όταν βρούμε το χαρακτήρα, ή τη λέξη που θέλουμε να διαγράψουμε και να διορθώσουμε, απλώς πατάμε το κουμπί διαγραφής από το πληκτρολόγιο μας και γράφουμε το σωστό κείμενο που θέλουμε.
Με την επιλογή κειμένου, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε χαρακτήρα, λέξη, γραμμή, σελίδα, ήόλο το κείμενο από το πλαίσιο εισαγωγής κειμένου μυνήματος.
Στις διαθέσιμες επιλογές, κινούμαστε σέρνοντας το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα.
Μια από τις διαθέσιμες επιλογές που έχουμε, είναι με το πλήκτρο της διαγραφής, να διαγράψουμε μονομιάς όλο το μήνυμα.
Επειτα, γυρνώντας πάλι το ρότορα, βρίσκουμε την επιλογή αλλαγές και οι επιλογές που έχουμε είναι η επικόλληση, η επιλογή και η επιλογή όλων.
Ανάλογα με αυτό που θέλουμε, πατάμε διπλό klik στην αντίστοιχη επιλογή.
Με την ταχύτητα εκφώνησης, ρυθμίζουμε την ταχύτητα που θα μας μιλάει το Voice over, ενώ με την ένταση ήχου, ρυθμίζουμε την ένταση του Voice over.
Με την επιλογή γλώσσα, ρυθμίζουμε το ποια φωνή θέλουμε να μας μιλάει, δηλαδή η Μελίνα, ή ο Νίκος.
Με τις επικεφαλίδες, απλώς πλοηγούμαστε σε τιχόν επικεφαλίδες, αν υπάρχουν στο μήνυμα.
Με την επιλογή αλλαγές, μπορούμε να κάνουμε επικόλληση κειμένου, αν το έχουμε είδη αντιγράψει από κάπου, ενώόπως είπαμε παραπάνω, στην περίπτωση που έχουμε επιλέξει κείμενο, ή ολόκληρο το κείμενο, η επιλογή αλλαγές μας δίνουν κι άλλες επιλογές, όπως η επιλογή και η επιλογή όλων.
Ανάγνωση μυνημάτων:
Για να μπορέσουμε να διαβάσουμε 1 μήνυμα, ανοίγουμε την εφαρμογή των μυνημάτων και εμφανίζεται το μήνυμα το οποίο μας έχει έρθει, ή αν έχουμε πολλά μυνήματα, εμφανίζονται όλα μαζί σε λίστα.
Πατάμε λοιπόν με διπλό klik στο μήνυμα που θέλουμε να διαβάσουμε και εμφανίζεται κανονικά το κείμενο του μυνήματος, όπου μπορούμε να το διαβάσουμε.
Όπως συμβαίνει όμως και με τους συνθέτες φωνής στο Android, έτσι και στο Iphone έχουμε πρόβλημα με την ανάγνωση των μυνημάτων SMS, δηλαδή άλλα γράμματα τα διαβάζει ελληνικά και άλλα αγγλικά.
Ευτυχώς όμως, έχει δημιουργηθεί μια εφαρμογή που ονομάζεται Paste to Greek, όπου μας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσουμε τα SMS μέσω αυτής της εφαρμογής.
Η εφαρμογή Paste to Greek, υπήρξε έμπνευση ενός ανθρώπου με πρόβλημα όρασης, του Στέλιου Πλάτση, ο οποίος με τη συμβολή και τη βοήθεια του συνέβαλε αποτελεσματικά στο να δημιουργηθεί 1 χρήσιμο εργαλείο για την αποτελεσματική πρόσβαση στην ανάγνωση των SMS.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες και να κάνετε λήψη της εφαρμογής από εδώ:
https://itunes.apple.com/gr/app/paste2greek/id803847178?l=el&mt=8
Η Χρήση του Paste2Greek είναι πολύ απλή.
Αντιγράφουμε το κείμενο μυνήματος και στη συνέχεια, ανοίγουμε την εφαρμογή Paste2greek και αυτόματα μας διαβάζει το SMS.
Κάνουμε το ίδιο για όλα τα μυνήματα SMS.
Για να αντιγράψουμε το μήνυμα, πατάμε με 3 δάχτυλα ταυτόχρονα 4 φορές στην οθώνη, χωρίς να ανοίξουμε το μήνυμα.
Ο άλλος τρόπος, την ώρα που έχουμε ανοίξει το μήνυμα και το διαβάζουμε, με σύρσιμο του δαχτύλου μας από πάνω προς τα κάτω, επιλέξουμε αντιγραφή και το επιλέγουμε με διπλό klik.
Τρόπος ανάγνωσης:
Την ώρα που έχουμε ανοίξει 1 κείμενο μυνήματος, γυρνώντας το ρότορα, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάγνωση χαρακτήρα-χαρακτήρα, λέξη-λέξη, ανάγνωση ανα γραμμή, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε την ταχύτητα εκφώνησης, την ένταση ήχου, τη γλώσσα, δηλαδή τη φωνή που θα μας μιλάει, όπως περιγράψαμε και παραπάνω.
Τέλος, υπάρχει και η επιλογή αλλαγές, όπου έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε την αντιγραφή κειμένου, την αντίδραση, κ.α.
Με την αντίδραση, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε φατσούλα, δηλαδή υπάρχουν στο πάνω μέρος της οθώνης και σε σειρά 5 κουμπιά με φατσούλες, όπως καρδιά, αντίχειρας πάνω, αντίχειρας κάτω, χαχα, θαυμαστικό και λατινικό ερωτηματικό.
Πατάμε αυτό που θέλουμε και μεταφερόμαστε αμέσως στο μήνυμα και επιλέγουμε το πεδίο κειμένου μυνήματος για να απαντήσουμε.
Απάντηση, προώθηση, διαγραφή και διαγραφή όλων:
Αφού διαβάσουμε κανονικά το μήνυμα μας, στο κάτω μέρος της οθώνης, εμφανίζεται το πεδίο μυνήματος, όπου μπορούμε να γράψουμε την απάντηση μας.
Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμες οι επιλογές της ηχογράφησης μυνήματος I message στην περίπτωση που ο συνδρομητής είναι χρήστης Iphone, ενώ έχουμε διαθέσιμες και τις επιλογές για μήνυμα MMS, π.χ. την σύνδεση μέσων, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Όταν ολοκληρώσουμε την απάντηση μας, πατάμε κανονικά το κουμπί αποστολή.
Για να διαγράψουμε το μήνυμα, ο εύκολος τρόπος είναι όταν ανοίγουμε την εφαρμογή μυνήματα, βρίσκουμε το μήνυμα που θέλουμε να διαγράψουμε και χωρίς να το ανοίξουμε, με σύρσιμο του δαχτύλου από πάνω προς τα κάτω, βρίσκουμε την επιλογή διαγραφή και την επιλέγουμε με διπλό klik.
Με την ίδια κίνηση, διαγράφουμε μονομιάς και ολόκληρες συνομιλίες, δηλαδή μυνήματα που ανταλλάξαμε με συγκεκριμένο συνδρομητή, τα οποία συγκεντρώνονται ως μια συνομιλία, όπως γίνεται και στις συσκευές Android.
Ο άλλος τρόπος, την ώρα που έχουμε ανοίξει το μήνυμα και το διαβάζουμε, σέρνουμε με το δάχτυλο μας από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα, μέχρι να βρούμε την επιλογή περισσότερα και να την ανοίξουμε με διπλό klik.
Πατώντας λοιπόν εκεί, στο κάτω μέρος της οθώνης και αριστερά, έχουμε το κουμπί διαγραφή, ενώστο κάτω μέρος και δεξιά, έχουμε το κουμπί προώθηση.
Στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, έχουμε το κουμπί ακύρωση, ενώ πάνω και αριστερά, έχουμε το κουμπί διαγραφή όλων, στην περίπτωση που έχουμε μαζεμένα πολλά μυνήματα από τον ίδιο συνδρομητή, δηλαδή ομαδική συνομιλία, π.χ. μας έγραψε αυτός κάτι, του απαντήσαμε, μας ανταπάντησε, κ.λ.π.
Ενώ με το κουμπί διαγραφή στο κάτω μέρος της οθώνης, διαγράφουμε μόνο το συγκεκριμένο μήνυμα που διαβάσαμε.
Κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα μυνήματα της συνομιλίας.
Με το κουμπί προώθηση, έχουμε τη δυνατότητα να προωθήσουμε το μήνυμα που διαβάζουμε σε συνδρομητή που θέλουμε.
Για να κάνουμε αντιγραφή του κειμένου μυνήματος, την ώρα που διαβάζουμε το μήνυμα, σέρνουμε πάλι με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω, αλλά δεν θα επιλέξουμε τα περισσότερα όπως παραπάνω, αλλά την επιλογή αντιγραφή και θα την επιλέξουμε με διπλό klik.
Επειτα, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το κείμενο που αντιγράψαμε οπουδήποτε.
Ο άλλος τρόπος αντιγραφής μυνήματος, είναι να πατάμε 4 φορές με 3 δάχτυλα ταυτόχρονα στην οθώνη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου