Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί ένας υπολογιστής για άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς επίσης πώς πρέπει να γίνεται η χρήση του απο τα εν λόγω άτομα. Επιπλέον, παρατίθενται οδηγίες χρήσης διαφόρων προγραμμάτων και λειτουργιών, απαραίτητα στην καθημερινότητα των ατόμων με πρόβλημα όρασης
Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016
Επεξεργασία κειμένων, αντιγραφή και επικόλληση sto Iphone
Σε προηγούμενα κείμενα, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο των μυνημάτων και στο κείμενο που αφορά την εφαρμογή E-mail, μιλήσαμε για την ανάγνωση λέξη προς λέξη, ανάγνωση ανα χαρακτήρα, ανάγνωση ανα γραμμή κ.α.
Για τα μυνήματα ιδιαίτερα, αναφέραμε ότι την ώρα που βρισκόμαστε ακριβώς πάνω από 1 SMS και χωρίς να το ανοίξουμε, πατάμε 4 φορές με 3 δάχτυλα και γίνεται αντιγραφή ολόκληρου του κειμένου του μυνήματος.
Πώς όμως θα μαρκάρουμε και θα αντιγράψουμε μέρος κάποιου κειμένου, ή μια μόνο συγκεκριμένη λέξη, ή μια συγκεκριμένη σειρά;
Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν την οποιαδήποτε εφαρμογή στο Iphone και το οποιοδήποτε μέρος της συσκευής μας κι αν βρισκόμαστε, π.χ. την αρχική σελίδα, το τηλέφωνο, τις επαφές, κ.λ.π.
Ας εξετάσουμε το εξής σενάριο:
Λαμβάνουμε το παρακάτω e-mail με τα ακόλουθα στοιχεία και θέλουμε να αντιγράψουμε ορισμένα από αυτά και να τα αποθηκεύσουμε κάπου.
Αγαπητέ κύριε, ή κυρία.
Συγχαρητήρια για την εγραφή σας.
Το e-mail username είναι example@gmail.com
Ο κωδικός Passwort είναι user123.
Από το παραπάνω e-mail, θέλουμε να αντιγράψουμε το e-mail User name, δηλαδή το example@gmail.com και τον κωδικό Passwort, δηλαδή το User123.
1. Την ώρα που βρισκόμαστε μέσα στο συγκεκριμένο e-mail και το διαβάζουμε, γυρνώντας το ρότορα, βρίσκουμε την ανάγνωση κατά λέξη, στο παράδειγμα μας αυτό είναι το ενδυκνυόμενο.
2. Με 1 δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα, διαβάζουμε το μήνυμα μας λέξη προς λέξη και μόλις ακούσουμε τη λέξη που θέλουμε να αντιγράψουμε, Αμέσως πατάμε με 3 δάχτυλα 4 φορές στην οθώνη και αν γίνει σωστά η αντιγραφή, θα ακούσουμε το Voice over να μας λέει ότι η τάδε λέξη αντιγράφηκε στον πίνακα επικόλλησης, δηλαδή στο πρόχειρο.
3. Στο παράδειγμα μας, μόλις ακούσουμε τη λέξη example@gmail.com πατάμε με 3 δάχτυλα 4 φορές στην οθώνη και το Voice over θα μας πεί, example@gmail.com αντιγράφηκε στον πίνακα επικόλλησης.
4. Ανοίγουμε μια εφαρμογή κειμενογράφου, π.χ. τις σημειώσεις και κάνουμε επικόλληση αυτό που αντιγράψαμε.
5. Επιστρέφουμε στο e-mail που διαβάζαμε και κάνουμε την ίδια ως άνω διαδικασία για την αντιγραφή και του κωδικού Passwort, User123.
6. Διαβάζουμε λέξη προς λέξη και μόλις ακούσουμε User123, πατάμε με 3 δάχτυλα 4 φορές και ακούμε να μας λέει το Voice over, User123 αντιγράφηκε στον πίνακα επικόλλησης.
7. Επιστρέφουμε στις σημειώσεις και στο κείμενο που έχουμε ανοιχτό και κάνουμε επικόλληση αυτό που αντιγράψαμε.
Πώς κάνουμε επικόλληση;
Για να κάνουμε επικόλληση κάτι που είδη έχουμε αντιγράψει στο πρόχειρο, δηλαδή στον πίνακα επικόλλησης όπως μας λέει το Voice over, απλώς την ώρα που βρισκόμαστε σε 1 πλαίσιο επεξεργασίας κειμένου, ή σε 1 πεδίο φόρμας, ή σε κάποιον κειμενογράφο, ή στις σημειώσεις μας, γυρίζουμε το ρότορα μέχρι να βρούμε την επιλογή αλλαγές.
Με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα, βρίσκουμε την επιλογή επικόλληση και πατάμε με διπλό klik επάνω της και το περιεχόμενο αντιγράφεται εκεί που θέλουμε.
Ετσι, έχουμε κρατήσει στις σημειώσεις μας τα στοιχεία που θέλουμε, δηλαδή το User name και το Passwort μιάς υπηρεσίας που μόλις γραφτήκαμε.
Με τον ίδιο ως άνω τρόπο, μπορούμε να αντιγράψουμε μια γραμμή ενός μυνήματος, η οποία μπορεί να περιέχει 2, 3, ή και περισσότερες λέξεις, ή να αντιγράψουμε μια σελίδα, ή μια παράγραφο.
Αν το e-mail που διαβάζουμε είναι αρκετά μεγάλο και περιέχει πολλές σελίδες, τότε σίγουρα ο ρότορας μας δίνει τη δυνατότητα της ανάγνωσης ανα παράγραφο, ή ανα σελίδα.
Επιλέγουμε το είδος ανάγνωσης που θέλουμε.
Την ώρα που ακούμε κάτι και μας ενδιαφέρει, τότε πατάμε πάλι 4 φορές στην οθώνη με 3 δάχτυλα και αντιγράφεται στο πρόχειρο.
Αρα λοιπόν, ανάλογα με την ανάγνωση που επιλέγουμε, μας διαβάζεται το κείμενο και το οτιδήποτε ακούμε εκείνη τη στιγμή, έχουμε τη δυνατότητα να το αντιγράψουμε.
Άλλος τρόπος αντιγραφής, αν κάποιος δεν είναι συνηθισμένος να πατάει με 3 δάχτυλα 4 φορές στην οθώνη, στην εφαρμογή των e-mail υπάρχει και ο ακόλουθος τρόπος:
1. Επιλέγουμε τον τρόπο ανάγνωσης όπως περιγράψαμε και παραπάνω.
2. Γυρνώντας το ρότορα, βρίσκουμε την επιλογή κειμένου.
3. 3. Με το δάχτυλο μας από πάνω προς τα κάτω, βρίσκουμε τις επιλογές, επιλογή χαρακτήρα, επιλογή λέξης, επιλογή γραμμής, επιλογή σελίδας και τέλος επιλογή όλων.
Με την επιλογή χαρακτήρα, μαρκάρεται ο χαρακτήρας όπου βρίσκεται εκείνη τη στιγμή ο κέρσορας, το ίδιο και με την επιλογή λέξης, με την επιλογή γραμμής και με την επιλογή σελίδας, όπου μαρκάρονται αντίστοιχα τα σημεία εκείνα στα οποία βρίσκεται ο κέρσορας.
Με την επιλογή όλων, μαρκάρεται όλο το κείμενο.
4. Επιλέγουμε αυτό που θπέλουμε και πατάμε με διπλό klik επάνω του.
5. Γυρνώντας το ρότορα, βρίσκουμε την επιλογή αλλαγές και επιλέγουμε την αντιγραφή, ωστόσο, φαίνεται ότι η επιλογή αυτή δε λειτουργεί σε ορισμένες συσκευές Iphone, άρα την επιλογή με τα 3 δάχτυλα 4 φορές στην οθώνη, δε μπορούμε να την αποφύγουμε.
Ας δούμε άλλο σενάριο:
Λαμβάνουμε 1 SMS, όπου έχουμε ζητήσει από την τράπεζα μας να μας στείλουν κωδικό ανανέωσης χρόνου ομηλίας για καρτοκινητό.
Piraeus bank:
Win bank alert, ανανέωση χρόνου ομιλίας, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Cosmote, ποσό ανανέωσης 10 ευρώ, κωδικός ανανέωσης:
1234567890123456.
Εδώ πάλι, μπορούμε να επιλέξουμε την ανάγνωση λέξη προς λέξη, ή ανα γραμμή, ανάλογα τη δομή του μυνήματος.
Πρώτα επειδή το μήνυμα SMS είναι μεγάλο, διαβάζουμε ανα γραμμή και αν δούμε ότι δε μας βολεύει, τότε επιλέγουμε ανάγνωση λέξη προς λέξη, ή από κάποιο σημείο και μετά του μυνήματος, επιλέγουμε την ανάγνωση λέξη προς λέξη.
Μόλις ακούσουμετον κωδικό που διαβάζει εκείνη την ώρα, όπως δηλαδή δίνουμε και στο παράδειγμα μας, τότε πατάμε με 3 δάχτυλα 4 φορές στην οθώνη και θα ακούσουμε το Voice over να μας λέει, 1234567890123456, αντιγράφηκε στον πίνακα επικόλλησης.
Με τον ίδιο τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να επικολλήσουμε αυτό που αντιγράψαμε σε οποιαδήποτε εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου.
Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε τον παραπάνω κωδικό με SMS στον αριθμό της κινητής τηλεφωνίας και να κάνουμε αμέσως την ανανέωση χρόνου ομιλίας.
Στο παράδειγμα μας, είναι η Cosmote.
Στέλνουμε λοιπόν μήνυμα στο 1314.
Στο πεδίο του μυνήματος, γράφουμε τα γράμματα Ανα, αφήνουμε 1 κενό και αμέσως γυρνάμε το ρότορα, μέχρι να βρούμε την επιλογή αλλαγές και με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα, βρίσκουμε την επικόλληση και πατάμε με διπλό klik επάνω της και ο κωδικός επικολλείται όπως ακριβώς τον αντιγράψαμε.
Να επισυμάνουμε άλλη μια φορά, αν και το έχουμε γράψει στο κείμενο των μυνημάτων, αν θέλουμε να αντιγράψουμε ολόκληρο μήνυμα, μπορούμε να το ανοίξουμε και την ώρα που το διαβάζουμε, με το δάχτυλο μας από πάνω προς τα κάτω και αντίθετα, βρίσκουμε την επιλογή αντιγραφή και πατάμε με διπλό klik επάνω της.
Με τον ίδιο ως άνω τρόπο, μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία κειμένων στο Facebook, το Messenger και οπουδήποτε.
Επίσης, μπορούμε π.χ. την ωώρα που ακούμε το όνομα μιάς εφαρμογής στην αρχική οθώνη, να πατήσουμε με 3 δάχτυλα 4 φορές πάνω στην οθώνη και να αντιγράψουμε το όνομα της εφαρμογής, ή του εικονιδίου και να το χρησιμοποιήσουμε όπου θέλουμε.
Σχετικά με την επεξεργασία κειμένων, όταν βρισκόμαστε σε κάποιον κειμενογράφο, ή σε μια φόρμα.
Όταν γράφουμε κάποιο κείμενο οπουδήποτε, γυρνώντας το ρότορα, πάλι έχουμε τις επιλογές ανάγνωσης ανα χαρακτήρα, ανα λέξη, ή γραμμή-γραμμή, κ.λ.π.
Ας δούμε ένα παράδειγμα για την εφαρμογή e-mail, την ώρα που κάνουμε σύνταξη νέου e-mail.
Όταν βρισκόμαστε στο κύριο τμήμα του μυνήματος και γράφουμε ένα κείμενο, Με το ρότορα, βρίσκουμε την επιλογή κειμένου και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε μέρος, ή ολόκληρο το κείμενο που γράφουμε.
Για παράδειγμα, έχουμε την επιλογή γραμμής, όπου μαρκάρεται η γραμμή όπου βρίσκεται ο κέρσορας μας εκείνη τη στιγμή.
Εχουμε επιπλέον την επιλογή χαρακτήρα, όπου μαρκάρεται ο χαρακτήρας στον οποίο βρίσκεται ο κέρσορας μας εκείνη τη στιγμή, την επιλογή λέξης όπου μαρκάρεται η λέξη στην οποία βρίσκεται επάνω της ο κέρσορας, αλλά και την
επιλογή σελίδας, όπου μαρκάρεται η σελίδα όπου βρίσκεται επάνω της ο κέρσορας.
Τέλος, έχουμε την επιλογή όλων, όπου μαρκάρεται όλο το κείμενο.
Στη συνέχεια, γυρνάμε το ρότορα και βρίσκουμε την επιλογή αλλαγές, όπου εδώ υπάρχουν οι εξείς επιλογές:
Πλάγια, έντονα, υπογράμμηση, Εισαγωγή φωτογραφίας ή video, μείωση εσοχής, αύξηση εσοχής, Προσθήκη συνημμένου, επιλογή, Επικόλληση και τέλος επιλογή όλων.
Αν όμως επιλέξουμε μέρος, ή και ολόκληρο το κείμενο, στην επιλογή αλλαγές, θα προστεθούν οι επιλογές:
Εύρεση, κοινή χρήση, αντιγραφή και αποκοπή, ενώ δεν υπάρχουν οι επιλογή και επιλογή όλων.
Αυτό είναι λογικό, αφού είδη έχουμε επιλέξει κείμενο.
Στην περίπτωση που θέλουμε αντιγραφή, τότε πιλέγουμε τη σχετική επιλογή με διπλό klik, το ίδιο και για την αποκοπή.
Στην εφαρμογή των σημειώσεων, έχουμε την επιλογή κειμένου, όπως περιγράψαμε παραπάνω και ιστην εφαρμογή e-mail.
Στυ συνέχεια, γυρνώντας το ρότορα, βρίσκουμε την επιλογή αλλαγές, όπου έχουμε τις ακόλουθες επιλογές:
Επιλογή, επιλογή όλων και επικόλληση.
Στην περίπτωση όμως που επιλέξουμε μέρος του κειμένου, ή όλο το κείμενο, τότε οι επιλογές του μενού Αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
Εύρεση, κοινή χρήση, αντιγραφή, Αποκοπή, επικόλληση.
Εδώ βλέπουμε ότι προστίθενται οι επιλογές Αντιγραφή και αποκοπή, εύρεση και κοινή χρήση, ενώ δεν υπάρχουν η επιλογή και επιλογή όλων.
Στην εφαρμογή των SMS, ισχύουν ακριβώς τα ίδια σε ότι αφορά την επιλογή κειμένου.
Για τον τρόπο αντιγραφής των SMS, μιλήσαμε και παραπάνω.
Σε ότι αφορά το μενού αλλαγές, το οποίο βρίσκουμε γυρνώντας το ρότορα, υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές:
Επιλογή, επιλογή όλων και επικόλληση.
Στην περίπτωση όμως που έχουμε επιλέξει μέρος του κειμένου, ή και ολόκληρο το κείμενο, στο μενού αλλαγές υπάρχουν τα ακόλουθα:
Αποκοπή, Επικόλληση, Αντικατάσταση, Εύρεση, κοινή χρήση και αντιγραφή.
Βλέπουμε ότι εδώ προστέθηκαν η αντιγραφή και η αποκοπή, η αντικατάσταση, η εύρεση και η κοινή χρήση, ενώ δεν υπάρχουν η επιλογή και επιλογή όλων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου