Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί ένας υπολογιστής για άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς επίσης πώς πρέπει να γίνεται η χρήση του απο τα εν λόγω άτομα. Επιπλέον, παρατίθενται οδηγίες χρήσης διαφόρων προγραμμάτων και λειτουργιών, απαραίτητα στην καθημερινότητα των ατόμων με πρόβλημα όρασης
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
Άλλες βασικές ρυθμίσεις
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι οι ρυθμίσεις, εμφανίζονται σε λίστα.
Για να κυλίσουμε τη λίστα να πάει παρακάτω, με 2 δάχτυλα ενωμένα, τα σέρνουμε στην οθώνη από κάτω προς τα πάνω, ξεκινώντας πάνω από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο.
Ενώ για να κυλίσουμε τη λίστα να ξαναπάει προς τα πίσω, σέρνουμε με τα 2 δάχτυλα από πάνω προς τα κάτω.
Την ίδια κίνηση κάνουμε σε όλες τις λίστες.
Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του Wifi:
Από το μενού ρυθμίσεις, βρίσκουμε την επιλογή Wifi και την ανοίγουμε.
Πάνω-πάνω δεξιά στην οθώνη, θα βρούμε έναν διακόπτη, ο οποίος ενεργοποιεί και απενεργοποιεί το Wifi.
Όταν το εντωπίσουμε, το Talkback θα μας πεί διακόπτης ανενεργό όταν δεν είναι ενεργό το Wifi, ή αλλιώς θα μας πεί διακόπτης ενεργό, εάν είναι ενεργό το Wifi.
Πατώντας επάνω του, ενεργοποιούμε και απενεργοποιούμε το wifi.
Όταν ενεργοποιήσουμε το Wifi, εμφανίζεται λίστα με τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα.
Αν βρούμε το ασύρματο δίκτυο που θέλουμε να συνδεθούμε, τότε πατάμε επάνω του και στο παράθυρο που ανοίγει, εμφανίζεται το πληκτρολόγιο για να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό πρόσβασης, εάν μας ζητηθεί.
Αφού πληκτρολογήσουμε τον κωδικό του ασύρματου δικτύου, πατάμε στο κουμπί σύνδεση και συνδεόμαστε στο Internet.
Όταν η σύνδεση είναι επιτυχής, θα μας πεί ότι συνδέθηκε στο δίκτυο Wifi και το όνομα του δικτύου, ενώ εάν δεν ολοκληρωθεί η σύνδεση, θα μας εμφανίσει πινακάκι σφάλματος, π.χ. λάθος κωδικός πρόσβασης.
Ενοείται ότι εάν το δίκτυο Wifi που θέλουμε να συνδεθούμε δε ζητήσει κωδικό πρόσβασης, τότε θα πατήσουμε απευθείας το κουμπί σύνδεση.
Εάν βρισκόμαστε σε περιοχήπου δεν καλύπτει το ασύρματο δίκτυο στο οποίο συνδεθήκαμε πρίν, τότε στη λίστα με τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα θα ακούσουμε το όνομα του ασύρματου δικτύου και την ένδειξη εκτώς εμβέλιας.
Στην περίπτωση που θέλουμε να καταργήσουμε από τη λίστα ένα ασύρματο δίκτυο που έχουμε συνδεθεί, τότε αφού το εντωπίσουμε στη λίστα με τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα και το ανοίξουμε, βρίσκουμε το κουμπί διαγραφή και το πατάμε.
Καλό είναι στην περίπτωση που δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε Internet, να μην κρατάμε ενεργό το Wifi, διότι ξοδεύεται πάρα πολύ η μπαταρία του τηλεφώνου.
Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του Bluetooth:
Η αμέσως επόμενη ρύθμιση, είναι το Bluetooth.
Αφού βρούμε και ανοίξουμε την εν λόγω επιλογή, πάλι στο πάνω μέρος δεξιά της οθώνης θα βρούμε διακοπτάκι με τις ενδείξεις ενεργό εάν είναι ενεργό, ή ανενεργό εάν δεν είναι ενεργό.
Πατώντας στο εν λόγω διακοπτάκι, ενεργοποιούμε, ή απενεργοποιούμε το Bluetooth.
Όταν ενεργοποιήσουμε το Bluetooth, κάτω από το διακοπτάκι θα εμφανιστεί το όνομα της συσκευής μας, όπου το προεπιλεγμένο όνομα είναι GTI8190.
Εκεί, υπάρχει η ένδειξη ορατή μόνο σε αντιστοιχισμένες συσκευές, δηλαδή να είναι ορατή μόνο σε συσκευές Bluetooth που είναι εξουσιοδοτημένες.
Καλό είναι να πατήσουμε επάνω στην εν λόγω ένδειξη και να μαρκαριστεί η επιλογή Ορατή σε συσκευές που βρίσκονται κοντά, δηλαδή να είναι ορατή σε οποιαδήποτε συσκευή Bluetooth.
Για να μετονομάσουμε τη συσκευή μας, Από το μενού επιλογών επιλέγουμε μετονομασία συσκευής.
Πατώντας εκεί, θα εμφανιστεί το πλαίσιο επεξεργασίας του ονόματος της συσκευής μας.
Επιλέγοντας το πλαίσιο επεξεργασίας του ονόματος, εμφανίζεται το πληκτρολόγιο, όπου μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα της συσκευής μας.
Πατώντας το μενού επιλογών, βρίσκουμε την επιλογή Χρονικό όριο ορατότητας και την ανοίγουμε.
Εκεί θα βρούμε 4 επιλογές, 2 λεπτά, 5 λεπτά, μια ώρα και χωρίς χρονικό όριο ορατότητας.
Επιλέγουμε το χωρίς χρονικό όριο ορατότητας και στη συνέχεια, βρίσκουμε το Okay και το πατάμε.
Όταν θέλουμε να αποστείλουμε ένα αρχείο μέσω Bluetooth, π.χ. ένα τραγούδι, τότε θα το επιλέξουμε από το φάκελο στον οποίο έχουμε αποθηκευμένα τα τραγούδια, π.χ. στην εξωτερική κάρτα μνήμης και στο φάκελο τραγούδια.
Μαρκάρουμε το αρχείο, ή περισσότερα αρχεία και έπειτα επιλέγουμε το κουμπί κοινή χρήση.
Στο πινακάκι που εμφανίζεται, επιλέγουμε το Bluetooth.
Εκεί, μας ανοίγει το παράθυρο του Bluetooth, όπου εμφανίζονται οι ενεργές συσκευές Bluetooth που βρίσκονται κοντά μας.
Επιλέγουμε τη συσκευή που θέλουμε και πατάμε επάνω της.
Το αρχείο αποστέλλεται και μώλις ολοκληρωθεί, θα εμφανιστεί ένδειξη ότι η μεταφορά ολοκληρώθηκε.
Για τη λήψη ενόςή περισσότερων αρχείων, απλώς έχουμε ανοιχτό το Bluetooth και όταν μας στείλουν κάτι, εμφανίζεται στην οθώνη μας σχετικό παράθυρο που μας ενημερώνει ότι θα γίνει λήψη αρχείου μέσω Bluetooth.
Τότε θα πρέπει να πατήσουμε το κουμπί Αποδοχή.
Τα αρχεία που λαμβάνουμε, αποθηκεύονται στο φάκελο Bluetooth, στην εσωτερική κάρτα μνήμης.
Όταν λαμβάνουμε επαφές, τότε αυτές αποθηκεύονται απευθείας στον κατάλογο των επαφών μας, δηλαδή απευθείας στη συσκευή.
Για να μεταφέρουμε τα αρχεία που έχουν αποθηκευτεί στο φάκελο Bluetooth, μεταβαίνουμε από το μενού εφαρμογές στο φάκελο τα αρχεία μου, ή διαχείριση αρχείων.
Εκεί, επιλέγουμε όλα τα αρχεία και μετά την εσωτερική κάρτα μνήμης-Device storage.
Βρίσκουμε το φάκελο Bluetooth και μαρκάρουμε τα αρχεία που υπάρχουν εκεί.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε το κουμπί περισσότερες επιλογές και στη λίστα που εμφανίζεται, επιλέγουμε μετακίνηση.
Μετά, επιλέγουμε τη μνήμη αποθήκευσης, δηλαδή την εσωτερική κάρτα μνήμης, ή την εξωτερική.
Τέλος, επιλέγουμε το φάκελο που θέλουμε να αποθηκεύσουμε τα αρχεία μας, π.χ. Φωτογραφίες, ή Τραγούδια.
Εκεί, πατάμε το κουμπί μετακίνηση εδώ και τα αρχεία μετακινούνται στο φάκελο που επιλέξαμε.
Καλό είναι όταν δε χρησιμοποιούμε το Bluetooth, να μην αφήνουμε ενεργό το διακόπτη, διότι ξοδεύεται πάρα πολύ μπαταρία.
Την επιλογή Tethering και Mobile hot spot, δεν την πειράζουμε, προς το παρόν δεν μας χρησιμεύει σε κάτι.
Η επόμενη επιλογή της λειτουργίας πτήσης, είναι η γνωστή λειτουργία του τηλεφώνου, όπου εμφανίζεται ξεμαρκαρισμένη.
Εάν τη μαρκάρουμε, θέτουμε αμέσως τη συσκευή μας σε κατάσταση λειτουργίας πτήσης.
Την εν λόγω επιλογή, μπορούμε να τη βρούμε πατώντας παρατεταμένα το πλήκτρο ενεργοποίησης Power και να την επιλέξουμε από τις διαθέσιμες επιλογές.
Χρήση δεδομένων:
Η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, αφορά την πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Για να έχουμε πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, πατάμε παρατεταμένο το πλήκτρο Power της συσκευής, και στη λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές, βρίσκουμε την επιλογή Λειτουργία δικτύου δεδομένων.
Εάν είναι απενεργοποιημένη, θα εμφανίζεται η ένδειξη απενεργοποιημένη η λειτουργία δικτύου δεδομένων, εάν είναι όμως ενεργοποιημένη, εμφανίζεται η ένδειξη ενεργοποιημένη η λειτουργία δικτύου δεδομένων.
Σε κάθε περίπτωση, πατάμε τη συγκεκριμένη επιλογή και στο πινακάκι επιβεβαίωσης που εμφανίζεται, βρίσκουμε το Okay και το πατάμε, είτε για ενεργοποίηση, είτε για απενεργοποίηση.
Επίσης, από το μενού των ρυθμίσεων, ανοίγουμε την ενλόγω επιλογή και στο πάνω μέρος και δεξιά της οθώνης, θα βρούμε την ένδειξη Χρήση δεδομένων, όπου εάν είναι ξεμαρκαρισμένη σημαίνει ότι είναι ανενεργή, ενώ εάν είναι μαρκαρισμένη, σημαίνει ότι είναι ενεργή.
Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε, πατάμε επάνω στην εν λόγω ένδειξη, είτε για να τη μαρκάρουμε, είτε για να την ξεμαρκάρουμε.
Σε ορισμένες συσκευές, υπάρχει η ένδειξη δεδομένα κινητής συσκευής, όπου αν τη μαρκάρουμε ενεργοποιείται το Internet μέσω κινητού, ενώ αν την ξεμαρκάρουμε, απενεργοποιείται η λειτουργία.
Καλό είναι εάν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το Internet, όπως αναφέραμε και για το Bluetooth και το Wifi, να μην κρατάμε ενεργά τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, διότι ξοδεύεται πάρα πολύ μπαταρία.
Την επιλογή περισσότερα δίκτυα, δεν την πειράζουμε δε μας αφορά.
Η επιλογή NFC, είναι κάτι σαν τις υπέρυθρες που είχαν τα παλιά κινητά τηλέφωνα, δηλαδή μας δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από συσκευή σε συσκευή, αγκίζοντας η μια συσκευή την άλλη.
Ως προεπιλογή, η εν λόγω επιλογή εμφανίζεται ενεργοποιημένη.
Για να την απενεργοποιήσουμε, επιλέγουμε στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά το διακοπ΄τάκι, ώστε να την απενεργοποιήσουμε και εάν θέλουμε να την ενεργοποιήσουμε και πάλι, κάνουμε την ίδια ως άνω κίνηση.
Καλό είναι εάν δε χρησιμοποιούμε την παραπάνω δυνατότητα, να διατηρούμε απενεργοποιημένο το διακοπτάκι, ώστε να μην ξοδεύεται μπαταρία.
Την αμέσως επόμενη επιλογή S Beam, δεν την πειράζουμε, δε μας αφορά.
Η επόμενη επιλογή, είναι οι ρυθμίσεις κλειδώματος της οθώνης.
Στην πρώτη επιλογή, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε πιο κλείδωμα οθώνης θέλουμε να έχουμε, για παράδειγμα, ως προεπιλογή, εμφανίζεται η κύληση, όπου σέρνοντας με 2 δάχτυλα στην οθώνη, ξεκλειδώνει η συσκευή.
Άλλες δυνατότητες, είναι το μοτίβο κλειδώματος, όπου έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το ξεκλείδωμα της οθώνης με κάποια χειρονομία, με το Pin, όπου έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε κάποιο pin για το ξεκλείδωμα της συσκευής, με κωδικό πρόσβασης, όπου έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το ξεκλείδωμα της οθώνης, εισάγοντας κάποιον κωδικό της επιλογής μας.
Τέλος, υπάρχει η επιλογή καμία, δηλαδή χωρίς κλείδωμα, όπου η οθώνη μας μένει πάντα ξεκλείδωτη.
Άλλες ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε, ξεμαρκάρουμε την εμφάνιση κάμερας.
Τέλος, ξεμαρκάρουμε και την επιλογή Εμφάνιση κειμένου βοήθειας στην οθώνη κλειδώματος.
Τις υπόλοιπες επιλογές, τις αφήνουμε ως έχουν.
Ρυθμίσεις ήχου:
Εδώ, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ένταση κλήσης, την ένταση του ήχου συστήματος, την ένταση των ειδοποιήσεων και την ένταση των πολυμέσων.
Σε ότι αφορά την ένταση ήχου κλήσης και την ένταση του ήχου πολυμέσων, μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα, χρησιμοποιώντας το πλαϊνό αριστερό πλήκτρο της αυξομείωσης της έντασης.
Εάν πιέσουμε τέρμα προς τα πάνω το πλήκτρο έντασης, ανεβάζουμε την ένταση του ήχου και πιέζοντας το προς τα κάτω, χαμηλώνουμε την ένταση.
Εάν την ώρα που μιλάει το Talkback πιέσουμε το συγκεκριμένο πλήκτρο, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, τότε αυξομειώνεται η ένταση του Talkback, αλλά και του ήχου πολυμέσων.
Το ίδιο κάνουμε και όταν ακούμε μουσική.
Όλα αυτά, μπορούμε να τα ρυθμίσουμε και από το μενού ρύθμιση έντασης ήχου, απλώς στο αντίστοιχο πλαίσιο επεξεργασίας εάν πατήσουμε το δάχτυλο προς τα δεξιά αυξάνεται η ένταση, ενώ εάν πατήσουμε το δάχτυλο προς τα αριστερά, μειώνεται η ένταση.
Προτίνεται την ένταση ήχου κλήσης να την έχουμε στο 100 τοις 100, το ίδιο και την ένταση του ήχου συστήματος και την ένταση των ειδοποιήσεων.
Οσον αφορά για την ένταση μουσικής, προτίνεται η ένταση να κειμένεται μεταξύ του 60, με 70 τοις 100.
Στις ρυθμίσεις του ήχου, προτίνεται να τσεκάρουμε της επιλογές όπου αναφέρονται στη δόνιση κατά τη διάρκεια ήχου κλήσης και τη δόνιση του ήχου αφής.
Μαρκάρουμε τις επιλογές αναπαραγωγή ήχου πλήκτρων και αναπαραγωγή ήχου αφής.
Επιπλέον, μαρκάρουμε εάν δεν είναι μαρκαρισμένη η επιλογή αναπαραγωγή ήχου κατά το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα της οθώνης.
Οποια άλλη ρύθμιση, δεν προτίνεται να την πειράξουμε.
Επιλογή ήχου κλήσης:
Για να επιλέξουμε ήχο κλήσης στη συσκευή μας, από το μενού των ρυθμίσεων, επιλέγουμε ήχος και μετά την επιλογή ειδοποίηση ήχου κλήσης.
Εκεί, εμφανίζεται μια λίστα με τους αποθηκευμένους ήχους που υπάρχουν στη συσκευή μας.
Αν θέλουμε κάποιον από αυτούς, τότε πατάμε επάνω του για να μαρκαριστεί.
Την ώρα που τον μαρκάρουμε, αρχίζει να αναπαράγεται ο ήχος.
Μετά, πατάμε το κουμπί Okay, ή τέλος και η επιλογή μας καταχωρήθηκε.
Αν θέλουμε να επιλέξουμε κάποιο τραγούδι που αποθηκεύσαμε στη συσκευή μας, τότε στη λίστα που περιγράψαμε, βρίσκουμε το κουμπί προσθήκη, συνήθως βρίσκεται κάτω-κάτω, στο τέλος της λίστας.
Αφού το επιλέξουμε, εμφανίζεται η λίστα με τα τραγούδια που έχουμε αποθηκεύσει εμείς στη συσκευή μας.
Επιλέγουμε τον ήχο που θέλουμε, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Τέλος, πατάμε το κουμπί Okay, ή Τέλος και η επιλογή μας καταχωρήθηκε.
Ρυθμίσεις Εμφάνισης:
Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την Εμφάνιση της οθώνης, π.χ. το φόντο, τον πίνακα ειδοποιήσεων, το χρονικό όριο λήξης οθώνης,τη φωτεινότητα, και άλλες ρυθμίσεις.
Σε ότι αφορά τον πίνακα ειδοποιήσεων, έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κουμπιά, είτε να αλλάξουμε τη σειρά τους, όπως ο συγχρονισμός, το NFC, το Bluetooth, το Wifi, κ.α.
Για να το κάνουμε αυτό, απλώς πατάμε παρατεταμμένα σε καθένα από αυτά τα κουμπιά και σέρνοντας το προς τα δεξιά ή αριστερά, εμφανίζονται οι διαθέσιμες επιλογές της προσθήκης, της αφαίρεσης, ή της αλλαγής σειράς.Καλό είναι αυτή την επιλογή να μην την πειράξουμε και να την αφήσουμε ως έχει.
Οσον αφορά τη λήξη του χρονικού ορίου οθώνης, καλό είναι να τη ρυθμίσουμε σε όσο το δυνατόν υψιλότερο χρόνο, διότι αλλιώς θα κλειδώνει αυτόματα η οθώνη την ώρα που κάνουμε εμείς κάτι στο τηλέφωνο, π.χ. ενημέρωση μιάς εφαρμογής.
Καλό είναι τη ρύθμιση φωτεινότητας να την έχουμε όσο πιο χαμηλά γίνεται για λόγους εξοικονόμισης μπαταρίας, π.χ. στο 50 τοις 100.
Ξεμαρκάρουμε την επιλογή αυτόματη περιστροφή οθώνης.
Μαρκάρουμε την επιλογή εμφάνιση ποσωστού μπαταρίας.
Σε ότι αφορά τη ρύθμιση του μεγέθους γραμματοσειράς και την προεπιλογή γραμματοσειράς, τα αφήνουμε ως έχουν.
Επίσης, μαρκάρουμε την επιλογή Αύξηση αναγνωσιμότητας κειμένου.
Στην επιλογή κλήση, δηλαδή στις ρυθμίσεις κλήσεων, δεν έχουμε να πειράξουμε τίποτα, καθώς επίσης και Στις ρυθμίσειςχώρου αποθήκευσης. Ο χώρος αποθήκευσης, μας δείχνει τις μονάδες αποθήκευσης του τηλεφώνου, την εσωτερική μνήμη και την κάρτα SD, δηλαδή την εξωτερική κάρτα αποθήκευσης.
Επιπλέον, εμφανίζονται τα αντίστοιχα μεγέθη των αρχείων μουσικής, video, φωτογραφίών, κ.λ.π., καθώς επίσης και το συνολικό μέγεθος της κάθε μονάδας αποθήκευσης.
Στην επόμενη επιλογή Μπαταρία, δεν έχουμε να πειράξουμε απολύτως τίποτα, μας δείχνει απλώς πόσο ποσωστό μπαταρίας καταναλώνει κάθε συγκεκριμένη ενέργια και εφαρμογή.
Επίσης, υπάρχει μαρκαρισμένη η επιλογή Εμφάνιση ποσωστού μπαταρίας.
Στην επιλογή διαχειριστής εφαρμογών, απλώς εμφανίζεται η λίστα με τις εφαρμογές του τηλεφώνου που έχουμε εγκαταστήσει στη συσκευή μας.
Οποια εφαρμογή θέλουμε να την απεγκαταστήσουμε, απλώς την επιλέγουμε και την ανοίγουμε.
Μετά, βρίσκουμε το κουμπί κατάργηση εφαρμογής και το πατάμε.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε το κουμπί Okay και μετά πάλι το κουμπί Okay.
Στην επιλογή Υπηρεσία εντοπισμού θέσης, δεν έχουμε να πειράξουμε τίποτα, απλώς αφήνουμε το διακοπτάκι ενεργό.
Αν το διακοπτάκι δεν είναι ενεργό, τότε θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε.
Αυτό θα μας βοηθήσει στις υπηρεσίες εντωπισμού θέσης της Google, π.χ. στις εφαρμογές των χαρτών, και στους Browsers που χρησιμοποιούμε.
Στις ρυθμίσεις ασφαλείας, μπορούμε να επιλέξουμε την αλλαγή του κωδικου Pin, και Επιπλέον να ενεργοποιήσουμε κάποιο κλείδωμα της συσκευής με κωδικό, ή να αφαιρέσουμε εντελώς τον κωδικό pin στην κάρτα Sim.
Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να μαρκάρουμε την επιλογή εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες πηγές, εκτώς του Play store.
τέλος, πρέπει να έχουμε μαρκαρισμένη την επιλογή Να είναι ορατοί οι κωδικοί πρόσβασης.
Επόμενη ρύθμιση, είναι η γλώσσα και εισαγωγή:
Αφορά τη ρύθμιση της γλώσσας της συσκευής, την οποία ρυθμίσαμε όταν κάναμε τις αρχικές ρυθμίσεις του τηλεφώνου, όπου επιλέξαμε την ελληνική γλώσσα.
Οι επόμενες επιλογές, αφορούν τα πληκτρολόγια που έχουμε εγκατεστημένα στη συσκευή μας, π.χ. το πληκτρολόγιο της Samsung και κάποιο άλλο εναλλακτικό, π.χ. το Jelly bean keyboard.
Η πρώτη επιλογή, προεπιλεγμένη μέθοδος εισαγωγής, επιλέγουμε πιο πληκτρολόγιο θέλουμε να χρησιμοποιούμε ως προεπιλογή, απλώς επιλέγουμε αυτό που θέλουμε.
Στη συνέχεια, εμφανίζονται μαρκαρισμένα τα εγκατεστημένα πληκτρολόγια που έχουμε στη συσκευή μας και δεξιά από κάθε όνομα του πληκτρολογίου, υπάρχει το κουμπί ρυθμίσεις, όπου ανοίγοντας το, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις βασικές ρυθμίσεις του πληκτρολογίου, όπως περιγράφονται στο κεφάλαιο για τα πληκτρολόγια.
Η αμέσως επόμενη επιλογή, είναι η φωνητική πληκτρολόγιση, όπου πρέπει να είναι πάντα μαρκαρισμένη.
Ανοίγοντας τις ρυθμίσεις, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε την κύρια και τη δευτερεύουσα γλώσσα.
Ως προεπιλεγμένη γλώσσα, επιλέγουμε τα ελληνικά, ενώ ως δευτερεύουσα γλώσσα, επιλέγουμε Αγγλικά.
Τις παρακάτω επιλογές, όπως επιλογή μηχανής κειμένου σε ομιλία και ποντήκι Track pad, δεν τις πειράζουμε καθόλου, δε μας αφορούν.
Σε ορισμένες καινούριες συσκευές, κυρίως με έκδοση Android 4.4.4 kitkat και νεότερο, όπως τα Galaxy core prime και το Galaxy Ace 4 LT, υπάρχει μια ρύθμιση στη συσκευή, το Ultra εξοικονόμιση ενέργειας, το οποίο εάν το ενεργοποιήσουμε, θα καταναλώνει ακόμα λιγότερη ενέργεια.
Προσοχή μεγάλη όμως, ιδιαίτερα για εμάς που χρησιμοποιούμε το Talkback, με συνθέτες ομιλίας.
Θα πρέπει να μην πειράξουμε το εν λόγω μενού, διότι μας απενεργοποιεί την ομιλία και επιπλέον, απενεργοποιεί όλα τα εικονίδια από την αρχική οθώνη, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση μας στο τηλέφωνο, διότι αλλάζει εντελώς το περιβάλλον της αρχικής οθώνης και τα εικονίδια της.
Η επόμενη συμαντική ρύθμιση, είναι οι επιλογές προγραμματιστή.
Για λόγους ασφαλείας, διάφορες συσκευές με έκδοση Android 4.2.2 και νεότερο, έχουν απενεργοποιημένη αυτή τη δυνατότητα.
Για να την ενεργοποιήσουμε, πηγαίνουμε από τις ρυθμίσεις στην επιλογή πληροφορίες συσκευής, ή σχετικά με το τηλέφωνο.
Εκεί βρίσκουμε την επιλογή Αριθμός κατασκευής, και πατάμε 7 φορές επάνω του.
Τότε ενεργοποιούνται οι επιλογές προγραμματιστή στο μενού ρυθμίσεων της συσκευής, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποκρίψουμε το μενού.
Στις επιλογές προγραμματιστή, μαρκάρουμε την επιλογή Εντωπισμός σφαλμάτων USB, όπου μας δίνει τη δυνατότητα κατά τη σύνδεση της συσκευής μας με υπολογιστή, να μπορούμε να μεταφέρουμε δεδομένα από τον υπολογιστή στο Smart phone και αντίστροφα, καθώς επίσης και να αναβαθμίσουμε το λογισμικό του τηλεφώνου.
Τελευταία επιλογή, είναι οι πληροφορίες συσκευής, ή σχετικά με το τηλέφωνο, όπου μπορούμε να πληροφορηθούμε τον αριθμό του μοντέλου, τον αριθμό κατασκευής, την έκδοση του Android και την έκδοση Bilt του λογισμικού, κ.λ.π.
Η πρώτη επιλογή πάνω-πάνω, είναι η ενημέρωση λογισμικού.
Πατάμε εκεί και αμέσως μετά επιλέγουμε τον έλεγχο ενημέρωσης λογισμικού.
Στο πινακάκι που εμφανίζεται, μας προειδοποιεί ότι η λήψη ενημερώσεων λογισμικού μέσω του δικτίου κινητής τηλεφωνίας, ενδέχεται να επιφέρει υψηλές χρεώσεις.
Καλό είναι να πραγματοποιούμε έλεγχο και εγκατάσταση ενημερώσεων, μόνο μέσω Wifi.
Αν πρόκειται να κάνουμε έλεγχο ενημερώσεων χρησιμοποιώντας τη σύνδεση μέσω Wifi, επιλέγουμε το κουμπί Okay.
Αφού πραγματοποιηθεί ο έλεγχος ενημέρωσης, θα εμφανίσει μήνυμα με την ένδειξη, αν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση λογισμικού, θα επιλέξουμε τη λήψη και εγκατάσταση.
Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες νέες ενημερώσεις, θα εμφανίσει ένδειξη ότι οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις έχουν είδη εγκατασταθεί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου