Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί ένας υπολογιστής για άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς επίσης πώς πρέπει να γίνεται η χρήση του απο τα εν λόγω άτομα. Επιπλέον, παρατίθενται οδηγίες χρήσης διαφόρων προγραμμάτων και λειτουργιών, απαραίτητα στην καθημερινότητα των ατόμων με πρόβλημα όρασης
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
Μυνήματα SMS
Για τη δημιουργία μυνήματος, χρησιμοποιούμε έναν από τους 4 παρακάτω τρόπους:
Μέσω του τηλεφώνου, δηλαδή πηγαίνουμε στην επιλογή τηλέφωνο και στην καρτέλα κλήση και πληκτρολογούμε τον δεκαψήφιο αριθμό τηλεφώνου.
Ανοίγουμε τις επιλογές και βρίσκουμε την επιλογή Αποστολή μυνήματος και την επιλέγουμε και αυτόματα μεταφερόμαστε στο πεδίο σύνταξης μυνήματος και εμφανίζεται μπροστά μας το πληκτρολόγιο με τα γράμματα, όπου γράφουμε το μήνυμα που θέλουμε.
Μώλις ολοκληρώσουμε το μήνυμα, βρίσκουμε δεξιά και λίγο πάνω από τη μέση της οθώνης το κουμπί Αποστολή και το πατάμε.
Ο δεύτερος τρόπος, είναι μέσα από το αρχείο επαφών, δηλαδή αναζητούμε την επαφή που θέλουμε και αφού την επιλέξουμε και ανοίξει η καρτέλα λεπτομέρειες επαφής, βρίσκουμε το κουμπί SMS και το πατάμε και έτσι, μεταφερόμαστε πάλι στο πεδίο σύνταξης του μυνήματος και γράφουμε το μήνυμα μας, με τον ίδιο ως άνω τρόπο.
Ο τρίτος τρόπος, είναι μέσω του αρχείου καταγραφής κλήσεων, δηλαδή από τη λίστα με τις κλήσεις που δεχτήκαμε, ή πήραμε, ή ακόμα και από τις αναπάντητες κλήσεις, βρίσκουμε τον αριθμό που μας ενδιαφέρει και αφού τον επιλέξουμε και ανοίξει η καρτέλα λεπτομέρειες κλήσεις, βρίσκουμε το κουμπί SMS και το πατάμε, ώστε πάλι μεταφερόμαστε στο πεδίο σύνταξης μυνήματος και γράφουμε το κείμενο μας.
Ο τέταρτος και τελευταίος τρόπος, είναι να ανοίξουμε την επιλογή μυνήματα από την αρχική οθώνη.
Εκεί, ψάχνουμε να βρούμε το κουμπί Σύνταξη μυνήματος, το οποίο βρίσκεται πάνω δεξιά στην οθώνη και το πατάμε.
Στη συνέχεια, αριστερά και λίγο πάνω από τη μέση της οθώνης, εμφανίζονται 2 πλαίσια επεξεργασίας.
Το πρώτο πλαίσιο επεξεργασίας, δηλαδή το Προς,είναι για να καταχωρήσουμε το όνομα που θέλουμε, ή τον αριθμό.
Μώλις το επιλέξουμε, εμφανίζεται το πληκτρολόγιο με τα γράμματα.
Εκεί, γράφουμε το όνομα του παραλείπτη, εάν αυτό υπάρχει στις επαφές μας.
Αν θέλουμε να καταχωρήσουμε αριθμό, τότε αλλάζουμε το πληκτρολόγιο επιλέγοντας το σχετικό κουμπί, σε πληκτρολόγιο συμβόλων.
Εκεί θα βρούμε και αριθμούς από το 1, έως το 0, όπως και στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή.
Πληκτρολογούμε μέρος του ονόματος, ή μέρος του αριθμού και εμφανίζεται ακριβώς κάτω από το πλαίσιο επεξεργασίας μια λίστα με τα εμφανιζόμενα ονόματα των επαφών, επιλέγουμε αυτό που θέλουμε πατώντας επάνω του.
Το ίδιο κάνουμε πληκτρολογώντας μέρος του τηλεφωνικού αριθμού, εμφανίζονται μια λίστα με επαφές και πρέπει να επιλέξουμε αυτή που θέλουμε.
Μώλις συμπληρώσουμε, είτε το όνομα, είτε τον αριθμό, πατάμε αμέσως στο πλαίσιο επεξεργασίας, ώστε να συντάξουμε το μήνυμα μας.
Βρισκόμαστε λοιπόν στο δεύτερο πλαίσιο, δηλαδή δημιουργία του μυνήματος.
Εκεί εμφανίζεται πάλι το πληκτρολόγιο με τα γράμματα.
Γράφουμε το μήνυμα που θέλουμε και μώλις ολοκληρώσουμε το κείμενο που θέλουμε, βρίσκουμε το κουμπί Αποστολή και το πατάμε και το μήνυμα αποστέλλεται.
Εάν δεν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ενώ το έχουμε είδη γράψει, τότε αφού το κλείσουμε, αυτόματα αποθηκεύεται ως πρόχειρο.
Για να κλείσουμε το μήνυμα που μώλις γράφαμε, απλώς πατάμε το δεξιό κουμπί δίπλα από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο, δηλαδή το πλήκτρο Back.
Για να διαγράψουμε ένα πρόχειρο μήνυμα, απλώς αυτό εμφανίζεται στο κεντρικό παράθυρο των μυνημάτων.
Αφού το επιλέξουμε πατώντας επάνω του, τότε ανοίγουμε το μενού επιλογών δεξιά πάνω στην οθώνη, βρίσκουμε την επιλογή Απόριψη μυνήματος και την επιλέγουμε.
Όταν αποστέλλεται ένα μήνυμα και έχουμε επιλέξει να λαμβάνουμε αναφορά παράδοσης, τότε εμφανίζεται ως ληφθέν μήνυμα το περιεχόμενο που γράψαμε και σε ποιόν το στείλαμε και εάν το μήνυμα στάλθηκε με επιτυχία, ή όχι.
Αν θέλουμε να το διαγράψουμε, ανοίγουμε το μενού επιλογών δεξιά πάνω στην οθώνη και βρίσκουμε την επιλογή διαγραφή και την επιλέγουμε.
Πατάμε πάνω στο μήνυμα που θέλουμε και μετά πάλι στο κουμπί διαγραφή και στο πινακάκι που εμφανίζεται, επιλέγουμε Okay, ή διαγραφή και το μήνυμα διαγράφεται.
Για την ανάγνωση των εισερχομένων μυνημάτων, απλώς ανοίγουμε την επιλογή μυνήματα από την αρχική οθώνη και στο βασικό παράθυρο των μυνημάτων, εμφανίζονται όλα τα εισερχόμενα μυνήματα.
Πατάμε πάνω σε αυτό που θέλουμε να διαβάσουμε και το πρόγραμμα ομηλ΄΄ιας μας το διαβάζει αυτόματα ολόκληρο.
Αν θέλουμε να το ξανακούσουμε, απλώς σέρνουμε το δάχτυλο μας στην οθώνη και το ξαναδιαβάζουμε.
Αν θέλουμε να το διαγράψουμε, τότε επιλέγουμε διαγραφή, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, δίπλα από το κουμπί με την ένδειξη περισσότερες επιλογές.
Στο πινακάκι που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε Okay.
Σε παλιότερες συσκευές με Android 4.1.2, ή 4.2.2 jelly bean, ανοίγουμε το μενού επιλογών, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο φυσικό κεντρικό πλήκτρο, είτε δεξιά, είτε αριστερά, ανάλογα με τη συσκευή που έχουμε.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 2, ή και περισσότερα εισερχόμενα μυνήματα.
Αν θέλουμε να διαγράψουμε μερικά από αυτά, ή όλα, από το μενού των επιλογών, επιλέγουμε διαγραφή μυνημάτων και εμφανίζεται η λίστα με τα εισερχόμενα μυνήματα, Πατάμε πάνω σε κάθε μήνυμα που θέλουμε να διαγραφεί, ώστε να το μαρκάρουμε.
Επειτα, πατάμε στο κουμπί Διαγραφή και στο πινακάκι που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε Okay.
Εάν θέλουμε να κάνουμε διαγραφή όλων, επιλέγουμε στο πάνω μέρος της λίστας την επιλογή Διαγραφή όλων και μετά πατάμε στο κουμπί Διαγραφή.
Εάν σε κάποιο μήνυμα θέλουμε να απαντήσουμε, αφού πατήσουμε επάνω του για ανάγνωση, αμέσως από κάτω εμφανίζεται το πλαίσιο επεξεργασίας Δημιουργία μυνήματος.
Πατάμε το συγκεκριμένο πλαίσιο και εμφανίζεται το πληκτρολόγιο, όπου γράφουμε το μήνυμα που θέλουμε και μώλις ολοκληρώσουμε, βρίσκουμε το κουμπί Αποστολή και το στέλνουμε.
Ας υποθέσουμε ότι μας έχει στείλει κάποιο άτομο 2, ή και περισσότερα μυνήματα και κάποιο άλλο άτομο πάλι 2, 3, ή και περισσότερα μυνήματα και όλα αυτά, εμφανίζονται στο παράθυρο των μυνημάτων μας.
Τα μυνήματα των 2 εν λόγω ατόμων, εμφανίζονται σε λίστα ως 2 ξεχωριστές συνομιλίες, όπου στην κάθε μία, περιέχονται όλα τα μυνήματα του ιδίου ατόμου που μας τα απέστειλε, δηλαδή είναι οι ομαδοποιημένες συνομιλίες, τα λεγόμενα Threds.
Ανοίγουμε λοιπόν την πρώτη συνομιλία.
Διαβάζουμε το πρώτο μήνυμα και για να προχωρήσουμε στο επόμενο, απλώς κιλάμε τη λίστα, σέρνοντας με 2 δάχτυλα από κάτω προς τα πάνω, όπως κάνουμε για όλες τις λίστες.
Ετσι, διαβάζουμε όλα τα μυνήματα, όλης της συνομιλίας.
Αν θέλουμε να διαγράψουμε όλη τη συνομιλία, τότε επιλέγουμε το κουμπί διαγραφή, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, δίπλα από το πλήκτρο περισσότερες επιλογές, ή στις παλιές συσκευές, ανοίγουμε το μενού επιλογών δίπλα από το φυσικό κεντρικό πλήκτρο.
Εκεί, εμφανίζεται μια λίστα με όλα τα μυνήματα της ομαδοποιημένης συνομιλίας μας ξεμαρκαρισμένα.
Μαρκάρουμε τα μυνήματα που θέλουμε να διαγραφούν και πατάμε το κουμπί Διαγραφή, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά.
Στο πινακάκι επιβεβαίωσης, επιλέγουμε Okay, ή διαγραφή.
Αν θέλουμε να διαγράψουμε μονομιάς όλη τη συνομιλία, τότε στο πάνω μέρος της λίστας που εμφανίστηκε όπως και παραπάνω επιλέγουμετην επιλογή όλων και τέλος το κουμπί διαγραφή και στο πινακάκι επιβεβαίωσης, επιλέγουμε τη διαγραφή, ή Okay.
Κάνουμε το ίδιο για όλες τις υπάρχουσες ομαδοποιημένες συνομιλίες που υπάρχουν στη συσκευή μας.
Ενας άλλος τρόπος να διαγράψουμε μονομιάς ολόκληρη τη συνομιλία, την ώρα που βρισκόμαστε πάνω σε κάποια συνομιλία και χωρίς να την ανοίξουμε, πατάμε παρατεταμμένα επάνω της και αμέσως μαρκάρεται.
Τότε εμφανίζεται το κουμπί διαγραφή στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, οπότε το επιλέγουμε και στο πινακάκι επιβεβαίωσης, επιλέγουμε διαγραφή.
Στις παλιές συσκευές, την ώρα που πατάμε παρατεταμμένα πάνω σε κάποια συνομιλία, ανοίγει μενού επιλογών, οπότε επιλέγουμε διαγραφή και στο πινακάκι επιβεβαίωσης, επιλέγουμε το κουμπί διαγραφή.
Ενας άλλος τρόπος για να διαγράφουμε μυνήματα, όταν βρισκόμαστε είδη μέσα σε κάποια συνομιλία, την ώρα που διαβάζουμε το μήνυμα, πατάμε παρατεταμμένα επάνω του και στη λίστα επιλογών που εμφανίζεται, βρίσκουμε την επιλογή διαγραφή και την επιλέγουμε και στο πινακάκι επιβεβαίωσης, επιλέγουμε τη διαγραφή, ή το Okay.
Αν πάλι θέλουμε να διαγράψουμε όλη τη συνομιλία, την ώρα που διαβάζουμε το μήνυμα, στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά, υπάρχει το κουμπί διαγραφή.
Όταν το πατήσουμε και εμφανιστεί η λίστα με τα ξεμαρκαρισμένα μυνήματα, επιλέγουμε το επιλογή όλων και πατάμε τη διαγραφή και στο πινακάκι επιβεβαίωσης, πατάμε πάλι διαγραφή.
Σχετικά με την προώθηση μυνημάτων SMS σε Android:
Σε παλιότερα smart phones, όπως το LG Optimus L7E P710 και το Samsung Galaxy
S3 mini, με έκδοση Android 4.1.2, όταν ερχόταν κάποιο SMS, αφού το ανοίγαμε, έπρεπε να πατήσουμε με διπλό klik στο περιεχόμενο του κειμένου και στη συνέχεια, από το μενού επιλογών, να επιλέξουμε τις διάφορες επιλογές μυνήματος, π.χ. Αντιγραφή κειμένου, διαγραφή, προώθηση κ.λ.π.
Αν το SMS περιείχε και σύνδεσμο, π.χ.
http ://www.ote.gr
τότε θα υπήρχε και η επιλογή άνοιγμα συνδέσμου.
Σε νεότερα smart phones, όπως το Samsung Galaxy Trent pluss με έκδοση Android 4.2.2, αλλά και ακόμα πιο νεότερα, όπως το Samsung Galaxy Ace style G310, και το Galaxy Cor prime με Android 4.4.2 και Android 4.4.4, αντίστοιχα,η διαδικασία είναι διαφορετική.
Όταν έρχεται ένα SMS, τότε το ανοίγουμε και την ώρα που διαβάζουμε το μήνυμα, πατάμε παρατεταμμένα πάνω στο κείμενο και τότε ανοίγουν οι επιλογές μυνήματος και από εκεί έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε την αντιγραφή κειμένου, τη διαγραφή, την προώθηση μυνήματος, την αντιγραφή στη Sim, κ.λ.π.
Εάν το SMS περιέχει και κάποιον σύνδεσμο, τότε απο το τοπικό μενού του Talkback επιλέγουμε ευαισθησία κατά λέξη και όταν φτάσουμε πάνω στο σύνδεσμο, πατάμε παρατεταμμένα και στις διάφορες επιλογές, επιλέγουμε το άνοιγμα συνδέσμου.
Οι άλλες επιλογές, είναι η προσθήκη σελιδοδίκτη και η αντιγραφή κειμένου.
Πώς θα αποστείλουμε μήνυμα MMS:
Για να αποστείλουμε MMS, ακολουθούμε την ίδια ως άνω διαδικασία σύνταξης μυνήματος και ακριβώς κάτω από το κουμπί Αποστολή, υπάρχει το κουμπί προσθήκη συνημένου, ή επισύναψη αρχείου, το οποίο και επιλέγουμε.
Εμφανίζεται πινακάκι με 10 στοιχεία, με το τι θέλουμε να επισυνάψουμε, δηλαδή εικόνες, λήψη εικόνας, δηλαδή να τραβήξουμε μια φωτογραφία με την κάμερα μας, Προσθήκη Video, Εγγραφή Video, δηλαδή να ηχογραφήσουμε ένα video, ήχος, ηχογράφιση, δηλαδή να ηχογραφήσουμε κάτι εκείνη τη στιγμή, Θέση,, Ευρετήριο, δηλαδή να αποστείλουμε κάποιες από τις επαφές μας, σημείωση, δηλαδή να αποστείλουμε μια σημείωση μας και τέλος η επιλογή es plannet.
Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να επισυνάψουμε μια φωτογραφία.
Μας εμφανίζει ένα πινακάκι να επιλέξουμε εάν τη φωτογραφία την έχουμε στις φωτογραφίες, στο Google drive.
Επιλέγουμε τις φωτογραφίες.
Εκεί, εμφανίζονται όλες οι φωτογραφίες μας.
Αφού βρούμε αυτή που θέλουμε, απλώς πατάμε επάνω της και αυτόματα επισυνάπτεται.
Για να προσθέσουμε και άλλα αρχεία, ακολουθούμε την ίδια ως άνω διαδικασία.
Το ίδιο κάνουμε για την επισύναψη Video, ήχου, Επαφής, σημείωσης, κ.λ.π.
Μώλις το μήνυμα μας είναι έτοιμο, απλώς πατάμε το κουμπί Αποστολή.
Για να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους των μυνημάτων μας, π.χ. σύντομο μήνυμα, μείνημα πολυμέσων και άλλες ρυθμίσεις, ανοίγουμε το μενού επιλογών, πατώντας το κουμπί πάνω και δεξιά στην οθώνη .
Μέσα στις διαθέσιμες επιλογές, υπάρχει και η επιλογή Ρυθμίσεις.Εμείς, επιλέγουμε ρυθμίσεις και τις ανοίγουμε.
Πάμε στην καρτέλα ρυθμίσεις μυνήματος κειμένου, όπου είναι η ίδια λογική όπως κάναμε στα παλιά Sympian.
Το ίδιο κάνουμε και για τις ρυθμίσεις μυνήματος πολυμέσων.
Εκείνο που προτίνεται να ρυθμίσουμε, είναι τη λήψη αναφοράς να επιλέξουμε Ναι, τόσο στις ρυθμίσεις σύντομου μυνήματος, όσο και στα μυνήματα πολυμέσων, δηλαδή τα MMS.
Τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, δεν τις πειράζουμε καθόλου, απλώς στα μυνήματα MMS, επιλέγουμε και την αίτηση αναφοράς ανάγνωσης, προεραιτικά.
Στην καρτέλα ειδοποιήσεις, ελέγχουμε εάν είναι μαρκαρισμένη η επιλογή Χρήση ήχου και εμφάνιση εικονιδίου στη γραμμή κατάστασης κατά τη λήψη μυνημάτων.
έπειτα, μαρκάρουμε εάν δεν είναι μαρκαρισμένη η επιλογή να δονείται κατά τη λήψη μυνημάτων.
Επίσης, ελέγχουμε να είναι τσεκαρισμένη η επιλογή προβολή προεπισκόπισης ληφθέντων μυνημάτων στη γραμμή κατάστασης.
Τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, τις αφήνουμε ως έχουν.
Σε ορισμένες συσκευές, μπορεί να συναντήσουμε την επιλογή εκπομπή κυψέλης.
Καλό είναι εάν είναι ενεργή, να την απενεργοποιήσουμε, απενεργοποιώντας το σχετικό διακοπτάκι στο πάνω μέρος της οθώνης και δεξιά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου