Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ρυθμίσεις και εγκατάσταση του Jaws:


Η εγκατάσταση του Jaws είναι πολύ απλή και για να γίνει αυτό ακολουθούμε τα εξής βήματα:
1. Εκτελούμε το setup και μόλις αρχίσει να μιλάει πατάμε enter.
2. Εγκαθιστά ορισμένα αρχεία και Utilities από μόνο του και μετά μας ανοίγει τον οδηγό εγκατάστασης. Εκεί πατάμε επόμενο.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στα Windows Vista και Windows 7 και στις εκδόσεις του Jaws 10 και 11, μώλις εγκατασταθούν τα παραπάνω αρχεία και utilities, θα ζητήσει επανεκίνηση και πατάμε στο κουμπί Yes.
Επειτα, μώλις ξεκινήσει ο υπολογιστής, ξεκινάει αυτόματα ο οδηγός εγκατάστασης και στην πρώτη καρτέλα που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Επόμενο.
3. Τσεκάρουμε το αποδέχομαι τους όρους άδειας χρήσης και πατάμε επόμενο.
4. Μετά πατάμε το κουμπί τυπική εγκατάσταση και στην επόμενη καρτέλα πατάμε στο επόμενο και η εγκατάσταση ξεκινά.
5. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πατάμε finish και μετά στο yes για να γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή.
Στα Windows Vista και Windows 7, δεν ζητάει επανεκίνηση.

Μόλις φορτώσει ο υπολογιστής, ξεκινάει να τρέχει αυτόματα και το Jaws. Εκεί μας εμφανίζει ένα πινακάκι και μας ρωτά αν θέλουμε να τρέχει αυτόματα το Jaws, ή όχι. Προτείνουμε αν έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας και το Hal, να μην τρέχουν αυτόματα κανένας screen reader.
Αλλά στις εκδόσεις του Jaws 10 και 11, το συγκεκριμένο πινακάκι δεν εμφανίζεται.

Μόλις τελειώσει και αυτό το βήμα, προχωράμε στην εγκατάσταση 2 αρχείων, του DongleSystemDrivers.exe και του FS Video interceptor.exe.
Αυτά τα 2 λύνουν προβλήματα ασυμβατότητας του Jaws με συνθέτες ομιλίας και με διάφορες άλλες συσκευές, π.χ. για ορισμένα μοντέλα καρτών γραφικών, της Ati και της Envidia geforce.
Αλλά θα πρέπει να σημειωθεί και εδώ ότι οι εκδόσεις Jaws 10 και 11, έχουν αναβαθμισμένες τις λειτουργίες που παρέχονται από τα 2 παραπάνω αρχεία.
Για ορισμένους υπολογιστές που έχουν κάρτες γραφικών της Envidia geforce και ορισμένα μοντέλα της Ati, ίσως χρειάζονται το αρχείο Video fix.reg, το οποίο μπορούμε να το κατεβάσουμε από τη σελίδα της Freedom Scientific:
Στην ενότητα Support.


Προσθήκη ενός συνθέτη στο Jaws:

Για να εγκαταστήσουμε τον ορφεα2 στο Jaws ή τον συνθέτη της e-rhetor τον Σίμο, ακολουθούμε τα εξής βήματα.
  1. Για τον ορφεα2, την ώρα που τρέχει το Hal, ανοίγουμε το μενού έναρξη και πηγαίνουμε στα προγράμματα. Επιλέγουμε τον ορφεα2, ανοίγουμε το υπομενού και πατάμε enter στην επιλογή Sapi4 run time.
  2. Στη συνέχεια, απενεργοποιούμε το Hal, τρέχουμε το Jaws και πηγαίνουμε στον πίνακα ελέγχου του Jaws.
Στην περίπτωση που ο πίνακας ελέγχου του Jaws δεν είναι μόνιμα ανοιχτός, τότε πατάμε insert+j και μας εμφανίζει μια λίστα από μενού και υπομενού.
Στην περίπτωση που ο πίνακας ελέγχου τρέχει αυτόματα μόλις ξεκινάει το Jaws, τον φέρνουμε μπροστά μας και πατάμε το alt+L όπου μας πάει αυτόματα στο μενού της γλώσσας. Στη συνέχεια πατάμε το γράμμα c και πηγαίνουμε στο μενού change synthesizer.
Στο change synthesizer και μας εμφανίζει μια λίστα με τους διαθέσιμους συνθέτες. Εμείς πατάμε enter στο Sapi4 detect.
  1. Εκεί μας εμφανίζει τον ορφεα2 και αφού πατήσουμε enter, πατάμε το insert+control+S και επιλέγουμε να μιλάει ο Ορφεας2.
  2. Για να ρυθμίσουμε τη γλώσσα, την ώρα που τρέχει το Jaws με τον Ορφέα, ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws, πηγαίνουμε στο μενού Language και επιλέγουμε το Synthesizer language  Υπάρχει η πιθανότητα να μην διαβάζει τις γλώσσες, για αυτό προτείνουμε να έχετε μαζί σας έναν βλέποντα, ή να τρέχετε ταυτόχρονα και το Hal.
  3. Για να ρυθμίσουμε την ταχύτητα και τον τόνο φωνής, ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws, πηγαίνουμε στο μενού basic, μετά στο voices υπομενού και πατάμε enter στο global adjustment.
Εκεί επιλέγουμε με το tab την επιλογή που θέλουμε και με τα βελάκια πάνω και κάτω ρυθμίζουμε ό,τι χρειάζεται. Και σε αυτήν την περίπτωση προτείνουμε να είναι μαζί σας κάποιος ή να τρέχετε ταυτόχρονα και το Hal.
  1. Για να τρέχει ο Ορφέας μόλις τρέχουμε το Jaws, από το πίνακα ελέγχου του Jaws ανοίγουμε το μενού utilities, και πατάμε enter στο configuration manager.
Εκεί, πατάμε alt και με δεξί βελάκι βρίσκουμε το μενού set options. Μετά με βελάκια πάνω και κάτω βρίσκουμε την επιλογή synthesizer option και πατάμε enter.
Εκεί επιλέγουμε τον Ορφεα2 και με 2 tab βρίσκουμε την επιλογή allow wave files with software synthesize reset και την τσεκάρουμε πατώντας space.
Τέλος, πατάμε okay και μετά alt+f4. Εκεί μας λέει αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τις επιλογές μας και πατάμε space στο yes.

Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται και για την εγκατάσταση του e-rhetor phonaisthisia. Η διαφορά είναι ότι εκεί η γλώσσα είναι προεπιλεγμένη. Πάντως και σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί να ρυθμιστεί η ταχύτητα και ο τόνος φωνής.

Ωστόσο, επειδή ο συγκεκριμένος συνθέτης είναι ξεχωριστό πρόγραμμα, θα περιγράψουμε παρακάτω τον τρόπο εγκατάστασης και το πώς ενεργοποιείται η άδεια του.
Εγκατάσταση του συνθέτη φωνής E-rhetor Phonaisthisia:

Για την εγκατάσταση του ελληνικού συνθέτη φωνής, ακολουθούμε τα εξείς βήματα:
  1. Τρέχουμε την εφαρμογή Bundle-Visual-STD-Win32.
  2. Στην πρώτη καρτέλα που εμφανίζεται, επιλέγουμε με τα βελάκια γλώσσα ελληνικά και πατάμε επόμενο.
  3. Στην αμέσως επόμενη καρτέλα, εμφανίζεται μια λίστα με τις βελτιώσεις του προγράμματος και γενικότερα η περιγραφή του. Για να συνεχίσουμε, πατάμε Επόμενο.
  4. Στην επόμενη καρτέλα, μας ζητάει να επιλέξουμε τα συστατικά που θέλουμε να εγκατασταθούν. Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Supernova Hal Jaws και στη συνέχεια, πατάμε επόμενο.
  5. Στην αμέσως επόμενη καρτέλα, μας εμφανίζει τον κατάλογο στον οποίο θα εγκατασταθεί το πρόγραμμα. Εμείς δεν πειράζουμε τίποτα και πατάμε επόμενο.
  6. Τέλος, αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, πατάμε στο κουμπί τέλος. Κάνουμε επανεκίνηση τον υπολογιστή μας.

Στη συνέχεια τρέχουμε το Set up, από το φάκελο Activation, το οποίο μας έχει δωθεί με το συνθέτη φωνής.
Στην πρώτη καρτέλα, βρίσκουμε την επιλογή ελληνικά-Greek και πατάμε Space.
Στην αμέσως επόμενη καρτέλα, μας λέει ότι θα πρέπει να είμαστε οι διαχειριστές του συστήματος κ.λ.π. Απλώς πατάμε Okay.
Στην Τρίτη καρτέλα, μας λέει να επιλέξουμε την ενέργια που θέλουμε να γίνει. Μας έχει προεπιλεγμένη την επιλογή Εγκατάσταση. Εμείς δεν πειράζουμε τίποτα και πατάμε Επόμενο.
Στην επόμενη καρτέλα, στο άδειο κουτάκι γράφουμε τη λέξη Ναι. Επειτα πατάμε επόμενο.
Στην επόμενη καρτέλα, επιλέγουμε την επιλογή, Όχι, ζήτα το τώρα από το Internet και πατάμε επόμενο.
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι εάν έχουμε στα χέρια μας τον αριθμό του κλειδιού από την εταιρεία, τότε επιλέγουμε Ναι, να προχωρήσει η εγκατάσταση και στην επόμενη καρτέλα, πληκτρολογούμε ανα 4 ψηφία στα αντίστοιχα κουτάκια τον αριθμό-κλειδί του προϊόντος.
Υπάρχει όμως και η πιθανότητα, όταν κάνουμε ανάκτηση του κλειδιού μέσω internet, να έχει βλάβη ο Server και να μη μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Τότε βρίσκουμε την επιλογή Όχι, δημιούργησε μια αίτηση και στην επόμενη καρτέλα πατάμε στην επιλογή Αντιγραφή στο πρόχειρο, ώστε να στείλουμε τα δεδομένα μέσω e-mail, στο
Η εταιρεία μας ενημερώνει ότι είτε μπορούμε να ανακτήσουμε το κλειδί από το διαδίκτυο, ή μας στέλνει τον αριθμό, ώστε να τον πληκτρολογήσουμε χειροκίνητα.
Ας δούμε όμως τι γίνεται, όταν επιλέξουμε ανάκτηση μέσω internet.
Στην αμέσως επόμενη καρτέλα, μας ρωτάει εάν είμαστε συνδεμένη στο Internet. Εμείς επιλέγουμε Ναι, αφού πρώτα πρίν εκτελέσουμε το συγκεκριμένο αρχείο έχουμε συνδεθεί στο Internet.
Αφού επιλέξουμε Ναι, το πρόγραμμα συνδέεται με το διακομιστή της E-rhetor και ανακτά την άδεια. Αφού όλα πάνε καλά, μας λέει ότι το κλειδί επανακτήθηκε επιτυχώς από το διαδίκτυο και εμείς πατάμε Okay.
Στην αμέσως επόμενη καρτέλα, μας έχει προεπιλεγμένο τον κατάλογο στον οποίο θα γίνει η εγκατάσταση. Εμείς απλώς πατάμε επόμενο.
Επειτα πατάμε στο κουμπί έναρξη και η εγκατάσταση τρέχει.
Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, πατάμε στο κουμπί Τέλος.
Στη συνέχεια, μας εμφανίζει ένα πινακάκι και μας ρωτάει εάν θέλουμε να δημιουργηθεί στην επιφάνεια έργασίας ένα αρχείο, το οποίο θα πρέπει να στείλουμε με e-mail στην E-rhetor. Εμείς επιλέγουμε Okay και το αρχείο δημιουργείται.
Το συγκεκριμένο αρχείο, περιγράφει κάποια στοιχεία, με τα οποία ενημερώνεται η εταιρεία ότι η εγκατάσταση του προγράμματος μας ήταν επιτυχής και αμέσως εισαγώμαστε στη λίστα των ενεργών χρηστών.
Στην περίπτωση απεγκατάστασης, δημιουργείται επίσης στην επιφάνεια εργασίας ένα αντίστοιχο αρχείο, το οποίο και πάλι στέλνουμε στην εταιρεία, ώστε να μας ανανεώσει το κλειδί, όταν θα προβούμε σε νέα εγκατάσταση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι έχουμε το δικαίωμα να εγκαταστήσουμε τη Φωναισθησία μόνο σε ένα PC.

Ενεργοποίηση του Jaws:
Σημειώνουμε εδώ, ότι πρίν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε διαδικασία ενεργοποίησης του Jaws, θα πρέπει απαραίτητα να συνδεθούμε στο Internet.
Για να ενεργοποιήσουμε το Jaws, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
Κάθε φορά που φορτώνουμε το Jaws, μας ανοίγει ένα παράθυρο και μας ζητάει να το ενεργοποιήσουμε. Στο παραθυράκι που εμφανίζεται, επιλέγουμε Start activation και πατάμε Space.
Στην επόμενη καρτέλα, επιλέγουμε εάν θέλουμε να εισάγουμε το Authorization number αυτόματα, ή χειροκίνητα.
Όταν αγοράζουμε το πακέτο Jaws, μαζί με το CD του προϊόντως, μας δίνεται και ένα CD για την ενεργοποίηση.
Καλό είναι λοιπόν, να επιλέξουμε να εισάγουμε το authorization number αυτόματα. Αφού το κάνουμε αυτό, πατάμε επόμενο.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το CD ενεργοποίησης στη μονάδα μας.
Μώλις τελειώσει η εισαγωγή των δεδομένων, εμφανίζεται ένα πινακάκι, στο οποίο πατάμε Okay.
Αμέσως εμφανίζεται ο οδηγός ενεργοποίησης. Εκεί με τα βελάκια, επιλέγουμε By internet και πατάμε επόμενο.
Στην επόμενη καρτέλα, πατάμε ξανά επόμενο, χωρίς να πειράξουμε τίποτα.
Το πρόγραμμα συνδέεται αυτόματα με την ιστοσελίδα της Freedom και ανακτά το κλειδί ενεργοποίησης.
Στην περίπτωση που το τείχος προστασίας των Windows είναι ενεργό, εμφανίζεται ένα πινακάκι διαλόγου. Εκεί με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή άρση αποκλεισμού και πατάμε Space.
Μώλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και μας πεί ότι η ενεργοποίηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πατάμε το κουμπί Finish.
Σημειώνουμε εδώ, ότι για την επιτυχή ενεργοποίηση του Jaws και χωρίς να δυσκολευτούμε, καλό είναι να ρυθμήσουμε πρότα το συνθέτη ομηλίας και τη γλώσσα των ελληνικών, όπως δηλαδή περιγράψαμε παραπάνω.
Σημειώνουμε επίσης, ότι το πακέτο του Jaws που αγοράσαμε, διαθέτει μόνο 3 άδειες. Στην περίπτωση που τις εξαντλήσουμε, επικοινωνούμε με την εταιρεία και αφού τους δώσουμε το σειριακό μας αριθμό, μας δίνουν άλλα 3 κλειδιά.

Δημιουργία πλήκτρου εκίνησης στο Jaws:
Για να δημιουργήσουμε πλήκτρο εκίνησης, ανοίγουμε το μενού έναρξη, πηγαίνουμε στα προγράμματα, βρίσκουμε με τα βελάκια το Jaws και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Jaws, πατάμε το κουμπί Application και με βελάκι επάνω, βρίσκουμε την επιλογή ιδιότητες και πατάμε Enter.
Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε το κουτάκι πλήκτρο εκίνησης και επιτόπου πατάμε το συνδυασμό Control+Sift+J.
Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Εφαρμογή και πατάμε Space.
Τέλος, βρίσκουμε Okay και πατάμε Space.

Επιπρόσθετες ρυθμίσεις:
Όταν χρησιμοποιούμε το Jaws σε ιστοσελίδες, πολλές φορές αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα Flash movie, τα οποία όταν λειτουργούν, εμποδίζουν την πλοήγηση ενός τυφλού στις ιστοσελίδες αυτές.
Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, κάνουμε τα παρακάτω:
Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws, πατώντας το συνδυασμό insert+J.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε το μενού Utilities και με δεξί βελάκι ανοίγουμε το υπομενού.
Με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή Configuration manager και πατάμε Enter.
Επειτα, ανοίγουμε το μενού αρχείο, πατώντας το πλήκτρο Alt.
Με δεξί βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Set options και με βελάκι προς τα κάτω, βρίσκουμε την επιλογή HTML options και πατάμε Enter.
Με το συνδυασμό Control+Tab, βρίσκουμε την καρτέλα Misk.
Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή Ignore flash on web pages και πατάμε Space.
Τέλος, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και πατάμε Space.
Πατάμε το συνδυασμό Alt+F4 και στο πινακάκι που εμφανίζεται, πατάμε Space στην επιλογή Yes, για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.

Μια άλλη συμαντική ρύθμηση, αφορά ένα πρόβλημα που εμφανίζεται όταν διαβάζουμε κείμενα. Στην αρχή κάθε πρότασης, ή όταν εναλλάσσονται οι λέξεις, δηλαδή όταν μετά από μια ελληνική λέξη ακολουθεί αγγλική και το αντίθετο, συχνά το Jaws εκφωνεί Greek, Greek, συνέχεια, πρίν από κάθε λέξη.
Για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα, ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws και από το υπομενού, επιλέγουμε το μενού Configuration manager.
Επειτα, ανοίγουμε με το Alt το μενού αρχείο, με δεξί βελάκι πηγαίνουμε στο Set options και με κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Text prossessing και πατάμε Enter.
Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Detect all languages, την οποία και ξεμαρκάρουμε, πατώντας Space.
Τέλος, βρίσκουμε την επιλογή Okay και πατάμε Space.
Πατάμε Alt+F4 και στη συνέχεια Yes, για να σώσουμε τις επιλογές μας.

Μια ακόμα συμαντική ρύθμηση, που αφορά το πλήκτρο Tab:
Όταν χρησιμοποιούμε το πλήκτρο Tab με το Jaws, πρίν μας εκφωνήσει την επιλογή στην οποία βρισκόμαστε, μας εκφωνεί και τη λέξη Tab, δηλαδή Tab Okay, Tab άκυρο, κ.λ.π.
Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, κάνουμε τα ακόλουθα:
Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του Jaws και το υπομενού Utilities. Στη συνέχεια ανοίγουμε το μενού Configuration manager.
Ανοίγουμε με το Alt το μενού αρχείο, πηγαίνουμε στο Set options και με βελάκια προς τα πάνω, βρίσκουμε την επιλογή Keybort options και πατάμε Enter.
Πατάμε το συνδυασμό Control+Tab και πηγαίνουμε στη δεύτερη καρτέλα, Key Labels. Πατώντας μια φορά το  Tab, εμφανίζεται μια λίστα με επιλογές.
Πατάμε το συνδυασμό Control+Page down και πηγαίνουμε στο τέλος της λίστας.
Πατώντας 2 φορές το βελάκι προς τα πάνω, βρίσκουμε την επιλογή Tab, όπου και πατάμε Space, για να ξεμαρκαριστεί η επιλογή.
Τέλος, με το πλήκτρο Tab βρίσκουμε Okay και πατάμε Space.
Πατάμε Alt+F4 και επιλέγουμε Yes, για να σώσουμε τις επιλογές.

Συντομεύσεις πλήκτρων λειτουργίας του jaws

Insert escape ανανέωση της οθόνης.

Insert και F1 βοήθεια για την εφαρμογή που βρισκόμαστε.

Insert και F2 ρυθμίσεις πλήκτρων.

Insert και F3 εύρεση επόμενου.

Insert και F4 κλείνει το jaws.

Insert και F5 βγάζει τα πεδία της φόρμας.

Insert και F6 βγάζει τις κεφαλίδες.

Insert και F7 βγάζει τα link σε λίστα.

Insert και F8 βγάζει την βασική γραμμή εργαλείων σε λίστα.

Insert και F9 βγάζει τα frame σε λίστα.

Insert και F10 βγάζει λίστα με τα παράθυρα και τις εφαρμογές που τρέχουν στο κομπιούτερ.

Insert και F11 βγάζει σε λίστα τα εργαλεία της γραμμής εργασιών.

Insert και F12 λέει την ημερομηνία και την ώρα.

Insert και ένα διαβάζει τον τίτλο του παραθύρου.

Insert και δυο διαβάζει από εκεί που είμαστε και κάτω.

Insert και τρία διαβάζει την γραμμή κατάστασης του παραθύρου.

Insert και τέσσερα διαβάζει προς τα αριστερά λέξη λέξη.

Insert και πέντε διαβάζει την λέξη που είμαστε.

Insert και πέντε κάνει σπέλινγκ στην λέξη που είμαστε.

Πέντε διαβάζει το χαρακτήρα που είμαστε.

Insert και έξι διαβάζει προς τα δεξιά λέξη λέξη.

Insert και εφτά διαβάζει μια σειρά μέχρι εκεί που είμαστε.

Insert και οχτώ διαβάζει όλη την σειρά.

Insert και εννιά διαβάζει από εκεί που είμαστε μέχρι το τέλος της σειράς.

Insert και μείον μπαίνει σε πλοήγηση.

Με το συν βγαίνει από την πλοήγηση.

Insert και ρ εναλλαγή της κατάστασης πλοήγησης.

/ αριστερό κλικ ποντικιού.

Αστερίσκος δεξί κλικ ποντικιού.

Insert και / κλείδωμα αριστερού κλικ και ξεκλείδωμα.

Insert και αστερίσκος κλείδωμα δεξιού κλικ και ξεκλείδωμα.

Αλτ και πέντε ανάγνωση της πρότασης που είμαστε.

Αλτ και οχτώ ανάγνωση και μετακίνηση στην προηγούμενη πρόταση.

Αλτ και δυο ανάγνωση και μετακίνηση στην επομένη πρόταση.

Control και πέντε ανάγνωση παραγράφου που είμαστε.

Control και δυο ανάγνωση και μετακίνηση στην επόμενη παράγραφο.

Control και οχτώ ανάγνωση και μετακίνηση στην προηγούμενη παράγραφο.

Control σταματάει να μιλάει.

Shift σταματάει να μιλάει.

Insert και w βγάζει πινακάκι με τις συντομεύσεις της εφαρμογής που είμαστε.

Insert και ε διαβάζει το κουμπί που βρισκόμαστε.

Insert και τα διαβάζει τον τίτλο του παραθύρου.

Insert και α διαβάζει την γραμμή διευθύνσεως.

Insert και σ ρυθμίσεις ανάγνωσης των μενού.

Insert και F διαβάζει τις ιδιότητες σε ένα κείμενο.

Insert και H διαβάζει τις συντομεύσεις του jaws στο πρόγραμμα που είμαστε.

Insert και J ανοίγει το παράθυρο του jaws.

Insert και B διαβάζει τα παράθυρα διαλόγου.

Insert Control και F εύρεση του jaws.

Insert Control και V ανάγνωση της version του προγράμματος.

Insert Shift και δυο ανάγνωση μαρκαρισμένου.

Ρύθμιση του προβλήματος εκφώνησης γλώσσας στο Jaws

Μια σημαντική ρύθμιση στο Jaws, η οποία αφορά ένα πρόβλημα που υπάρχεις στις εκδώσεις 7.10.500 και 8.0.423, σχετικά με τη μη εκφώνηση της αλλαγής γλώσσας του πληκτρολογίου, όταν πατάμε τον συνδυασμό Alt+shift. Επίσης, εξαιτίας αυτού του σοβαρού προβλήματος, δεν εκφωνούνται σωστά τα ελληνικά γράμματα και ενώ γράφουμε ελληνικά, μας διαβάζει αγγλικά, ενώ κάθε φορά που πατάμε το συνδυασμό Alt+shift, το Jaws μας λέει, Input language did not change.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα, παρουσιάζεται μόνο στο Windows XPκαι μόνο στις εκδόσεις που αναφέρονται.
Στις εκδόσεις 9 και 10 του Jaws, το παραππανω πρόβλημα δεν παρουσιάζεται.
Το όλο παραπάνω πρόβλημα λύνεται ως εξής:
Ανοίγουμε το μενού έναρξη, πηγαίνουμε στο μενού ρυθμίσεις και στη συνέχεια, ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου.
2. Με τα βελάκια, βρίσκουμε το μενού τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας και πατάμε Enter.
3. Πατάμε το συνδυασμό Control+Tab και πηγαίνουμε στην καρτέλα Γλώσσες.
4. Με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή, Υπηρεσίες κειμένου και γλώσσες εισαγωγής λεπτομέρειες. Εκεί πατάμε το πλήκτρο Space.
5. Με τα βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε την επιλογή ελληνικά και με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή κατάργηση και πατάμε Space.
6. Στη συνέχεια, με το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε Okay και πατάμε Space. Έπειτα ξαναβρίσκουμε με το Tab την επιλογή Okay και ξαναπατάμε Space, για να κλείσουμε όλα τα παράθυρα.
7. Στη συνέχεια, ξανανοίγουμε το μενού έναρξη και πηγαίνουμε πάλι στον πίνακα ελέγχου και ξανανοίγουμε το μενού Τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας, με τον ίδιο τρόπο που πήγαμε και στην αρχή.
8. Πατάμε το συνδυασμό Control+Tab, πηγαίνουμε στην καρτέλα γλώσσες και με το πλήκτρο TAB, βρίσκουμε και πάλι την επιλογή Υπηρεσίες κειμένου και γλώσσες εισαγωγής λεπτομέρειες. Πατάμε το πλήκτρο Space.
9. Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή προσθήκη και πατάμε Space.
10. Με τα βελάκια, βρίσκουμε γλώσσα ελληνικά και στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή προσθήκη και πατάμε Space.
11. Με το Tab, βρίσκουμε Okay και πατάμε Space. Κάνουμε το ίδιο, μέχρι να κλείσουμε όλα τα παράθυρα.

Η ρύθμιση μας έχει γίνει και το πρόβλημα διορθώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου