Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ρυθμίσεις και εγκατάσταση του Skype 5.0


 
  1. Εκτελούμε το Setup.exe και στην πρώτη καρτέλα που εμφανίζεται, υπάρχει Ως προεπιλεγμένη γλώσσα εγκατάστασης η ελληνική. Εκεί δεν πειράζουμε τίποτα, απλώς βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Συμφωνώ να γίνει η εγκατάσταση και πατάμε Space.
  2. Στην επόμενη καρτέλα, υπάρχει τσεκαρισμένη η επιλογή να εγκατασταθεί η δωρεάν μπάρα αναζήτησης Google. Εάν δεν θέλουμε να εγκατασταθεί το συγκεκριμένο εργαλείο, απλώς ξεμαρκάρουμε την επιλογή με το Space και στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Συνέχεια με την εγκατάσταση και πατάμε Space.
  3. Η εγκατάσταση εκτελείται και μώλις ολοκληρωθεί, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Ανοιγμα του Skype και πατάμε Space.

Βρισκόμαστε πλέον στο βασικό παράθυρο του Skype.
Εκεί εμφανίζεται μια φόρμα, ώστε να δημιουργήσουμε το λογαριασμό μας.
Εάν δεν έχουμε είδη λογαριασμό στο Skype, συμπληρώνουμε όλα τα πεδία της συγκεκριμένης φόρμας, όπως πλήρες όνομα, User name, Passwort, e-mail, κ.λ.π.
Εάν όμως έχουμε είδη λογαριασμό στο Skype, τη στιγμή που εμφανίζεται η φόρμα δημιουργίας λογαριασμού, πατάμε Escape και τότε εμφανίζεται μια άλλη φόρμα στην οποία συμπληρώνουμε το User name και το Passwort που έχουμε στο Skype.
Στην ίδια φόρμα, υπάρχουν τσεκαρισμένες οι επιλογές, απομνημόνευση του κωδικού και άνοιγμα του skype με το άνοιγμα του υπολογιστή, τις οποίες έχουμε τη δυνατότητα είτε να τις αφήσουμε μαρκαρισμένες, είτε να ξεμαρκάρουμε όποια θέλουμε. Το πιο σωστό είναι να αφήσουμε μαρκαρισμένη την επιλογή Απομνημόνευση του κωδικού και να ξεμαρκάρουμε τη δεύτερη, εάν δεν θέλουμε κάθε φορά που ανοίγουμε τον υπολογιστή, να ανοίγει και το Skype.
Τέλος, βρίσκουμε το κουμπί Σύνδεση και πατάμε Space.
Βρισκόμαστε πλέον στο κεντρικό παράθυρο με τις διαθέσιμες επιλογές.
Το Νέο interface του Skype 5.0, είναι πολύ διαφορετικό από την έκδοση 3.8.
Στη νέα έκδοση δεν υπάρχουν οι κλασικές καρτέλες, απλώς μετακινούμαστε στις επιλογές χρησιμοποιώντας τα βελάκια και το Tab.

Για να κλείσουμε το παράθυρο του Skype, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Alt+F4.
Για να κλείσουμε το Skype, πηγαίνουμε στο System tray και αφού βρούμε το Skype, κάνουμε δεξί klik με το Application, βρίσκουμε με τα βελάκια την επιλογή κλείσιμο και πατάμε Enter.
Εκεί εμφανίζεται 1 πινακάκι όπου μας ρωτάει εάν θέλουμε να κλείσει το Skype. Εμείς μαρκάρουμε πρώτα την επιλογή να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η ερώτηση και στη συνέχεια, βρίσκουμε το κουμπί κλείσιμο και πατάμε Space.
Με τους συνδυασμούς πλήκτρων Alt+1, Alt+2 και Alt+3, μετακινούμαστε στις επαφές, το ιστορικό και στα συμβάντα  αντίστοιχα, δηλαδή με το Alt+1 πηγαίνουμε στις επαφές, με το Alt+2 στο ιστορικό και με το Alt+3, στα συμβάντα. Τις συγκεκριμένες επιλογές, μπορούμε να τις βρούμε και από το μενού της προβολής, ανοίγοντας το μενού Αρχείο με το Alt και με 3 φορές το δεξί βελάκι, βρίσκουμε το μενού προβολή και με τα βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε τις συγκεκριμένες επιλογές.

Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι όταν εγκαταστήσουμε το Script για αυτή την έκδοση,, οι συγκεκριμένοι συνδυασμοί αλλάζουν και αντί για Alt+1, Alt+2 κ.λ.π., χρησιμοποιούνται οι συνδυασμοί Control+1, Control+2 και Control+3 αντίστοιχα.
Αυτό γίνεται, διότι οι συνδυασμοί με το Alt, χρησιμοποιούνται για την ανάγνωση των άμεσων μυνημάτων κειμένου, όπως και στην παλαιότερη έκδοση.

Για να ανοίξουμε το Skype, απλώς επιλέγουμε τη συντόμευση από την επιφάνεια εργασίας και πατάμε Enter.
Όταν ανοίγουμε το Skype για πρώτη φορά, εμφανίζεται μια οθώνη υποδοχής. Εκεί ξεμαρκάρουμε την επιλογή Εμφάνιση της οθώνης υποδοχής κατά την έναρξη και στη συνέχεια βρίσκουμε με το Tab το κουμπί κλείσιμο της οθώνης υποδοχής και πατάμε Space.

Η πρώτη βασική ρύθμιση που πρέπει να κάνουμε, είναι να ορίσουμε την προβολή, δηλαδή από το μενού της προβολής, βρίσκουμε με τα βελάκια την επιλογή Μικρή προβολή και πατάμε Enter.
Αυτό το κάνουμε για να μπορούμε όταν εγκαταστήσουμε το Script για το Skype, να διαβάζουμε τα άμεσα μυνήματα κειμένου, χρησιμοποιώντας τους συνδυασμούς πλήκτρων Alt+1, Alt+2 κ.λ.π., όπως και στην παλαιότερη έκδοση.
Επίσης αυτό γίνεται για να δουλεύουν αποτελεσματικά οι συντομεύσεις.

Εγκατάσταση του Script:

Για όσους επιθυμούν να εγκαταστήσουν το Script για το Skype 5.0, ο τρόπος είναι απλός και κλασικός.
Απλώς, αντιγράφουμε από το φάκελο του Script όλα τα αρχεία, χρησιμοποιώντας το συνδυασμό πλήκτρων Control+C και τα κάνουμε επικόλληση στο φάκελο του Jaws, με την ονομασία Explore my settings, με το συνδυασμό πλήκτρων Control+V.
Για να βρούμε το φάκελο Explore my settings, ανοίγουμε το μενού έναρξη, πηγαίνουμε στα προγράμματα, στη συνέχεια βρίσκουμε με τα βελάκια το Jaws και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
Τέλος, βρίσκουμε με τα βελάκια το Explore Jaws, ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι και αφού βρούμε το φάκελο Explore my settings, πατάμε Enter.
Εκεί κάνουμε την επικόλληση.

Βασικές συντομεύσεις του Script:
  1. Με το συνδυασμό πλήκτρων Control+Sift+C, κάνει Compile το Script με το Skype.
  2. Με Control+O, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του Skype.
  3. Με τους συνδυασμούς πλήκτρων Alt+1, Alt+2 κ.λ.π., διαβάζουμε τα άμεσα μυνήματα κειμένου, ενώ με Alt+2 φορές το 1, διαβάζουμε τα links που περιέχονται στα άμεσα μυνήματα κειμένου.
  4. Με το συνδυασμό πλήκτρων Insert+H, εμφανίζεται η βοήθεια για το Script του Skype, καθώς επίσης και μια λίστα με τις βασικές συντομεύσεις για το Jaws.

Πρόσθετες ρυθμίσεις:
Για να κάνουμε ορισμένες βασικές ρυθμίσεις στο Skype, κάνουμε τα ακόλουθα:
  1. Ανοίγουμε το μενού αρχείο με το Alt, με 4 φορές το δεξί βελάκι πηγαίνουμε στο μενού εργαλεία και με πάνω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Επιλογές-Options και πατάμε Enter.
Εδώ υπάρχουν 11 καρτέλες με ρυθμίσεις. Εμείς θα εξετάσουμε τις πιο βασικές καρτέλες.
  1. Στην πρώτη καρτέλα γενικά, πατώντας μια φορά το πλήκτρο Tab, βρίσκουμε την επιλογή όταν κάνω διπλό klik σε μια επαφή, κάνε κλήση. Τη μαρκάρουμε πατώντας το Space. Ετσι κάθε φορά που θα πατάμε Enter σε μια επαφή, θα γίνεται κλήση, όπως και στην παλιά έκδοση.
  2. 3. Πατώντας 5 φορές το Tab, βρίσκουμε την επιλογή εμφάνιση μέτρησης συνδεδεμένων χρηστών. Εάν δεν είναι μαρκαρισμένη, τη μαρκάρουμε πατώντας το Space. Ετσι θα εμφανίζονται στο πάνω μέρος της λίστας όλες οι επαφές που είναι online εκείνη τη στιγμή. Η συγκεκριμένη επιλογή στην έκδοση 5.0, είναι μαρκαρισμένη.
  3. 4. Η δεύτερη καρτέλα, αφορά τη ρύθμιση των συσκευών ήχου. Εδώ βρίσκουμε με το Tab τη λίστα με τις διαθέσιμες συσκευές για το μικρόφωνο. Επιλέγουμε τη συσκευή της κάρτας ήχου του υπολογιστή μας, π.χ. Real teck high definition. Το ίδιο κάνουμε και για τη συσκευή των ηχείων.
Επιπλέον, ξεμαρκάρουμε τις αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή για το μικρόφωνο την ενεργοποίηση αυτόματης ρύθμισης συσκευής ήχου και για τα ηχεία την αυτόματη προσαρμογή ρυθμίσεων ηχείων.
Με αυτό τον τρόπο, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ένταση του μικροφώνου και των ηχείων μας, όπως εμείς θέλουμε, ενώ με μαρκαρισμένες τις παραπάνω επιλογές, οι ρυθμίσεις θα γίνονταν αυτόματα, αλλά πολλές φορές δεν έχουμε ικανοποιητική απόδοση.
  1. 5. Η Τρίτη καρτέλα, αφορά τους ήχους που πραγματοποιούνται με κάθε ενέργεια του Skype και ονομάζεται κουδουνίσματα. Εδώ στην πρώτη λίστα επιλογών, βρίσκουμε με κάτω βελάκι τις επιλογές Σύνδεση επαφής, Αποσύνδεση επαφής, Αποστολή μυνήματος κειμένου και αποστολή μυνήματος σε τηλεφωνητή. Τις μαρκάρουμε πατώντας το Space.
  2. Η τέταρτη καρτέλα, αφορά τις ρυθμίσεις της κάμερας και ονομάζεται Video. Εδώ, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Αυτόματη λήψη video και κοινή χρήση οθώνης και με τα βελάκια, επιλέγουμε από οποιονδήποτε. Πατώντας μια φορά το Tab, βρίσκουμε την επιλογή Να ενημερώνονται ότι διαθέτω video και επιλέγουμε με τα βελάκια Μόνο πρόσωπα από τις επαφές μου. Συνήθως, η συγκεκριμένη επιλογή είναι μαρκαρισμένη.
  3. 7. Πηγαίνουμε στην καρτέλα μυνήματα. Εδώ είναι καλό να ξεμαρκάρουμε όλες τις επιλογές. Ετσι, δεν θα εμφανίζονται διαφημήσεις και άλλες άσκοπες ειδοποιήσεις που ενοχλούν.
8. Πηγαίνουμε στην τελευταία καρτέλα, με την ονομασία πληκτρολόγιο. Στην πρώτη επιλογή Ενεργοποίηση συντομεύσεων πληκτρολογίου πατάμε το Space για να τη μαρκάρουμε.
Πατώντας μια φορά το Tab, βρίσκουμε τη λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές των συντομεύσεων, όπως π.χ. Απτάντηση κλήσης, αγνόηση κλήσης, απόριψη-Τερματισμός κλήσης, κ.λ.π. Εδώ ελέγχουμε εάν οι συγκεκριμένες συντομεύσεις είναι μαρκαρισμένες. Οσες θέλουμε να χρησιμοποιούμε και δεν είναι μαρκαρισμένες, απλώς τις μαρκάρουμε πατώντας το Space, σε κάθε μία από επίσης, έχουμε τη δυνατότητα δίπλα από κάθε συντόμευση, πατώντας στο κουμπί αλλαγή συντόμευσης, να ορίσουμε εμείς τη συντόμευση που θέλουμε.
αυτές. Με λίγα λόγια, ορισμένες από τις ρυθμίσεις του Skype, όπως οι συντομεύσεις του πληκτρολογίου, γίνονται όπως και στις παλιές εκδόσεις.
  1. Για όσους χρησιμοποιούντ Windows vista και  Windows 7, θα πρέπει να πάνε στο μενού Αναβαθμίσεις και να ξεμαρκάρουν την επιλογή Διατήρηση του Skype στη γραμμή εργασιών, όσο διαρκεί η σύνδεση μου. Ετσι, όταν πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Alt+F4 και κλείνουμε το παράθυρο του Skype δεν θα ελαχιστοποιείται και δεν θα εμφανίζεται μπροστά μας κάθε φορά που βρισκόμαστε στην επιφάνεια εργασίας.
Επιπλέον, στη συγκεκριμένη καρτέλα υπάρχει η επιλογή Προβολή τεχνικών πληροφοριών κατά τη συνομιλία. Εάν θέλουμε προεραιτικά τη μαρκάρουμε πατώντας το Space, για όποιον επιθυμεί να βλέπει πληροφορίες όπως διάρκεια συνομιλίας και την ώρα που πραγματοποιήθηκε η κλήση..

Προαιρετική ρύθμιση:
Πηγαίνουμε στην καρτέλα ειδοποιήσεις. Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να μαρκάρουμε και να ξεμαρκάρουμε όποια επιλογή θέλουμε να εμφανίζεται ειδοποίηση, ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου