Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οδηγίες εγκατάστασης του Sibelius 5.1:


Στο κείμενο που ακολουθεί, θα περιγράψουμε τον τρόπο εγκατάστσης του Sibelius 5.1, αλλά και το πώς εγκαθιστούμε τα 2 αρχεία update που χρειάζονται, για να φτάσουμε στην έκδοση 5.25.
Επίσης, θα περιγράψουμε τον τρόπο εγκατάστασης και χρήσης του Sibelius access, το οποίο αναπτύχθηκε από χρήστες του Sibelius, άτομα με πρόβλημα όρασης και διατίθεται στην ιστοσελίδα της Music access, στην ακόλουθη διεύθυνση:

Το συγκεκριμένο αρχείο, εγκαθιστά ένα φάκελο με Plugins στον φάκελο του Sibelius,, διάφορα αρχεία Script στο φάκελο του Jaws Explore my settings και ορισμένα αρχεία μητρώου στη Registry του υπολογιστή μας.
Το Script ονομάζεται Sibelius access και υποστηρίζεται από τις εκδόσεις του Jaws 8, 9, 10, 11 και 12 και από τα λειτουργικά συστήματα Windows XP και Windows Vista.

Πρίν μιλήσουμε για τον τρόπο εγκατάστασης του Sibelius access, θα περιγράψουμε τον τρόπο εγκατάστασης του Sibelius softwer, το οποίο πρέπει να εγκατασταθεί πρώτα από όλα:
1.      Τρέχουμε το set up.exe και στην οθώνη που εμφανίζεται, κάνουμε klik στο επόμενο.
2.      Στην επόμενη καρτέλα, εμφανίζονται οι όροι άδειας χρήσης. Βρίσκουμε με το Tab τις διαθέσιμες επιλογές και με τα βελάκια, επιλέγουμε I accept the license agreement.
3.      Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί επόμενο και πατάμε Space.
4.      Στις επόμενες 2 καρτέλες, δεν πειράζουμε τίποτα, απλώς βρίσκουμε κάθε φορά με το Tab το κουμπί επόμενο και πατάμε Space.
5.      Μώλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, επιλέγουμε Finish και πατάμε Space.
6. Κάνουμε επανεκίνηση τον υπολογιστή μας.

Εκτέλεση του προγράμματος και ενεργοποίηση:
1. Στην επιφάνεια εργασίας, δημιουργήθηκε το εικονίδιο με όνομα Sibelius 5. Βρίσκουμε το εν λόγω εικονίδιο και πατάμε Enter επάνω του.
2. Μώλις ανοίξει το πρόγραμμα, εμφανίζεται ένα πινακάκι, όπου μας ρωτάει εάν έχουμε κάποιο registration kode από παλιά έκδοση του Sibelius. Εμείς, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Όχι και πατάμε Space.
3. Εμφανίζεται ένα κενό πλαίσιο και μας ζητάει να πληκτρολογίσουμε το σειριακό αριθμό του προγράμματος.
4. Αφού το πληκτρολογίσουμε, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.

Ενεργοποίηση:
Αφού πληκτρολογίσουμε το σειριακό αριθμό του Sibelius και πατήσουμε okay, αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο ενεργοποίησης του προγράμματος.
Εκεί υπάρχουν 2 επιλογές ενεργοποίησης, η πιο γρήγορη μέσω internet και η δεύτερη μέσω fax, ή E-mail.
Για να ενεργοποιήσουμε το αντίγραφο μας ευκολα και γρήγορα, βρίσκουμε την επιλογή μέσω internet και στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί επόμενο και πατάμε Space.
Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και μώλις ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα, όπου μας πληροφορεί ότι η ενεργοποίηση του αντιγράφου μας έγινε με επιτυχία.
Τότε, βρίσκουμε το κουμπί Finish και πατάμε Space.

Στην περίπτωση που κάποιος δε διαθέτει σύνδεση στο internet, επιλέγει ενεργοποίηση μέσω Fax, ή E-mail.
Μώλις πατήσουμε το κουμπί επόμενο, εμφανίζεται μια καρτέλα, όπου και συμπληρώνουμε τα αντίστοιχα πεδία με ονομα και επόνυμο, όνομα εταιρείας και επιπλέον υπάρχει συμπληρωμένος ο σειριακός αριθμός και ο αριθμός Computer number.
Στο πάνω μέρος του παραθύρου, δίνονται οδηγίες σε πιο φαξ μπορούμε να στείλουμε την εν λόγω φόρμα, ή στη διαθέσιμη διεύθυνση e-mail που μας δίνεται.
Μώλις λάβουμε απάντηση από την εταιρεία του Sibelius με το Registration kode, ξανανοίγουμε την αντίστοιχη φόρμα και συμπληρώνουμε τον κωδικό που λάβαμε στο πεδίο Registration kode.
Αφού ολοκληρώσουμε τη συμπλήρωση της φόρμας, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Finish και πατάμε Space.
Η ενεργοποίηση ολοκληρώθηκε και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το Sibelius.

Στη συνέχεια και ενώ βρισκόμαστε στο βασικό παράθυρο του Sibelius, εμφανίζεται μια μπάρα με διαθέσιμες επιλογές.
Εμείς απλώς, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Do not show this dialog next time και τη μαρκάρουμε, πατώντας το πλήκτρο Space.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.

Εγκατάσταση του Sibelius 5.2 update:
Για να εγκαταστήσουμε το update του Sibelius, δηλαδή την έκδοση 5.2, όπως είναι φυσικό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εγκαταστήσουμε πρώτα την έκδοση 5.1, όπως είδαμε παραπάνω.
Δηλαδή δε μπορούμε κατευθείαν να εκτελέσουμε το set up του Update Sibelius 5.2 χωρίς πρώτα να έχουμε εγκαταστήσει προηγουμένως την έκδοση 5.1.
1. Αφού λοιπόν εκτελέσουμε το Set up, στην πρώτη καρτέλα και μοναδική που εμφανίζεται, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί επόμενο και πατάμε Space.
2. Επειτα, απλώς περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και αφού γίνει αυτό, πατάμε Finish.
3. Κάνουμε μια επανεκίνηση τον υπολογιστή μας.

Με τον ίδιο τρόπο εγκαθιστούμε και το αρχείο Sibelius 5.25 update.

Εγκατάσταση του Sibelius access:
Το Sibelius access, είναι ένα δωρεάν αρχείο script, το οποίο δημιουργήθηκε από τον αμερικανό τυφλό μουσικό Dan Rugman.
Υποστηρίζει της εκδόσεις Jaws 7.10.500, Ολες τις εκδόσεις του Jaws 8, Jaws 9, Jaws 10, Jaws 11, καθώς επίσης και την τελευταία έκδοση Jaws 12.
Το νέο αυτό script είναι ελευθερο, δε συνοδεύεται από σειριακό αριθμό, υποστηρίζεται πλήρως από τα ελληνικά Windows και δε βασίζεται στη γλώσσα των Windows που διαθέτουμε.
Επίσης δε βασίζεται στο σειριακό του Jaws, οπότε δεν έχει καμία σημασία πλέον εάν το Jaws που διαθέτουμε είναι γνήσιο, όπως γινόταν παλαιότερα με το Sibelius speaking.

Η εγκατάσταση του Script Sibelius Access, είναι απλή και εύκολη:
1. Ανοίγουμε το φάκελο Sibelius Access V1, όπου εκεί θα βρούμε 3 υποφακέλους, με τα ονόματα Jaws, Sibelius Software και Registry.
2. Ανοίγουμε τον υποφάκελο Jaws, όπου και αντιγράφουμε όλα τα αρχεία που υπάρχουν εκεί.
3. Ανοίγουμε το μενού έναρξη, επιλέγουμε προγράμματα, βρίσκουμε το Jaws και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
4. Βρίσκουμε την επιλογή Explore Jaws, ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι, έπειτα βρίσκουμε την επιλογή Explore my settings και πατάμε Enter.
5. Στο φάκελο που εμφανίζεται, κάνουμε επικόλληση τα αρχεία που μώλις αντιγράψαμε και κλείνουμε το φάκελο του Jaws.
6. Επιστρέφουμε στο φάκελο του Sibelius Access, επιλέγουμε τον υποφάκελο Sibelius software και τον αντιγράφουμε όπως είναι.
7. Ανοίγουμε από την επιφάνεια εργασίας το εικονίδιο Ο υπολογιστής μου, μετά ανοίγουμε τον τοπικό δίσκο C, πηγαίνουμε στο φάκελο Documents and settings, έπειτα ανοίγουμε τον υποφάκελο με το όνομα του υπολογιστή μας Π.χ. User, administrator, Tsakiridis κ.λ.π. Βρίσκουμε τον υποφάκελο Application data και κάνουμε επικόλληση το φάκελο πουμώλις αντιγράψαμε.
8. Στο πινακάκι που εμφανίζεται για την επιβεβαίωση αντικατάστασης φακέλου, απλώς επιλέγουμε Ναι σε όλα και πατάμε Space.
9. Ξαναεπιστρέφουμε στο φάκελο Sibelius Access και μπαίνουμε στον υποφάκελο Registry.
10. Εκεί βρίσκουμε 7 αρχεία με επέκταση .reg. Πατάμε Enter στο καθένα ξεχωριστά και στο πινακάκι ερώτησης που εμφανίζεται, απλώς επιλέγουμε κάθε φορά το κουμπί Okay και πατάμε Space.
11. κάνουμε μια επανεκίνηση τον υπολογιστή μας.

Ρύθμιση του Jaws keybort layout:
Για να μπορέσουμε να δουλέψουμε με το Sibelius access σε φορητό υπολογιστή, απαραίτητη είναι η ρύθμιση του Jaws keybort layout σε desk top.
Για να το κάνουμε αυτό, ακολουθούμε τα εξείς βήματα:
1. Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Insert+J και ανοίγει το βασικό παράθυρο του Jaws.
2. Με τα βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε την επιλογή Options, ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι και με κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Voices και ανοίγουμε το υπομενού με δεξί βελάκι.
3. Πατάμε Enter στην επιλογή Global ajastment.
4. Στην καρτέλα που εμφανίζεται, βρίσκουμε με το Tab την επιλογή Set keybort layout και με τα βελάκια πάνω και κάτω, επιλέγουμε Desk top.
5. Βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.

Συμβατότητα του plug in Jaws keybort layout με το σύστημα μας:
Για να διαπιστώσουμε εάν το Sibelius access δουλεύει σωστά με το Jaws και ιδιαίτερα εάν λειτουργούν οι συντομεύσεις του προγράμματος, κάνουμε τα ακόλουθα:
1. Ανοίγουμε το πρόγραμμα του Sibelius.
2. Μώλις εμφανιστεί το Quick start guide, πατάμε Escape και στη συνέχεια, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Control+F1.
3. Με βελάκια πάνω και κάτω, ψάχνουμε τη λίστα και εάν βρούμε την επιλογή Jaws keybort layout is desk top, τότε το πρόγραμμα συμβαδίζει σωστά.

Στην περίπτωση που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, κάνουμε τα ακόλουθα:
1. Ανοίγουμε το Sibelius και μώλις εμφανιστεί το Quick start guide και πατήσουμε Escape, Ανοίγουμε το μενού Αρχείο με το Alt και με πάνω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Preferunces και πατάμε Enter.
2. Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Sift+Tab, ώστε να μας εμφανιστεί η λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές.
3. Με κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Menus and shortcuts.
4. Πατάμε μιά φορά το πλήκτρο Tab, ώστε να εμφανιστούν οι διαθέσιμες συντομεύσεις. Με βελάκια πάνω και κάτω, βρίσκουμε την επιλογή Access desk top user coppy.
5. Στη συνέχεια, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.

Συμβατότητα του Sibelius με το Script Sibelius access:
Αφού ολοκληρωθούν με επιτυχία όλα τα παραπάνω, πηγαίνουμε στο βασικό παράθυρο του Sibelius και πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Control+F1, όπου και εμφανίζεται μιά λίστα με επιλογές, δηλαδή Sibelius access options.
Με κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Test plug in και πατάμε Enter.
Μώλις ολοκληρωθεί το Test και μας εμφανίσει το μύνημα The plug in is running normally, τότε όλα πήγαν καλά και σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εγκατάσταση του προγράμματος και του Script Sibelius access.
Στην περίπτωση όμως που εμφανιστεί άλλο μύνημα, τότε κάνουμε τα ακόλουθα:

Εκτέλεση του Access plug in:
Είναι απαραίτητο να εκτελέσουμε το Access plug in, για την πλήρη συμβατότητα του Sibelius software με το Script Sibelius access, για να μπορούμε δηλαδή να διαβάζουμε τις νότες τις παρτιτούρας μας, τις αξίες και τη θέση τους στο πεντάγραμμο, με λίγα λόγια να μπορούμε να πλοηγούμαστε στο περιβάλλον εργασίας του Sibelius.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διαδικασία εκτέλεσης των Tasks και των Tests που υπήρχαν με το Sibelius speaking και με την έκδοση Sibelius 3, εδώ πλέον είναι παρελθόν.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, εάν κάποιος διαθέτει φορητό υπολογιστή, απαραίτητη είναι η χρήση εξωτερικού πληκτρολογίου USB και το Jaws keybord layout, να είναι ρυθμισμένο στο desk top, Οπως αναφέρεται και παραπάνω.
Για να εκτελέσουμε το Access plug in, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
1.      Ανοίγουμε το Sibelius.
2.      Μώλις εμφανιστεί το βασικό παράθυρο του προγράμματος, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Control+Κομμα, όπου και μας ανοίγει το μενού Preferances.
3.      Πατάμε μια φορά το συνδυασμό πλήκτρων Control+Tab, για να εμφανιστεί η λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές.
4.      Με κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Menus and shortcuts και αμέσως πατάμε μια φορά το πλήκτρο Tab.
5.      Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα Kompo box και από εκεί επιλέγουμε Access users kopy.
6.      Πατάμε μια φορά το Tab και εμφανίζεται η λίστα menu or category. Από εκεί, βρίσκουμε με το κάτω βελάκι την επιλογή Plug ins.
7.      Πατάμε μια φορά το πλήκτρο Tab και βρίσκουμε μια λίστα επιλογών που ονομάζεται Feature.
8.      Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Control+Home και μετά με κάτω βελάκι, βρίσκουμε την επιλογή Access plug in.
9.      Πατάμε άλλη μια φορά το πλήκτρο Tab και εκεί θα πρέπει να βρούμε το plug in Control+`. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά συνήθως υπάρχει, κάνουμε τα ακόλουθα:
10.  Πατάμε μια φορά το πλήκτρο Tab και βρίσκουμε το κουμπί Add, δηλαδή προσθήκη και πατάμε Space. Εκεί, ανοίγει ένα νέο παράθυρο, όπου και θα εισάγουμε το νέο Keystroke.
11.  Ενώ βρισκόμαστε στο κενό πλαίσιο, Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Insert+3.
12.  Στη συνέχεια, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Control+`.
13.  Βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space. Εκεί εμφανίζεται ένα πινακάκι, όπου μας λέει ότι το plug in που προσπαθούμε να εισάγουμε, χρησιμοποιείται είδη και εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το νέο plug in. Εμείς επιλέγουμε Yes.
Αφού κλείσει αυτό το παράθυρο διαλόγου, επιστρέφουμε στο παράθυρο Preferances.
10.  Βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Okay και πατάμε Space.
Τώρα πλέον, είμαστε έτοιμοι να πλοηγηθούμε στο μουσικό μας
Score, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου